Protez tırnakla abdest geçmıyor mu?

Taşlamak gibi bir şeyi asla düşünmem, çünkü Allah la aranızdaki ibadet kısmı beni tabi ki ilgilendirmez ama işin doğrusunu söylemek babında belirteyim. Abdestiniz olmuyor. Çünkü abdestin, namazın belli farzları, kuralları ve yasakları var.

Bu konudaki düstur şu şekildedir; islam kolay bir din değildir, çünkü insandan istediği günlük yükümlülükler vardır, namaz gibi, oruç gibi. Ama islam da zorlaştırma değil kolaylaştırma vardır; mesela, belli zamanlarda tutulamayan oruçların kazası, namaz saatlerinin belli bir vakit içinde kılınabilmesi, devamlılığı olan bir özürden dolayı abdest gidiyorsa, bunun vakit içinde abdesti bozmaması, su bulunamadığında toprakla abdest alma, ya da rahatsız olan kimsenin ayakta değilde, oturarak, yatakta olan kimsenin yatağında imayla namaz kılabilmesi gibi.

Bunlar izindir , kolaylıktır. bu kolaylıklar tanınır. Sen bunların içinden işini kolaylaştırsanız tercih edebilirsin ama namazı kılmamaya asla tercih edemezsinmesela kolaylık diye. Burda keyfiyet yoktur. Aklın başındaysa, her şartı zorlayarak o namazı kılmakla yükümlüsün. Ki peygamber efendimiz savaşta bile namaz kılmış, kıldırmıştır karşılarında düşman olmasına rağmen, bir kısım sahabeyi başlarında nöbetçi bırakarak. Savaş alanında bile üzerinizden düşmeyin namazın farziyetini, günlük işlerle nasıl düşürebiliriz siz düşünün.

Ve bu namaz için de şart olarak abdest belirlenmiştir ve bu abdesti de tamamlayan ya da bozan kuralları vardır. Bir acele anında abdestin sünnetlerini yapmadan, yalnızca farzlarını uygulayarak, yani elleri, yüzü, kolları, başa meshi ve ayakları yıkayarak abdest alabilirsiniz ama bu bölgeleri yıkamadan asla abdestiniz sahip olmaz. Burda da keyfiyet yoktur.

Burda kural belirlenen bölgeye su değmesidir ve tırnakta oje olduğunda tırnağa su deymez. Eli yıkamak abdestin farzıdır ve sizin elinizin bir kısmına su deymiyor. Deyse de deymese de ben abdest aldım, Allah la aramda diyemezsiniz, çünkü zaten belirtilmiş bu durum.

Tıpkı mesela abdest aldıktan sonra uyuyup, Uyanınca, nasıl olsa ben abdest almıştım, namaz kılabilirim diyemeyeceğiniz gibi. Çünkü uyumak abdestinizi bozar. Ve uyuduysanız, tekrar abdest almanız gerekir namaz kılabilmeniz için.

Bu çorbaya unu, yoğurdu, yumurtayı katıp, karıştırmadan pişirmeye benziyor. Her şeyi katmıştım oysa ki, neden topak oldu bu çorba diye şaşırmazsınız değil mi? Çünkü bütün malzemeleriniz tam olsa da, çorbayı karıştırmazsanız topak olur. Burda şahsi fikrimce karıştırmasam da olur demenin bir anlamı olmaz.

Ya da arabayı çalıştırıp, el frenini çekmezseniz, araba çalıştığı halde neden gitmiyor diye şaşırmazsınız, çünkü el frenini indirmezseniz araba yürümez. Kişiden kişiye değişmez bu.

Bana oldukça iyi niyetli geldi yorumunuz, ben de iyi niyetle bir cevap vermek istedim. Bunlar benim şahsi fikrim değil tabi ki. Belli kurallar manzumesi, İngilizce de gidiyorum demek için "I am go" demiyoruz mesela, her şey var ama -İng eksik. Tarzanca diyoruz ona. O üç harfle cümlen anlamlı hale geliyor, " I am going" diyorsun, olay bitiyor.

Son düzenleme:
çevir kazı yanmasın denir buna.

Farklı dinlerden arkadasları varmış yani hristiyan ve musevi arkadaşları var vay be o kadar görmüş geçirmiş ve geniş gönüllü kız ama müslüman kardeşi protez tırnaga abdest konusunda boşver deyince şaşırıyor kalıyor....offf yaaa ne komik tipler var burda

Evet var cünkü ben yurdisinda yasiyorum olmasida cok normal acik arama lüften yorum yapmazsan sevinirim bir daha cünkü konuyu saptiriyor sen ve senin gibi dusunenler

Su gecmedigi icin abdest olmaz canim

Cenneti garantilemiş gibisin cici kız

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…