Otizm

Kızlar merhaba konuyu buraya açmak istedim çünkü o kadar çok yoruma ihtiyacın var ki.
Kızım 21 aylık. Ben memurum bakıcı bakıyor ve uyarmama rağmen 7/24 tv açık tv ye çok maruz kaldı kabul ediyorum.
Göz teması ismine bakması var sadece bana değil dışarıya da var göz TEMA’sı kurar adına bakar bu konuda hiç bi sıkıntı Yk.
Sosyal iletişim var örneğin bugün markette bi amca güldü ona kızım da ona tebessüm etti. Çocuklarla oynar genelde.
Taklit ediyor üfle derim üfle öksürürüm sende yap derim yapar.
İşaret parmağını kullanması ben öğrettim 18 aylıkta kullanmıyordu şimdi genel olarak kullanıyor işaret eder. Bügün kedi gördü bana gösteriyor parmağı ile. İşaret edilen yere bakar. Hayali oyun oynar genelde bebeğe mama falan yedirir. Karalama yapıyor.
Tek sorun konuşmama bunu açıkcası takmıyordum çünkü babası çok geç konuşmuş 5 yaşında falan kayınbabam da konuşurken kekeler yani ailede var bi kaç kişide konuşma bozukluğu.
Benim canımı sıkan parmak haraketleri parmaklarını birbirinin üzerine koyması gibi 3 veya 4 saniye kadar da parmak ucunda yürüyor günde 1 veya 2 defa çok az yapma diye kızdığımda gelip sarılıyor gülüyor kızma diye.
Parmağını öyle gözünün önünde tutma gibi bi durumu yok ama parmak hareketi var 3 gün oldu fark edeli ben baktığım zamn böyle bişey yoktu ne zamn bakıcıya bıraktık böyle oldu.
Okul öncesi öğretmeni kuzenim var rehabilitasyon merkezinde öğretmenlik yapıyor kesinlikle otizm değil bizde ki otizmli çocuklar daha farklı diyor.
Hem bişey varsa bile göz TEMA’sı var çabuk öğreniyor yeniliğe açık çabuk atlatır diyor okuyup yorum yapan herkese çok teşekkür ediyorum 😥😥
Uzman değilim ama hiçbir otizm belirtisi yok ki. 2 saniye parmak ucuna kalkan her çocuk otizmli olsa ohoooo...

Erken çocukluk uzmanıyım.
İÇinizin rahat etmesi açısından,
çocuğunuzu bir çocuk psikiyatristine muayene ettirmenizi tavsiye ederim.
Konuşmasının ilerlemesi için size önereceğim şu iki kitabı okuyun.
İki kitap da işinize yarayacak emin olabilirsiniz.
Çocuğunuzu oyun gruplarına dahil etmeniz de konuşma becerilerini geliştirecektir.
kizim 17 aylik bazi kelimeleri kullaniyor ama ben rahat konusabilmesi icin gelismesi acisindan kitap arastiriyordum bu kitaplar yardimci olabilirmi acaba yoksa daha gec donemde konusmayan cocuklar icin mi

kizim 17 aylik bazi kelimeleri kullaniyor ama ben rahat konusabilmesi icin gelismesi acisindan kitap arastiriyordum bu kitaplar yardimci olabilirmi acaba yoksa daha gec donemde konusmayan cocuklar icin mi
30 milyon kelime 0-24 ay arasındaki çocuklar için,diğeri genel anlamda okul öncesine hitap ediyor.
Konuşma gecikmesine özel kitaplar değil.
Her iki kitap da işinize yarayacaktır.

