sadece karnımızdaki bebeğimizi besleyen, gelişimi için yarayan besinler

• Konu Sahibi Konu Sahibi panikatak
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
benimde bebeğimin cinsiyetini 2 hafta sonra öğreneceğimizi söyledi doktor.

ben bişey sormak istiyorum doktoruma sormayı unuttum aramakta istemedim şimdi.hastaneye gidince öğrenirim diye ama merak ediyorum;bende 2li test yaptırıcam bugün yarın ama kan alıyorlarmış bu kanı alırken aç karnına olmak gerekmiyormu yoksa akşam gidicem hastaneye yardımcı olursanız sevinirim.

eeee ben 13+6 günlük gebeyim.cinsiyetini sordum, söylenmez dedi dr'um.ben anlayamıyorum.kimileri 13.haftada öğreniyor:çok üzgünüm: dr banada %50 kız - %50 erkek dedi :uhm:

kızlar taze semiz otunu yoğurtla birlikte tüketin.semiz otunun içinde yüksek oranda doğal folik asit varmış.yoğurtta çok faydalı doktorum hergün mutlaka 1 kase tüketmelisin dedi.

bitki çaylarıyla ilgili bilginiz var mı ben papatya ve yeşilçayı çok tüketiorum bi sorun olmaz heralde

Turunçgiller
• Lahana
• Çilek
• Domates
• Karnabahar
• Patates
• Kırmızı ve yeşilbiber iyi bir C vitamini kaynağıdırlar.

Folik asit: ‘Spina bifida’ yani sinir sistemi hastalığını önlemenin en etkili yoludur. Taze yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdırlar, vitamin kaybı olmaması için iyi yıkanmış çiğ sebzeler aracılığı ile ya da buharda az pişirme tekniği ile tüketilmelidir.

• Yeşil yapraklı sebzeler
• Fındık
• Yerfıstığı
• Karnıbahar
• Kepekli ekmek folik asit kaynağıdırlar.

ALINTI

arkadaşlar teşekkür ederim ya varya burda herşeyi öğrenebiliyorum o kadar faydası oluyorki bende 6 haftalık gebeyim allah hepimize hayırlı sağlıklı akıllı bebekler nasip etin

arkadaşlar soya fasülyesi hamile bireylerde bebeğin zeka gelişimi için çok öenemlidir fakültede derste prof bi hoca anlatmıştı unutmadım nasipse bende uygulayacağım,yengem üzerinde denedik yeğenim şu an 2 yaşında ve zehir gibi bir çocuk ablasının küçüklüğüne göre farklılar,kıyaslama onunla ve yaşıtı diğer çocuklarla...soya fasülyesini düdüklü tencerede haşlayıp leblebi gibi yedi yengem yemeğinden pek hoşlanmadı da deneyin derim...

arkadaslar bende 9 haftalik hamileyim ama surekli kabizlik var.Buda beni cok rahatsiz ediyor karnim davul gibi sisiyor.neler onerirsiniz bana?lutfen aranizda ayni sorunu yasayan varsa yardim bekliyorum.

Canim, ne zor seydir o kabizlik bilirim. Benim normalde bir bagirsak hastaligim oldugu icin cogunlukla ishalim olur, hic kabizlik yasamamistim. Demir hapi almaya basladiktan 3-4 gun sonra kabiz oldum; esim tuvalette agladigimi gorunce bebege bir sey oldu diye korkup kosmustu yanima. Kabizliktan agladigimi duyunca gulmustu ama yasamayan bilmez derim... Doktorumla konustum ve daha cok lifli gida tuketmemi, meyve-sebze miktarini arttirmami soyledi. Bir de o gunden beri her sabah kalkar kalkmaz ac karnina 3-4 tane kuru kayisi yiyip ustune de 1 bardak ilik su iciyorum, kahvaltiyi bundan en az yarim saat sonra yapiyorum. 23. haftamdayim, bir daha hic kabizlik problemim olmadi. Ama ilk haftalarda abartip ishal yapacagini bildigim ne varsa yiyip ustune su iciyordum sırnaşık şey

Cnm çok Iyi Yapmişşin Paylaşmakla Ama Lütfen Bana Da Yardim Edin Cumartesi Günü Doktora Gittim.veee Akliniza Gelebilecek Herşey Yasaklandi.kizartma,dondurma,tatli,çiğ Et (hadi Neyse),içecekler Su Hariç Yani Bu Normal Mi Anlamadim.dr Beyi De çok Sevdik Ama Bu Yasaklar Beni Korkutuyor En çok Sevdiğim Yiyecekler Bunlar.aile Büyüklerinin Rahatsizliklarina Baktiktan Sonra Risk Altinda Gördü Beni Bu Kadar Yasak Ondanmiş.

