Panik Atak Yaşayan Hamileler, Hamile adayları...

kızlar doktorum bana son gidişimde ''serbest yüzen anksiyete''diye bir terimden bahsetti..o ara iyi olmadıgımdan yarım yamalak hatırlıyorum bilgisi olan varmı?

Buyrunuz :)

1. Psikolojik varsayımlar :
a. Psikoanalitik varsayım: Bu görüşe göre anksiyete temelde bir iç çatışmanın (intrapsişik) ürünüdür. Buradaki çatışma benlik ile altbenlik, yada benlik ile üstbenlik arasında oluşabilir. Altbenlikden haz ilkesi doğrultusunda doyum arayan dürtüler üstbenliğin gerçekleri tarafından engellenir. Benlik bunlar arasındaki çatışmayı çözerek dürtüyü bastırırsa (represyon) sorun çözülür. Benlik çatışmayı çözemezse, bastıramazsa bunu tehlike olarak algılar. Bütün bu süreç bilinç dışında yaşanır. Bilinç alanında ise ortaya anksiyete çıkar. Buna “serbest yüzen anksiyete” denir. Eğer bastırma işe yaramadığında bu çatışmayla baş etmek için diğer savunma düzeneklerini kullanırsa kullandığı savunma düzeneğine göre diğer anksiyete bozukluklarının klinik tabloları gelişir.

b.Davranışçı varsayım: Davranışçı görüşe göre anksiyete öğrenilmiş bir süreçtir. Koşullu uyaranlar koşulsuz tepkilere neden olur. Ayrıca sosyal öğrenme ile ailenin tepkileri de model olarak alınır.

c. Bilişsel (kognitif) varsayım: Bu varsayıma göre anksiyetenin nedeni olayın kendisi değil, bu olayın kişi tarafından nasıl yorumlandığı, nasıl algılandığıdır. Olayların çarpıtılmış düşünce örüntüleriyle algılanması sonucundaanksiyete ortaya çıkar.

2) Biyolojik varsayımlar: Anksiyete bozukluklarında otonom sinir sisteminde sempatik etkinliğin arttığı, buna bağlı olarak fizyolojik belirtilerin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Biyokimyasal olarak yapılan çalışmalarda nörotransmiterler üzerinde durulmakta, noradrenalin ve serotonin düzeylerinin arttığı düşünülmektedir.

Ayrıca bazı nörokimyasal maddelerin (sodyum laktat gibi) verilmesiyle yapay olarak panik nöbetleri ortaya çıkarılabilmektedir. Bunların dışında kalıtımsal bir yatkınlığın olduğundan da söz edilmektedir.

Canim benim Allah seninde yardimcin olsun. Cok zor yasadiklarimiz.Ama sunu soyleyim biz ne kadar ertelesekde ertelemesekde Allah belirliyo zamanini.Sen kac yildir ilac kullaniyosun? Kac yildir evlisin?

Allah razi olsun...17 aylik evliyim:) 1senedirde anksiyete bozuklugu tedavisi goruyorum..ilk basladiginda 6 ay sonra ilaci kestik 4 - 5 ay iyiydim o arada bebek nasip olmadi sonra nuksetti yine.ilaca basladim bebek fikri rafa kalkti..su an ilaca ragmen yanma batma uyusma karincalanma ne dersen hepsini yasiyorum:)inisli cikisli gidiyoruz iste bugunumze sukur arkadasim:)

Buyrunuz :)

