Retroaktif Kıskançlık yaşayanlar??

çocukluk travmaları sebepmiş buna, terapide öğrendim tavsiye ederim 😅 terapi çok işe yaradı bende
Herkeste her şeye aynı şey neden olmaz ki, bence de konu sahibi terapiden fayda sağlayabilir ama böyle bir durumda travma akla son gelen etkenlerden diyebilirim. İnsanları geçmişi ile yargılamak ilişkileri zedeler, yargılamaya kapıldıkça da bırakmak zor olur. Davranışlarını kontrol ederek başlamayı deneyebilir konu sahibi (yani kendini geçmişe dair şeylere bakmaktan uzak tutmayı deneyerek).

"Çocukluk travman yüzünden şöyle yapıyorsun, böyle yapıyorsun" akımı ülkemizde gereksiz büyüyor. Bunu kesin olarak bilemezsiniz. Yetişkin insanlarız, yaşantılarımız bizi etkilese de hiçbir şeye direkt neden olamazlar, sorumluluğu çocukluk çağına atıp kenara çekilemeyiz. Çocukluk çağı travması dediğimiz şey çocuk üzülmüş, ağlamış, kalbi kırılmış falan bunlar değildir. Travma dediğimiz şey kişinin dünyaya dair inancını değiştiren, güvensiz hissettiren, varlığını tehdit eden şeydir (Örn, şiddet, deprem, taciz, uzun süre aç bırakılma, işkence, ciddi araba kazası...). Travmalar genelde zamanla kendi içinde çözülüp etki bırakmazlar, kimileri ise sindirilemez ve travma sonrası stres bozukluğuna neden olurlar ya da kişinin dünyayı yorumlayışını zedelerler. Toplumumuz bu konuda bilgisiz olduğu gibi dram sevdiğinden travma kavramına fazla tutunuyor ve bu da ayrı bir tehlikeye neden oluyor. Bunu sizin özelinizde yazmadım, bilgilendirmek için yazdım. Terapiden fayda görmenize sevindim, belki terapistiniz sizi bu dediklerime ilişkin bilgilendirir (ve umarım terapi vermeye yetkin olan diploma sahibi bir meslek grubundan -klinik psikolog, psikiyatr- hizmet alıyorsunuzdur)

Yapmayın. İçinizden düşünseniz de ona yansıtmayın.
Benim ilişkim bu yüzden bitme noktasına geldi. (kıskançlığı yapan ben değil karşı taraf) Dayanılması çok zor. Geçmişinde nişan, söz ya da 4-5 yıllık ailelerin tanıştığı uzun bir ilişki varsa bilmek hakkınız olabilir belki ama bunun dışındaki hiçbir şey sizi ilgilendirmez.

Ondan rica edin gerekirse, ben sana sorduğumda bana cevap verme diyin.

Stalklamayın kimseyi, ben instagramı kapattığımdan beri çok rahatım mesela eskiden ben de ister istemez eski sevgililerine bakıyordum kıskançlıktan değil meraktan.

İlişkiniz biter ya da bitme noktasına gelir. Kendi kendinize aşamayacaksanız yardım alın.

Bu insanın sizinle olmasının tek bir sebebi var sizi sevmesi ve istemesi. Onun dışındakiler adı üstünde GEÇMİŞ.
Kesinlikle sosyal medya çok büyük bir etken dediğiniz gibi.Stalk yapmayı bırakmak en büyük adımlardan biri olabilir.Sevgiliniz çok şanslı söylemeden geçemeyeceğim sizin gibi düşünceli biri ile yolu kesiştiği için çünkü bu konuda karşı tarafın tutumu çok önemli diye düşünüyorum❤️

Tanı koymaktan vazgeçin derim insan yaşadığı ufak bir şeye bile tanı koyunca o durum gözümüzde büyüyor. Geçmişte yaşanmış bitmiş gitmiş bir şey, siz de zamanında aşık oldunuz, birileri için ağladınız hayaller kurdunuz ama şimdi o duyguların yerinde yeller esiyor.

