- Konu Sahibi gececek_gececek
-
kesinlikle benimle aynı derdi paylaşyorsun. Biraz izah eder misin hangi durumlarda hangi olaylar karşısında bunu daha fazla hissediyorsun. Bir de çocukken çok eleştirel, veya kızıp bağıran,az takdir eden bir aileye mi sahiptin?Veya fazla mı korumacılardı?
Benimde böyle bir derdim var maalesef özgüvenim yok
Ben bazı kurslara kayıt oldum ama henuz başlamadı.Sende gidebilirsin vaktin varsa belediyelerin kursları var kişisel gelişim ile ilgili.Bende eskiden yoktu böyle bir sorun geçen yaz arkadaş ortamında çay içememiştim elimin titremesinden kalabalık ve çekindiğim ortamlara oldu bir iki kere .
Ben böyle bir aileye sahiptim işte hala sahibim :)
bayanlar ben 24 yaşındayım üniversite öğrencisiyim ..benim gitgide bana hayatı zindan eden bir sorunum var :özgüven eksikliği....bir türlü kendimi sevmeyi ,kendime değer vermeyi ,insanlara karşı güçlü olmayı başaramıyorum...artık canım çok yanıyor bu durumdan ve düzelmek istiyorum..ne olur hepinizin desteğine ihtiyacım var...bu siteye güvendim ve sizin yardımlarınızla düzeleceğime inandım...
size birkaç fikir verebilirim,biryerde birileriyle konuşmaya başladığınızda muhakkak konuyu sizin çok iyi bildiğiniz birşeye getirin matematik tenis gitar ya da ev temizliği ev yemekleri ne olursa sevdiğiniz şarkılar okuduğunuz bir kitap artık o sıra aklınıza ne geliyorsa biraz o konuda sohbet etmek sizi rahatlatır onların ilgilendiği bir konuda konuşuluyorsa da dinleyin sorular sorun hem öğrenmiş olursunuz hem karşı tarafta eğlenir çünkü bildiğin birşeyi anlatmak gibisi yok,böylelkle arkadaş ortamlarında daha rahat bulunabilirsiniz,bide benimde ailem yeri geldiğinde eleştiri yapıyorlar hatta azıcıkta aşırıya kaçıyor bazen ama ben onları yapıcı eleştiri olarak görüyorum belkide en yakın arkadaşımın bile kırmaktan korkup söyleyemeyeceği şeyleri duyuyorum sonra kendimi bastıracağıma başlıyorum o eksikleri düzeltmeye bakış açısını değiştirmek çok önemli, tabi psikolog yardımı almakta önemli onlar sizdeki eksiklikleri daha güzel analiz eder daha bilinçli çözümler söylerler,bide özgüven eksikliğini en çok ne zaman hangi koşullarda hissediyorsunuz onu söylerseniz daha iyi yorum bile yapabiliriz,valla çok uzattım ama psikolojiyi çok seviyorum bi tanede psikoloji dersi almıştım ondan yardımcı olmaya çalıştım
ben biraz bu konularda araştırdım, psikiyatri programlarını izledim kitaplar okudum ve genelde özgüven sorununun temelini bu tarz aile yapısı hazırlıyor. :S Bir de el titremesi kalabalık ortamlarda çekinmek vs özgüven azlığının içinde barındırdığı Sosyalfobiye benziyor arkadaşım,araştırabilirsin.
Bu konuda asıl yardımcı olabilecekler psikologlar-pskiyatrlardır. Fakat kendi kendine yardımcı olabilirsi biryerden başlamak adına. Öncelikle bir kağıda yazın hangi konularda özgüven azlığı yaşıyorsunuz. Mesela birisi sizi eleştirdiğinde olabilir. Normalde eleştirildiğimizde haklı eleştiriyse düzeltmek için o eleştiriyle barışık oluruz, haksızsa da kendimize güvenimiz sarsılmaz çünkü adı üstünde haksız eleştiri ve hiç etkilemez bizi. Ama özgüven eksikse haksız eleştiriler de haklı eleştirilerde tahribe yol açar içimizde, öfkeleniriz kendimize, 'ben zaten hep böyle kötüyüm- ben zaten bunu hakediyorum' tarzı cümleler kurarız.
Sonra üzerinde iyi düşünün , esasında neyden dolayı bu olayın hangi sebebi benim özgüven duygumu sarstı .Bulup yazdığınız cevapta sizin sadece olayları algılamanızın negatifleşmesi-herşeye öyle baktığınızdan bu duyguyu yaşadığınızı, gerçekte ise kendinizi suçlamanın haksızlık olduğunu farkedeceksiniz. Buradan izin varsa yararlı bir videolar sitesi linki vereceğim. Ve bir kitap önerisi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?