Psikolog olanlar bakabilir mi lütfen.

Ben bu konularda pimpirikliyim; her psikolog her alanda uzman da değil, başarılı da değil.
Daha farklı sebeplerden, çok psikolog-psikiyatr gördüm-tanıdım.
Öncelikle içinizin ısınmadığı birini minimum iki, maksimum üçüncü seansa kadar "Next" yapın.
Danışan için doktorla elektriğinin tutması çok önemli.
Duygusal olarak darbelisiniz, duygularınızı "Ama bu senin sorunun dostum" tadında ele alan birine danışmakta tereddüt etmeniz kadar normal bir şey yok. "Seni anlıyorum"lu cümleler arar insan, doktorunuzun konuşma tarzı fazla teknik(!) geldi, ilk seans için bile fazla teknik.

Eşimle terapi alırken, eski doktorumdan faydalandık. Öncelikle ortalığın şarlatan dolu olduğunu söylemem gerekiyor, sadece psikolog oldum filan olayı değil, yöntemler, uzmanlıklar, terapi çeşitleri için seminer seminer, hangi programları tamamladığını size bi anlatabilmeli üstünden.
Bizim doktor, ilk seansta, bizi karşısına alıp, izleyeceğimiz yöntemleri, bu terapinin amacının ne olduğunu, neler beklediğimizi, terapiden ne umarak burada olduğumuzu vb bir kitap önsözü okur gibi bize anlattı. Size böyle bir bilgilendirme, soru-cevap yapıldı mı?

Ardından mektuplar yazdırdı,
bir hafta boyunca birbirimizin yerine geçmemizi, daha doğrusu yaşanacak bir olayda, birbirimizi taklit etmemizi-gözünden görmeye çalışmamızı istedi, birbirimizi tarif ettik, artılar eksiler çıkardık, somut öneklerle "Duygu-durum-düşünce-davranış" tahlil ettik, kaliteli zaman geçirmeye yönelik aktiviteler belirledik, ortak noktalarımızı keşfederek vs vs vs...
Bi bakın bakalım ikinci seansa. Ben bir "Takdim-bilgilendirme-soruma adam akıllı cevap" yoksa, kıllanırım o doktordan.
Bu saydıklarının hiçbiri yok sadece anlatın diyen bir psikolog bizimkisi...
Sanırım değiştireceğim bu psikologu benim aradığım kişi değil...

iyi de bu çok saçma değil mi? biri size kötü davranıyor. kendinizi kötü hissediyosunuz. psikologun önerisi kötü davranış sahibini bağlar mı bu ne yahu?
Hii bence de. Dayak atarsa atani baglar bosver sen morarma,adam cekip vurursa kendini baglar senin olmen cok sacma falan ...

Şimdi ben de çift terapisi eğitimi alan bir psikologum. Psikologunuzu yargılamak, ya da yöntemlerini eleştirmek haddime düşmez. Araştırıp gittiğiniz, lisans eğitimi psikoloji ya da pdr (tercihen psikoloji), yüksek lisans ya da doktora eğitimini almış, çift terapisi eğitimini iyi bir kurumdan, süpervizyonunu da almış birinden bahsettiğimizi düşünerek yazıyorum yorumlarımı bunu belirteyim öncelikle. Çift terapisini aldığınız kadar kimden aldığınızın da önemi var.

