Pastane açmak çok mu imkansız. Batarsın diyenler...

heyhellooo

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
10 Eylül 2025
9
9
1
20
Merhaba güzel hemcinslerim. Ben akdeniz gastronomi 3. Sınıf öğrencisiyim. Yakında okulum bitecek . Okul bittikten sonra 1 -2 sene pastahanelerde çalışıp işi iyice kavrayıp pastane acmak istiyorum. Sosyal medyanın gücünden de faydanmak gibi amacım var. Sizce çok mu imansız. Nereye açacağımı bana ne kadar maliyet çıkaracağını ve durumu yönetebilecek miyim bilmiyorum. Çevremdeki akrabalar batarsın , senin çevren yok kim niye gelsin senin yerine diyor. Ne yapacagim bilmiyorum. Tavsiye verir misiniz ? Aranızda pastane, kafe vb işleten var mı? Böyle kafe tarzı pastahe istiyorum. İnsanlar hem sohbet edecek tatlılarını yiyecekler, çaylarını içecekler sıcacık bir ortam olsun istiyorum.

Çevremdeki akrabalar batarsın , senin çevren yok kim niye gelsin senin yerine diyor. Ne yapacagim bilmiyorum. Tavsiye verir misiniz ?

işletmecilikten hiç anlamam ama şu kısım çok saçma geldi. hayatımda hiç tanıdığım bir pastaneciye gitmedim. tanıdığım pastaneci de yok. mekan güzelse, ürünler taze ve temizse giderim. illa herkesin eşi dostu gelecek diye bi kural yok ki. çevreye çok gerek yok bence. önemli olan mekanın konumu ve ürünlerin kalitesi olur.

Çevre ile ne alakası var onu anlamadım. Tanıdık gelse ücretsiz ister zaten .
Olmayacak iş değil bence bir de kahvaltı eklenirse. Burada var da baya iş yapıyor. Başlarda yapmadı ama zamanla oturttular. Serpme kahvaltı aldık biz az üründü ama lezzetli ve kaliteliydi. Zaten doyduk da. Çöpe giden olmadı. Sonra ben tabiki çevreme tabsiye ettim onlar da gider vs zamanla oturuyor.
GUnun diğer saatleri de pasta vs kahve çay gayet olabilir yani.
Ama şu varki en az iki üç yıl bir pastanede çalışın gözlemleyin . Ve akrabalarına da vazgeçtim deyin. Çünkü akraba pişmanliktir herzaman . Ablam fırın açtı tüm akrabalar batsın diye bekledi. Ruh hastası hepsi

Neden batasın, iş yapanlar nasıl yapıyor ... Hele ki yer Antalya tarafıysa güzel dondurma, profiterol tarzı naneler kapış kapış satılıyor insanlar yürüyüşyaparken dondurmasını toplayıp öyle yürüyor. Konuya geleyim 2 yıl az sanki, önce işi kap madem pastane istiyorsun pastacılıkta da çalış unlu mamul ekmek yapmayı da öğren. En az 5 yıl çalış derim o sırada kar-zarar hesabını da kaparsın, giderleri anlarsın. İş sahibi öyle olunuyor, önce çalışıyorsun bakıyorsun, işi kapıyorsun sonra iş nasıl yönetilir onu kapıyorsun sonra bakmışsın ki kendi şirketin olmuş

Çevreyle ne alaka her pastane eşine dostuna güvense batar .İşletme için bilgi gerekli vergisi maliyeti kaç kişi çalışacak sigortası mekanın kirası mekanın dekarasyonu çevre planı okulllara yada iş yerlerine yakınlığı cadde üstümü aradami kalacağı iş yapmadiğinda baslangicta yada az iş yaptığında bunu karsilayacak finanse edecek para orada aynı işi yapan mekanların sayısı önce bir yerde çalışıp tecrübe edinmek yada işleyen bir yerde çalışıp bu konuda fikir almak daha iyi olur .Batarsiniz diye birşey yokda çıkmanız için ekonomik kosullarinizi mekanın ölçeğini gider gelir kar zarar hesaplamasini iyi yapmak lazım.Ticarette para var tabiki Sadece kazanmak çok kolay değil .

