Parayı uluslararası bankaya yatırmak mümkün mü?

Mümkün olduğunca kısa ve net anlatmaya çalışayım: Diyelim ki işler kötüye gitmeye başladı, durum günden güne ciddileşiyor ya da birden bire daha da fena oldu ki bu ülkemizde mümkün. İnsanlar TL'lerini dövize çevirmeye, bir de o dövizle kaçmaya kalkarlarsa ülkeden bir sürü döviz (efektif) çıkışı olacağı için Dolar, Euro gibi para birimlerinin TL karşısında değeri artacaktır. Çünkü ülkede bulunan yabancı paralar azalacağı için almak daha da zorlaşacaktır. Halk dilinde doların uçması yani. Şimdi, bizim Merkez Bankamıza ve ülkemizde uygulanan kur rejimine bakalım. Ülkemizde müdahaleli dalgalı kur rejimi uygulanmakta yani normalde döviz kurları piyasadaki arz ve talebe göre şekillenir ama gerekli durumlarda Merkez Bankası ihale yoluyla ya da önceden ilan edilmemiş alım satım vs uygulamalarıyla kurlara müdahale ederek istediği sınırlara çekmeye çalışır. E şimdi bahsettiğim gibi bir durum olduğunda Merkez Bankasının eli armut toplamadığına göre mutlaka bu aşırı oynaklıklara müdahele ederek kurları biraz olsun normalleştirmeye çalışacak. Hatta böyle bir oynaklığın yaşanmasına gerek bile yok, durumları önceden öngörüp bu doğrultuda o müdahaleleri yapıyorlar zaten. Yani bunu, Merkez Bankası bugün para piyasalarına müdahale etti diye haberlerde görmeyiz. Hadi diyelim ki çok mecbur kaldı, Merkez Bankasının araç bağımsızlığı nedeniyle Merkez Bankası kur rejiminde değişiklik yaparak tutup da sabit kur rejimine falan geçebilir, öyle bir hakkı var yani hatta hükümete danışmasına ya da izin almasına gerek yok.

Dediğim gibi, mutlaka kötü, olumsuz etkileri olacaktır ama öyle elimizdeki TL cinsinden parayı birden sıfıra düşürecek kadar birşeyin yaşanacağını sanmıyorum. Eskiden yaşandı geçmişte, yaşanmadı değil ama o zamanlardaki ekonomik durum, siyasi durum gibi şeyler çok farklıydı bugüne göre. Her şeyden önce Merkez Bankasının araç bağımsızlığı yoktu. Kaldı ki şu durumda, Mehmet Şimşek varken birşey olacağını sanmıyorum.

bence cok haklısınız o kadar didinip calışıp kazandığınız parayı korumayı istemekten daha normal bir istek düşünemiyorum
ne olduğumu o kadar iyi biliyorum ki
çünkü cimri değilim varsa param paylaşırım da, vatan sevgisiyse belki o tarz yazanların kaç katı, savaşmaksa savaşırım da ülkem için neden savaşmayayım hele de çocuklar gelecek neslimiz söz konusuysa
ama ben garanticiyim ve evet pimpirikliyim sadece yarın ne olacak bilmiyoruz ve temkinli ilerlemek istiyorum..
o yüzden önemsemedim önemsemiyorum yazılanları ama teşekkür ederim anladığınız için:)

anladım, teşekkür ederim ekonomi bilgisi olmayanlara göre de basitçe açıkladığınız için :)

FalanFilan2025 Uluslar arası bankalara yatırmak pek mantıklı değil çekerken kesintiye uğruyor
İlk gün bankalardaki vs yığılmalar darbenin gerçekleşeceğine inananların darbe sonrası gelecek etkilerden hasarı aza indirme telaşesiydi
Bankalardan çekmenize gerek yok cemaatin bankasında olmadığı sürece
Sadece döviz olarak tutma tl olarak yatır

anladım, çok teşekkürler

anladım, teşekkür ederim ekonomi bilgisi olmayanlara göre de basitçe açıkladığınız için :)
Rica ederim :)
Dövizle iş yapmıyorsanız, borç harç tarzı şeylerle işiniz yoksa, niyet sadece elde tutmaksa TL'de tutmanız daha mantıklı ve TL'nin değeri, ülke ekonomisi gibi açılardan bakınca daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum. Benim de bir miktar param var, az ama olsun, ben de TL'de tutuyorum.

şu ara ne iyi tl üzerinden gitmek o halde evet:)

O kuyruklardan birinde de biz vardık ama amacımız para çekip boş olan depoyu doldurup meydana gitmekti, atmdeki sırayı görünce vazgeçtik karttan çekeriz diye benzinliğe geçtik ordaki kuyruğu görünce de benzin almaktan da vazgeçip götürdüğü kadar araba ile gidip sonrasında yürüyerek devam ettik yola ve meydana gittik. Yani amacımız para çekelim benzin doldurup kaçalım değildi

Valla anlamadım.
Her konuda olduğu gibi, özellikle sivrilme çabasında olanlar eminim ki o gece efil efil fırın kollayıp atm sırasına girdiler
O gece emin ol aklımıza gelen son şey yemekti!
Olayı saçma sapan bir tarafa sürmeyin isterseniz , arkadaş yurtdışı hesapları ile ilgili sormuş, sizin saçma sapan önyargılarılarınızın yorumlarınızın bir faydası olacağını sanmıyorum!

Lütfen tartışmayın gerçekten ben sadece normal kafama takılanı konuşmak istiyorum.İşin siyasi boyutlarına hiç girmeyelim..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…