Rafting

canavar

Yılmak yok. Yola devam...
Pro Üye
12 Temmuz 2006
2.779
183
RAFTING NEDİR?

Akarsuların koynunda dalgalarla boğuşmak, takım halinde her rapide gelindiğinde seferber olup botunuzu sakin sulara çıkartmanın zevki bir başka... Vücudunuz daha önce bu kadar çok adrenalin salgılamamış olabilir...

Rafting, raft adı verilen kauçuktan yapılmış şişme botlarla debisi yüksek akarsularda yapılan bir spordur. Takım halinde yapılır ve takımın başında mutlaka bu sporu profesyonel olarak yapan bir rehber vardır. Çok önemli bir not olarak şunu hemen belirtelim ki bu sporu yapabilmek için mutlaka ve mutlaka yüzmeyi iyi bir şekilde bilmek gerekiyor. Her ne kadar can yeleği takmak mecburi olsa da hırçın nehirlerde yapıldığı için katılımcıların yüzme bilmesi çok önemli...

Yüzme bilmeyen biri için can yeleği yeterli olmayabilir. Hırçın bir nehirde suya düştüğünüz zaman nasıl suyun yüzeyinde kalacağınızı bilmeniz lazım. Yüzme bilenler için bir problem yok. Her hangi bir teknik bilgi ve beceri gerektirmez. Takımların başındaki rehberlerin tavsiyelerine uyarak herkesin yapabileceği bir spor... Teknik malzeme olarak can yeleği, kask ve su geçirmeyen elbiseler kullanılır. Her mevsim yaplabilir fakat mevsime göre nehirlerin seviyeleri değiştiği için kışın parkurlar daha zorlu olabilir.

NASIL YAPILIR?

Herşeyden önce rafting takım halinde yapılan bir spordur. Nehire inmeden önce rehberler tarafından bu sporun nasıl yapılacağına dair bir eğitim verilir. Katılımcılara "Nehirde nasıl yüzülür?", "Manevralar nasıl yapılır?", "Botta nelere dikkat etmek gerekir?", "İp nasıl kullanılır?", "Kürek nasıl tutulur ve kullanılır?" gibi soruların cevapları kısa bir eğitimle verilir. Daha sonra can yeleği, kask, su geçirmeyen elbiseler dağıtılır ve serüven başlar.

Parkurlar zorluk dereceleri bakımından 6'ya ayrılır. Zorluk derecesi 1 olan parkur en kolay, 6 olan ise en zorlu parkurlardan oluşur. Parkur üzerine nehirin akış hızı, yani debisi, parkur üzerindeki kaya yoğunluğu bu zorluk derecelerinin belirlenmesinde önemli rol oynar. Parkurlar ortalama olarak 12-20 km. uzunluğundadır. Botlara 4-6 kişilik gruplar halinde binilir. Yol boyunca rehberinizin verdiği komutlara uyarak takım halinde botunuzu azgın nehir sularında oluşan rapidlerden (nehir içinde oluşan büyük dalgalar) geçirerek sakin sulara ulaştırmanın zevkini tadacaksınız. Heyecan yol boyunca sizi takip edecek.

NEREDE YAPILIR?

ÇORUH NEHRİ
Dünyada rafting için uygunluk sıralamasında il 10’un içinde olan Çoruh Nehri, toplamda 260 km'lik parkuru ve muhteşem kanyonları ile rafting tutkunları için bulunmaz bir yerdir. Billur gibi dereleri, pirinç tarlaları, tarihi kilise ve kaleleri, 4000 metreye varan dağlarının karla kaplı zirveleri, çavlanları ile büyüleyici bir bölgedir. Çoruh Nehri zorluk derecesi 5’e kadar olan parkurları ile Mayıs-Ağustos döneminde rafting için ideal bir nehirdir. Nehrin özellikle Bayburt-Yusufeli-Oltu arasında kalan kesiminde uluslararası yarışmalar düzenlenir. Bölge turizm açısından az gelişmiş olmasına rağmen sıcakkanlı misafirperver yöre halkı sizi etkileyecektir.

