Rezil oldum..

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Fikrin değişebilir, ben doğru bildiğimi söylemekten çekinmem. İyi niyetli olduğum için zaten yazıyorum bir ortamda böyle kel alaka örnek verirseniz hoş duruma düşmezsiniz, kaldı ki her konuda fikrimiz bilgimiz olmak zorundada değil, bilmiyorum der geçersiniz, dinlersiniz. Siz kendinizi savunurken yada fikrinizi söylerken bilge dursun diye uyumlu cümleler kullanıyosunuz halbuki konu o değil. Yani afilli ama boş alakasız cümleler buda avam oluyor.
Sadece okuyarakta olmuyor, insanlarla etkileşime girmeyen iletişimi olmayan insanlar sosyal olarak geri kalıyor.

Ya benim sevdiğim bir arkadaşım var. Lise mezunu. Aslında gerçekten iyi bi kız. Ama çok beğeniyor kendini.

Kayınpederi ile tartışmış. Adama demiş ki "sen bu ilçenin en güzel, en becerikli, en yetenekli, en hanımefendi, en eğitimli,en temiz , en ......kızını aldın oğluna ama yine de begenmiyorsun"

Bana anlattı bunu. Ben o kadar utandım ki...

Yani lise mezunu olarak kocaman ilçenin en egitimli kızi nasıl ben olabilirim dememiş kendine hiç. O kadar inanarak anlatıyor ki.

Ben biliyorum diyor başka demiyor. Çok ucuz görünüyor.

Hiçbirimiz yapmayalım bunu. Neysek oyuz yani. Ben geometriden hic anlamam mesela . Bunu söylemekten üzülmüyorum. Çünkü anlamıyorum. Tek üzüntüm şu; keşke anlayabilseydim. Keşke cebirden, polinomlardan, köklü sayılardan anlayabilseydim. Ama yok😔
Ben çarpanlarına bile ayıramayan bir insanım.

Bilmemek bizi cahil yapmaz ama bildiğini iddia etmek kara cahil yapar.
Sizde sevdiğiniz ve iyi kız diye bahsettiniz kızdan iki cümle sonra çok ucuz görünüyor diye bahsedecek kadar kalitelisiniz tebrik ederim.

Ya benim sevdiğim bir arkadaşım var. Lise mezunu. Aslında gerçekten iyi bi kız. Ama çok beğeniyor kendini.

Kayınpederi ile tartışmış. Adama demiş ki "sen bu ilçenin en güzel, en becerikli, en yetenekli, en hanımefendi, en eğitimli,en temiz , en ......kızını aldın oğluna ama yine de begenmiyorsun"

Yani lise mezunu olarak kocaman ilçenin en egitimli kızi nasıl ben olabilirim dememiş kendine hiç. O kadar inanarak anlatıyor ki.

Hiçbirimiz yapmayalım bunu. Neysek oyuz yani. Ben geometriden hic anlamam mesela . Bunu söylemekten üzülmüyorum. Çünkü anlamıyorum. Tek üzüntüm şu; keşke anlayabilseydim. Keşke cebirden, polinomlardan, köklü sayılardan anlayabilseydim. Ama yok😔

Bak benim kayınpederim tam böyle biri.
Her zaman ilkokul mezunuyum ama çok okurum araştırırım der. Gerçekten ailesine televizyonda normal dizi izletmez, hep haber kanalları hep belgesel kanalları, ondan odasını ayırdılar adamın. Bilgisayarda tüm gazeteleri her gün okur. Elinde hep felsefe kitapları klasikler falan gezer.
Ama otur sohbet et gerçekten anlıyorsun bir şekilde. Tartışmalarda hep haklı Odur, her söylediği doğrudur mesela. Bir şeyi okuduysa asla o bilginin değiştiğine ikna edemezsin. Sosyal açıdan da sıkıntılı mesela. Oğlum doğduğunda herkese yazdırdığım bir kitabı vardı o kadar bariz imla hataları var ki. O kadar kitap okuyan biri nasıl yazar dersin. Eğitim almamış çünkü.
Yani ona sorsan o da bizi cebinden çıkarır falan da gerçekler öyle değil 🙂

Sizde sevdiğiniz ve iyi kız diye bahsettiniz kızdan iki cümle sonra çok ucuz görünüyor diye bahsedecek kadar kalitelisiniz tebrik ederim.
Ucuz görünen yaptığı davranış hanımefendi. Kendisi değil. Ağzınızı toplayın.

