• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Psikolojiyi saglam tutmanin çareleri

Ben işsizken parttime çalışacak bir yer bulmustum. Mesela 4 sene öncenin parasıyla günde 70-90-100 liraya işler olurdu. İstersen fuarda görev, istersen festivalde sıra kontrolü,istersen şirket pikniğinde fotoğraf kabını görevlisi, istersen ofiste yetişmeyen işler için yardımcı,istersen galalarda görevli,istersen telefonla katılım durumunu teyit eden görevli... Tonlarca iş var organizasyon firmalarında. Ve büyük şehirde adım başı organizasyon firması (hatta bana özelden mesaj atan olursa İstanbul'dan,eski çalıştığım yerin numarasını verebilirim,sizi parttime is whatsapp grubuna eklesinler diye Mune Mune yasaksa soyle lütfen)
Böylece azından kredi kartımı ödeyecek, ailemden istemeyecek kadar para girerdi cebime. 'bir daha ne zaman işsiz ve bunca boş vakitli olacağım' motivasyonuyla cebim para gördüğü gibi bir bahaneyle seyehat ederDim. Güzel yıllardı. Hatta beni ücretsiz yurtdışına gönderen bir projeye katılmıştım,o vesileyle de gezmistim.
Yani sen de işsizim diye üzülmek yerine böyle şeyler bakabilirsin.
Bazı şeyler bakış açısıyla alakalı bence.
Senin de yaşın daha çok küçük, hemen 'neden elim ekmek tutmuyor' tiplerine girip hayatı kendine zindan etme. Aile babası değilsin ki bunca derdine düşesin. Ev kiran yok, taksidin yok...hayata biraz olumlu tarafından bakmaya calis.
Ben mesela iş yerimden,ortamımdan,patronumdan,her Allah'ın günü inanılmaz ataerkil cumleler duymaktan nefret ediyorum. Kesinlikle ruhuma-karakterime uymayan bir yer (mesela toplumsal cinsiyet rollerine takık birisiyim,iş yerinde 'aaa öyle olmaz ki,dul musun sen' gibi sohbetlere maruz kalıyorum devamlı..normla insan için belki sadece bir sohbet ama bu tarz şeyler beni gerçekten çok sinirlendiriyor,tahammül edemiyorum. Mesela 'esim çok yardımcı, sen de yorgunsun diyor ,bulasiklar bir gece kalsa da ses etmiyor' diye adamı övüyorlar falan. Cins kedileri para verip alan, hamile kalınca bırakmaktan bahseden...)O kadar muhabbetler oluyor ki - tamamen bana aykırı . Ben de ne yapayım? İyi tarafından bakmaya çalışıyorum. İse ihtiyacım yok,çalışmasam da birkaç yıl idare edecek birikimim var ama işte birikim yapayım - hazır bir masrafim yokken diye katlanıyorum. Kulaklık takıyorum, her fırsatta küçük tatiller ayarlıyorum, sonra onları beklerken zaman çabuk geçiyor...
Ya da otuz oldum hala aile evinde yaşıyorum, her telefon konuşması 'tamam kızım geç kalma' ile bitiyor , este dostta kalamıyorum. Gerçekten bu durumdan çok rahatsızım ama büyük bir tartışma çıkarıp evden gitmeye motivasyonum yok. En azından para biriktiriyorum diye kendimi avutuyorum, her fırsatta tatile çıkıp özgürlüğünün bir parcasini yakalıyorum...
Covid, yangın,sel ,göçmenler,ekonomik kriz,siyasi olaylar.. Kimse gamsız değilse kayıtsız kalamaz. İnsanız neticede. Ben de çok duyarlı bir insanım malesef , haber izlerken aglarim. Ama elimden ne gelir ki?
Elimden gelen paramin bir kısmını enflasyon karşısında erimesin diye altın/dolar yapmak, elimden gelen küresel ısınmaya ve çevre kirliliğine karşı asla yere çöp atmamak, olabildiğince plastiği azaltmak, ped yerine menstrüasyon kabı kullanmak.. yangından ölen hayvanlara yardım edemem ama mahallenin kedileri için mutlaka 15 kg mama alirim bittikçe.
Elimden büyük şeyler gelmese bile elimdne geleni yapmak beni tatmin ediyor. Sen de yapabilirsin. Eminim sana da iyi gelir.
Ayrıca çok güzel online kurslar var,bazıları ücretsiz. Mesela bak şu siteyi KK'dan duyup bir kurs aldım,güzel gidiyor. iienstitu.com
Boyle şeyler dene...
Ve her gün hareket et. Belediyelerin havuzları-fitness salonlari ücretsiz, tarihi yakala onlara git. Hiç bir şey yoksa tak kulaklığı her gün birkaç km git-gel. Adımsayar indir telefonuna.
Hareket ettikçe endorfin salgilarsin
Ve telefonundan twitteri sil. Fazla haşır neşir olma haberlerden.
Umarım tez vakitte iş bulursun
Taksidim var. Okumam icinde kazanmam gerekiyor. Yasadıgım şehir küçük o nedenle çoğu is alanında ki elemanlar kendi kendilerine yetiyorlar. Organizasyon burada da mevcut ancak kendi kisilerince kavruluyorlar onlara yetiyor. Burada is alanında çok bir boşluk çıkmıyor. Çıkanlara da hemen torpil veya yakınlarını alıyorlar :). Şehir degisme imkanım da yok en azından birikimim olmadan. Evvelinde bende illa yapacak bir is buluyordum buldum calıstım da. Koydum kenara ancak pandemi öyle mahvetti ki sokağa adım atamıyordum yaşım tutmuyordu 19un sonunda. Çıkıp is bakamayınca birikim gitti. Suan 21icindeyim. 8 saatte çalıştım yeri geldi on iki saatten fazla da. Yeri geldi sapıklara denk geldim issiz kaldım yine korudum kendimi girmedim bi yere. Bunaldım çünkü odenmesi gerekenleri de geçtim kendi yagında donmen için mutlaka kazanım gerekiyor. Tecrübelerini paylasman beni nasıl sevindirdi bilemezsin :) kibarlıgna kalemine ve bana da okuyarak tecrübe kazandırdığın için cidden sağ ol :) ornegimsin aklımda anlattıkların unutmayacagım