Bence kendi ozguvensizliginize kılıf uyduruyorsunuz. internete sorarak psikolojik tahlil yapılmaz,hala sagliksiz düşünüyorsunuz.
Madem bir probleminiz var bunun çözümü terapidedir.
Onun dışında sizinki hem kıskançlık hem aymazlik. Aymazlik kısmı şuradan geliyor siz geçmişimizde adamdan çok şey yasamisken hala adama sinirlenme hakkını elinizde tutuyorsunuz 🙈🙈 adam da ayrı sorunlu ki bunca saçmalığa , bunca geçmiş hayatını deşme israriniza hala karşı çıkıp sizi terketmemis. Demek ki ailesinde problemler var, konfor alanı kaosla guvensizlikle dolu. Yoksa sağlıklı psikolojide bir insan bu saçmalıklara katlanmazdi.
Umarım yeni yılda her ikiniz de terapistin kapısını çalıp ilişkinizi toksinleri sen arindirirsiniz

Kesinlikle sosyal medya çok büyük bir etken dediğiniz gibi.Stalk yapmayı bırakmak en büyük adımlardan biri olabilir.Sevgiliniz çok şanslı söylemeden geçemeyeceğim sizin gibi düşünceli biri ile yolu kesiştiği için çünkü bu konuda karşı tarafın tutumu çok önemli diye düşünüyorum❤️
ahah sağ olun ama ben en sonunda ilallah ettim. bir daha geçmişimi kurcalarsan bu ilişki biter dedim o günden beri sesi kesildi ahhahaha

Merhaba herkese iyi akşamlar uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu var ve sizin fikrinizi almak istedim.Şu an 2 senelik bir ilişkim var ve erkek arkadaşımın geçmişini çok fazla kurcalıyor ve kıskanıyorum saçma bir şekilde.Her detayını öğrenmek istiyorum soruyorum verdiği cevaptan memnun olmuyorum kavga ediyoruz vs.Araştırdığımda yaşadığımın durumun retroaktif kıskançlık yani geriye dönük kıskançlık olarak adlandırıldığını öğrendim.Gerçekten çok sinirim bozuk hiç normal bir durum olmadığının farkındayım ve içinde bulunduğum durum beni çok bunaltıyor ne yapacağımı bilmiyorum :KK43: Geçmişimi düşündüğümde sevgilimden daha fazla şey yaşadığımı biliyorum,ama kalbime söz geçiremiyorum.Zamanında sevgilim geçmişi hakkında ayrıntı vermedi hep geçiştirdi yapmadım etmedim dedi ama ben zorladım ve anlattığında güvenim de kırıldı açıkçası.Ama keşke hiç olayları deşmeseymişim bir şey öğrenmeseymişim :KK43: Bu durumu başka yaşayan varsa nasıl aştınız sizce nasıl bir yol izlemeliyim bir psikologdan yardım almayı düşünüyorum son çare :KK43:(
Valla canım benim bende aynı konudan dolayı çok sıkıntı çekiyorum. Seni o kadar iyi anlıyorum ki.. Bunu yaşamayan anlayamaz. 2 senelik evliyim bu retroaktif kıskançlık yüzünden boşanmaya dahi düşünüyorum. Destek aldım ilaç kullandım ama bana mısın demiyor artarak devam ediyor maalesef. Çoğu kişi diyor ya "sonuçta geçmiş şuan seninle birlikte ne önemi var geçmişin" Vs.. Yaşanmadan bilinmeyecek bir durum kafanda sürekli dönüp duruyor "acaba onunla neler yaşadı hayatları nasıldı benim kadar sevdi mi onu bana yaptıklarını onada mı yaptı?. Bana ekmek aldı onada almışmıydı? Özür dilerim cinsel lik yaşarken daha kötü hissettiriyor onada böyle dokundu acaba onu mu düşünüyor? Benden daha mi iyiydi? Onunlayken daha çok mu zevk alıyordu... Düşündükçe delirecek gibi oluyor insan... Bence bunun tek sebebi "özgüvensizlik"
Neden diyebilirsin, şöyle ki sevgiliyken asla takmıyorum aklımın ucuna bile gelmiyordu geçmişi düşünmek sorgulamak burda ki diğer insanlar gibi düşünüyordum şuan benim le geçmiş önemsiz (eşimin geçmişi benimkiyle kıyaslanamayacak kadar kötü olduğu halde) olabilir hayat bu diyerek düşünme gereği dahi duymuyordum ama o zaman çok özgüvenliydim evlendikten sonra özgüven düşmesiyle birlikte bu kıskançlık türü hayatıma girdi ve hayatımı mahvediyor... Diyeceğim tek şey "özgüvennnnn eksikliğiiiiiii" bu değişmeden de hiç bir şekilde kurtulabilmek imkanı olduğunu düşünmüyorum 😔

