otrivine'yi bıraktım (burun açıcı sprey)

selen8754

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
27 Ocak 2015
131
63
98
evet kızlar. yaklaşık 3 aydır kullanmamaktayım. başardığımdan emin olmadan yazmak istemedim buraya bu yüzden 3 ayı bekledim.

öncelikle burnumda kıkırdak ve kemik eğriliği ve etlerimde de şişkinlik var. bu yüzden nefes almam çok zorlaşmıştı. bundan yaklaşık 3 sene önce gece nefessizlikten boğuluyor halde uyandım. burnuımdan nefes alamıyordum. 2 gün olmuştu ve hala nefes alamıyordum. vakitsizlikten doktora gitmek yerine eczaneye gidip otrivine almıştım kendime. sıkmamla burnumun açılması bir olmuştu. ve hayatımda hiç bu kadar güzel nefes aldığımı hatırlamıyordum. bir mucizeydi resmen. tabi ben bu ilacın bağımlılık yaptığından bi haber şişe bitene kadar kullanayım deyip sıktım. böyle böyle derken tam 3 sene olmuştu. evet ben artık bir bağımlıydım. otrivine bağımlısı. günde en az 4 kere sıkıyordum. mevsim değişikliğine bağlı olarak da bu sayısı değişmekteydi. özellikle bahar aylarında 6-7 defa sıktığım oluyordu. artık ailem ve çevremdeki diğer insanlar doktora gitmem konusunda ısrarcı olmuşlardı. ama ben bırakmaya cesaret edemediğimden hiç gitmedim.

3 ay önce ailem zorla götürdü beni KBB'ye. ben ameliyat olur burnum açılır ben de böylece kurtulurum diye düşünmekteydim. ancak hiç böyle olmadı. doktorum bu eğrilikler ve et şişkinliğinin yanında alerjimin olduğunu da söyledi. zaten zamansız tıkanmalarım bu alerjilerden kaynaklanmaydı ve birazda sinüzütüm vardı. bana ilk dediği şey ameliyat olman için bu fısfısı bırakmalısın. bırakmadan ameliyat olsam dedim. hayır dedi. önce bırak. 1 ay sonra da kontrole gel one göre ameliyata hazır olup olmadığın belli olacak. bu doktora güvenmeyip başka doktora gittim ve yine aynı şeyi duydum. bu ilacı hemen bırak 1 ay sonra kontrole gel.

işte o an hazır boş vaktim de varken (okulu bitrimiştim boştaydım evdeydim) bırakayım dedim ve orada attım otrivineyi. şimdi size basamakları yazacağım.

doktorum bana otrivineyi bırakmam gerektiğini söyledi ve yanında 2 tane ilaç yazdı. bunlardan birisi nazoster isimli burun spreyi diğeri de ismini şuan hatırlamadığım bir antibiyotikdi. hap sabah akşam spreyde sabah akşam sıkılacaktı ilaçlarımı aldım ve eve geçtim.
 
1. gün
evet akşam oldu ve burnum tıkanmıştı. öncelikle sakin ve kararlı olmak gerekiyor. ben öyle oldum. burnum tıkanınca paniklemedim. en fazla ağzımdan nefes alırım ne olacak dedim ve kafamı başka şeylerle meşgul ettim. burnum düşündüğüm kadar fazla takanmadı çok çok zorlanmadım aslında. ilacımı içtim spreyimi sıktım. burnum tıkanıktı evet eser derecede burnumdan nefes alıyordum ve yetiyordu bana. verilen spreyden burnunuzun açılmasını beklemeyin bu alerjik bir sprey.

burnum tıkanınca ağzımdan nefes aldım. bi süre ağızdan nefes alınca burnunuzun bir tarafı açılıyor bir süre sonra. gece yastığımı yüksek hatta baya yüksek yaptım ve gece tıkanmadan dolayı uyanmadan yattım.
 
2. gün

sabah uyandığımda burnum dehşet derecede tıkalıydı. hemen tuzlu su yaptım ama nafile doğrusu bana pek bi faydası olmadı. duşa girdim ve fark ettim ki duşta burnum açılıyor. bende burnum tıkandığı zaman buhar çekmeye kaarr verdim ve az da olsa işe yarıyor. ilk güne göre biraz daha sıkıntılıydı benim için. ama kararlıydım bırakacaktım. ara ara açıldı burnum ve biraz daha rahatlamıştım. burnum çok tıkanınca hemen tuzlu su çekip buhara veriyordum kendimi ve işe yarıyordu.
 
3. gün

benim için en zor gündü. burnum neredeyse 18 saat hiç açılmadı. ne buhar ne de tuzlu su işe yaramıştı. 18 saat boyunca ağzım açık nefes almaya çalıştım gece uyuyamadım en son sabaha karşı yorgun düşüp uyuyakalmıştım. ve o an dedim ki bugün otrivineye dönmediysem muhtemelen birdaha da dönmem ve öyle de oldu.

4. gün

çok daha rahattım. sabah nefes alarak uyandım. ilaçlarımı hiç aksatmadan kullandım. ara ara tuzlu su yaptım ve yürüyüşe çıktım. fark ettim ki yürüyünce tempolu yürüyünce burnum çok güzel açılıyor. sanıırm terlemek sinüsleri açıyor ve günlük yürüyüşler yaptım nefesim çok rahatlamıştı. aklıma otrivine gelmiyordu hatta ihtiyaç bile duymamıştım.

5. ve 6. günler

bu günler daha rahat olduğumu fark ettim. ara ara tıkanıyordu burnum hemen ağzımdan nefes alıyordum alışmıştım. zaten kısa bir süre sonra açılıyordu burnum. ve bugüne kadar otrivine kullandığım günlere üzüldüm. boşu boşuna mahvetmiştim burnumu ve kendimi.
 
7. gün

dönüm noktası bugün kızlar. 1 haftayı atlattınız mı bilin ki kurtuldunuz. 1 hafta geçmişti burnum artık tıkanmıyor diyebileceğim akdar açık kalıyordu ve yastık yüksekliğimi yavaş yavaş düşürmüştüm (normalde çok alçak yastıkta yatarım). kesinlikle yürüyüşü bırakmadım.

diğer günleri kısaca özetlemem gerekirse,

artık otrivineyi hiç aramıyorum. kullandığım günlere gerçekten üzülüyorum ve hiç de zor birşey değil bırakmak. kendinize sadece 4-5 gün verin. 4 gün zor geçiyor evet ama ondan sonrası kolay. zaten 1 hafta sonra artık tıkanmıyor burnunuz.

kararlı olun vazgeçmeyin. otrivine kullandığınız gibi nefes alamayacaksınız ama ciğerleriniz ve sizin için yeterli nefesi alıyorsunuz. yatmadan mutlaka odanızı havalandırın. çok sıcakda yatmayın. eğer kaloriferler yanıyorsa üstüne ıslak havlu serin sürekli ve odanız çok sıcak olmasın. serinde oturup serinde yatın.

tedavinizi mutlaka olun. ben 1 ay sonra kontrole gittiğimde etlerimin düzeldiğini artık ameliyat oalbileceğimi söylediler. devlet hastanesinden olacağımdan ameliyat sırası ne yazık ki geç geliyor halen sıramı beklemekteyim. ameliyat sonrası durumumu da yazıcam sizlere.

bu arada nazosteri kullanmaya devam ediyorum. ve sanırım sürekli de kullanacakmışım alerjim olduğundan
 
Benim henüz ileri duzeyde tikaniklik yok ama ayni ameliyatı olmam gerekecek sanırım. Geçmiş olsun otrivine'den kurtulmanıza sevindim.
 
Back
X