pkolularda ohss sendromu!!!

pelin2020

cennetteki meleklerim...
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2013
752
0
26
Denizli
slmm arkadaslar.gecenlerde doktor kontrolune gıttıgımde doktorum pkolularda catlatma ıgnelerı nedenıyle gebelıkte ohss sendromu olusabılecegı konusunda benı uyardı.bu konu hakkında bılgısı olanlar bana yardımcı olabılırmı.ıcıme korku dustu.onca emekler bosa gıdecek dıye korkuyorum.

OHSS tüp bebek uygulamalarının en önemli komplikasyonlarından birisi olup, ölüme kadar giden bir tablo ile ortaya çıkabilmektedir. OHSS damarlardan karın zarı boşluğuna proteinden zengin bir sıvının geçişi ile karakterizedir. Bu olaya yol açan temel neden tam olarak bilinmemekle birlikte kılcal damar geçirgenliğindeki ani bir artışa bağlı olduğu düşünülmektedir. Tüp bebek uygulamalarının %1-30 (ortalama %2-3)unda hiperstimülasyon görülebilir. En çok görüldüğü hasta grupları polikistik over sendromu olan, genç, zayıf ve ultrasonda yumurtalıklarda çok sayıda follikülü olan hastalardır.

OHSS belirtilerinin ortaya çıkması yumurta çatlama iğnesi adını verdiğimiz hCG adlı ilacın verilmesinden 2-3 gün sonra ortaya çıkar. hCG yapılmayan hastalarda bu tablonun görülme riski yok denecek kadar azdır. Yumurtalıklarda çok sayıda follikül gelişimi olan (20den fazla) ve E2 hormon düzeyi yüksek olan hastalarda OHSS gelişme riski artmaktadır. OHSS klinik belirtilerin şiddetine göre genel olarak 3 grupta incelenebilir: 1. Hafif OHSS: Bu hastalarda kanda E2 düzeyi yüksektir, karında şişlik ve hafif ağrı vardır, ancak yumurtalıkların çapı 5 cmnin altındadır. 2. Orta derecede OHSS: Bu hastalarda karında daha fazla şişlik görülür, karında hafif sıvı birikimi vardır ve bulantı-kusma, ishal, kilo alımı gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca yumurtalık çapı 5-12 cm arasındadır. 3. Şiddetli OHSS: Bu hastalarda aşırı düzeyde karın şişliği, karında sıvı toplanması, akciğer zarında sıvı toplanması, kan tablosunda değişiklikler ve buna bağlı akciğer ve beyine pıhtı atılması, pıhtılaşma bozuklukları gibi ağır tablolar ve yaşamsal tehlikeler oluşabilir. Yumurtalık boyutları 12 cmden daha fazladır. Tedavi: Öncellikle OHSSde radikal ve kesin bir tedavi yöntemi olmadığı için tablonun ortaya çıkmasının engellenmesi büyük önem taşımaktadır. OHSS gelişiminin önlenmesi için şu önlemler alınabilir: a) Tedavi öncesi riski yüksek olarak görülen hastalarda ilaç dozu düşük tutulmalı b) Tedavi sırasında 20den fazla follikül gelişimi olan veya E2 düzeyi 4500 pg/mlnin üzerinde olan hastalarda tedavinin iptal edilmesi c) Tedavinin iptal edilmesinden önce ilaçlar kesilip E2 düzeyi normale düştükten sonra hCG yapılabilir d) Tedavisi iptal edilmeyen hastalarda yumurtalar alınıp döllendikten sonra hastaya transfer edilmeden dondurulabilir Tablo geliştikten sonra kesin bir tedavi olmamakla birlikte aşağıdaki önlemlere başvurulmalıdır: a) Hafif vakalarda yatak istirahati, kilo ve karın çevresi izlemi, yeterli sıvı alımı ve idrar miktarı takibi yeterli olabilmektedir. Bu hastalarda belirtiler birkaç gün içerisinde kaybolur. b) Orta derecede olan hastalarda tablo 3 hafta ve gebelik olması durumunda daha uzun süre devam edebilir. Bu hastalarda da kilo, karın çevresi ve idrar takibi çoğunlukla yeterlidir. Kan tablosuna bakılarak tablonun ağırılığı kontrol edilebilir ve tablodaki değişim izlenir. c) Şiddetli hastalar hastaneye yatırılarak izlenir. Bu hastalarda sıvı- elektrolit dengesi çok iyi ayarlanmalı günlük kan tablosuna bakulmalı; böbrek, karaciğer ve akciğer fonksiyonları dikkatle izlenmelidir. Bu hastalarda kanda pıhtılaşma ve pıhtının akciğere atılması ve DIC adını verdiğimiz pıhtılaşma bozuklukları yaşamsal tehlikelere yol açabilmektedir. Bu nedenle kan tablosuna göre gerekirse heparin adını verdiğimiz kanı sulandırıcı ilaçlar verilmelidir. Karındaki sıvı birikimi fazla ve solunum sıkıntısı yaptıracak düzeyde ise bu sıvı ultrason gözlemi altında boşaltılmalıdır. Sonuç olarak tedavinin temel prensibi hastanın sıvı dengesinin ayarlanmasıdır. Doku fonksiyonlarının bozulması bu dengedeki bozukluklara paralel olarak artmaktadır.

