Ozguven Eksikligi

piramses1982

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
4 Mayıs 2018
880
493
33
Bir dunya konu actim su zamana kadar. Bu sefer ne esimi, ne ailemi, ne o gerizekali aile danismanini, hic kimseyi suclamiyorum.

Sorum, ben! Kendimi bildim bileli oyle kendine guvenen biri hic olmadim. Ancak ozellikle son 1-2 senedir, kendime olan ozguvenim sifir bile degil, eksi yuz! Hicbir konuda kendime guvenim yok, ozguvenim olmadigi icin de seviyesi gayet dusuk kisilerle arkadas olup, adamakilli is bulacagina inanci olmayan bir zavalliya donustum.

Dunyanin en muhtesem olmadigimi tabi ki biliyorum ama bu ozguvensizlik de cok asiri boyutta.

Bunu nasil asicam? Evet psikiyatriste gidiyorum....

Bu soruya cevap verebilmek için kendim napıyorum diye düşündüm. Kitap okuyorum ortamına göre iki üç anlamlı cümle kurabilmek için. Giyimime özen gösteriyorum. Temiz ve nemli bir cilt bile kendimi iyi hissetmeme modumu yükseltmeme yetiyor. Kendimi geliştiriyorum mesela güzel yemek yaptığım söylenir. Bir kek yapıp arkadaşlarımla paylaşınca aldığım iltifatlar haliyle özgüveni artırıyor. Ve en önemlisi kendime olumsuz hitaplarda bulunmam.
Ya ben çok şanssızım
Ya ben iyi değilim
Ya ben güzel değilim ki
Ya ben yapamam ki
Bu cümleler benim kitabımda yok.

Not: özgüvenli olduğumu söylerler, katıldığım ilk mülakatta işe alınmamı buna bağlıyorum.

Zamanla asacaksiniz. Ozunuzu taniyip ona guveneceksiniz. Adim adim , iyi biseyler yapip kendinizi takdir edeceksiniz. Terapi devam ederken, okuyacaksiniz da, yavas yavas kendinizi daha cok sevmeye, sevdikce kendinizle ilgili sorumluluk almaya baslayacaksiniz. Kimseye guvenmek zorunda olmadiginizi goreceksiniz. Kendinize guveniniz artacak. Ama bi anda degil tabii ki hayat akacak, olaylar olacak, siz dogru davranip kendinizi takdir edeceksiniz ve ozguveniniz pekisecek. Buyuk olaylar yasamaya da gerek yok. Bir gunu guzel tamamlamak, insanlara iyi davranip, yukumluluklerini yerine getirmek, kendine bakmak da takdir edilmesi gereken seyler...

Ablacım paragraf kullanmışsın, noktalama koymuşsun, yazım kurallarına uymuşsun, anlatımın açık ve anlaşılır. Ülkemizin %90ı kendi dilini yazmaktan aciz. Yüksek eğitimli biri olduğun gayet anlaşılıyor. Sırf bu yüzden bile özgüvensizlik fikrini kafandan atmalısın.

Kimse muhteşem değil zaten ama ise kendimizi sevmekle baslamalıyız bana kalırsa, eksiğimizle ve hatamızla.
Birde özgüven hicbirsey yapmayan tembel insanlara ait birşey değil, onların ki sımarıklık olur olsa olsa. İnsan birşeyler başardıkça, ürettikce, kendine birşeyler kattıkca mutlu olur buda özgüvenine yansır.

+1

Hoşgeldiniz P piramses1982 ,
Sizi özlemiştik.
Şükür,kocaydı,derdinize derman olmayan aile terapistiydi,anne-babanızın baskısıydı,
bunları bırakıp kendinize yönelebilmişsiniz.
Ve evet ben....Almanyada kalmaya karar veren ben....ama bu ozguvensizligimin hangi ulkede olduguyla alakasi yok.

Kendime guvenim gercekten yok. Bugun gittigim psikiyatrist cok enteresan bir yorum yapti "doktora yapmayi oyle bir seviyeye getirmissin ki, yapamayinca hicbirsey yapamayacagina, cok basarisiz olacagina kendini inandirmissin"

Galiba dogru soyluyor....

Bu acidan bakmamistim. Tesekkurler

Hoşgeldiniz P piramses1982 ,
Sizi özlemiştik.
Şükür,kocaydı,derdinize derman olmayan aile terapistiydi,anne-babanızın baskısıydı,
bunları bırakıp kendinize yönelebilmişsiniz.
Tamam kendime yoneldim de, bu asiri guvensizligimi ne yapacagim? Kendimi hicbir ise yaramayan, iyi yerlere asla gelemeyecek biri olarak goruyorum. Doktora yapmazsam, bir hicmisim hissiyati var devamli.

Kariyer konusunda da felaket hissediyorum, bunun disinda hayatimda her konuda hicbirsey beceremeyen biri oldugumu dusunuyorum.

Cahil olsa bile calisip parasini kazanan, evini vs almis birinin yaninda bile "bak o bile senden basarili, bu yasa kadar birsey olamadin, bundan sonra da senden birsey olmaz. Annenin dedigi gibi ancak surunursun" psikolojisinden nasil cikacagim?

Cahiller bile para kazaniyor dediniz canevimden vurdunuz.cahiller bile para kazaniyor ve beni asagaliyor.onlarin yaninda iki lafi bile bir araya getiremiyorum(cahil dediysem diplomasiz.kimseyi asla kucumsemem.hepsi dostum).ama kendilerini gelistirip ya terzi oldular ya cafe actilar.taavuk cifligi kuran bile var.bense artik insanlarla bile iletisim kuramayan bir okuze donustum

Bence sizinki özgüven sorunu değil ,biraz depresif bi durumunuz var sanki ,
Maşallah çatır çatır yazıyorsunuz mesajlarda ...
Pskiyatrınızı dinleyin ,teşhisi bi uzmanın kaymasında fayda var ...

