Özgüven eksikliği

gececek_gececek

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Şubat 2012
3
1
86
Denizli
bayanlar ben 24 yaşındayım üniversite öğrencisiyim ..benim gitgide bana hayatı zindan eden bir sorunum var :özgüven eksikliği....bir türlü kendimi sevmeyi ,kendime değer vermeyi ,insanlara karşı güçlü olmayı başaramıyorum...artık canım çok yanıyor bu durumdan ve düzelmek istiyorum..ne olur hepinizin desteğine ihtiyacım var...bu siteye güvendim ve sizin yardımlarınızla düzeleceğime inandım...

kesinlikle benimle aynı derdi paylaşyorsun. Biraz izah eder misin hangi durumlarda hangi olaylar karşısında bunu daha fazla hissediyorsun. Bir de çocukken çok eleştirel, veya kızıp bağıran,az takdir eden bir aileye mi sahiptin?Veya fazla mı korumacılardı?

Benimde böyle bir derdim var maalesef özgüvenim yok :(
Ben bazı kurslara kayıt oldum ama henuz başlamadı.Sende gidebilirsin vaktin varsa belediyelerin kursları var kişisel gelişim ile ilgili.Bende eskiden yoktu böyle bir sorun geçen yaz arkadaş ortamında çay içememiştim elimin titremesinden kalabalık ve çekindiğim ortamlara oldu bir iki kere . :(

kesinlikle benimle aynı derdi paylaşyorsun. Biraz izah eder misin hangi durumlarda hangi olaylar karşısında bunu daha fazla hissediyorsun. Bir de çocukken çok eleştirel, veya kızıp bağıran,az takdir eden bir aileye mi sahiptin?Veya fazla mı korumacılardı?

Ben böyle bir aileye sahiptim işte hala sahibim :)

Benimde böyle bir derdim var maalesef özgüvenim yok :(
Ben bazı kurslara kayıt oldum ama henuz başlamadı.Sende gidebilirsin vaktin varsa belediyelerin kursları var kişisel gelişim ile ilgili.Bende eskiden yoktu böyle bir sorun geçen yaz arkadaş ortamında çay içememiştim elimin titremesinden kalabalık ve çekindiğim ortamlara oldu bir iki kere . :(

Ben böyle bir aileye sahiptim işte hala sahibim :)

ben biraz bu konularda araştırdım, psikiyatri programlarını izledim kitaplar okudum ve genelde özgüven sorununun temelini bu tarz aile yapısı hazırlıyor. :S Bir de el titremesi kalabalık ortamlarda çekinmek vs özgüven azlığının içinde barındırdığı Sosyalfobiye benziyor arkadaşım,araştırabilirsin.

::ssz::ssz::ssz::ssz: bu durum bendede oluyor bazen..bende aileden kaynaklandığını düşünüyorum..bazı aileler kız çocuklarını çok bastırıyorlar öyle yetiştiriyorlar..buda büyüyence özgüven eksikliğine yol açıyor..sana tavsiyem kendine olumlamalr yap sürekli..inan çok işe yarıyor..ama öncelikle doktora danış..ilerlerde sosyalfobi oluyor ve sosyalfobinin tedavisi daha zor..

bayanlar ben 24 yaşındayım üniversite öğrencisiyim ..benim gitgide bana hayatı zindan eden bir sorunum var :özgüven eksikliği....bir türlü kendimi sevmeyi ,kendime değer vermeyi ,insanlara karşı güçlü olmayı başaramıyorum...artık canım çok yanıyor bu durumdan ve düzelmek istiyorum..ne olur hepinizin desteğine ihtiyacım var...bu siteye güvendim ve sizin yardımlarınızla düzeleceğime inandım...

bende de ayni dert var :((( malesef ozguven eksikligi... kendimi bende sevmiyorum, nede deger veriyorum... insanlara karsi eskiden gucluydum ama simdi hiç degilim...
bu durumda sana nasil yardimci olabilirim bilmiyorum... cunku bende yardim bekliyorum KK hanimlarindan...:((( banada bi cozum bulun nolur...

aynı durumdayım ne yazıkki..toplum ıcınde kendımı ıfade edemıyorum.bu yuzden arkadas edınemıyorum.kımse benım gercek halımı bılmıyor.evın ıcınde ya da akrabalar arasında gayet konuskanım,aktifim fakat unıverstede falan resmen tutuluyorum.bu yuzden dogru duzgun arkadas edınemedım yalnız kalıyorum :(

