Saç dökülmesi tedavisi için neler yapılabilir?

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.150
596.095
42
1d6d25dbfa0541cdb5a9266f16a448451_574427d98c5d7c2cbb7a95a5ec791f5a_2.jpg


Saç dökülmesinin tedavisi nedene yönelik olmalıdır. yani öncelikle saçın neden döküldüğü araştırmalıdır. Nedenlerine göre saç dökülmesinde yapılması gereken tedaviler şunlardır.

Saç dökülmesinin en önemli nedeni; Androjenik alopesidir. Erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinir fakat, erkek ve kadın fark etmez, tüm insanlarda görülebilir. Genetik olarak saçlar dökülmeye programlanmıştır. Yani ailevi yatkınlık gösterir.

Saçlı derideki 5-alfa redüktaz enziminin aktivitesi değişir. Bu enzim sayesinde aktive olan hormonlar nedeniyle; Kalın, siyah kılların, açık renkli ve ince tipi kıllarla yer değiştirir. Sonrada saç kaybı olur. Erkek tipi saç dökülmesinin, başlangıç yaşı ve ne kadar çok saç döküleceği kişiden kişiye değişir. Genellikle kişinin akrabalarında ne zaman başladığı ve ilerleme oranı ile bağlantı gösterir. Görülme sıklığı ilerleyen yaşla birlikte artar. Aslında bu olay bir hastalık değil, yaşla beraber çok sık görülen fizyolojik bir olay gibi algılanması gerekir. Çünkü genetik bir özelliktir.

Erkek tipi saç dökülmesinde kullanılan tedaviler;

MEDİKAL TEDAVİLER;

Erkeklerde saç dökülmesi tedavisinde FDA tarafından onaylanmış 2 ajan vardır bunlar; topikal minoksidil ve oral finasterid tedavileridir. Maksimum etkinliğin sağlanabilmesi için aralıksız tedavi gerekir. Kişiler tedavi ile asla dökülmeden önceki saç yoğunluğuna ulaşılamayacağı ve tedavinin asıl amacının saç dökülmesinin ilerlemesinin önlenmesi olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.

kadinlarda-sac-dokuelmesi.jpg


CERRAHİ TEDAVİLER;


Saç Transplantasyonu, saçın oksipital (ense) bölgeden alınarak saçsız verteks (tepe) veya frontal (ön) alana ekilmesidir. Saç ekimi; köklerin ense bölgesinde alınma yoluna bakarak ikiye ayrılı;

1- FUT Tekniği; Saç köklerinin bulunduğu ense bölgesinden lokal anestezi altında, şerit şeklinde alınan saç kökleri, mikroskobik aletler altında doğal yapıları bozulmadan uygun tekniklerle, saç ve saç köklerini barındıracak şekilde 1-4’lü kümelere ayrılarak seyrelmiş ya da tamamen dökülmüş olan bölgeye ekilmektedir.

2- FUE Tekniği; Saç köklerinin özel ince uçlu iğneler ile ense bölgesinden 1 mm’lik punch şeklinde tek tek alınarak seyrelmiş ya da tamamen dökülmüş olan bölgeye nakledilmesidir. Dikiş olmadığı için, skar oluşumu da söz konusu değildir. FUT yönteminden daha kısa zamanda iyileşme sağlamaktadır.

PRP; Platelet Zengin Plazma'nın kısaltılmasıdır. Kişinin kendinden alınan kanın özel tüplere alınıp, trombositlerden yoğun bir serum elde edilir. Trombositlerden zengin serum tekrar saç köklerine iğne ile verir. Trombositler dokuda yara iyileştirme mekanizmalarını çalıştıran hücrelerdir. Bu şekilde saç köklerinde vücudun kendini iyileştirmesi beklenir. Yapılan çalışmalar saç kalitesinin artırılmasında PRP'in kullanabileceğini düşündürmektedir.

Hastalıklara bağlı saç dökülmelerinde, öncelikle hastalık tedavisine öncelik verilmelidir. Çünkü hastalık tedavi edildiğinde saç dökülmesi de kendiliğinden düzelecektir. Saç dökülmesine neden olan hastalıklar; Endokrin hastalıklar; Tiroid hastalıkları, lohusalık dönemi, menapoz ve menapoz sonrası dönem, Gebelik, Diabet, beslenme bozuklukları; biotin eksikliği, kalori kısıtlayıcı diyetler, demir eksikliği, çinko eksikliği, İlaçlar; Antikoagülanlar, Antimitotik ,Benzimidazoller, Betablokerler, İnterferon, Lityum, Oral kontraseptifler, Retinoidler, Valproik asit, Aşırı A vitamini alımı, sistemik hastalıklar; Kolagen doku hastalıkları, karaciğer hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları

Saç dökülmesi tedavisinde aslı amaç kılın incelmesini durdurmak, sacın kalınlığını artırmak ve saçların yeniden çıkmasını sağlamaktır. Bu şekilde, saç dökülmesi nedeniyle oluşan psikososyal etkilerini azaltmaktadır. Tedaviye karar verirken kişi öncelikle durumun doğal ilerleyişi hakkında bilgilendirilmelidir. Ne yazık ki hiç bir tedavi mucize yaratamaz.


Kaynak: doktor sitesi
 
X