ben yasadim canim onu ciddi ve zor bir durum umarim basina gelmez bende 43 adet yumurta toplanmisti tabi dogal olarak vucut tepki verdi.ödem olustu,nefes zorlugu yasadim,bulanti ve kusma yuzunden neredyse 15gun dogru duzgun bisey yiyemedim surekli hastaneye gidip serumda sivi destegi aldim doktorun istedigi miktari icemiyordum cunku.allah yardimcin olsun ama uyarmislar onceden ne guzel bana boyle bir ihtimal soylenmemisti dikkat et derim ...

Cok cok gecmis olsun canim yazdiklarini okudukca yemin ederim tulerim diken diken oldu ve korkularim dahada artti.cok eskiden bi ara hastanede yattigimda hamile bi kadinda ayni sikinti yuzunden hastanede yatmak zorunda kalmisti.onun o cigliklari hala kulagimdan gitmiyo.ama acikcasi doktorum sende risk yuksek deyince neye ugradigimi sasirdim hic beklemedigim biseydi ama allahtan doktorum 2 gune bir kontrol ediyo asiri uyarilma varmi diye ama tabikide bu genelde gebelikte ortaya cikan bi durummus o yuzden garantim olmadigini soyledi.su an zaten pkolu oldugum icin yumurta sayisi cok fazla ama gelisen 7 taneydi acaba gelismemis yumurtamin cok olmasi risk olurtururmu bi fikrin varmi??

Cok tsk ederim canim umarim alah kimsenin basina vermez bu zor durumu asilmasi zor bi durum cunku...

benim fazla yumurtam vardi ve fazlada uyarilinca sorun yasadim hastanede yatmadim sukur ama 2 gunde bir sivi destegi aldim bi yonden iyi oldu okadar yumurtanin dollenmesi donduruldular tabi 1 ay sonra transferim oldu ama 3 kere negatif sonuc...antalyada tedavi gordum simdi istanbula gidicez amerikan hastanesini dusunuyorum tel.de pkolulara ozellikle dikkat ettiklerini ve bizim gibi olanlarin diger hastalarla ayni dozda ilac almamasi gerektigini soylediler bakalim birkac aya gidicez tekrar bastan olucak iste gene yasarmiyim diye korkuyorum biraz .

canım sen tup bebek tedavısımı goruyosun yoksa asılamamı???

bende pco var esimde spermde sekil bozuklugu var aslinda tup bebek icin sorun degil bunlar dogal yolla hamile kalmayi geciktiriyor fakat olmadi tup bebek 3 defa denedik sonuc negatif dondurulmusla idi hepsi simdi bastan denicez baska bir hastahanede

bende pco var esimde spermde sekil bozuklugu var aslinda tup bebek icin sorun degil bunlar dogal yolla hamile kalmayi geciktiriyor fakat olmadi tup bebek 3 defa denedik sonuc negatif dondurulmusla idi hepsi simdi bastan denicez baska bir hastahanede

oyyy kıyama canım allah kolaylık versın sana ve esıne benım esımde cok sukur bı problem yok ama bendede senınkı gıbı pko var ne yazıkkı.hangı hastaneye gıdıyodunkı tup bebek ıcın

antalya ivf tup bebek merkezinde tedavi oldum pko yuzunden transfer islemeim 1 ay sonra oldu. dondurulmuslarla 3 kere denedik olmadi . 24 yasindayim ben evet daha zaman var acele etmemekte lazim ama bu iste yasda onemli bu yaslarda olsun isterdim...bakalim artik neyse simdi istanbul amerikan hastanesinde baslicam tedaviye cok mettettiler labaratuari en iyi hastahaneymis diye bide orda deneyelim bakalim birkac ay icinde dusunuyorum. bu 3 denememin icinde 2. sinde kimyasal gebelik olustu degerim 36 idi gebelik testinde 2 gunsonra dusmeye basladi deger o ayri bi uzuntu tabi... sen neler yasadin yas kacti bu arada

