Otobüste yer vermemek

çok yaşlı olanlara ve hamilelere elimden geldiğince yer vermeye çalışıyorum. Ama dolu otobüste biraz sıkıntılı bir durum başkasına yer verim derken tacize uğramak istemiyorum . En korktuğum şeydir.:110:

Toplu tasimalarda kanayan yaramiz bu yasli teyze ve amcalar. Zaten cogu ulasim bedava diye keyiften geziuo. Onlarin ucreti de bize yansiyo tabi. Ben surekli denk geliuorum genclerin basina gidip acik acik bagirip soyleniyolar. Insanlar artik cok yogun tahammulsuz millet ya dersaneden ya okuldan donuyo yani ben 6 saat derse girdikten sonra kimse kusura bakmasin yer veremem hasta sakat ya da cok yasli biri olmasa. Bunlarin bir de gencler kendilerine saygi gostermek zorundaymis hissine kapilanlari varki evlere senlik. Bi keresinde liseli oldklarini tahmin ettigim bi gruba yasli bi amca sozleriyle resmen satasti evinjn odasinda deillermis sessiz konuscaklarmis. Ay alt tarafi en fazla 20 30 dak. gittigimiz yol. Ya adamlar genc kanlari kayniyo belki evde ana babasini bile takmiyo sen ne saygisi bekliyosun biraz merhamet hosgoru lazim yaslilarda bu yok cogu huysuz. Elestirmeleri kirici.

Empati kuruyorum
Allah çok şükür bana akıl vermiş
Şimdi dışarı çıkacak olsam derim ki akşam iş çıkış saati bekleyeyim de 1-2 saat sonra çıkayım
Ya da saat akşam dört yerine üçte eve döneyim de iş çıkışına yakalanmayayım
Kimse kimseye evde otursun demiyor
Ama sen tüm gün oturuo börekleri dolmaları götürüp sonra da sekiz saat ayakta durmuş benden yer bekliyorsan sırf 70 yaşındasın diye, bende sana bye canım derim.
Koltuktan dedikodudan bir saat önce kalksa kendi de yaşamaz bu sorunu

Siz bira empati yapın
Lisede anaokulunda staj yapıyordum, sekiz saat 15 çocukla o gürültüde ayaktaydım. Yerim de ortaköy gibi lüks vir yerdeydi. Otobüse biniyordum. Sonra da ojeli rujlu makyajlı süslü obiçim 70 yaşındali teyzeler gezmeden sahil kenarından dönüyordu. Neden yer vereyim? Kim oturmalı sizce?

Durumun suyunu çıkaranlar olabilir.
Ben illa yaşlılara yer verilsin vermeyen saygısızdır demiyorum.
İhtiyacı varsa gezsede tozsada yer verilmeli diyorum verecek kişi verebilecek durumdaysa eğer.
Yoksa yorgunluktan canı çıkmış bir genci baskıya maruz bırakıp yer vermesini istemekte saygısızlık bana göre.
Benim ilkokul ortaokul çocuklarına çok yer vermişliğim var o kendilerinden büyük çantalarıyla.
Kızdığım kullanılan üslup
Yoksa kimse kimsenin yakasına yapışıp yer istememeli zaten. Yaşlılara , engellilere , hamilelere zaten öncelik var. Kişinin seçimine ve vicdanına bağlı yer vermek ya da vermemek.

Hamilelere yer veririm ogrencilerin cantalarini alirim gezmekten geliyosamda asla is cikis saatinde toplu tasima kullanmam.Gerci ben 3 4 ayda bir biniyorum hergun binsemde degismez kuralim.

Yazmayayım yazmayayım dedim dayanamadım :) Geçen yıl Söğütlüçeşmeden metrobuse bindik son durakta inecegiz bir sevinç oturduk tahminin sefakoy yakınlarında 30lu yaşlarda bir abla ve kızı bindi çocuk bebek değil ama anlayışlı bir insanım illa yer veririm ama dediğiniz gibi daha oturayim kalkayim düşünmeye kalmadan 5-6 yaşlarındaki kız geldi arkadaşımla yanıma aanneeeeaaaaggg buraya oturcaaamm anneeaaagg!! Tabiki daha ayağa kalkmaya kalmadan bir metrobus abisi geldi ne anamizdan ne babamizdan ne saygimizdan ne terbiyemizden ne okuduğumuz okulun hayrindan bıraktı. Hayatimda ilk defa kendimi çok kotu hissettim. Kadının ittirip oturmasını da unutamiyorum. Ne yaptik peki. Magandamsi tavirdan korkup tikis tikis başka araca bindik.
Kimi gorsem yer veririm çok harika insanlarla tanıştım hatta okuldan geliyorsun diye yer verenler bile oldu valizimle dönerken yer verenler. Sağolsunlar.