Erken çocukluk uzmanıyım.
İÇinizin rahat etmesi açısından,
çocuğunuzu bir çocuk psikiyatristine muayene ettirmenizi tavsiye ederim.
Konuşmasının ilerlemesi için size önereceğim şu iki kitabı okuyun.
İki kitap da işinize yarayacak emin olabilirsiniz.
Çocuğunuzu oyun gruplarına dahil etmeniz de konuşma becerilerini geliştirecektir.
Çok teşekkür ediyorum peki bu parmak hareketleri konusunda ne önerirsiniz

Meraba. Benim kizimda 22 aylik. Henuz konusmuyor. Şöyleki 1 yasina kadar algılama dönemi yani anlasilmayan kelimeler olmasi gereken gibiydi. 10 aylik birden dede demeye basladi. 5 ayliktan sonra ba ba ba diyordu. 12 aylikken anne dedi ama cok kisa surdu birakti. 15 aylikken epey kelimesi vardi. Anne mama, baba gel gibi birkac kisa cumlelerde kurdu. Birden kesildi. 18 aylikti ismine bakmiyordu, söylediklerimizi anlamiyor gibiydi uygulamiyordu. Vucut uzuvlarini bir turlu ogretemiyordum. Belediye pedagogunu aradim randevu icin. Telefonda 2 yas oncesi yaniltici olur bosuna uzulursunuz dediler.
Bende tv telefon tamamen kaldirdim. Subat ayinda bile sarip sarmalayip disari cikardim. Sarkilarla vucudunu ogrendi gostermeye basladi. İsmine bakmaya basladi.
Suan 22 aylik, 10 kadar kelime var. surekli kullaniyor mu hayir. Ama her dedigimizi anliyor. Kendi aklindan birseyler dusunup uyguluyor.2 yaş temmizda bitecek. Kışa kadar konusmazsa bende goturecegim pedagoga
Ve benim kardesim otizmli
Ya aslında benim tek taktığım yer elinde yaptığı anlamsız hareketler kardeşinizin ne gibi belirtileri var eğitim alıyor mu

Öyle şeyleri otizm belirtisi olarak gösteriyorsunuz ki kesin bende varmış demeye başladım. El parmaklarını üstüste koymak ne ki ben ayak parmaklarıyla bile yapıyorum. Parmak ucunda da yürüdüm, kendi etrafımda da dönmeye bayılırdım. Yakında nefes almak bile otizm belirtisi olacak herhalde sonuçta otizmi olan tüm çocuklar nefes alıyor. Konunun uzmanı değilim yanlış anlaşılmasın ama cidden kendimden şüphe etmeye başladım.

Çok teşekkür ediyorum peki bu parmak hareketleri konusunda ne önerirsiniz
Hiç bir şey önermem.
Lütfen çocuğunuzun el-parmak hareketlerini gözlemlemeyi ve otizme yormayı bırakın.
Küçük bebekler ellerini hareket ettirir,
elinin hareketini gözlemler,
elini ağzına sokar,
dünyayı tanımak için bir araçtır ağız ve el.
Ayrıca bu hareket tek başına otizm belirtisi değildir.

Hiç bir şey önermem.
Lütfen çocuğunuzun el-parmak hareketlerini gözlemlemeyi ve otizme yormayı bırakın.
Küçük bebekler ellerini hareket ettirir,
elinin hareketini gözlemler,
elini ağzına sokar,
dünyayı tanımak için bir araçtır ağız ve el.
Ayrıca bu hareket tek başına otizm belirtisi değildir.
Çok teşekkür ederim iyi ki varsınız💜 çocuk gelişimci kuzenim de aynısını söyledi otizmin en temel göstergesi göz temasıdır için rahat olsun diye ama gene de bi psikiyatriye ve nörolojiye yöneleceğim içim rahat etsin

Ya aslında benim tek taktığım yer elinde yaptığı anlamsız hareketler kardeşinizin ne gibi belirtileri var eğitim alıyor mu
Belirtiler her cocukta farklidir. Kardesim suan 24 yasinda. Cok egitim aldi. Sukurler olsun calisabilir durumda.
Siz pedagog ile gorusun iciniz rahatlasin. Ama o el hareketleri basit bisey bence.
Benim kizimda da degisik hareketler var ara ara yaptigi

Belirtiler her cocukta farklidir. Kardesim suan 24 yasinda. Cok egitim aldi. Sukurler olsun calisabilir durumda.
Siz pedagog ile gorusun iciniz rahatlasin. Ama o el hareketleri basit bisey bence.
Benim kizimda da degisik hareketler var ara ara yaptigi
Neler yapıyor kızınız mesela