Düşünce gücünün farkında olmak enin için çözüm, sizin gibi işsiz kaldığım bir dönem oldu. Korku endişe anksiyete hepsi vardı bende de hepsini yaşamak istedim. Bir söz duymuştum insanın kalıbı çamura batınca çıkar diye. Bakalım zor zamanda nasıl biriyim dedim ve çokta korkulacak bir durum olmadığını idrak ettim. Şu an işsiz kalsam kötü koşul olsa düşüncelerimle kendime nasıl yol göstereceğimi biliyorum. Tabi bunlar pat diye birden gelişmiyor sayısız psikoloji ve felsene kitabı okudum. Engin Geçtan insan olmak isimli kitabı tavsiye ederim. Birde alain de botton'un felsefenin tesellisi isimli kitabını bunları halk kütphanelerinde bulabilirsiniz bu arada :)
Çok güzel tespit tebrik ederim size katılıyorum

imkanınız varsa spor yapın gerçekten iyi geliyor birde evde kendinize uğraşacak hobiler bulun, seviyorsanız elişleri bence çok güzel terapi gibi geliyor insana

Ben çareyi gerçekçi olup hep yedek bir plan bulundurmakta buluyorum.

pandemideyiz, nasıl verimli hale getirebiliriz hayatımızı, bu süreçte nelerle oyalanabiliriz gibi.

pandemi geçecek ama ne zaman, bu süreçte beni bekliyor, hasarı nasıl tamponlayabilirim, gibi kısımlar da gerçekçi olma kısmına giriyor.

İnsanız elbette üzülürüz ama haddinden fazla takılıp kalmamak gerekiyor. Çünkü faydası yok aksine zarar veriyor. Bir yerden silkelenip ayağa kalkmak ve çareler düşünmek lazım..
Ben pandemi geldiğinde 19un sonundaydım belki yasca 1-2 sene ileride olsam bu plana sahip olacak düşünce yapısında olabilirdim ama tam bir şeylere başlıyorum derken geriye düştüm. Yaş sebebi ile çıkıp is arayamadm sonra yaşımdaki engel kalktı ama baktım is alanları azaldı pandemiden herkes az insan çalıştırmaya basladı çoğu yer yakınını aldı. Ufak yerlere girmek istediğimde de karşılaştığım sapkın teklifleri duyunca da ben kactım 😅..bi b planım yoktu belki ama daha 19unu yeni bitiren yeni yeni is öğrenen birisiydim tam da kurslar planlar varken aklımda.

Ve büyük şehirde adım başı organizasyon firması (hatta bana özelden mesaj atan olursa İstanbul'dan,eski çalıştığım yerin numarasını verebilirim,sizi parttime is whatsapp grubuna eklesinler diye[/USER] Mune Mune yasaksa soyle lütfen)
İş için çalıştığınız yerin numarasını verecekseniz sorun olmaz, özelden numarayı yazarsınız yenGEnC 😌
Yasak olan "siteyi takip etmek zor oluyor" "biz kendi aramızda daha güzel yazışırız" vs söylemlerle whatsapp grubu kurup o gruba özelden veya açıktan üyeleri davet etmek, grup reklamı yapmak.