Şimdi genel olarak çift terapisi için değil, bireysel psikoterapide de psikolog size tavsiye vermez ya da yol göstermez. Neden diye soracak olursanız bu sizin hayatınızı yaşamak olur, sizin sorumluluğunuzu kendi üzerine almak olur. Diyelim ben sizin psikologunuzum, bana dediniz ki "Astoria ben ne yapayım?". "Canım sen boşan, bu adama mı layıksın sen?" dedim atıyorum. Siz beni dinlediniz boşandınız. E siz mutsuzsunuz? Gelirsiniz bana "Sen ne biçim psikologsun, beni yanlış yönlendirdin" dersiniz. Psikologun amacı size tavsiye vermek, kendi düşüncesini dayatmak değildir, size farkındalık kazandırmaktır. Çift terapisinde de çiftlere doğru iletişimi, nerede aciller ele alınmalı, nerede o sorun buzluğa kaldırılmalı, size bir "yöntem" öğretmektir. Geri kalanı siz kendiniz başarırsınız, psikolog sizi bir şeyi yapmaya itmez. Bir bebeği elinden tutup kaldırmak gibi düşünün. Bebeğin adım atmasını siz sağlamazsınız, adım atabilmesi için yardım edersiniz. Henüz kaç seans geçirdiniz bilmiyorum ama emek olmadan yemek olmaz bunu da unutmayın. Psikologun sihirli değneği yoktur, her şey birden çözülemez.
İki seans oldu ve eşimin davranışlarının beni bağlamadını
eşimden benim şikayetçi oldumu
ve bu durumda eşimin tek devam edebileceğini.
çift olarak isterseniz bırakabilirsiniz şeklinde konuşmaları oldu.
Benim bireysel olarak terapiye gitmemi önerdi anlam veremedim.

Bu saydıklarının hiçbiri yok sadece anlatın diyen bir psikolog bizimkisi...
Sanırım değiştireceğim bu psikologu benim aradığım kişi değil...

Bir kez daha gidin. Talep ederek, terapi üzerine "Biz ne yapıyoruz?" bilgisi isteyerek.
Size yöntemlerini, nasıl bir yol izlediğini sizin anlayacağınız bir dilde açsın, sorular sorun, biraz bilgi toplayın.
İlkten karakter olarak bir tahlile gitmiştir doktorunuz, bol bol anlattırması bundan.
Benim doktor beni de eşimi de bildiğinden, bizle tek tek ilgilenme kısmına çok zaman ayırmadan "Bu iki karakterin ortaklığı" yani evliliği kısmına çabuk girdi. Terapilerde amaç "İç huzur ve sağlıklı iletişimde kalabilecek ruh"tur. Ayrı ayrı iç huzurda olabilmeniz kısmı ile önce ilgilenir doktor, evliliği kurtaralım fikri yoktur, o birlikte mi olmalıyız-birlikte olmamalı mıyız farkındalığı size aittir, bu farkındalık için sizi size açar. Bu yüzden sizi tanımaya girişmesi elbette olağan ancak ikinci seansta da aradığınızı bulamazsanız, vakit kaybetmeyin derim. Her doktor her danışana iyi gelmez. Ben anlatımınızdan hazzetmedim psikoloğunuzu şahsen.

iyi de bu çok saçma değil mi? biri size kötü davranıyor. kendinizi kötü hissediyosunuz. psikologun önerisi kötü davranış sahibini bağlar mı bu ne yahu?

Bana da sacmalik geldi. Herifin biri karsima gecip yuzume abuk subuk konusacak , ben de fifi diyecegim..Meryem Ana miyim yahu ben?

Bir kez daha gidin. Talep ederek, terapi üzerine "Biz ne yapıyoruz?" bilgisi isteyerek.
Size yöntemlerini, nasıl bir yol izlediğini sizin anlayacağınız bir dilde açsın, sorular sorun, biraz bilgi toplayın.
İlkten karakter olarak bir tahlile gitmiştir doktorunuz, bol bol anlattırması bundan.
Benim doktor beni de eşimi de bildiğinden, bizle tek tek ilgilenme kısmına çok zaman ayırmadan "Bu iki karakterin ortaklığı" yani evliliği kısmına çabuk girdi. Terapilerde amaç "İç huzur ve sağlıklı iletişimde kalabilecek ruh"tur. Ayrı ayrı iç huzurda olabilmeniz kısmı ile önce ilgilenir doktor, evliliği kurtaralım fikri yoktur, obirlikte mi olmalıyız-birlikte olmamalı mıyız farkındalığı size aittir, bu farkındalık için sizi size açar. Bu yüzden sizi tanımaya girişmesi elbette olağan ancak ikinci seansta da aradığınızı bulamazsanız, vakit kaybetmeyin derim. Her doktor her danışana iyi gelmez. Ben anlatımınızdan hazzetmedim psikoloğunuzu şahsen.
Teşekkür ederim.
3 olacak gittiğimizde ve bu soruları yönelteceğim.