Ilk başta üzülmeyin demiştim ama haklıymıssiniz uzüntü verecek bi durum var ortada. siz okuduğunuzu da anlama konusunda problem yaşıyorsunuz bence.

Ben polemiğe girmeyi sevmiyorum. Bu sebeple bu konudan ayrılıyorum. Size iyi forumlar.

Ucuz görünen yaptığı davranış hanımefendi. Kendisi değil. Ağzınızı toplayın.

Ilk başta üzülmeyin demiştim üzüntü verecek bi durum var ortada. siz okuduğunuzu da anlama konusunda problem yaşıyorsunuz bence.

Ben polemiğe girmeyi sevmiyorum. Bu sebeple bu konudan ayrılıyorum. Size iyi forumlar.
Arkadaşınızın size heyecanla anlattığı şeyi burada bu şekilde anlattığinizi bilmesini çok isterdim. Umarım onun hakkında ki düşüncelerinize bir an önce uyanır.
Konudan ayrılmanıza çok mutlu olurum.

Güzelim sen kadın erkek ilişkisine bilmiş bilmiş sigride cevap olarak kalkıp eğitimlisin ya bağlanma kuramını bilirsin diyosun, ee bu ne alaka yani böyle boş boş konuşur laf sokarsan bu tarz cevaplar alman normal. Belki senin çevren kuram kelimesini duyunca iki kelime denk düşünce aa biliyo okuyo bak bilgili diyordur fakat bu seni gaza getirmesin bak komik duruma düşüyorsun.
Ayrıca avam kalitesiz, eğitimsiz, cahil gibi anlamlara gelir, ucuz değil.

Güzelim sen kadın erkek ilişkisine bilmiş bilmiş sigride cevap olarak kalkıp eğitimlisin ya bağlanma kuramını bilirsin diyosun, ee bu ne alaka yani böyle boş boş konuşur laf sokarsan bu tarz cevaplar alman normal. Belki senin çevren kuram kelimesini duyunca iki kelime denk düşünce aa biliyo okuyo bak bilgili diyordur fakat bu seni gaza getirmesin bak komik duruma düşüyorsun.
Ayrıca avam kalitesiz, eğitimsiz, cahil gibi anlamlara gelir, ucuz değil.
Ucuzu kendisi bizzat yazdı zaten dikkatli okuyun

Critique of Attachment Theory in Adult Relationships

Bir daha yetişkin ilişkilerine bu mesnetsiz teoriyi dahil edip ortamlarda kendinizi rezil etmemeniz için chatgpt ile küçük bir kritik çalışması yaptım.
Rica edeceğim bir daha da kuram ya da teori diye "herkes kendi kalbinin ekmeğini yer" gibi tınlayan cümeleler kullanmayın.
Eğitimli biri olarak İngilizce bildiğinzi varsayarak bu kritiği İngilizce yaptırdım çünkü akademik kaynak gerekiyordu. Sizin bulamadığınız kaynaklar.

Benide alıntıladığın için kendi mesajım özelinde cevap verdim, ayrıca oda haklı ucuz bi davranış göstermiş bu kendisinin ucuz biri olduğunu değil davranışının söylediğinin öyle olduğu anlamına gelir.
O yüzden mi " o kadar utanmış"
neyse sizde konumu bırakırsaniz çok mutlu olurum

Bir daha yetişkin ilişkilerine bu mesnetsiz teoriyi dahil edip ortamlarda kendinizi rezil etmemeniz için chatgpt ile küçük bir kritik çalışması yaptım.
Rica edeceğim bir daha da kuram ya da teori diye "herkes kendi kalbinin ekmeğini yer" gibi tınlayan cümeleler kullanmayın.
Eğitimli biri olarak İngilizce bildiğinzi varsayarak bu kritiği İngilizce yaptırdım çünkü akademik kaynak gerekiyordu. Sizin bulamadığınız kaynaklar.

