• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Panik Atak Birine Yardım

labfaresi

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2014
2.671
5.301
158
Arkadaşlar merhaba. Çok yakın bir arkadaşım panik ataktan muzdarip. Doktor tedavisi alıyor sürekli takipte. Ama günlük hayatında bazen sıkıntılar yaşayabiliyor. Örneğin diyelimki birlikte bir yere gidiyoruz arabayı o kullanıyor. Sağdan bir araba geldiğini görmediğinde mesela canım dikkat et araba geliyor dediğim anda bir anda heyecanlanıyor ve zincirleme şekilde hata yapmaya başlıyor. Bu en çok trafikte böyle ama günlük hayatta da sürekli bu tip durumlarda kilitlenebiliyor.

Ben elimden geldiğince tamam canım sakin ol ben buradayım yardımcı olurum desem de bazen çok çaresiz kalıyorum ona yardım etmekte.

Bu tip hastalara en güzel manevi desteği nasıl verebiliriz? Nelerden kaçınmam nasıl davranmam gerekir? Çevresinde bu tip bir durumla karşılaşıp yardımcı olan var mı?

Trafiğe çıkartmamakla başla işe canım...

öyle bir şansı yok maalesef, mecburen trafiğe çıkmak zorunda. ama onun dışında da bir çok sıkıntı yaşıyor. ne yapıp onu sakinleştirebilirim, tedavi sürecine nasıl destek olabilirim onu pek bilmiyorum.

öyle bir şansı yok maalesef, mecburen trafiğe çıkmak zorunda. ama onun dışında da bir çok sıkıntı yaşıyor. ne yapıp onu sakinleştirebilirim, tedavi sürecine nasıl destek olabilirim onu pek bilmiyorum.
Nasıl yani arabasız insanlar ne yapıyorlar ?o da öyle yapabiliri.başka sıkıntılarıda vardır elbet ama trafikte panik yapmak hem kendine hem başkasına zarar verebilir.panik ataklıya pek yardım fayda etmez malesef yaşadım biliyorum

ne kadar ilginç yorumlar yapıyorsunuz arkadaşlar. trafik konusu sadece basit bir örnek. kimsenin hayatını tehlikeye atacak şeyler yapmıyor. öyle olsa doktoru zaten yasaklar. tedavi sürecine katkıda bulunacak birşeyler sordum sadece....

Arkasindan gizlice git ve poşet patlat ..
Korkup normal haline gelir.
Şaka bir yana bosuna uğrasmayin doktorlar ilacla hapla düzeltemiyor bazen siz yardim etseniz ne olacak sizide hasta yapar.
Arabayla yaninda olma bence ilk önce kendini dusun. Sonra nereye gitcekse bizi uyar.

telkinde bulunabilirsiniz
onunla sakince ve ikna edici konuşabilirsiniz

doktoru trafiğe çıkmayı yasaklardı demişsiniz ama doktor trafikte panikleyip hata yaptığını gözlemlemiyor ki hastası söylemezse bilemez belki de arkadaşınız söylemedi
anlık olaylar bunlar herkes kaza yapabilir ama nasıl başı dönen insan direksiyondan uzak durup tedbir alıyorsa arkadaşınız da alsa iyi olacak gibi...

Cok uzuldum arkadasiniza :( ben bu rahatsizligi cok iyi bilirim yasadim cunku.. acilen bir psikiatriste gitsin.. bu rahatsizlik tedavi olmadan gecmiyo maalesef..arti sizde desteginizi eksik etmeyin..

Cok uzuldum arkadasiniza :KK43: ben bu rahatsizligi cok iyi bilirim yasadim cunku.. acilen bir psikiatriste gitsin.. bu rahatsizlik tedavi olmadan gecmiyo maalesef..arti sizde desteginizi eksik etmeyin..

zaten gidiyor takip hastası ama ben ne yapacağımı bilemiyorum pek.

zaten gidiyor takip hastası ama ben ne yapacağımı bilemiyorum pek.
Fazla uyarı yapmayın derim özellikle trafikte yada başka bir ortamda siz uyarı yaptıkça arkadaşın daha da panik olacak heyecanlanacak. Eli ayağı bosalir ve kriz geçirebilir sessiz takip edin ve en önemlisi ilaçlarını birakmasin.düzenli kullansin.ilaçlarını takip edebilirsiniz. Çünkü düzenli kullanmayanlar var doktora danışmadan bırakanlar var.

ne lakayt yorumlar bunlar. zor durumdaki biriyle dalga geçmek için aklımı yitirmem gerekiyor sanırım.