Bu arada hanımlar otobüste "yaşlı,hamile,gazi,engelli" yerleri otobüsün sadece öndeki belirli olan koltuklarıdır. Yani otobüsün her koltuğunu işgal etmiş olmuyoruz. Öyle yansıtıp insanların vicdanına dokunmaya çalışmayın lütfen.

Yanlışınız var
Oturmayı bırak
Bu saydığınız insanların otobüse binerken bile önceliği var.

Aslında esas sor
Yazmayayım yazmayayım dedim dayanamadım :) Geçen yıl Söğütlüçeşmeden metrobuse bindik son durakta inecegiz bir sevinç oturduk tahminin sefakoy yakınlarında 30lu yaşlarda bir abla ve kızı bindi çocuk bebek değil ama anlayışlı bir insanım illa yer veririm ama dediğiniz gibi daha oturayim kalkayim düşünmeye kalmadan 5-6 yaşlarındaki kız geldi arkadaşımla yanıma aanneeeeaaaaggg buraya oturcaaamm anneeaaagg!! Tabiki daha ayağa kalkmaya kalmadan bir metrobus abisi geldi ne anamizdan ne babamizdan ne saygimizdan ne terbiyemizden ne okuduğumuz okulun hayrindan bıraktı. Hayatimda ilk defa kendimi çok kotu hissettim. Kadının ittirip oturmasını da unutamiyorum. Ne yaptik peki. Magandamsi tavirdan korkup tikis tikis başka araca bindik.
Kimi gorsem yer veririm çok harika insanlarla tanıştım hatta okuldan geliyorsun diye yer verenler bile oldu valizimle dönerken yer verenler. Sağolsunlar.
Oha ya. Cidden çok sinir bozucu bir durum. Öyle öküzleri yumruklamak lazim

Ben almanyada yasiyorum herzaman toplu tasima kullaniyorum. Ben hamileyken burada kimse yer vermez kimseyi de ilgilendirmiyor sadece hastalar icin Yei yer var bide bisiklet ve bebek arabasi icin. Ben hamileyken karnimda kocamandi bir kac defa ayakta durdum yer olmayinca saddce iki defa felan biri yerini vermek istedi onlarda yabanciydi almanlarda hic merhamet yok bu konuda.
Ben istanbuldaydim oglumla beraber orada metroya felan bindim bebek arabali oldugum icin hep insanlar yer yapti ama gerekde yokdu cünkü bebegimi kucamda tutmuyordum nasil olsa diye ama Allah razi olsun onlardan. Bir keresindede biri yer yapti baska biri oturdu oraya ben birsey demedim karsida genc kizlar vardi onlar tembihlesi o kisiyi o kiside kalkmadi yeinden oturdu öyle mal mal bebegimde kucamdaydi sonra baska biri kalkti benim icin yer yapti.
Bencedw insanlar hastaysa felan yer yapmali tabi cünkü onlarin önceligi var.

Buradan da yanlış anlaşılmazsam söylemek istiyorum. Eğer hamilelik vs durumda değilseniz çocuklarınizı kucağınıza alsanız çok daha iyi olur. Çoğu metroda metrobüste çocuğunu iki kişilik yere yatırıp uyuyan gordum. Çocuktur uyur. Belki evli ya da çocuk sahibi olmadığım için düşünemiyorum. Ama İstanbul trafiğinde özellikle ayakta gitmek de çok zor yasli için hamile icin engelli vatandaslarimiz icin belki öğrenci için ha keza süslü gün teyzeleri icin

Bi takmışsınız günden dönen teyzeler diye. Peki sizler nereden biliyorsunuz günden döndüğünü. Maşallah bütün kk kadınları günden dönen teyzelerle karşılaşmış. Bir ben görmemişim.