Her gün kadınlar kulübünde yeni bir kelime öğreniyoruz. Bu kelimeleri kullanmak yerine geçmişi kıskanıyorum deyin gitsin.
Konuya gelince aşamiyorsaniz el değmemiş birini bulun adamı da bunaltmayin böyle. Kendiniz de yaşamışsiniz hem o size aynı şeyi yapsa ne hissederdiniz

Bence kendi ozguvensizliginize kılıf uyduruyorsunuz. internete sorarak psikolojik tahlil yapılmaz,hala sagliksiz düşünüyorsunuz.
Madem bir probleminiz var bunun çözümü terapidedir.
Onun dışında sizinki hem kıskançlık hem aymazlik. Aymazlik kısmı şuradan geliyor siz geçmişimizde adamdan çok şey yasamisken hala adama sinirlenme hakkını elinizde tutuyorsunuz 🙈🙈 adam da ayrı sorunlu ki bunca saçmalığa , bunca geçmiş hayatını deşme israriniza hala karşı çıkıp sizi terketmemis. Demek ki ailesinde problemler var, konfor alanı kaosla guvensizlikle dolu. Yoksa sağlıklı psikolojide bir insan bu saçmalıklara katlanmazdi.
Umarım yeni yılda her ikiniz de terapistin kapısını çalıp ilişkinizi toksinleri sen arindirirsiniz
Haklısınız ben sadece yaşadığım sorunu internete yazıp araştırma yapınca bu şekilde adlandırıldığını gördüm

Valla canım benim bende aynı konudan dolayı çok sıkıntı çekiyorum. Seni o kadar iyi anlıyorum ki.. Bunu yaşamayan anlayamaz. 2 senelik evliyim bu retroaktif kıskançlık yüzünden boşanmaya dahi düşünüyorum. Destek aldım ilaç kullandım ama bana mısın demiyor artarak devam ediyor maalesef. Çoğu kişi diyor ya "sonuçta geçmiş şuan seninle birlikte ne önemi var geçmişin" Vs.. Yaşanmadan bilinmeyecek bir durum kafanda sürekli dönüp duruyor "acaba onunla neler yaşadı hayatları nasıldı benim kadar sevdi mi onu bana yaptıklarını onada mı yaptı?. Bana ekmek aldı onada almışmıydı? Özür dilerim cinsel lik yaşarken daha kötü hissettiriyor onada böyle dokundu acaba onu mu düşünüyor? Benden daha mi iyiydi? Onunlayken daha çok mu zevk alıyordu... Düşündükçe delirecek gibi oluyor insan... Bence bunun tek sebebi "özgüvensizlik"
Neden diyebilirsin, şöyle ki sevgiliyken asla takmıyorum aklımın ucuna bile gelmiyordu geçmişi düşünmek sorgulamak burda ki diğer insanlar gibi düşünüyordum şuan benim le geçmiş önemsiz (eşimin geçmişi benimkiyle kıyaslanamayacak kadar kötü olduğu halde) olabilir hayat bu diyerek düşünme gereği dahi duymuyordum ama o zaman çok özgüvenliydim evlendikten sonra özgüven düşmesiyle birlikte bu kıskançlık türü hayatıma girdi ve hayatımı mahvediyor... Diyeceğim tek şey "özgüvennnnn eksikliğiiiiiii" bu değişmeden de hiç bir şekilde kurtulabilmek imkanı olduğunu düşünmüyorum 😔
Yazdıklarınızı okurken resmen kendimi gördüm yalnız değilmişim dedim.Bu düşünce kafamıza bir kere girdi bizi rahat bırakmıyor çokk zor gerçekten yaşamayan bilmiyor saçma buluyor :( Özgüvensizlik konusuna katılıyorum bende kendime çok güvenen biri değilim ama böyle yaptıkça kendimize zarar veriyoruz maalesef..Umarım en kısa zamanda bu düşüncelerden kurtulursunuz evliliğinizi daha fazla zedelemeden.Her şeyin bir çözümü vardır Allah kimsenin başına vermesin