1. Psikolojik varsayımlar :
a. Psikoanalitik varsayım: Bu görüşe göre anksiyete temelde bir iç çatışmanın (intrapsişik) ürünüdür. Buradaki çatışma benlik ile altbenlik, yada benlik ile üstbenlik arasında oluşabilir. Altbenlikden haz ilkesi doğrultusunda doyum arayan dürtüler üstbenliğin gerçekleri tarafından engellenir. Benlik bunlar arasındaki çatışmayı çözerek dürtüyü bastırırsa (represyon) sorun çözülür. Benlik çatışmayı çözemezse, bastıramazsa bunu tehlike olarak algılar. Bütün bu süreç bilinç dışında yaşanır. Bilinç alanında ise ortaya anksiyete çıkar. Buna “serbest yüzen anksiyete” denir. Eğer bastırma işe yaramadığında bu çatışmayla baş etmek için diğer savunma düzeneklerini kullanırsa kullandığı savunma düzeneğine göre diğer anksiyete bozukluklarının klinik tabloları gelişir.

b.Davranışçı varsayım: Davranışçı görüşe göre anksiyete öğrenilmiş bir süreçtir. Koşullu uyaranlar koşulsuz tepkilere neden olur. Ayrıca sosyal öğrenme ile ailenin tepkileri de model olarak alınır.

c. Bilişsel (kognitif) varsayım: Bu varsayıma göre anksiyetenin nedeni olayın kendisi değil, bu olayın kişi tarafından nasıl yorumlandığı, nasıl algılandığıdır. Olayların çarpıtılmış düşünce örüntüleriyle algılanması sonucundaanksiyete ortaya çıkar.

2) Biyolojik varsayımlar: Anksiyete bozukluklarında otonom sinir sisteminde sempatik etkinliğin arttığı, buna bağlı olarak fizyolojik belirtilerin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Biyokimyasal olarak yapılan çalışmalarda nörotransmiterler üzerinde durulmakta, noradrenalin ve serotonin düzeylerinin arttığı düşünülmektedir.

Ayrıca bazı nörokimyasal maddelerin (sodyum laktat gibi) verilmesiyle yapay olarak panik nöbetleri ortaya çıkarılabilmektedir. Bunların dışında kalıtımsal bir yatkınlığın olduğundan da söz edilmektedir.

Eline saglik arkadasim:)ne catismaysa bu bitmedi gitti.. :) Allah razi olsun..

mrb arkadaslar sıze bısey sormak ıstıorum ya bu hamılelıkte yapılan tetenoz aşısının yan etkılerı varmı bulantı bole baygınlık hıssı tıtreme gıbı.. ya benım dısardan alınan ılaclara karsı panık atagım ortaya cıkıor sımdı korkudan yaptıramıorum zamanıda geldı ama ben korkuorum gıdemıorum yaptıranlar yardımcı olabılırmı lutfen:((

anaa kıme benı umursamamıs hee :(((

Allah razi olsun...17 aylik evliyim:) 1senedirde anksiyete bozuklugu tedavisi goruyorum..ilk basladiginda 6 ay sonra ilaci kestik 4 - 5 ay iyiydim o arada bebek nasip olmadi sonra nuksetti yine.ilaca basladim bebek fikri rafa kalkti..su an ilaca ragmen yanma batma uyusma karincalanma ne dersen hepsini yasiyorum:)inisli cikisli gidiyoruz iste bugunumze sukur arkadasim:)

Gznn evliliğinde hastaliginda daha cok yeniymis. Zamanla duzelicektir.Umudunu yitirme anksiyete bozuklugu yasayipda tedaviden sonra yıllarca rahat yaşayan cok kisi duydum. Ama benim rahatsızlığım oyle degil. Ben okb hastasıyım ve cok fazla sayida cok agir takintilarim oluyo dönem dönem.tam bi tedaviside yok malesef ilac kullanmaktan baska.Tıp her alanda gelisiyo sagolsun bi psikiyatrlar yatiyo.Tık yok. Yillardir panik atak ve okb ye alternatif tedavi gelistiremediler.Heleki Turkiyedekiler tamamen yatisda. Yurt disinda bu tarz rahatsizliklara gammaknife falan uygulanmaya baslanmis bi kac yildir guzel sonuçlar alıniyomus. Yurt disindaki doktorlar ne yapsakda bu hastalari ilaclardan kurtarsak diye cabaliyo. Parkinsona bile beyin piliyle care bulundu bi bizim seratonini duzenleyemediler beynimizde:)Sen tms falan denedinmi bilmiyorum ama anksiyete bozuklugu ve depresyonda ise yariyo diye duydum. Sartlarin musaade ediyosa bi dene bence.Bebek içinde zamanin var daha ben 4 yıllık evliydim artık ariyoduk biz eve nese vericek bi ufaklk. Ama senin daha cok yeni kendini strese sokma.Zamani gelince oda olur Allah in izniyle.Hem belki tamamen Iyilesip 2-3 tane yaparsin arka arkaya bellimi olur:)

