Rabbim istedikten sonra olmayacak var mıdır?

PrincesaDeLosCielos

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
25 Temmuz 2011
2.648
71
0
Diğer
Merhabalar :)
Size soracağım sorular çok saçma gelebilir ama yine de sormak istiyorum.
Kimse yanlış anlamasın beni.
Çok şükür ki ALLAH'a inancım sonsuz.
RABBİM'in 1 ve tek olduğuna,dinimize,her şeye sonuna kadar inanıyorum.
Sadece merak ettiğim şeyler var onları size sormak istiyorum.

Kazaya ve kadere inanıyorum.
Ama merak ettiğim bir şey var.
İnsan ömrü yazılan ömür sonrasında uzayıp kısalabilir mi?
Araştırdım ve bunun mümkün olabileceğini duydum.
Rabbim istedikten sonra kulunun ömrünü kaderine yazdığından daha uzun veya daha kısaya döndürebilirmiş.
Siz de bunu duydunuz mu?
İnsan ömrü alına yazılan ömür uzunluğundan daha da uzayıp kısalabilir mi?

Mucizelere inanıyorum.
Rabbim istedikten sonra her şeyin olması mümkün.
Ama şunu sormak istiyorum.
Diyelim ki Rabbim bizi yarattı.
İnsan olarak yaratıldık.
Bir kişi doğdu ve büyüdü.
Hepimizin yüz şekli,vücut şekli var.
Rabbim istedikten sonra bunlarda değişiklik meydana gelir mi?
İyi ya da kötü yönde?
Ama doğal olarak.
Mesela kul hiçbir şey yapmadan?
Yani ALLAH istedikten sonra olmayacak bir şey yoktur ama bu durumda da olabilir mi?

Kusura bakmayın lütfen çok saçma gelebilir ama merak ettim.
Cevaplarsınız çok sevinirim.

Son düzenleme:
Kader dediğimiz kişinin iradesine bağlı olmayan şeyler değil mi? Yani annemiz babamız dış görüntümüz kaderimiz tamam ama ömrümüzün kısalığı uzunluğu irademiz şeklinde yaşadığımız hayata bağlı yani belli bir tarih yok.Ben böyle biliyorum din hocamız bu şekilde anlatmıştı canım yanlışım varsa düzeltsinler.Öteski dediğini bilmiyorum ama Allahın mucizesi olabilir tabi ki.

insanın kaderi yüzde seksen kendi elindedir, allah sen ne yaparsan yani kul ne yaparsa ona göre yol verir kader çizer, mesela eğer sigara içersen kendine sağlığına bakmazsan allah seni hasta eder, öyle bi kader yazar, spor yaparsan sağlıklı olursun, allah üç kuruşa beş köfte vermez, kul ne için çalışırsa allah onu verir, gökten para yağmaz, bişeyler yapılır öyle para alınır, hastayasn doktora gidersin, çareni ararsın, iyileşirisn, hiç olmazsa hastalığın hafifler,
kader inancımız yanlış güzelim, allah önceden ömür biçmez, bu birazda bize bağlı, adam içip araba sürerse ölür, insanlar buna allahın taktiri der. halbuki adam kendi gitmiştir ölüme.
yüz şekli içinde değişik yüz kasları hareketleri var, burun biraz küçülüyor boyun kısmı uzayabiliyor, bunları deneyebilirisn.
ama olumlu düşünmek ve inanmakta iyidir, ben allahın yardımına merhametine inanıyorum.şimdi nişanlıyım evlenince bana güzel bi hayat sunacağına inanıyorum, bekliycem inanıyorum derim hep kendi kendime.
umutsuz olmam yani.
yüzün değişeceğini beklemek niye, onu anlayamadım.

İnnemâ emruhû izâ erâde şey’en en yekûle lehu kun fe yekûn

Anlamı :O (Allah), bir şey irade ettiği (dilediği) zaman O'nun emri, sadece ona: "Ol!" demektir. O, hemen olur.

(Yasin suresi 82. ayet)

Sibelizm'in anlatmak istediği budur, ayette çok açıktır. İstediğine sadece ol der, ancak ol demesi takdiridir.

