Parmak ucunda yürümenin tek başına otizm belirtisi olmadığını siz de biliyorsunuz aslında ama konu evlat olunca insan kendini durduramıyor. Doktorunuzun dediği gibi gelecek ay yine kontrole götürün. Başka doktora götürmek isterseniz de götürün. Lakin bunu bu kadar stres yapmayın. Bana kalırsa çocuğu da onu yapma, bunu yapma diye uyarmayın. Oğlum bir ara eliyle kafasına vurmaya başlamıştı. Yapma dediğimde gözlerimin içine bakıp gülerek tekrar yapıyordu. Görmezden gelip ilgisini başka şeye çekmeye başladım. Birkaç gün içinde bıraktı bu hareketi.
Bir ara beni korkutmak için yemek yerken boğuluyor numarası yapıp korktuğumu görünce gülüyordu. Bu numarada verdiğim her lokmada, nefes alamıyor gibi hırıltılı bir şekilde nefesini içine çektiği için gerçekten boğazına kaçacak diye korkuyordum. Yapma lütfen demek bir işe yaramıyor. Yemek vermeyi bırakıp ifadesiz bir suratla yüzüne baktım, durunca verdim. Bu şekilde bunu da yapmayı bıraktı birkaç güne. Yani çocuğa yapma demeyin, tepki vermeyi bırakıp dikkatini dağıtın.
Bir de benim oğlum serebral palsili, henüz yürüyemiyor, ayağa kaldırıp tutunca adım atıyor. Parmak ucunda ya da ayak tabanının içine basarak adım atıyor. Bunu sorduğumda parmak ucunda yürüme ya da içe basma bebeklerde beklediğimiz bir şey zaten, normal, ayak taban kasları geliştikçe gececek dedi fizyoterapisti. Tabii bunu bilimsel açıkladı, bilmem ne kası henüz dengeyi tam sağlayamıyor diye. Benimki de 14 buçuk aylık. Parmak ucunda yürüme, hastalığından bağımsız bütün bebeklerde olabilen bir şeymiş.