Gznn evliliğinde hastaliginda daha cok yeniymis. Zamanla duzelicektir.Umudunu yitirme anksiyete bozuklugu yasayipda tedaviden sonra yıllarca rahat yaşayan cok kisi duydum. Ama benim rahatsızlığım oyle degil. Ben okb hastasıyım ve cok fazla sayida cok agir takintilarim oluyo dönem dönem.tam bi tedaviside yok malesef ilac kullanmaktan baska.Tıp her alanda gelisiyo sagolsun bi psikiyatrlar yatiyo.Tık yok. Yillardir panik atak ve okb ye alternatif tedavi gelistiremediler.Heleki Turkiyedekiler tamamen yatisda. Yurt disinda bu tarz rahatsizliklara gammaknife falan uygulanmaya baslanmis bi kac yildir guzel sonuçlar alıniyomus. Yurt disindaki doktorlar ne yapsakda bu hastalari ilaclardan kurtarsak diye cabaliyo. Parkinsona bile beyin piliyle care bulundu bi bizim seratonini duzenleyemediler beynimizde:)Sen tms falan denedinmi bilmiyorum ama anksiyete bozuklugu ve depresyonda ise yariyo diye duydum. Sartlarin musaade ediyosa bi dene bence.Bebek içinde zamanin var daha ben 4 yıllık evliydim artık ariyoduk biz eve nese vericek bi ufaklk. Ama senin daha cok yeni kendini strese sokma.Zamani gelince oda olur Allah in izniyle.Hem belki tamamen Iyilesip 2-3 tane yaparsin arka arkaya bellimi olur:)

inşallahh..Allah hayırlısını nasip etsin..okb de zordur bilirim dönem dönem yaşadım..daha doğrusu yaşamışım sonradan adını koydum..ilk zamanlarda resmen ilaçtan korkuyordum..ne kadar kulanıcam ne zaman bırakıcam hep böyle mi sürecek düşünceleri oluyordu..artık biraz daha sindirdim sanırım..tms hakkında bilgim yok bi araştırayım bakayım:)sağlık büyük nimet..büyük bir imtihan..Allah geçmeyi nasip etsin hepimize..bebeğinle birlilte aşarsınız inşallah sıkıntıları..:)

arkadasım ben hamile değilim..gebelikte tetanos asısınıda yeni duydum:18:sen söyleyince netten baktım kimi doktorlar gerekli görüp kimileri görmiüyormuş..ama önemli sanırım karart gözünü yaptır önce tedbir sonra tevekkül...

slm arkadaşlar ben doğum yapalı 20 gün oluyor gebelikte bende ilaç kullananlardanım Allaha şükür bebeğimde bişey çıkmadı gayet sağlıklı fakat ilaç kullanmamdan dolayı emziremiyorum onun üzüntüsü var napalım bizim kaderimizde böleymiş. buraya yazma nedenim ilaç kullanıpta hamile olan arkadaşlar korkmayın bu ilaç mevzusu oldukça abartılıyor şükür bebeğim sağlıklı herkese güzel günler dilerim. selamlar....