Valla ben cocuk yaptım bu arada ama senin yaşın küçük 😃😃
Bende yaptım valla yurtdışı planımız vardı çocuğu ertelemiştik pandemi bir patladı gidemedik çocuk yaptık.
Evlenmeyerek gayet sağlam tutabilirsin ruh sağlığını 😅
Demeyin böyle kızıyorlar pembiş gelinler. 😂
Neyse vereceğim tavsiye yok aslında duruma alıştık sanki sevdiğim bazı şeylere şöyle çözümler buldum dışarıda kahve içmediğimiz için eve hertürlü kahve yapan bir makina aldım. Online pilates derslerine katıldım. Bol bol Netflixte takıldım. Ailemle arkadaşlarımla görüntülü konuştum. Çok bunaldığımızda doğaya bıraktık kendimizi. Şimdi çocuk var ağız tadıyla bir depresyona giremiyoruz. 😅

27 yaşındayım senin yine yaşın küçükmüş , ben çok zorlanıyorum artık işsizlikten ,her gün bir öncekinin tekrarı dilerim en kısa sürede hayırlı bi iş buluruz

İyi bir iş için iyi okullardan mezun olmak şart.
Maalesef ortalama üniversite mezunları bile çok zorlanıyor,çevremde görüyorum.
Ne kadar kendini geliştirirsen o kadar iyi yerlere gelirsin.

Herkese slm. Bu pandemi olayında saglıgımızı korurken is alanımızdan da uzak kaldığımız oldu. Elbet is bulunur onemli olan saglık. Ancak issizlign verdiği psikoloji ve başlı başına psikolojiyle cogalan sorunlar ortadan pat diye kalkamayabiliyo elbette. Bunların üstesinden gelmek neyle mümkün ¿ 20nin başında geldi korona simdi 21yasındym. Evvelinde çalışıyordum su an calısmıyorum. İs bakıyorum ancak bulamadıkca psikolojimi etkileyecek gibi. Korumak lazım saglıgı. Siz nasıl korunuyorsunuz bu surec de psikolojik mana da ? Danısmak istedim. Aynı fikirde olanlarda surecte ki tecrübelerini söyler belki. Motive oluruz.
Koruyamıyorum çünkü çevredekiler anlayışlı ve sizi rahatlatan insanlar değilse huzurunuzu kaçırıyolarsa ikiye katlanıyor.

İs problemi maddi bir şey. Gün geçtikçe büyüyor.Bunun üstesinden kac ay sonra geldin kaç ay snra is bulabildin veya buldn mu. Bu arada onerılerıne bayıldm bakacagım gercektn kibarlgna minnettarım :). Bende okuyayım diyorm.
Evet maddi ama manevi olarakta zorluyor. Mesela bu konuda kendinide nefsini terbiye ediyorsun. Buraya gitmeli miyim bunu almalı mıyım? İnsan her koşula alışıyor önemli olan bakış açısı kamu sınavlarında derece yapan biriyim ama atamam hep çok küçük şanssızlıklardan olmadı. Kendimi eksik işsiz gücsüz falan hissetmiyorum. Kendime şunu diyorum eğer zorluk olmadan eline o fırsat geçse gerçekten ileri de o kadar zevk alır mıydın? Bu zorlukların öğretmek istedikleri şeyler var aslında zamanla farkına varıyorsun. Kimseye eyvallah dememe lüksünü sunuyor bu önemli bir yaklaşım💫 rica ederim şansınız bol olsun🍀

is arayip bulamamanizdaki sebebp nedir ona yogunlasabilirsiniz.

atiyorum dilden eleniyorsaniz dil calisin,
diplomaniz yok diye eleniyorsaniz online kurslarla vs sertifika toplayin,
konusma diksiyon vs gibi seylerden eleniyorsaniz bu konudalar kendinizi gelistirmeye calisin
...

gibi gibi

ama ozguveninizin gitmesine izin vermeyin,
kac sirketle gorustunuz,
disarida binlerce sirket var, ve elbet birisi sizin icin uygun,
gorusmelere devam edin,
red aldiginizda uzulmeyin, mulakat deneyimi bile cok onemlidir, her mulakatta daha bir hazir olursunuz.

onun disinda covide ozel olarak ben evde kendime ugraslar edindim,
dil calisiyorum, spor yapiyorum, mutfakta daha aktifim, haftada/15 gunde bir yeni bir tarif deniyorum,,,

gibi gibi ofise giderken zaman zor buldugum seyler gunluk rutinimde su anda.

Back
X