Bu konuda asıl yardımcı olabilecekler psikologlar-pskiyatrlardır. Fakat kendi kendine yardımcı olabilirsi biryerden başlamak adına. Öncelikle bir kağıda yazın hangi konularda özgüven azlığı yaşıyorsunuz. Mesela birisi sizi eleştirdiğinde olabilir. Normalde eleştirildiğimizde haklı eleştiriyse düzeltmek için o eleştiriyle barışık oluruz, haksızsa da kendimize güvenimiz sarsılmaz çünkü adı üstünde haksız eleştiri ve hiç etkilemez bizi. Ama özgüven eksikse haksız eleştiriler de haklı eleştirilerde tahribe yol açar içimizde, öfkeleniriz kendimize, 'ben zaten hep böyle kötüyüm- ben zaten bunu hakediyorum' tarzı cümleler kurarız.
Sonra üzerinde iyi düşünün , esasında neyden dolayı bu olayın hangi sebebi benim özgüven duygumu sarstı .Bulup yazdığınız cevapta sizin sadece olayları algılamanızın negatifleşmesi-herşeye öyle baktığınızdan bu duyguyu yaşadığınızı, gerçekte ise kendinizi suçlamanın haksızlık olduğunu farkedeceksiniz. Buradan izin varsa yararlı bir videolar sitesi linki vereceğim. Ve bir kitap önerisi.

lise hayatımda bende de özgüven eksikliği vardı. üniversite yaşamında kişisel gelişim kitaplarıyla tanıştım. ve yapabileceğim, istediğim bölüme girdim. evet 2 yıllık bilgisayar programcılığı idi bölümüm ama derslerimi başardıkça, sevdikçe özgüvenim arttı. ayrıca derste kalkıp konu anlatamazdım. heyecanlanıp saçmalayacağımı düşünürdüm. ama bu sorunumun üstüne gittim. inadına, anlatım için kürsüye çıktım. lisansı da tamamladım. daha sonra çok işime yaramasada yüksek lisans yaptım. yüksek lisansta yine kürsüde altım için kendimi çok zorladım. başardıkça özgüvenim yerine geldi.

lisedeki, tenefüslerde bile konuşmayan ben gitti. bir anımı paylaşayım; lisede bir gün rahatsızdım, okula gidememiştim. yoklama yapılmış. ama bir kişi eksik çıkmış. sayıyorlarmış sayıyorlarmış 1 kişi eksik. benim eksik olduğumu çok sonra anlamışlar. gülerek anlatmışlardı. benim silikliğimden kaynaklanıyordu. şimdi düzeldim. ancak kabuslarımda görüyorum:1:.

sosyalfobi rahatsizliginiz olabilir..bi arkadasimdada bu vardi..bi ortama girediginde konusamiyordu..sanki yanlis biseyler soyleyecekte onu herkes kinyacak hissi doguyordu..bazen hormonlarlada ilgili oluyor bu durum. tedavisi kullandi arkadasim suan daha daha iyi..

size birkaç fikir verebilirim,biryerde birileriyle konuşmaya başladığınızda muhakkak konuyu sizin çok iyi bildiğiniz birşeye getirin matematik tenis gitar ya da ev temizliği ev yemekleri ne olursa sevdiğiniz şarkılar okuduğunuz bir kitap artık o sıra aklınıza ne geliyorsa biraz o konuda sohbet etmek sizi rahatlatır onların ilgilendiği bir konuda konuşuluyorsa da dinleyin sorular sorun hem öğrenmiş olursunuz hem karşı tarafta eğlenir çünkü bildiğin birşeyi anlatmak gibisi yok,böylelkle arkadaş ortamlarında daha rahat bulunabilirsiniz,bide benimde ailem yeri geldiğinde eleştiri yapıyorlar hatta azıcıkta aşırıya kaçıyor bazen ama ben onları yapıcı eleştiri olarak görüyorum belkide en yakın arkadaşımın bile kırmaktan korkup söyleyemeyeceği şeyleri duyuyorum sonra kendimi bastıracağıma başlıyorum o eksikleri düzeltmeye bakış açısını değiştirmek çok önemli, tabi psikolog yardımı almakta önemli onlar sizdeki eksiklikleri daha güzel analiz eder daha bilinçli çözümler söylerler,bide özgüven eksikliğini en çok ne zaman hangi koşullarda hissediyorsunuz onu söylerseniz daha iyi yorum bile yapabiliriz,valla çok uzattım ama psikolojiyi çok seviyorum bi tanede psikoloji dersi almıştım ondan yardımcı olmaya çalıştım:17:

canım öncelikle bir psikologdan yardım alabilirsin ya da kişisel gelişim kitapları okuyabilirsin
bir de eğer inanıyorsan canım
Allah'ın isimlerinden faydalanabilirsin . El-bais ismini ya bais şeklinde çokça tekrar ederse silikliğin ve pısırıklığın gider. Gün içinde Ya bais şeklinde tekrar edebilirsin abdestli olman gerekmez

ben arkadaş ortamlarında ve ailede çok konuşkan rahat ve sevilen biriyim o konuda hiç bir sıkıntım yok....ama kendimi güzel bulmuyorum hep bir eksiklik hissediyorum ve bu durumda çok çok yanlış adımlar atıyorum ve bu yüzden kendimden nefret ediyorum çünkü yanlış olduğunu bile bile vazgeçemiyorum ....böylece insanlar da beni çok güzel kullanıyorlar:(

