Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Kızlar malumunuz Ramazan iyice yaklaştı
geçen sene hamilelik malum ben oruç tutamadım
doktorum da tutmamamı söylemişti...
şimdi de bebek emziriyoruz.
bu durumda oruç tutabilir miyiz? bilgisi olan var mı?
sütün kalitesini veya miktarını etkiler mi acaba?
ne dersiniz?
mutlaka etkiler
butun gun sıvı alamayacaksın bir kere
sonra yemek de onemli sutun bol ve kaliteli olması icin
şurda 2-3 haftadır diyet yapıorum sütüm nerdeyse kesilmek üzere:1no2:
etkilemez olurmu hiç sütünüzü.
ben etkilemez diye düşünüp rejime girdimki gün içinde suyumu meyvemi bol bol yedim.10 güne bitti benim sütüm..
arkadaşlar bence tutmayın emziren arkadaşlar.
ayrıca oruç asaiyet yapıyor bebeğinize karşı tavrınızdada değişiklik olacaktır.
boçlanın borcunuzu emzirmeniz bittikten sonra tutarsınız..
jinekolog Op. Dr. Kaan Kocatepe nin sitesinden alıntı:
Hamilelik ve Emzirme Döneminde Oruç Tutulabilir mi?
İslam dininin gereklerinden biri olan oruç tutma olgusu gebelikte bebek ve anne adayına etkileri açısından bilimsel çalışmalarda çok az ele alınmıştır. Bunun nedeni bu tür çalışmalar yapılmasının etik kurallara aykırı olmasıdır. Konuyla ilgili yayınlanan çalışmalar daha çok, kendi isteğiyle oruç tutmaya devam etmiş kişilerden elde edilen verilere dayanmaktadır.
Bu konuda bilimsel veriler yukarıdaki nedenlerle eksik olmasına karşın gebelikte kan şekerinin düşmeye eğilimin doğal olarak artmış olması ve büyümekte olan bebeğin ihtiyaçlarının her geçen gün artması nedeniyle gebelik ve emzirme dönemi oruç tutmak için uygun bir dönem olarak kabul edilmez.
Özellikle yaz ayları başta olmak üzere herhangi bir zamanda oruç tutulması vücudun enerjiden yoksun kalması yanında sıvıdan da yoksun kalmasıyla anne adayında halsizlik, bayılma hissi gibi durumlara neden olacak, haftalık alınması gerekli kilo miktarı alınamayabilecek ve idrar yolu enfeksiyon riskini artacaktır.
Hamile olduğunu bilmeden oruç tutan ve daha sonra oruç tutmaktan vazgeçen anne adaylarında bir olumsuzluk yaşanması ise beklenen bir durum değildir.
Müslüman ülkelerinde gebelik döneminde oruç tutan birçok anne adayı vardır ve bu dönemi bir sorun yaşamadan atlatmaktadır. Ancak oruç tutulduğunda düşmüş kan şekerine bir tepki olarak oluşan yağ hücresi yıkımı ve buna bağlı kanda biriken keton adlı maddelerin bebeğe geçtiğinde onun beyinsel gelişimini nasıl etkileyeceği de tam olarak belli değildir.
Özetle söylemek gerekirse oruç tutulması doğal bir yaşam tarzından geçici olarak uzaklaşılan bir durumdur. Erişkin ve sağlıklı bir birey bu geçici dönemi sorun yaşamadan atlatabilir. Gebelik ve emzirme dönemi ise bir hastalık durumu olmamasına karşın beslenme ve sıvı alımının istikrarlı bir şekilde düzenli sürdürülmesinin son derece önemli olduğu bir dönemdir.
Gebelik döneminde gün içine eşit olarak dağıtılmış 4-6 öğünde beslenilmeli ve sıvı alımına dikkat edilmelidir.
Emzirme döneminde ise özellikle bebeğin yalnızca sütle beslendiği ilk aylarda süt kalitesinin sürmesi ve bebeğin uygun kilo almaya devam edebilmesi açısından düzenli beslenme ve sıvı alımı alışkanlığının sürmesi gebelik döneminde olduğu gibi son derece önemlidir.
kesinlikle etkiler ama geçen sende tutmadım ben ama bu sene ilk bir kaç gün deneyeceğim duruma göre hareket edeceğiz artık birde günler uzun kışın tıtuyor olsak bu kadar zor olmazz
mesela ben sabah kahvaltı yapmadım mı öğlene sütüm olmuyor öğle yemek yemedim mi normalde 75 cc çıkan süt 25 cc düşüyor.geçen sene hamilelikde tutamadım bu senede emzirdiğim için tutmayı üzülerek düşünmüyorum.ama Allah nasip ederse borçları ödemeyi düşünüyorum.ama buradan çıkacak fikir çok önemli benim için.
teşekkürler cocostar
BEn su an uzak dogudayim ve yemek kulturleri bizden cok farkli. BIrde oruc tutarsam
bende bebekte mahvoluruz diye dusunuyorum. Ve bu yilda tutamayacagim. Ins gelecek yil
zaten sutum hic bir zaman cok olmadi hep az az geliyor tutarsam 2 gune kalmaz
kesilir .