KÖPRÜÇAY (KÖPRÜLÜ KANYON)
Antalya ile Side arasında bulunan Köprüçay özellikle Eylül-Ekim ayları arasında raftinge elverişlidir. Zorluk seviyesi 2-3 olan Köprüçay geçişinde genellikle iki kişilik raftlar tercih edilir. Yeni başlayanlar için en uygun bölge, zorluk seviyesi 1-2 arası olan nehrin denize dökülmeden önceki son parkurudur.

MANAVGAT ÇAYI
Zorluk derecesi 5 olan Manavgat Çayı profesyonel raftingçiler için uygun bir rafting bölgesidir.

ALARA ÇAYI
Antalya'ya bağlı olan Köprülü beldesindeki dağların eteklerinden şelale yaparak doğan Alara Çayı, Manavgat’ın Boztepe köyü yakınlarından denize dökülmektedir. Çayın uzunluğu 70 km dir. Bahar ayları bu bölgede rafting için en uygun sezondur. Alara Çayı'nın zorluk seviyesi 3-4 arasıdır.

ZAMANTI IRMAĞI
Seyhan Nehri'nin Toros Dağları arasında akan kolu Zamantı Irmağı'nın zorluk seviyesi 3... Irmağın Yahyalı ilçesinden geçen kısmında son yıllarda zorluk seviyesi 5-6 olan bir parkur belirlenmiş. Bu parkur, profesyonel raftingçilere hitabediyor.

GÖKSU ÇAYI
Seyhan Nehri'nin kolu olan Göksu Çayı coşkulu akışı ve güçlü debisiyle rafting turizmi için idealdir. Göksu Çayı'nın Hadım-Silifke arasında kalan kesimi 4 günlük ekspedisyonla aşılır.

MELEN ÇAYI
Bolu sınırlarında bulunan Melen Çayı'nda rafting için en iyi sezon bahar aylarıdır. Bu aylar debinin en yüksek olduğu zamanlardır. Melen Çayı zorluk seviyesi 4 olan bir parkurdur.

DALAMAN ÇAYI
Muğla il sınırları içinde kalan Dalaman Çayı, değişik zorluk derecelerinde ve birbirlerinden bağımsız iki parkurdan oluşur. Bölgede en uygun rafting zamanı Mayıs ve Ekim ayları arasıdır. Dalaman çayının üst parkuru 2-3, alt parkuru ise 1-2 zorluk derecesindedir. Alt parkurda Mayıs-Kasım ayları arasında rafting yapılabilmektedir.

FAYDALI BİLGİLER:

Her spor ve aktivite için olduğu gibi rafting için de dikkat etmeniz gereken birtakım ayrıntılar var. Rafting yapmaya karar verdiğinizde (eğer ilk deneyiminiz olacaksa) öncelikle şunu iyi farkedin: Rafting de diğer doğa sporları gibi, doğayla içiçe yapılan bir aktivitedir. Doğanın içindeyken, onun kurallarını iyi bilmeniz ve ona uyum sağlamayı öğrenmeniz gerekir. Amacınız akarsuyu yenmeye çalışmak değil, onun ritmine uymaktır.

Rafting turu düzenleyen birçok acente bulunmaktadır. Bu turlarda size dikkat etmeniz gereken şeyler kısaca anlatılır. Size eşlik edecek uzman rehberler bulunur.

Aklınızda bulunması gereken genel birkaç şey:

 Mutlaka canyeleği takınız.

 Güvenliğiniz için kask takınız. Dik dalgaların içine girerken bu sizi koruyacaktır.

 Tekbaşınıza olmayın. Mutlaka en az iki ya da üç kişilik gruplarla çıkın.

 Botunuz hakkında bilgi sahibi olun; ve botunuzun özelliklerini aşacak parkurlardan kaçının.

 İlkyardım konusunda bilgili olun. Botunuz ters döndüğünde panik yapmamanız ve ne yapmanız gerektiğini bilmeniz önemlidir.

 Ağırlık yapacak ve ıslandığınızda yüzmenizi zorlaştıracak giysilerden kaçının.

 Tura katılmadan önce verilecek kısa eğitimi mutlaka dikkatlice dinleyin. Bu konuda uzman kişiler tarafından verilen eğitimin amacı karşılaşabileceğiniz zor durumlara karşı sizi hazırlıklı tutabilmektir.
 
X