bence bunu kendisiyle konuşun. trafik extra bir durum. o durumda aşırı heyecan sakıncalı gerçekten. o gibi durumlarda kar zarar hesabı yapmanı gerekiyor bence. vızır vızır akan bir trafikte birkaç kornayla kendine gelebilecek durumdaysa ben olsam birşey demezdim ama uyarım heyecanıyla birleşip kazaya sebep olacaksa hiç dokunmazdım. gün içinde panik atağı tetikleyecek ani ve fevri hareketlerden kaçınmaya çalışmalısınız. zaten aşırı hassaslar. korku kaygı heyecan yaratacak bir ortam, konu açmamaya çalışın. üstüne giderek düzelen bir rahatsızlık değil. ama korktuğu kaygı duyduğu konulardan kendisi söz ettiğinde yaşanmış örneklerle onu bu olayın sandığı kadar korkunç olmadığına ikna etmeye çalışabilirsiniz.

acil şifalar diliyorum.

galiba başa gelmeyen şeyler pek ciddiye alınmıyor!eşimde okb var ve ilaç kullanıyor ,sürekli soru sorma huyu varmı arkadaşınızın bilmiyorum ama eşim de bu durum normalmi ?diye sorularını hep daha sakinleştirici şeyler söyleyerek yada yaparak onu rahatlatmaya çalışıyorum....destek olacak şeyleri siz daha iyi gözlemlersiniz...tetikleyici ve onu endişeye sürükleyici davranış ve sözlerden uzak durun....gerisi zaten tedavi sürecine bağlı....Allah şifa versin cnm....

benim bi yakınım ibrahim saraçoğlu kürlerini yapıyor çok iyi geldi dedi. geçmiş yani bi deneyin derim ...

ne lakayt yorumlar bunlar. zor durumdaki biriyle dalga geçmek için aklımı yitirmem gerekiyor sanırım.

bence bunu kendisiyle konuşun. trafik extra bir durum. o durumda aşırı heyecan sakıncalı gerçekten. o gibi durumlarda kar zarar hesabı yapmanı gerekiyor bence. vızır vızır akan bir trafikte birkaç kornayla kendine gelebilecek durumdaysa ben olsam birşey demezdim ama uyarım heyecanıyla birleşip kazaya sebep olacaksa hiç dokunmazdım. gün içinde panik atağı tetikleyecek ani ve fevri hareketlerden kaçınmaya çalışmalısınız. zaten aşırı hassaslar. korku kaygı heyecan yaratacak bir ortam, konu açmamaya çalışın. üstüne giderek düzelen bir rahatsızlık değil. ama korktuğu kaygı duyduğu konulardan kendisi söz ettiğinde yaşanmış örneklerle onu bu olayın sandığı kadar korkunç olmadığına ikna etmeye çalışabilirsiniz.

acil şifalar diliyorum.

inanın ilk sayfadaki tuhaf yorumları görünce nereye geldim dedim bir an. moralim alt üst oldu o yorumlardan sonra. arkadaşımın yerinde ben de olabilirdim o yorumları yazan arkadaşlar da. söylemek istemiyordum ama dün akşam o sıkıntıyla inşallah yaşayarak anlarlar diye dua ettim... ne yapayım...

güzel tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. ben uyarı kısmında aslında kararsız kalıyorum. hiç söylemesem ona kötülük mü olur acaba. sürekli zaten pozitif telkin modundayım. inşallah çok çabuk toparlar

galiba başa gelmeyen şeyler pek ciddiye alınmıyor!eşimde okb var ve ilaç kullanıyor ,sürekli soru sorma huyu varmı arkadaşınızın bilmiyorum ama eşim de bu durum normalmi ?diye sorularını hep daha sakinleştirici şeyler söyleyerek yada yaparak onu rahatlatmaya çalışıyorum....destek olacak şeyleri siz daha iyi gözlemlersiniz...tetikleyici ve onu endişeye sürükleyici davranış ve sözlerden uzak durun....gerisi zaten tedavi sürecine bağlı....Allah şifa versin cnm....

çok teşekkür ederim. içimi rahatlattınız.

Bence yapabileceğin en iyi yardım,doktora gitmesi için cesaret vermek olur.
Bir de tabii araba kullanmaktan vazgeçirsen iyi olur çünkü hiç güvenli değil.
Bundan öte bir yardımın olabileceğini sanmıyorum.
İki yakın tanıdığımda bu hastalık var ve telkin çabalarım hep ters tepiyor.Anlamıyorsun,yaşamayan bilmez deyip kızıyorlar.Bu sefer ben de kızıyorum.O yüzden en iyisi karışmamak.

Valla boyle buyuk bır saglık sıkıntısı varsa tedavi olmadan trafıge cıkmamalı hem biz kullananlar için hemde kendı için tehlıkeli..hastalık oldugunu kabul ettirip tedavi almasını saglayabılırsınız Terapi alıyor demişsiniz yeni gordum o zaman surekli telkin verip rahatlatmaya calısacaksınız baska elınızden ne gelır ki

Back
X