Merhaba, öncelikle içiniz ferah olsun. Çocuğunuz otizmli değil. Özel eğitim öğretmeniyim. Teşhis için gittiğinizde çocuğunux tanıyı karşılamayacaktır. Ellerini bu şekilde yapmadı muhtemelen izlediği bir çizgi filmden etkilenmesidir ( bir yakınımızın çocuğu yapıyordu. Meğer winks oluyormuş ) Tv, tablet vb çocukları pasifleştiriyor. Çocuk oyunlarına ağırlık verilmesi lazım. Kreşe gönderin. Yaşıtlarıyla oynasın.

Son düzenleme:
Merhaba, öncelikle içiniz ferah olsun. Çocuğunuz otizmli değil. Özel eğitim öğretmeniyim. Teşhis için gittiğinizde çocuğunux tanıyı karşılamayacaktır. Elkerini bu şekilde yapmadı muhtemelen izlediği bir çizgi filmden etkilenmesidir ( bir yakınımızın çocuğu yapıyordu. Meğer winks oluyormuş ) Tv, tablet vb çocukları pasifleştiriyor. Çocuk oyunlarına ağırlık verilmesi lazım. Kreşe gönderin. Yaşıtlarıyla oynasın.
Peki uyaran eksikliği olabilir mi bu takıntıdan nasıl kurtulabilir örneğin bu akşam arabasını aldı bi kaç saniye sürdü sonra tekerine falan baktı dönderdi ama takılıp kalmadı tekere 2 dakika bile değildir maksimum

Peki uyaran eksikliği olabilir mi bu takıntıdan nasıl kurtulabilir örneğin bu akşam arabasını aldı bi kaç saniye sürdü sonra tekerine falan baktı dönderdi ama takılıp kalmadı tekere 2 dakika bile değildir maksimum
Hayatımızda herşeyi öğreniriz. Oyun oynamayı bile. Tavsiyem oyun gruplarına katılmanız, kreşe göndermeniz. Psikolog size muhtemelen dil konuşma terapisi önerecektir. Fiyatı tuzludur ama deneyebilirsiniz.

Hayatımızda herşeyi öğreniriz. Oyun oynamayı bile. Tavsiyem oyun gruplarına katılmanız, kreşe göndermeniz. Psikolog size muhtemelen dil konuşma terapisi önerecektir. Fiyatı tuzludur ama deneyebilirsiniz.
Anladım ben açıkçası konuşmaya takılmadım hiç çünkü ailede var eşim çok geç konuşmuş dediğim gibi o parmak hareketleri bni allak bullak eden dediğiniz gibi umarım bi sorun yokdur
Çocuğuma iyi gelsin de fiyat pek önemli değil

Anladım ben açıkçası konuşmaya takılmadım hiç çünkü ailede var eşim çok geç konuşmuş dediğim gibi o parmak hareketleri bni allak bullak eden dediğiniz gibi umarım bi sorun yokdur
Çocuğuma iyi gelsin de fiyat pek önemli değil
İçiniz ferah olsun. Doktor görüşmenizi yapın. Daha bir rahatlayacaksınız

Benimde oğlum 18 aylık civarlarında parmak ucunda yürüyordu arada bir, eşimin yeğeni 8 yaşında hala bazen yürüyor öyle ama maşallah çok zeki.

:nazar:
Araştırmıştım, parmak ucunda yürüme her çocukta olur genelde, bazılarında alışkanlık olurmuş.
Oğlumda alışkanlık olmadı bir süre sonra bıraktı öyle yürümeyi.

Bol bol konuşun çocuğunuzla.
Herşeyin adını söyleyip gösterin ve sonra ona sorun.

Öbür konunuzda gördüm, gel falan diyor ama tam çıkaramıyor demişsiniz. Normal yani,
Oğlum da mesela
Amca- auca
Arı-alı
Pembe-embe
Doydum-dodum

Böyle söylüyor bazı kelimeleri değiştiriyor gayet Normal bence tam çıkaramaması. Daha başka vardı harf eksilterek söylediği kelimeleri de Zamanla düzeltti. :)

Back
X