Merhaba herkese iyi akşamlar uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu var ve sizin fikrinizi almak istedim.Şu an 2 senelik bir ilişkim var ve erkek arkadaşımın geçmişini çok fazla kurcalıyor ve kıskanıyorum saçma bir şekilde.Her detayını öğrenmek istiyorum soruyorum verdiği cevaptan memnun olmuyorum kavga ediyoruz vs.Araştırdığımda yaşadığımın durumun retroaktif kıskançlık yani geriye dönük kıskançlık olarak adlandırıldığını öğrendim.Gerçekten çok sinirim bozuk hiç normal bir durum olmadığının farkındayım ve içinde bulunduğum durum beni çok bunaltıyor ne yapacağımı bilmiyorum :KK43: Geçmişimi düşündüğümde sevgilimden daha fazla şey yaşadığımı biliyorum,ama kalbime söz geçiremiyorum.Zamanında sevgilim geçmişi hakkında ayrıntı vermedi hep geçiştirdi yapmadım etmedim dedi ama ben zorladım ve anlattığında güvenim de kırıldı açıkçası.Ama keşke hiç olayları deşmeseymişim bir şey öğrenmeseymişim :KK43: Bu durumu başka yaşayan varsa nasıl aştınız sizce nasıl bir yol izlemeliyim bir psikologdan yardım almayı düşünüyorum son çare :KK43:(
Ozguven sorununuz var. Bundan kaynaklo bu tur seyler.

Ben de öyleydim ama anladım ki, ben yeterince sevildiğimi hissetmediğim insanlara karşı öyleymişim. Şuan nişanlıyım, ki nişanlım 8 yıl rusyada yaşamış, kim bilir kaç rus kızla ilişkisi oldu ama umrumda bile değil biliyor musunuz sormadım bile çünkü beni sevdiğinden çok eminim, karşıdaki size sevdiğini, değer verdiğini fazlasıyla hissettriyorsa geçmiş umrunuzda olmuyor.

benimde benzer sıkıntılarım var adı mı varmış birde yaaa valla kıskanç bir insanım yapacak br şey yok gerçi benimkinin hoşuna gidiyor :D

Ben de öyleydim ama anladım ki, ben yeterince sevildiğimi hissetmediğim insanlara karşı öyleymişim. Şuan nişanlıyım, ki nişanlım 8 yıl rusyada yaşamış, kim bilir kaç rus kızla ilişkisi oldu ama umrumda bile değil biliyor musunuz sormadım bile çünkü beni sevdiğinden çok eminim, karşıdaki size sevdiğini, değer verdiğini fazlasıyla hissettriyorsa geçmiş umrunuzda olmuyor.
aslında olması gereken de bu mutluluğunuz daim olsunn 🧿

O kadar doğru bir tespit ki. Ben de bir ara takilmistim bu konuya. Sebebi kesinlikle tam olarak çok seviliyor hissini alamamak.

Bir diğer sebebi de eğer sevgili kişisi eski sevgilisinden bahsederken bir sekilde onu zamanında nasil sevdiğini söylerse yada hasbelkader övgü dolu sözler söylerse insanı kıskançlığa sürükleyebilir. Benim başıma gelen buydu. Hem kendim sordum kendim zorladım salak gibi hem de vakti zamanında ne çok sevdiğini duydum iyi mi? 🙄 Ama mantıklı düşününce normal bir şey sevmesi, ama bunu yaşayan insan mantıklı düşünemiyor işte. 😁

Back
X