tanıdık derken dükkana müşteir olarak gelecek tanıdıktan bahsediyorlarsan ne alaka
hatta o zaten olmasa daha iyi yakın arkadaş akraba filan gelir hesap alsan bi türlü olur almasan bi türlü filan

ama
dükkan bulmaktır
iç tadilatıdır
malzeme teminidir
sürekli mal getirecek yerlerdir

böyle şeyler genelde tanıdıkla dönüyor hakkaten gördüğüm kadarıyla
, 1) getiriyor malzemeyi koyuyor sen sattıkça ödüyorsun mesela 2)malum ekonomimizde (bordrolu beyz yakamız hariç) hiçbir şey faturalı, gerçek giderli değil. bu işlerde hele hiç değil. ondan da sıkıntı çıkıyor. kağıt üzerinde 3 lira görünen şey alsında 10 lira onun da 5 lirasını verip gerisini çek veriyorsun filan. bunlar asıl meseleler.

ha tanıdık olmasa da sermayeyi ayarlasın alır hepsini koyarsın mesela dükkana ama o zaman da başta çok para gerekir. bunları nasıl yöneteceğinizi öğrenirseniz olur diyorum.

Teşekkür ederim . Çok güzel anlatmışsınız. Bu kadar şeyi nasil anlayacagim nasıl yapacağım diye kafam patlıyor. Umarım karşıma güzel kapılar acilir

Benimkiler pirana .Bir kere hayırlısı olsun lafını duymadım hiçbirinden. Hep eleştiri hep memnuniyetsizlik. 2 hayal anlatıyorsun pişman ediyorlar

Kendin üretip satışını yapacaksan çok karlı. Bir yakınım pastane ürünlerini satın aldığı halde yüzde 300 kar ediyordu

Teşekkür ederim . Çok güzel anlatmışsınız. Bu kadar şeyi nasil anlayacagim nasıl yapacağım diye kafam patlıyor. Umarım karşıma güzel kapılar acilir
ya işte mesela gıda işyeri ruhsatı alabilmeniz için dükkanda belli adette WC, bazı hijyen vs. şartları gerekiyor
bazı belediyeler canınıza okurken bazı belediyeler başka türlü (!) verebiliyor ruhsatı

alıp satacaksan dağıtım saatini seni sona koyabiliyor aldığın fırın (mesela sen 50 tane alıyorsun x pastane 300 tane, onları yetiştiriyor önce)

böyle nüanslar var ama siz bi girin çalışın hele bir yerlerde kaparsınız
tabi girerken kimseye ben iş öğrencem sonra kendime işyeri açacam demeyin. bizde böyle diyeni genelde sevmiyorlar.

Kendi çevreniz olmasına gerek yok iyi olduktan sonra, önemli olan hijyen kalite ve lezzet bana göre.
Onun dışında daha okulunuz bile bitmemiş, bitirin bi işe başlayın, işi iyice öğrenin daha yolun çok başındasınız. Daha bunları düşünecek hesap yapacak çok zamanınız var.

merhaba,

eger bi isi gönülden yapacaksaniz, hemen yilmayacaksiniz tutar niye tutmasin. Oncelikle güzel bir mekan bulmalisiniz. Bahcesi olursa harika olur.

Ikinci olarak ciddi bir pastacilik kursuna gidin. Her taraf pastane dolu ama siz degisik pasta ve unlu mamüller yaparsiniz ilgi cekebilirsiniz.Eskiden kadiköy de bir kac köklü pastahane vardi. herkes ordan alisveris yaparlardi. oradaki pastalar ve kurabiler cok lezzetliydi.

Ben almanya`da yasiyorum almanlar pasta konusunda cok cok iyiler. hep türkiyeye geldigimde aklima gelen ilk sey keske almanyadaki pastacilik ürünleri burda olsaydi. Ben bile burdaki hayatimi birakip türkiyede bir cafe acsam güzel pasta kurabiyeler yapsam, kocaman bir bahcesi olsa yanima da isini seven iki kisi. harika olurdu diye hayal kuruyorum. eminim cok da tutardi. Aklimda harika fikirler var ama maalesef kizim 18 olana kadar burda kalmaliyim.