arkadasım ben hamile değilim..gebelikte tetanos asısınıda yeni duydum:18:sen söyleyince netten baktım kimi doktorlar gerekli görüp kimileri görmiüyormuş..ama önemli sanırım karart gözünü yaptır önce tedbir sonra tevekkül...

gereklı deılse dusunmuorum ama yan etkılerındende korkuorum ınsallah bıse olmaz:(

gereklı deılse dusunmuorum ama yan etkılerındende korkuorum ınsallah bıse olmaz:(

Tetanosa karsi bagisiklik saglamiyormus vucut..hamile yada anne arkadaslar daha iyi bilir ama yaptir derim ben..bu asinin mi yan etkileri varmis yoksa senin alerji gibi birseyinmi var?

slm arkadaşlar ben doğum yapalı 20 gün oluyor gebelikte bende ilaç kullananlardanım Allaha şükür bebeğimde bişey çıkmadı gayet sağlıklı fakat ilaç kullanmamdan dolayı emziremiyorum onun üzüntüsü var napalım bizim kaderimizde böleymiş. buraya yazma nedenim ilaç kullanıpta hamile olan arkadaşlar korkmayın bu ilaç mevzusu oldukça abartılıyor şükür bebeğim sağlıklı herkese güzel günler dilerim. selamlar....
Gözün aydin canim darisi bizlere... Ama niye emziremiyosun ben onu tam anlayamadim. Bu forumda ilacla emziren dolu arkadas var. Kimisi 1.5 yil kimisi 1 yil emzirdi halen emziriyor.Emzirirken anne sütüne cok az karisan ilaclar var. Onlarla emzirebilirsin.Ama eger ilacının emzirmede kullanilan muadili yoksa ve tedavinde geciktirilemez durumdaysa o zaman senin sagligin önce gelir.Çünkü bebeginin sana ihtiyaci var. Bebis mamaylada büyür Allah in izniyle.

Allah saglık versin..emzirirken ilaç kullanan arkadaşlar var ama?..böyle arada gelip güç verin bizlere:)

Gebe Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler

Bebek sahibi olma konusunda eşinizle ortak bir karar verdiniz ve tam olarak sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek istiyorsunuz. Hem heyecanlı hem de bir o kadar da endişelisiniz. Hayata yeni bir insan kazandırmak birçok sorumlulukları da beraberinde getiriyor. Öncelikle gebe kalmadan önce yapılması gerekenleri bilmek ve buna göre adımlar atmak hamilelik sürecinde bir takım kolaylıklar sağlayacaktır. Nasıl hamile kalınır? Hamile kalma yöntemleri, gebe kalmadan önce yapılması gerekenler gibi sorularınıza tam da bu yazımızda yararlı bilgiler vermeyi amaçlıyoruz.
Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek için, hamile kalmadan önce yapılması gerekenlere dikkat etmek, gerek annenin gerek de bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir.
Gebe Kalmadan Önce Yapılması Gerekenleri maddeler halinde sıralayabiliriz:

• Hamilelik öncesinde ilk yapılması gereken doktorunuzdan randevu alarak, muayene olmaktır. Gebe kalmadan önce gerekli kan tetkiklerini yaptırıp, Pap smear testi yaptırılmasıdır.

Pap smear testi: Rahim ağzı kanseri taraması testi (Tüm kadınlara yıllık olarak yapılması önerilen bir testtir.)

• Gebe kalma çalışmalarına başlamadan 1 ay önce 400 mcgr folik asit alımını düzenleyin. Bebeğin sağlığı açısından son derece önemli olan folik asit asitli meyvelerde, yeşil yapraklı sebzelerde ve bakliyatlarda bulunmaktadır.

• Hamile kalmadan önce check-up yaptırarak bilmediğimiz hastalıkların teşhis ve tedavisi, almanız gereken vitaminler, yapılması gereken aşılar sağlıklı bir hamilelik süreci açısından son derece önemlidir.