Arkadaşlar yanlış bilmiyorsam dinimizde hamile,lohusa ve emziren kadın vefat ettiğinde şehit mertebesindeymiş gibi olur diye duymuştum. Bebişlerimizi bu aralar emziremizsek zaten sonra istesekte zor. Ben işe başlayalı sütüm çok azaldı çünkü evdeki gibi yeterli sıvı alamıyorum, istediğimi yiyemiyorum birde oruç tutarsam sanırım sütüm hiç kalmaz. Allah affetsin bir şekilde telaffisini yapacağım. Eminim oruç tutacak arkadaşlarında sütleri azalacaktır , günlerde uzun havalar sıcak ....bilemiyorum .Herkesin fikrine saygımız sonsuz...
Merhaba kızlar.Ben de uzun uzun düşündüm.Birkaç gün deneyeceğim.Sğadığım süt miktarını biliyorum.Azalırsa bırakırım.ıslam dini hoşgörü dinidir.Sonra öderiz borcumuzu.Baktım çok farketmiyo devam ederim.Kasmaya gerek yok.
bende kararsızım...geçen sene arkadaşım tuttu 6 aylıktı bebeği hiç etrkilenmedi..bende rejim yaptım 4. aya kadar..18 kilonun hepsini verdim ve sadece emzirdim..bol su ve bitki çayı içtim..meyve sebze yedim..benim sütüm etkilenmedi hatta sebze meyveye yöneldiğim için arttı dönem dönem..ama kararsızım inanın bende..geçen sene güme gitti bu senede olsun istemiyorum..2 gün falan tutarım baktım azalcak bırakırım
Anne sütü konusunda yapılan araştırmalar kısa süreli yemek yememenin sütü azaltmadığını ancak ciddi sıvı kaybının sütü azaltabileceğini göstermiştir. 2- 5 ay arasında bebeği olup emziren kadınlar arasında yapılan bir çalışma göstermiştir ki, oruç sırasında anne sütünün içeriğinde bir miktar değişim olmaktadır. Alınan enerji miktarı, protein, vitamin A ve C gibi elemanların günlük ihtiyacın altında kaldığı saptanmıştır. Bu da emziren annelerin oruç sırasında süt kalitesinin etkilendiğini göstermektedir.
????: Web Hattı - Türkiyenin En Güncel Forumu /kadin-sagligi/132175-emziren-anneler-oruc-tutmali-mi.html
Oruç tutmanın ve tüm gün su içmemenin 2 önemli riski vardır:
1-Anne sıvı kaybına uğrayabilir,
2- Eğer su kaybı yeterince fazlaysa, süt üretimi azalacaktır. Böyle bir durumda eğer anne çok susadığını hisseder veya halsiz hissederse su içmelidir. Bazı oruç tutan anneler için sıvı kaybı diğerlerine göre daha ciddi bir durum olabilir ve süt miktarının daha sonra tekrar arttırılması zor olabilir.
Bu nedenlerle emziren annelerin, özellikle bebeğin sadece anne sütüyle beslendiği ilk 6 ayda bütün gün su içmemeleri doğru değildir. Oruç tutabilmek için gereğinden önce ek gıdalara ve mamaya başlanması da uygun bir davranış değildir. Ancak 6 ayın üzerinde veya başka nedenlerle zaten ek gıdalara başlamış bebeklerde oruç sırasında annenin yememe ve içmemesi daha kolay tolere edilebilir. Ancak bu durumda da mutlaka sahura kalkmak ve iftardan sahura kadar geçen süre içinde bol miktarda sıvı almak şarttır. Ayrıca günü dinlenerek geçirmeleri ve kendilerini fazla yormamaları de gereklidir. Bebeğin aynı aralıklarla emmeye devam etmesi ve ek gıdaların da aynı şekilde verilmesi önerilmektedir.
Şunu da unutmamak gerekir ki, şeker metabolizması ile problemi olan anneler örneğin diyabet veya kan şeker düşüklüğü ya da diğer sağlık problemi olan annelerin oruç tutması risklidir ve mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
“Şüphesiz ki Allah (Azze ve Celle) yolculuk halinde bulunan kimseden orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. Hamileden ve süt emziren kadından da orucu kaldırmıştır.” (Ebu Davud, Savm: 44, Tirmizi, Savm: 21; ıbni Mâce Sıyam: 12)