Benimkiler pirana .Bir kere hayırlısı olsun lafını duymadım hiçbirinden. Hep eleştiri hep memnuniyetsizlik. 2 hayal anlatıyorsun pişman ediyorlar
Kimseye hayalinizi anlatmayın,hemen dükkan açmayın en az 3 sene kendinizi geliştirin,hangi ürün nereden temiz ve uygunu olur neresi ilerde işlek olur iyi iş yapar ,hangi sezonda en iyi ne satılır, ilerde hangi ürünler rağbet görür vb Hem çalışın hem de tek tek yazın giderleri yapılacakları,sanki yarın açıyormuş gibi iyi bir plan yapın,para biriktirin 2 -3 ay çalışmaz cepten yeme ihtimaline karşı hazırda paranız olsun.İyi bir birikim için çok sıkı çalışın aldığınız parayı Altın olarak biriktirin.Ve yine söylüyorum herkese herşeyinizi anlatmayın....

Maddiyatın nedir? Anaparan yoksa 1-2 sene çalışmakla pastane açamazsın. En önemlisi para, var mı bu işe yatıracak birkaç milyonun cebinde, ailende?

Sizce çok mu imansız. Nereye açacağımı bana ne kadar maliyet çıkaracağını ve durumu yönetebilecek miyim bilmiyorum.
İmkansız değil ama doğru yere açmanız lazım, sokak arası pastaneler pek iş yapmaz, kendi yaşadığınız şehirde mi açacaksınız farklı bir şehirde mi hayat kurmak istiyorsunuz önce bunu belirleyin.
Pastane açacağınız yer ilçenin en işlek en popüler yeri olursa şansınız daha yüksek ama bu da maliyeti arttırır çünkü nereden baksanız en az 6 aylık kira bedeli+depozito+emlakçı bedeli vs vereceksiniz, kiranız popüler bir bölgede olunca muadil işletmelerden daha yüksek olacaktır, üretim de yapan bir pastane olacağınızdan mutfak tuvalet gibi bölmelerin yönetmeliklere tam uygun olması şart, bu da size ekstra tadilat vb giderler demek.
Hem imalat hem müşteri hizmeti hem kasa tek başınıza yapamayacağınız için başlangıçta 1-2 kişi çalışan almanız lazım, iyi bir de smmm bulmanız gerekiyor.

Bunlar epey maliyetli şeyler, o yüzden size tavsiyem okulunuz bitince pastane sektöründe çalışıp bir yandan pişer ve mutfağında sektörün nasıl işlediğini öğrenirken bir yandan insta tiktok gibi yerlerde kendinize bir yer edinin, pastane ürünlerini neden sizden almalıları satmalısınız bir nevi kendinizi pazarlamaya bakın, dümdüz tarif veren videolar gibi değil, işin içine eğlence katın, görsellik katın, videoları uzatmayın uzun videolar seyredilmiyor kısa eğlenceli ve görselliği cezbedici şeyler daha dikkat çekici oluyor.

Ayrıca pastane ürünleri geniş bir yelpaze, açması poğaçacı sütlü tatlıları şerbetli tatlıları kurabiyeler pastalar

Baklava da olacak mı mesela ? Veya açma poğaça?
Yoksa direkt pastacılık mı yapacaksınız? Kendinize bir konsept belirleyin ve bu yönde önce sosyal medya için fark yaratacak videolar çekin.

Misal bakın:

Kardeşimin arkadaşı güzel bir mekan açtı, pastane/cafe tarzı. İçine 7 milyon harcamış. Bahsettiğiniz tarzda bir yer çok maliyetli olacaktır. Ama güzel olur. İnşallah yaparsınız.

Paran var mı önemli olan bu
3 Senedir Yazları marketlerde kasiyerlik yapıyorum.Okurken yarı zamanlı işler yaptım. Kenara attığım para var ama baba desteği de lazım. Babamla konuştum. Sen okulu bitir bakarız dedi . Hayırlısı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…