Psikoloğunuzla güvenli bir terapötik ilişki kurmanız önemli. Bir seans daha şans verin, kafanızdaki soruları sorun, nasıl bir yol izlediğini, kabaca terapi planını sorun ve öğrenin. Hala güven veren bir ortam sağlanmazsa faydalı olacağını düşünmediğinizi bildirebilirsiniz. Fakat unutmayın ki bir psikolog size asla tavsiye vermez, sizin için farklı yolları keşfetmenize yardım edebilir. Sizin yerinize karar almaz.

Psikoloğunuzla güvenli bir terapötik ilişki kurmanız önemli. Bir seans daha şans verin, kafanızdaki soruları sorun, nasıl bir yol izlediğini, kabaca terapi planını sorun ve öğrenin. Hala güven veren bir ortam sağlanmazsa faydalı olacağını düşünmediğinizi bildirebilirsiniz. Fakat unutmayın ki bir psikolog size asla tavsiye vermez, sizin için farklı yolları keşfetmenize yardım edebilir. Sizin yerinize karar almaz.
Teşekkür ederim

İki seans oldu ve eşimin davranışlarının beni bağlamadını
eşimden benim şikayetçi oldumu
ve bu durumda eşimin tek devam edebileceğini.
çift olarak isterseniz bırakabilirsiniz şeklinde konuşmaları oldu.
Benim bireysel olarak terapiye gitmemi önerdi anlam veremedim.

İki seans için fazla radikal bir karar gibi geldi bana bilemiyorum ama hocama bir danışayım sizin durumunuzu. Eşin davranışlarının sizi bağlamaması gibi bir durum olamaz. İletişim iki taraflıdır.

İki seans için fazla radikal bir karar gibi geldi bana bilemiyorum ama hocama bir danışayım sizin durumunuzu. Eşin davranışlarının sizi bağlamaması gibi bir durum olamaz. İletişim iki taraflıdır.
Çok memnun olurum çok teşekkür ederim :)

Başka birine beni yönlendirecek
Eşim kendisi ile devam edecek bireysel olarak teklif bu.

İşin içinde iş var gibime geldi benim de ben dediğim gibi derse gittiğimde hocama bir danışayım. Buraya yazarım hocamın da ne söylediğini. Ders alıyorum diye söylemiyorum, gerçekten alanında sayılı ve bilindik bir uzman.

İşin içinde iş var gibime geldi benim de ben dediğim gibi derse gittiğimde hocama bir danışayım. Buraya yazarım hocamın da ne söylediğini. Ders alıyorum diye söylemiyorum, gerçekten alanında sayılı ve bilindik bir uzman.
Ne olur benimle ilgilen lütfen biliyorum biraz yük gibi oluyor ama bazen yazabilir miyim sana zorda kalınca sana danışmam mümkün mü utanarak soruyorum :)

Ne olur benimle ilgilen lütfen biliyorum biraz yük gibi oluyor ama bazen yazabilir miyim sana zorda kalınca sana danışmam mümkün mü utanarak soruyorum :)

Tabi ki, elimden gelen sınırlı burada ama aklınıza takılan şeylerde bilgim dahilinde yardımcı olurum. :)

Psikolog sürekli, eşimin bana yaptığı davranışların eşimin kendisini bağladığını ve onun bana söylediği sözlerin beni kötü hissettirmemesi gerektiğini söylüyor...

Aslında bence vurgu yaptığı konu sizin bilişsel çarpıtmalarınız olduğu yönünde. Bu 2 seans boyunca ne anlattığınızla çok alakalı bu yaklaşım. Düşünüyorum bir psikolog neden bunu söyler eğer karşısındaki danışan olayları fazla kişiselleştiren ve başkalarının davranışından fazlaca etkilenen biriyse bunu söyleyebilir. Sizde de bu durumu gözlemlemiş ve her seyi bu kadar üzerinize alınmamanız gerektiğini anlatmaya çalışmış olabilir. 2 seans karar vermek için erken, bu tip süreçler sabırlı olmayı gerektirir.

Back
X