Dua ve sadaka iyi yönde değiştirir diye biliyorum. Yüce Rabbim dua edeceğini zaten biliyor da o ayrı konu

Çok alakasız olabilir ama birini rüyanda ölmüş görürsen gördüğün kişinin ömrü uzar derler.Ben hep dua ediyorum Allahım herşeyden önce sağlık huzur ve hayırlı bir ömür versin diye.

ECEL DEĞİŞİR Mİ?

Ölen her insan eceli ile ölür. Gençti, vakitsiz gitti denmez.

- “O ecelleri gelince ne bir saat geri bırakılabilirler ne de öne alınabilirler.” (A’raf : 34) (Nahıl : 61) diye bildirilmiştir.

- Zamanı gelince hiçbir nefis geri bırakılmaz.(Münfıkın 11)

Kimse kimsenin yerine de ölmez.

Kimse kimseye ömür veremez.

Ömrün uzaması, mutlu ve huzurlu yaşamak demektir.

Ölümden kurtuldu diye bir yorum doğru olamaz.

Onun ömrü bitmemiş ondan ölmemiştir.

Verilmiş sadaka’da ölümü geciktirmez, acıyı ıstırabı hafifletir. İyi kimsenin ıstırabı günahlarına kefaret olur.

- Ecel, onun bunun elinde aranmamalıdır. Ölümün vaktini şeklini tayin ve taktir eden Cenab’ı Allah’tır.

- “Genç yaşta gitti”, “erken gitti”, “yazık oldu” gibi ifadeler yanlıştır. “öyle böyle olsaydı yaşardı” demek hatadır. Nemrut ölmemek için kaleler yaptı, gene ölümden kurtulamamıştır. Firavunlar çareler aradı bulamadı..

Kur’an da “hiç kimse yoktur ki ölümü Allah’ın iznine bağlı olmasın.Ölüm belli bir süreye göre yazılmıştır.” (Ali İmran : 145) buyrulur.

Bir kazada ölmeyen için kurtuldu deniliyor. O kurtulmadı, ölme zamanı gelmemiş ölmedi. Eceli gelseydi kimse onu kurtaramazdı.

Bir kazada ölende eceli gelmiştir, ölmüştür. Efendim gitmeseydi ölmezdi, o vasıtaya binmeseydi böyle olmazdı demek, bazı şeyleri inkar manasına gelir. Ölümden kaçmak için atılan her adım, bilelim ki ölüme doğru atılan adımdır. Allah herkese belirli bir ömür vermiştir.Vakit gelince “ölüm gelmiş cihana baş ağrısı bahane” olur.

Cenab’ı Allah hepimize hayırlı bir son versin. İman, Kur’an nasip etsin, ölümün acılarından hepimizi korusun. Kabir azabından cehennem azabından korusun. Sıratı kolay geçen, amel defteri sağ tarafından verilen ve hesabı kolay görülen, cennetlik olan kullarından etsin.

Kendisini öldüren de, öldürülen de, kaza ile ölende eceli ile ölmüştür. Katil veya intihar eden, eceli değiştirmiyor. Öyleyse neden sorumlu olmuyor denirse, o Allah’ın yasakladığı cana kıymıştır da ondan sorumludur.

Bir de ecel değişmeyeceğine göre çare aranmasın mı? denilebilir. Hastalıklara çare aramak Allah’ın emridir.

Çare aranmazsa, ölen intihar etmiş olur.Çeke çeke ölünür.

Bazı “geber, öl ölünü görelim!” gibi beddualar da ömrü kısaltmaz ama hayatı zehir eder.

Ayrıca her bedenin ruhu kendine aittir. Birinin ruhu ölünce başka bedene geçmez. Ölümsüz ruh da olmaz.

Bir de hayır hasenatın, ana babaya itaatin, sadakatin ömrü uzatması, Allah uzun ömürler versin hayır duaları ömrün zaman olarak uzaması değildir.Yaşanılan ömrün bereketli,huzurlu ve sağlıklı bir şekilde yaşanmasıdır.