Artı büyük şehirlerde iş çıkış saati diye bir şey kalmadı. Ne zaman binseniz bütün toplu taşımalar tıklım tıklım.

Ben herkese yer veriyorum. Yorgun görürsem kendimden gencine de veriyorum. Öğrenciyken 2,5 saat yol gider gelirdim. O zaman da verirdim yer şimdi de veriyorum.

Ama hamile Halimle veya kucağımda çocuğumla çok ayakta gitmişliğim var. Herkes koyun kendi bacağın asılır valla. Ben yapayım da elbet boşa gitmez.

Bide en gicik oldugum sey bazi insanlar eli ayagi tutuyor niye asansöre biniyorsunuz engellileri ve bebek arabali insanlari bekletiyorsunuz ya bide mal mal insanin suratina bakiyorlar en gicik oldugum sey ben bebek arabasinlan merdivenden cikamiyorum tek basima hele elektrikli merdiven varya adini unutdum su an ona binsinler ondada yorulmuyor insan duruyorsun kendiliginden cikiyor zaten. Niye asansörle cikmak zorunda kalan insanlari bekletdiriyorsunuz. Bide bunu hem almanyada hem türkiyede yaşadım. Bide herkes bebek arabasinin icine bakiyor icinde gercektende bebek varmi diye

Bide en gicik oldugum sey bazi insanlar eli ayagi tutuyor niye asansöre biniyorsunuz engellileri ve bebek arabali insanlari bekletiyorsunuz ya bide mal mal insanin suratina bakiyorlar en gicik oldugum sey ben bebek arabasinlan merdivenden cikamiyorum tek basima hele elektrikli merdiven varya adini unutdum su an ona binsinler ondada yorulmuyor insan duruyorsun kendiliginden cikiyor zaten. Niye asansörle cikmak zorunda kalan insanlari bekletdiriyorsunuz. Bide bunu hem almanyada hem türkiyede yaşadım. Bide herkes bebek arabasinin icine bakiyor icinde gercektende bebek varmi diye
Cunku o asansör onların babalarının mali

Bu yaşlıların bazıları ciddi anlamda sinir bozucu oluyor.
Bana pek denk gelmedi ama koca bavuluyla zor zanaat yer bulmuş oturmuş bi arkadaşımın yerine göz dikmişlerdi. Utanmaz teyze görmüyor musun koca bavulu.
Bana daha cinsleri denk geliyor.
Bir keresinde minibüste yanımda oturan kadın inmek için izin istedi. Bende kalkarken bi şeyin üzerine bastım. Bi baktım teyze kıyametleri koparıyor ayağım sakat kaldı ayağımı ezdiler ayağım koptuuuu diye.
O an şok oldum. Bi şey diyemedim. E be manyak teyze senin ayağının benim koltuğumun yanında işi ne. Atmış ayakları minibüsün ortasına. Ben senin ayağınımı kollayacağım saat olmuş bilmem kaç zaten evime gitme derdindeyim.
Hasta mı ne.

Ya arkadaşlar biraz ayıp olmuş bence
Yanı insan yaşlıysa gezmeye Hakkı yok
Günden dönerse makyajlıysa süslüyse püslüyse vermiyorum ne demek
70 yaşındaysa evde oturup ölsün mü misal?
Kimsenin yer vermek zorunluluğu yok tabiki ama bu şekilde konuşmaya da hakkınız yok.
Empati kurun biraz.
Ne demek istediğini çok iyi anladım ve sana katılıyorum. Her 70lik aynı degil bence :KK48: şu laf sokanlar ve her sabah yuruyuse kosuya cıkıp arabada ahkam kesenler hariç gerisine istenirse yer verilebilir.. :KK52:

Aslında esas sor

Oha ya. Cidden çok sinir bozucu bir durum. Öyle öküzleri yumruklamak lazim

Maalesef doğru. Havanın kararmaya başladığı bir saatti mafyamsi dayıdan korkup sesimizi cikaramadik. Kimse sesini çıkarmadı o metrobüste bağırırken. Cunku buna alıştık. Camına kartopu geldi diye öldürülen insanların memleketinde ses çıkarmak çok zor.

Back
X