size birkaç fikir verebilirim,biryerde birileriyle konuşmaya başladığınızda muhakkak konuyu sizin çok iyi bildiğiniz birşeye getirin matematik tenis gitar ya da ev temizliği ev yemekleri ne olursa sevdiğiniz şarkılar okuduğunuz bir kitap artık o sıra aklınıza ne geliyorsa biraz o konuda sohbet etmek sizi rahatlatır onların ilgilendiği bir konuda konuşuluyorsa da dinleyin sorular sorun hem öğrenmiş olursunuz hem karşı tarafta eğlenir çünkü bildiğin birşeyi anlatmak gibisi yok,böylelkle arkadaş ortamlarında daha rahat bulunabilirsiniz,bide benimde ailem yeri geldiğinde eleştiri yapıyorlar hatta azıcıkta aşırıya kaçıyor bazen ama ben onları yapıcı eleştiri olarak görüyorum belkide en yakın arkadaşımın bile kırmaktan korkup söyleyemeyeceği şeyleri duyuyorum sonra kendimi bastıracağıma başlıyorum o eksikleri düzeltmeye bakış açısını değiştirmek çok önemli, tabi psikolog yardımı almakta önemli onlar sizdeki eksiklikleri daha güzel analiz eder daha bilinçli çözümler söylerler,bide özgüven eksikliğini en çok ne zaman hangi koşullarda hissediyorsunuz onu söylerseniz daha iyi yorum bile yapabiliriz,valla çok uzattım ama psikolojiyi çok seviyorum bi tanede psikoloji dersi almıştım ondan yardımcı olmaya çalıştım:17:

hangı kosullarda hssettgımı acıklayayım sana.mesela ben öyle cok fılm tutkusu olan,siyasetten anlayan yada yabancı muzıklerı bılıp takıp eden bırı degılm.unıverstede arkadaslarla sınıfca yemege gıtmıstık.bazı arkadaslarım bunlardan bahsettı dıger kızlarda bu konular hakkında konusunca kızların ıcınde konusmayan tek kısı ben oldum.sadece dınledım gerı planda kaldım.ve gerı planda kalmaktan hıc hoslanmam.bu yuzden arkadaslarımlada kalabalık gorusmeler yapmayı sevmıyorum.en fazla yanımda 2 kısı olsa daha ıyı oluyor.5-10 kısılık gruplarda falan hıc konusmadgmdan dolayı varlıgım yoklugum bellı olmuyor ve soguk bırı olarak akıllarda kalıyorum ama aslında gercekten böyle degılm..bılmıyorum yaa böyleişte :43:

ben biraz bu konularda araştırdım, psikiyatri programlarını izledim kitaplar okudum ve genelde özgüven sorununun temelini bu tarz aile yapısı hazırlıyor. :S Bir de el titremesi kalabalık ortamlarda çekinmek vs özgüven azlığının içinde barındırdığı Sosyalfobiye benziyor arkadaşım,araştırabilirsin.

Evet bende araştırmıştım sosyal fobi ama ne yapılması gerektiğini bilmiyorum ortamlara girmeye çalışıyorum ama yine pasif kalıyorum.

Bu konuda asıl yardımcı olabilecekler psikologlar-pskiyatrlardır. Fakat kendi kendine yardımcı olabilirsi biryerden başlamak adına. Öncelikle bir kağıda yazın hangi konularda özgüven azlığı yaşıyorsunuz. Mesela birisi sizi eleştirdiğinde olabilir. Normalde eleştirildiğimizde haklı eleştiriyse düzeltmek için o eleştiriyle barışık oluruz, haksızsa da kendimize güvenimiz sarsılmaz çünkü adı üstünde haksız eleştiri ve hiç etkilemez bizi. Ama özgüven eksikse haksız eleştiriler de haklı eleştirilerde tahribe yol açar içimizde, öfkeleniriz kendimize, 'ben zaten hep böyle kötüyüm- ben zaten bunu hakediyorum' tarzı cümleler kurarız.
Sonra üzerinde iyi düşünün , esasında neyden dolayı bu olayın hangi sebebi benim özgüven duygumu sarstı .Bulup yazdığınız cevapta sizin sadece olayları algılamanızın negatifleşmesi-herşeye öyle baktığınızdan bu duyguyu yaşadığınızı, gerçekte ise kendinizi suçlamanın haksızlık olduğunu farkedeceksiniz. Buradan izin varsa yararlı bir videolar sitesi linki vereceğim. Ve bir kitap önerisi.

İzin yoksa mesajda atabilirsiniz mesaj hakkınız varsa ben isterim şahsen

Son düzenleme:
Back
X