Diğer konular da olduğu gibi bu konuda da itikat düzgün olmalıdır. Kur’an da bu konuda şöyle buyurmuştur:

- “Uhut’ta ölenler için”, “eğer bizim yanımızda otursalardı ölmezlerdi” diyen münafıklara Allah : “Öyle ise kendinizden ölümü geri çeviriniz, eğer samimi iseniz” buyurdu. (Al-i İmran : 168)

- “Evlerinizde olsanız da üzerine ölüm takdir edilenlerin bulunduğu yerde öleceği bildirilmiştir.” (Al-i İmran : 154)

- “Onların ecelleri gelince ne bir saat geri kalır ne de ileri gider” (Nahl : 61)

- “Allah’ın izni olmadan hiçbir kimse ölmez. Ömür belli bir süreye göre yazılmıştır.” (Al-i İmran : 145)

- “Her milletin taktir edilmiş bir eceli vardır. Ecelleri geldiği zaman ne bir saat ileri gider ne de bir saat geri kalır” (Yunus : 49)

- “Ölüm korkusundan dolayı yurtlarından çıkıp gidenleri görmedin mi?” Allah onları “ölün dedi, öldüler.” (Bakara : 243)

- “Sizi çamurdan yaratan sonra ölüm zamanı takdir eden odur. Bir de o’nun katında belirli bir ecel vardır. Siz hala şüphe ediyorsunuz” (En’am : 2)

Bu ayetlerden de anlaşıldığı gibi Cenab-ı Allah herkese bir ömür taktir etmiştir. Bu değişmez

Ben ölüm tarihinin yazıldığını biliyorum Ali İmran Suresinde geçiyordu arkadaşında yazdığı gibi
Durum böyleyse uzar kısalır mı bilemem ki buradaki arkadaşlarında cevap verebileceğini sanmıyorum
Diyanet net bilgi verebilir
İkinci soruna gelirsek, kendiliğinden değişmekten kasıt gece yatıp sabah kalktığında değişmekse bilemedim ama gerektiğinde bir şekilde oluyor zaten
Kader çok farklı bir şey fazla kurcalamamak gerek diye düşünüyorum

birgün sahabeler mi artık kimler yanlış olmasın tam bilmiyorum bu kader konusunu konuşuyorlarmış
Peygamber Efendimiz de onlara konuşmamaları gerektiğini söylemiş
çünkü kader bizim idrak edeceğimiz bir şey değil çok derindir, anlaşılamazdır insanlar için
bu yüzden bu konuları konuşmak tehikeli olabilir.

ama ölüm tarihi için şunu söyleyeyim insanın doğum, evlilik ve ölüm tarihi değişmez derler
böyle duydum.

Basliga cevabim; hasa. :)

Benzer bir konu yine acilmisti. Kaderine kendin yon verebilirsin duayla, yaptigin secimlerle vs... Ama bir de Allahin yazdigi ve asla degismeyecek olan kader vardir.
Olum mesela bildigim kadariyla en basindan bellidir. Ama yaptiklarinla omrunu uzatabilirsin. Tabi ki bu da yine Allahin ol demesiyle olur. Sadaka omru uzatir derler ornegin. Bu dogrudur.

Isra suresinin bir ayeti var. Kacinci oldugunu hatirlamiyorum. "Bir her insanin kaderini kendi cabasina bagli kildik." der.

Ozetle; Allahin ol deyip de olduramadigi sey elbette ki yoktur. Verdigin ornekler de olur tabi nicin olmasin ama biz siradan insanlar olarak sahit olmuyoruz boyle seylere yalnizca.

Bu arada; mucizelere inanirim demissin. Inan elbette. Ama mucizeler yalnizca peygamberler icindir. Resulullah sav'in ayi ikiye ayirmasi, savasta susuz kalan askerleri icin parmaklarindan su cikarmasi, Hz Musa'nin asasinin dev bir yilana donusmesi, asasiyla Kizildenizi ikiye bolmesi, peygamberligine inanmayanlari ikna icin elini gogsune sokup gunes kadar parlak bir isik, bir nur cikarmasi, Hz Yunus'un baligin karninda yasamis olmasi, Hz Ibrahim'I atesin yakmamasi gibi... O kadar cok ornek var ki. Bunlar aklima ilk gelenler. Yani bu verdigim orneklere deniyor mucize diye. Dusun ki bizim hayatimizda olup da mucize sandigimiz seyler ne kadar basit Allah icin.