• Kolay hamile kalmak için adet döneminin ilk 12-14-16. günlerinde düzenli cinsel ilişkiye girilmelidir. Yumurtlama döneminizin tesbiti için adet günlerinizi not alın.

• Düzenli olarak spor yaparak kilonuzu dengeleyin. Aşırı kilolu olmak ya da aşırı zayıf olmak hamilelik açısından risklidir.

• Gebe kalmadan önce dişçiye giderek dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Gebelik döneminde diş eti hastalıkları erken doğuma sebebiyet vermektedir.

• Gebe kalmak için cinsel ilişkiye girdiğinizde bir saat yataktan kalkmayıp, belinizin altına bir yastık koyun. Böylelikle daha kolay hamile kalabilirsiniz.

• Hamilelik döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından doğru ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Bol bol meyve ve sebze tüketilmelidir.

• Kafein tüketimi hamilelik döneminde 200 mg’dan fazla alındığı takdirde anne ve bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.

• Hamile kalmadan önce sigarayı bırakın. Hamilelik döneminde sigara kullanmak erken doğum ve düşük riskine sebebiyet vermektedir.

• Gebelik döneminde alkol alımı son derece zararlıdır. Alkol bebekte öğrenme geriliği gibi birçok rahatsızlığa sebep olmaktadır. Gebelik döneminde kesinlikle alkol kullanmayın.

• Hamile kalmadan önce eşinizin sigara ve alkol kullanması sperm kalitesini olumsuz etkilemektedir. Eşinizi ağır, yorucu işlerden ve strestten uzak tutun.

• Hamile kalmadan önce para biriktirin. Mali durumunuzu gözden geçirin.

Son düzenleyen: Moderatör:

Canım beni de geçen hafta aile hekimliğinden aradılar 1 ay sonra gel aşı yapcaz dediler ama ben şaşkınlıktan ne aşısı diye de sormadım :)) artık gidince sormam lazım... ama bunun panik atakla ilişkisini bilmiyorum malesef :((

Son düzenleme:
Arkadaşlar çevrenizde uzun yıllar antidepresan kullanıp saglıkla hayatını sürdüren insanlar var mı? Uzun yıl derken bi 10 15 hatta 20 yildan bahsediyorm. Bu aralar bu ilac konusuna fena takmis durumdayım. Sabahtan aksama kadar oturup agliyorm napicam ben ilaçsz yapamiyorum diye.

Tetanosa karsi bagisiklik saglamiyormus vucut..hamile yada anne arkadaslar daha iyi bilir ama yaptir derim ben..bu asinin mi yan etkileri varmis yoksa senin alerji gibi birseyinmi var?

canım neyın nezman yan etkı yapacagını bende kestıremıorum bı defasında ıdrar yollarını usuttum bı ıgne yaptılar yarım saat sonra yerımde duramadım delırıcem sankı psıkıtrıstımı aradım ılacın etkısı dedı vucuttan cıkana kadr devam eder korkma dedı o gunden sonra ılac alamıorum helekı ıgneden cok korkuorum yaptıramıorum benımde bu korkum var vıtamın yerken bıle korkuorum yaa:(( bu arada sende artık bebek dusun derım rabbım sana yardım edecektır korkmaa :)

Arkadaşlar çevrenizde uzun yıllar antidepresan kullanıp saglıkla hayatını sürdüren insanlar var mı? Uzun yıl derken bi 10 15 hatta 20 yildan bahsediyorm. Bu aralar bu ilac konusuna fena takmis durumdayım. Sabahtan aksama kadar oturup agliyorm napicam ben ilaçsz yapamiyorum diye.