Haklisin tabi yas cok onemli hem hamilelik acisindan hemde ileride cocugumuzla olan iliskimizde hem bu yaslar en verimli caglarimiz bende 24 yasindayim canim.ben 2 yildir ugrasiyorum daha once 2 doktora gittim bi sonuc alamadim daha oncede 10 ay dogum kontrol hapi kullandim kullanmaz olaydim benim butunhayatimi karartti 2 ay icinde 15 kilo aldirdi bana hap ama sonra biraktim bebek istiyorum diye ama nafile 2 yildir ugrasmama ragmen olmadi 2 kez hsg cekildim ilkinde hastanenin hata sonucu tikaniklik cikti ama beni hastane bi sorun yok diye gonderdi 2 ay once simdiki doktoruma basladim allah ondan binlerce kez razi olsun hsgdeki sorunu o farketti bu sonuca gore senin acil ameliyat olup hemen tup bebek yapman lazim dedi bizde tekrar hsg istedik cok sukur anestezi ile oldugu icin sorun cikmadi ama baya zorladi ve agrili oldu 3 gun kendime gelemedim simdi bu ayda tedaviye basladik bi suru igne hap falan kullandim hala kullaniyorum bakalim 21 ocagi bekliyoruz hayirlisiyla belli olcak artik ama o kadar heyecanliyimki icimden bi seste yok diyo nedense cok umutsuzum bu arada anim benim bi arkadasim var esinde azospermi var onlarda bu yaz tup bebege baslicaklar onlarda baya hastane arastirdilar izmir ankara falan ama baska bi arkadasim istanbul tup bebek merkezinde tup bebek yaptirdi cok memnun kaldi ve su an 7 aylik kizi var ikisini gorusturdum arkadasimda istanbul tup bebek merkezinde karar kildilar istersen bide orayi dusun cunku tup bebegi turkiyede ilk kez yapan merkez orasiymis ben bicok kisiden methini duydum tabi karar senin

bende pcos luyum.3 haftalık ıgne (puregon)den sonra catlatma iğnesi ve ılk asılamada gebe kaldım.hersey ıy gıdıyodu.9 haftalıkken asırı sancılarım olmaya basladı.ultrasonda benım kıstlı yumurtalar asırı buyumus.dr um tehlıkelı dedı.hemen unıv.hastanesıne yattım.6 gun yattım ve su an kuculdu kistlerim.sorunuza cevap verebılırım

merhaba kızlar ben yeni üye oldum.burada yazılanları okumak insanlara çok şey katıyor.başıma gelenlerin aynılarını yaşamış birilerinin ağzından duymak iyi geliyor.ben de yaşadığım ohss durumunu sizlerle paylaşmak istedim.Allah kimseye yaşatmasın gerçekten çok ama çok zor bir durum.anlatacaklarım biraz uzun olacak.ben 26 yaşındayım 1 buçuk yıllık evliyim.pko var bende.8ay çocuk için çok uğraştık benim yumurtam iyi çalışmıyodu.2 defa klomen kullandm işe yaramadı doktorum artık iğneye geçelim dedi ve gonal f 900e başladık.1 hafta boyunca 112.5lik iğne oldum sonra kontrole gittim doktor bana yumurtaların coşmuş dedi.o kadar çok sayıda yumurta olmuş ki çok şaşırdım görünce.çatlatma iğnesi yaptı doktor ama benimki ne aşılama ne de tüp bebek.ilişki günleri werdi doktor artık gebelik bekliycez dedi.bir kaç gün sonra karnımda sancılar başladı gaz sancısı gibiydi önemsemedim.aradan bir kaç gün daha geçtikten sonra karnım aşırı derecede şişti.bu sefer başka bir doktora gidip durumu anlattım ulturasonla baktı bu ne hal karnın sıvı dolmuş yumurtaların kocaman sen ohss olmuşşun acil yatış yapmamıs lazım dedi ve ben o an kahroldum serum takıldı idrar takibi yapıldı 3 gün sonra durum biraz daha ilerleyinde doktor beni araştırma hastanesine sevk etti o kadar korku dolu anlardı ki anlatamam.20 gün de araştırmada yattım.karaciğer altında ve dalak üstünde 10ar cm sıvı,sağ ve sol overler 15er cm olmuştu.hergün 4-5 tane serum taktılar,göbek çevresi ve kilo ölçtüler idrar takibi yaptılar.49 kilodan 55 kiloya kadar çıkmıştım.idrar çıkışı yeteri kadar olmadığı için sonda taktılar hiçbir şey yiyemedim iki lokma yerdim midem taş gibi olurdu.oturamazdım,iki büklüm yawaş yawaş yürürdüm Allahım ne zor zamanlardı.sonra yawaş yawaş düzelmeye başladım sıvılar azalarak gitti,eski kiloma döndüm fakat yumurtalar hala çok büyük.bu arada gebelik de war.doktorlar gebelik seni daha kötü yapar sonlandırmamız lazım dediler profesör de sağ olsun ben kese görmeden kalp atışı duymadan gebelik war demem bekleyip görcez dedi ve bizi rahatlattı.velhasıl kelam beni taburcu ettiler haftada bir kontrole geleceksin dediler.hem yumurtalar hem de gebelik takip edilcek.çok şükür daha iyiyim.inşallah yumurtalar da küçülür de daha da iyi olurum.bebeğim 8 haftalık geçenlerde bi kanamam oldu acile gittim serum takıldı iğne yaptılar 1 gece yattım.sabah doktor taburcu etti progestan werdi ve haftada bir prolonut iğne olcakmışım.ben de iğnelerden o kadar çok korkuyorum ki ben kaçtkça iğneler gelip beni buluyo hastaneye yatıığım günden beri de clexan kan sulandırıcı iğne oluyorum ama ne yapalım sağlık herşeyden önemli katlanıcam mecbur tedavim hala sürüyor.ohss olanlara çok çok geçmiş olsun Allah sabır wersin ve kimsenin de başına wermesin rabbim.çok dikkat edin kızlar...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…