Öncelikle herkese çok teşekkür ediyorum :)
Zaman ayırıp sorularıma cevap verdiğiniz için.
Allah razı olsun hepinizden.
RABBİM istedikten sonra her şey mümkün.
Hepimiz ortak fikirdeyiz.

gulnihal2913 canım..
Yüzün bekleyeceğini değişmek demedim aslında.
Bunu kendim için de söylemedim.
Genel olarak sordum.
Hani Allah bizi yaratıyor,vücudumuz yüzümüz yani içimiz dışımız tümüyle bir şekle giriyor.
Hani biz doğup büyüyüp her uvzumuz şekillendikten sonra bunlarda yine bir değişme olabilir mi Rabbim izin verdikten sonra dedim.
Yani bunu merak ettim canım.
Bir beklentim yok. :)
Allah sana da gönlündekileri versin.
Hayırlı bir yuvanız olsun İnşALLAH

Evet böyle şeylerin çok kurcalanmaması gerektiğini biliyorum bende...Çünkü şeytan daha çok vesvese veriyor insana...Yorumlamakta zor iş çünkü donanımlı bir bilgiye sahip değiliz maalesef...Diğer soruyu anlayamadım.Yani Allah istedikten sonra tabi ki her şey olur ama başka bir yüze aniden bürünmek diye bir şey duymadım ki mantıksız geldi ayrıca...Yani kader konusu her insanın aklına gelirde ikinci soru neden aklınıza geldi amaç ne merak ettim....

Yok canım aniden başka bir yüze bürünmek değil.
Amaç filan yok merak ettiğim bir şey ama;
Ben anlatamadım aklımdan geçeni.
Yani tarif edemiyorum
Bak şöyle diyorum ben canım.
Hani biz bu şekildeyiz.
Rabbime şükürler olsun elim ayağım her şeyim sağlam.
Şunu diyorum Allah korusun bir yerinde rahatsızlık olan birisini düşün diyelim ki ayağı aksıyor.
Ya da burnu eğri,gözü şaşı olabilir.
Simetri olmayan,yani eşit olmayan organları olabilir.
Veya başka bir şeydir.
Kendi rahatsızdır ya da ne bileyim doğuştan o şekildedir.
Bu gibi şeyleri düşün.
Benim dediğim Rabbim isterse bunlarda kendiliğinden bir düzelme olabilir mi?
Bu anlatmaya çabaladığım. :)
Farklı bir amacım yok sadece bu benim aklıma sürekli geliyordu merak ettim sormak istedim.

Son düzenleme:

teşekkür ederim,
tabikide allah isterse yüzümüzü değiştirir, vücudumuzu değiştirir. o herşeye kadirdir.

Canim bu i§lere cok girme.dini sorgulayan kurcalayanlar hep akil sagliklarini yitirirler.kafandaki sorularin cevabini bulsan ne olcak.ólúm bi gercek.zamani kimse bilemez Rabbimden baßka.zamani degisse nolcak.sonuc ayniysa.

Yasiniz kac bilmiyorum.
Ama size tavsiye olarak youtubedan hayalhanem dernegini dinlemenizi( ozellik mehmet yildiz sohbetlerini) tavsiye ederim.
Onlar oyle eglenceli bi sekilde anlatiyorki tum konulari, 20 dk sohbete "aaa daha yeni baslamisti" diyosun.
Bi cok buna benzer konuyu ele aliyorlar.
Videolarda basligi arayin; yok bu sorunuzu cevaplayan bi baslik yoksa mesaj atin. Onlar " Allah bi kisiden daha razi olsn' dusuncesindeler. Kim bilir bi sonraki vdeolarinda sizin konunuzu ele alirlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…