Özgüven eksikliğini aşmak için öncelikle kendinizi sevmeniz gerekir kendinizi sevmeniz içinde biraz kendinize vakit ayırmanız..tarzınızı değiştirin saçlarınıza bakım gösterin yeni bilgiler edinin farklı konularda araştırmalar yapın kısaca hayalinizdeki beni yaratın.

Burdaki özgüven ile alaklı tüm konulara yazıyorum yine yazıcam çünkü çok iyi Eğer karşılaşmadıysanız youtube’da Beyhan budak var müthiş telkinleri var bu konu ile alakalı dinlemenizi tavsiye ederim.. Ha doktora olmazsa kendinizi işe yaramaz hissetmenizi anlarım, beni çevremde herkes çok özgüvenli enerjik akıllı vs bulur ama bende lisans mezunu olmama rağmen bi baltaya sap olamadım saçma sapan bi evlilik yaşayıp ayrıldım.. Denizde yüzen değil de kıyıya vurmuş miskin bir balık gibi hissediyorum kendimi...

Bence özgüveniniz eksik değil ve bunu bal gibi biliyorsunuz , hatta siz aşırı egolu bir insansınız...

Özgüven konusunda çeşitli egzersizler var. Mesela ilk aklıma gelen, olumlu özelliklerinizi farkedip takdir etmeye başlamak. Elinize bir kağıt kalem alın. En sevdiğiniz fiziksel özelliklerinizi, en sevdiğiniz karakter özelliklerinizi, kendinizle en gurur duyduğunuz anları yazın.

Yine başka bir yöntem, geçmişte özgüvenli hissettiğiniz anları düşünün. Ya da kendinizi tam hayalinizdeki özgüvenli insan olarak hayal edin. Neyi nasıl yapıyorsunuz, beden diliniz nasıl, çevrenizde neler var bunları uzun uzun hayal edip imgeleştirin.

Kendinizi en iyi arkadaşınız ya da çocuğunuzmuşcasına sevin. En iyi arkadaşınıza sevilmeyi ve saygıyı hakettiğini hatırlatmak isterseniz neler söylerdiniz? Oturun kendinize böyle bir mektup yazın.

Gelecekteki siz için ise sanki çocuğunuzmuşçasına emek harcayın. Sizin göreviniz gelecekteki seni olabileceğiniz en iyi versiyonunuz haline getirmek. Çünkü gelecekteki sen bugünkü hatalarınızın hiçbirinden sorumlu değil. Onun potansiyeline ulaşıp ulaşmamasını belirleyecek olan senin şuanki davranışların. Aynı şekilde bugünkü hayalkırıklıklarının bir kısmının geçmişteki senin hatalarının sonucu olduğunu kabullenin. Geçmişteki senle yüzleşin. Geçmişteki senin o anki bilgi birikimi ve deneyimleriyle kendince sizin için en doğrusunu, elinden gelenin en iyisini yaptığını farkedin ve onu affedin. Suanki siz artık daha deneyimli, daha iyi kararlar alıyor ve gelecekteki sene karşı aynı hataları yapmayacak. Hayatınıza böyle bakarsanız farkedeceksiniz ki tıpkı her jenerasyonun bir öncekini aşması gibi sizde hergün kendinizi aşıyorsunuz.

Bence sizinki özgüven sorunu değil ,biraz depresif bi durumunuz var sanki ,
Maşallah çatır çatır yazıyorsunuz mesajlarda ...
Pskiyatrınızı dinleyin ,teşhisi bi uzmanın kaymasında fayda var ...
Psikolog takinti teshisi koydu.sonuc laga luga.para tuzagi.bu konuya deginmeden birsene boyunca hayat hikayemi dinleyip durdu

Bence özgüveniniz eksik değil ve bunu bal gibi biliyorsunuz , hatta siz aşırı egolu bir insansınız...
Ben mi egoluyum?????? Ben???? Ey güzel Allahim, nolur gercekten biraz egolu olmama yardim et de, kendimi bu dipsiz kuyudan cikarayim

Psikolog takinti teshisi koydu.sonuc laga luga.para tuzagi.bu konuya deginmeden birsene boyunca hayat hikayemi dinleyip durdu
Depresyonun dibi hem de...aylardir tedavideyim. Ve kendime yaptigim en büyük iyilik ise hergün, istisnasiz hergün, 1 gün bile tatil yapmadan calisiyorum (minimum 10 saat ve yorgunluktan bitap düserek uyudugum icin, kendimi dinleyecek vaktim kalmiyor. Esim tabi ki tatil yap, bize zaman ayir diyor ama yasadigim firtinalari bilmiyor, bilse de anlayamiyor. Düsünün, taaa 4000 km uzakliktan cok yakin 2 arkadasim geldi, yine de izin almadan calistim, yemekleri esim yapti.
Kendimi dinledigimde intihar noktasina geldigim icin, calisarak yorgunluktan bitap düsen bir ben yarattim. Kendime hic ama hic zaman ayirmiyorum, öyle ki, her ay manikür pedikür yaptiran biriyken, degil ayda 1, yaklasil 5 aydir herhangi bir kuaförün önünden dahi gecmedim. Kisacasi benim özgüven eksikligi, bazilarina göre depresyonda, bazilarina göre de asiri egolu olan ben, bir güzel ilacimi icip , deliler gibi calisiyorum.
Not: bari bir ara kaslarimi aldirsam da biraz kadina benzesem.

Bence asıl sorununuz aşırı çalışmak. Birkaç gün bile olsa çalışmadan kafanızı dinleseniz çok büyük faydası olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…