- 29 Ekim 2017
- 921
- 1.132
- 28
- Konu Sahibi Kalbimmavi
Bu saydıklarının hiçbiri yok sadece anlatın diyen bir psikolog bizimkisi...Ben bu konularda pimpirikliyim; her psikolog her alanda uzman da değil, başarılı da değil.
Daha farklı sebeplerden, çok psikolog-psikiyatr gördüm-tanıdım.
Öncelikle içinizin ısınmadığı birini minimum iki, maksimum üçüncü seansa kadar "Next" yapın.
Danışan için doktorla elektriğinin tutması çok önemli.
Duygusal olarak darbelisiniz, duygularınızı "Ama bu senin sorunun dostum" tadında ele alan birine danışmakta tereddüt etmeniz kadar normal bir şey yok. "Seni anlıyorum"lu cümleler arar insan, doktorunuzun konuşma tarzı fazla teknik(!) geldi, ilk seans için bile fazla teknik.
Eşimle terapi alırken, eski doktorumdan faydalandık. Öncelikle ortalığın şarlatan dolu olduğunu söylemem gerekiyor, sadece psikolog oldum filan olayı değil, yöntemler, uzmanlıklar, terapi çeşitleri için seminer seminer, hangi programları tamamladığını size bi anlatabilmeli üstünden.
Bizim doktor, ilk seansta, bizi karşısına alıp, izleyeceğimiz yöntemleri, bu terapinin amacının ne olduğunu, neler beklediğimizi, terapiden ne umarak burada olduğumuzu vb bir kitap önsözü okur gibi bize anlattı. Size böyle bir bilgilendirme, soru-cevap yapıldı mı?
Ardından mektuplar yazdırdı,
bir hafta boyunca birbirimizin yerine geçmemizi, daha doğrusu yaşanacak bir olayda, birbirimizi taklit etmemizi-gözünden görmeye çalışmamızı istedi, birbirimizi tarif ettik, artılar eksiler çıkardık, somut öneklerle "Duygu-durum-düşünce-davranış" tahlil ettik, kaliteli zaman geçirmeye yönelik aktiviteler belirledik, ortak noktalarımızı keşfederek vs vs vs...
Bi bakın bakalım ikinci seansa. Ben bir "Takdim-bilgilendirme-soruma adam akıllı cevap" yoksa, kıllanırım o doktordan.
Sanırım değiştireceğim bu psikologu benim aradığım kişi değil...