haklisin canim anladim.peki sen nasil beslendin sabah ogle we aksam?nelerden uzak durdun neler yedin?birde adet duzenin kac zamanda geri geldi?mesela bir ay yuruyusten sorami?
Canım benim şunu yedim hamile kaldım diyebileceğim bi formülüm malesef yok.
Sadece madem merak ediyorsunuz başımdan geçen süreci anlatayım. Kendimi bildim bileli reglim hep gecikir. Ne zaman ki 6 ay regli olmadım doktora gittim. Bundan 9 sene önce falan. Pko olduğum söylendi. Ve doğum kontrol hapı kullanmaya başladım çok uzun yıllar d.kontrol hapı içtim. İçtiğim içinde düzenli regli oldum ve bekar olduğum için hamilelik gibi bi düşüncem olmadığı içinde çok umursamadım. Ne canım istiyosa yiyip içtim. Fast foodlar hamur işleri pizzalar vs. Sabah kalkar iki tost yer işe giderdim 1 saat sonra deli gibi acıkırdım. Sigara da içiyordum. Evet regli oluyordum ama kan değerlerim çok kötüydü kolesterol vs.
Yaş ilerledikçe bilinçlendikçe yaşantımı hastalığımı sorgulamaya başladım.
Öncelikle bu hastalığı kabullenmemiz lazım. Pkolu biri canının her istediğini yiyemez malesef bu bir. 'Eee ben çocuk düşünmüyorum doğum kontrol hapımı içerim ohh düzenli reglimi de olurum sorun yok' diye düşünmeyeceksiniz. Tamam regli oluyorsun da kardeşim bu kan değerleri ne? Sen sadece ilaçla göstermelik regli oluyorsun oysa vücudun kan ağlıyor. Tekrar ediyorum bu hastalığın tedavisi yok. Bu hastalığın tedavisi yok. Aynı şeker hastalığı gibi... Şeker hastalığını tedavi edemezsiniz sadece hastalığa uygun yaşarsanız şekerinizi kontrol altına alırsınız. Ve ayrıca şeker hastalığına uygun yaşayan insanlar dünyada en uzun ve sağlıklı yaşayan insanlardır derler hep.
Bana gelince sigarayı bıraktım. Evlendim. Doğum kontrol hapını bıraktım. Sporu hayatımın merkezine koydum. Şansıma neyseki spor yapmaya çok uygun bi yerde yaşamaya başladık. O sıra canan karatayı keşfettim kitaplarını aldım okudum. İnternetten karatay diyetini araştırdım. Youtubedan hep karatayın çıktığı programların videolarını izledim. Aranızda canan karatayı sevmeyenler olabilir ama ben hem seviyor hem inanıyorum kendisine.
Ve kendi çapımda sağlıklı beslenmeye başladım.
Tatlı, şeker, hamur işi, ekmek, paketli gıda, fast food yemedim. Eğer olur da kaçamak yaptıysam akşam yemeği yemedim. Aç yattım karnım gurul gurul yattım uyudum:)
Ve benim kanım hep düşük çıkardı ben sağlıklı beslenmeye bir başladım kanım erkek seviyesinde çok yüksek çıkmaya başladı ki türk kadının grnelde kanı düşüktür.
Balığımı etimi sebzemi peynirimi eksik etmedim. Bol bol yeşillik yedim. Bol bol zeytin yağı tükettim. Hatta karatayı dinleyerek her gün balık yağı içtim. Yürüdüm yürüdüm yürüdüm.
D.kontrol hapını bıraktığım ilk ay 45 gün sonra geldi reglim yılmadım sağlıklı beslemeye ve spora devam ettim. İkinci ay 38 gün sonra oldum. Yılmadım devam ettim. Üçüncü ay 33 gün sonra oldum ve böyle 33-34 gün gibi aralıklarla devam etti regli düzenim. Günleri net söyleyebiliyorum çünkü hepsini not alıyordum. İşte böyle böyle 8 ay geçti ve 9. ay hamile kaldım. Şeker hamileliktede baş belam tokluk şekerim hep yüksek Çıkıyor. Çünkü pko demek metabolik sendrom demektir ve metabolik sendrom vğcuttaki şeker karbonhidrat dengesizliğinden olur.
Uzun yazdım sıkılmadınız umarım kızlar. Nolur kendinizi koyvermeyin. Titreyin kendinize gelin:) İlk hedefiniz çocuk olmasın. İlk hedef sağlıklı olmak, kilo vermek, spor yapmak, sağlıklı beslenmek olsun.
Zaten ilk etapta kilonuzun %5-10 unu verseniz vücut şaşıracak şok olacak.
Bu arada çok uzun süre regli olmayan arkadaşlar varsa aramızda hemen regli söktürücü bi ilaç içsin. Regli olsun ve benim tavsiyelerimi uygulamaya ondan sonra başlasınlar. Çünkü çok uzun süre regli olmamak demek rahim duvarının kalınlaşması demek ve bu çok kötü bir şey. Kansere kadar yolu var.
Pkolu biri:
spor yapacak
Sağlıklı beslenecek
Düzeli jinekolaga gidecek kontrol olacak(en az 6 ayda bir)
Kızlar ben doktor değilim kimseyi yanlış yönlendirmek istemem bunlar benim yaşadıklarım sevgiler...