Özet – Yetişkin İlişkilerinde Bağlanma Kuramına Eleştirel Bakış

Bu çalışma, yetişkin ilişkilerinde bağlanma kuramının teorik, ampirik, kültürel ve klinik açıdan kapsamlı eleştirisini sunar.

Ana Bulgular:

1. Teorik Eleştiriler:
Bağlanma kuramı, erken çocukluk deneyimlerine fazla önem vererek bireyin kaderini belirlemiş gibi sunulmakta; bu ise insanın değişim ve uyum kapasitesini küçümsemektedir. Yetişkinlikteki ilişkiler, çocukluk modellerinden etkilenebilir ama sabit değildir.

2. Aşırı Basitleştirme:
İlişkisel karmaşıklıklar, birkaç “bağlanma stili” ile ifade edilemez. İnsanlar aynı anda farklı ilişkilerde farklı stiller sergileyebilir. Kuramın “güvenli bağlanma”yı norm kabul etmesi ve diğer stilleri sorunlu gibi sunması eleştirilmektedir.

3. Ölçme Problemleri:
Klinik görüşmelere dayalı ölçümler (örneğin AAI) ile öz-bildirim anketleri (ECR gibi) arasında düşük korelasyon vardır. Bu, kuramsal tutarlılığı ve ölçüm geçerliliğini zayıflatmaktadır.

4. Bağlam ve Değişkenlik:
Bağlanma stilleri sabit değil, zamanla ve ilişkisel deneyimlerle değişebilir. Aynı birey farklı bağlamlarda farklı bağlanma örüntüleri gösterebilir (örneğin romantik ilişkide kaygılı, arkadaş ilişkilerinde güvenli).

5. Kültürel Eleştiriler:
Kuram Batı merkezlidir. “Güvenli bağlanma” tanımı evrensel değildir; farklı kültürlerde bağlanma biçimleri ve normları değişir. Japonya gibi toplumlarda “bağımlılık” pozitif görülürken Batı’da “kaygı” olarak tanımlanabilir.

6. Klinik Uygulama Riskleri:
Kuram terapide yardımcı olabilir; ancak etik olmayan biçimde etiketleme, kaderci yaklaşımlar ve bireysel sorumluluktan kaçışa yol açabilir. Özellikle sosyal medyada yaygınlaşan basitleştirilmiş sınıflamalar ilişkisel anlayışı zayıflatabilir.

Sonuç:
Bağlanma kuramı değerli içgörüler sunmasına rağmen, tek başına açıklayıcı ya da tanı koyucu bir çerçeve değildir. Teori daha esnek, çok boyutlu, kültüre duyarlı ve empatik bir yaklaşımla yeniden ele alınmalıdır.

---

Cevap: Yetişkin bağlanma kuramı faydalı ancak deterministik, kültürel olarak sınırlı ve klinikte aşırı basitleştirilmiş biçimlerde uygulanmaya açık bir teoridir.

Ana Gerekçeler:

• İnsan bağlanması bağlama ve deneyime duyarlıdır, sabit değildir.
  • Ölçme yöntemleri arasında düşük uyum bulunmuştur.
  • Batı dışı bağlanma normları kuramla çelişmektedir.
  • Terapide yanlış kullanımı önyargı ve sabit etiketleme yaratabilir.
  • Teori yeniden çerçevelenerek bağlam, kültür ve değişimi içermelidir.

Güven Düzeyi: 97 %

Artakalan Şüpheler / Takip Kontrolleri:

• Bağlanma stilindeki değişkenliğin nörobiyolojik temelleri daha fazla incelenmeli.
  • Çok kültürlü normatif çalışmalarda daha geniş veri setleri kullanılmalı.

Teşekkür ederim okuyacağım ilk fırsatta

Bunlari bilmedigin icin hic bisey kaybetmiyorsun. Ben biliyom da ne oluyo? Hic bi faydasini gormedim. Salla gitsin. Olumlu dunya. Onu bilmiyom, bunu anlamiyorum, sunu beceremiyorum diye diye uc gunluk dunyayi dar etmeyelim kendimize.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X