sakın sana kolay gelıo deme bende dunyaın ılacını kullandım aklına gelenı ama sunu dusun kullandıgında vurmuormu bu hastalık sana vuruor az oluor deme ben ılac kullanırken daha cok yasıodum cunku yan etkılerı ıkı sayfa bırı deılse dıerını yasıodum helekı ılk aldıgında sonraya dogruda vucut alısıor artık bıde sen hamılesın onuda dusun normal ınsalr bıle depresyona gırıor kı bız normal deılız:) kendını bu soruarla uzme bısılerle ılgılen bak bende sureklı evde oturuom ozman aha vurdumu vurucakmı dıe dusunuorum habıre yaa bırak akısına ılacızda yaayabılırın nıe sureklı ılaca baglı kalacaksın bıraz sıkıntısını yasıcaksın sonra alıacak vucut bıraz rabbıne guven ve zikr yap sureklı ıcınden ALLAH ALLAH de bana kolay gelmıor emın ol bende ureklı aman ne olcak bı saat sonrasını duusnmekten bunalıorum sagolsun eşim bana dusundurmez bırak oldugu zmana hallederız der ılac yok artık yan etkılerını dusun canm:)

canım neyın nezman yan etkı yapacagını bende kestıremıorum bı defasında ıdrar yollarını usuttum bı ıgne yaptılar yarım saat sonra yerımde duramadım delırıcem sankı psıkıtrıstımı aradım ılacın etkısı dedı vucuttan cıkana kadr devam eder korkma dedı o gunden sonra ılac alamıorum helekı ıgneden cok korkuorum yaptıramıorum benımde bu korkum var vıtamın yerken bıle korkuorum yaa:(( bu arada sende artık bebek dusun derım rabbım sana yardım edecektır korkmaa :)

canım o hali çok iyi bilirim ben sakinleşeyim diye doktor serum taktı daha beter oldum aynen yerimde duramıyordum aglamaya basladım deliricem zannettim..sanırım metpamid emedur gibi bazı ilaçlar yapıyor bunu..hayırlısı inşallah canım ara ara güç geliyor sonra yine eski halime dönüyorum:)

umarım ilaçsız idare edebilecek güze erişirsin lakin ben şöyle diyorum şükür ki ilaçla kontrol altına alınabilen bir rahatsızlık bu..ya ilaçlar dahi etki etmeseydi?oluruna bırakmalıyız..zor biliyorum zaten oluruna bırakamamak bizi hasta eden ama çabalamalıyız.Sabah kallkıyorum başlıyor vücudum karıncalanmaya bi diyorum hemen gideyim doktora bi diyorum gittin işte bişey çıkmıyor bırak olacağı varsa zaten olur..bütün günüm bu çatışmayla geçiyor..Allah hepimizi beterinden korusun..

umarım ilaçsız idare edebilecek güze erişirsin lakin ben şöyle diyorum şükür ki ilaçla kontrol altına alınabilen bir rahatsızlık bu..ya ilaçlar dahi etki etmeseydi?oluruna bırakmalıyız..zor biliyorum zaten oluruna bırakamamak bizi hasta eden ama çabalamalıyız.Sabah kallkıyorum başlıyor vücudum karıncalanmaya bi diyorum hemen gideyim doktora bi diyorum gittin işte bişey çıkmıyor bırak olacağı varsa zaten olur..bütün günüm bu çatışmayla geçiyor..Allah hepimizi beterinden korusun..
Sorma canim yaa bende 2 haftadir baya kotym aglamaktan bi hal oldum. Bu hafta ilacida biraktim doğum yaklasiyo diye. Zaten dusuk doz oldugu icin fazla faydasi olmuyodu. Benim rahatsızlığım da boyle atak yapınca baslangicta ilaci tam doz almam gerekiyo 3 ay falan sonra dusurebiliyorum.Dogum yapsam tam doz basliycam. Dayanamiyorum artik mutsuzluga. Mutsuzluk cok agir geliyo. Sen hangi ilaçları kullaniyodun bu arada?Dogru ilaci bulabilmek cok onemli.Belki o yüzden tam anlamiyla gecmiyodr hissettiklerin canim. Allah sifa versin bol bol hepimize.

Back
X