eeee ben 13+6 günlük gebeyim.cinsiyetini sordum, söylenmez dedi dr'um.ben anlayamıyorum.kimileri 13.haftada öğreniyor:çok üzgünüm: dr banada %50 kız - %50 erkek dedi :uhm:
CNM YA DR UN ÇOK AYDINLATICI KONUŞMUŞ %50 KIZ %50 ERKEK BUNU ZATEN SİZDE BİLİYORDUNUZ DALGA GEÇER GİBİ ÇOK SİNİRLENDİM.:oklava:
BELKİDE CİNSİYETİ TAM GÖSTERMEMİŞTİR BEBİŞ NEYSE ARTIK Bİ DAHAKİ SEFERE GİTTİĞİNDE BELKİ SÖYLER

arkadaslar bende 9 haftalik hamileyim ama surekli kabizlik var.Buda beni cok rahatsiz ediyor karnim davul gibi sisiyor.neler onerirsiniz bana?lutfen aranizda ayni sorunu yasayan varsa yardim bekliyorum.

sigarayı bırakmıi bir hamileysen kabızlık olabilir kendini fazla sıkma ve posalı gıdalar ye

ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİL GRUBU: Beyin, kas, kemik ve dişlerin gelişimi ve kan yapımında görevlidir. Protein ve demir gereksinimini karşılarlar.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ: Kemik, diş gelişimi ve büyüme ile görevlidirler. Protein ve kalsiyum kaynağıdırlar.
SEBZE VE MEYVELER : Büyüme ve gelişme için vitamin ve mineralleri sağlarlar.
TAHILLAR: Enerji ve B gurubu vitaminleri içerdiklerinden büyüme ve gelişmeye yardımcı olurlar.
YAĞLAR VE ŞEKERLER : Sadece enerji içerirler. Enerji gereksinimine yardımcı olurlar.
Yeterli ve dengeli beslenmede dikkatli bir şekilde tüketmek zorunda olduğumuz bu besin guruplarını gebelikte de aynı özenle tüketmeliyiz ki sağlıklı yaşayabilmek için doğru beslenme alışkanlıklarını kazanabilelim.

Gebelikte Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Nokta
Yaş, boy ve hareket durumumuza göre uygun ağırlıkta gebeliğe başlamaktır. Çok kilolu bir gebeyi zayıflatmak bu süreçte doğru değildir, kilosunu korumaya çalışmak, ilk üç ayda enerji eklemesi yapmamak, dördüncü aydan sonra enerji kısıtlamasına gitmemek gerekir. Daha yüksek enerjili yiyeceklerden daha fazla almasına engel olarak, gebelik için gerekli besin ögelerini alarak gereksinmelerini karşılamak esastır.

Ergenlik çağında olan, ya da yaşantısı gereği çok hareketli gebelerde ise mutlaka olması gereken kilonun sağlanması ek olarak gebelik için artan gereksinimin karşılanması sağlanmalıdır.

Gebelikte ağırlığın takibi çok önemlidir. İlk üç ayda 0,5-1 kg, sonraki aylarda ise ortalama 1.5-2.0 kg, ağırlık kazanması uygundur. Çok zayıf gebelerde, yetersiz ve dengesiz beslenenlerde düşük ağırlıklı doğum, erken doğum, ölü doğum, zihinsel ve bedensel özürlü doğumlar görülebilir. Annede anemi, kemik ve diş kayıpları, preeklempsi, vücutta su tutulması (ödem), iş gücü kaybı, halsizlik görülme oranı yüksektir. Çok kilolu gebelerde hipertansiyon, şeker hastalığı, doğum güçlükleri gibi problemler görülebilir. Bu nedenle anne adaylarının gebelik öncesi kontrolleri yapılması, gebe kaldıktan sonra her ay beslenme ve kilo izlenmesinin yapılması gerekmektedir.

Gebelik Döneminde Tüketilmesi Gereken Besinler ve Ölçüleri

Besin Miktarı
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ 2 Su Bardağı süt veya yoğurt 1 porsiyon peynir (2 dilim) veya 2 yemek kaşığı çökelek

ET ,YUMURTA ,KURUBAKLAGİLLER 1 Yumurta
1 porsiyon et, balık, tavuk, hindi (60-90gm.)
1 porsiyon kurubaklagil yemeği (120gm)
TAZE SEBZE VE MEYVELER 2 Porsiyon pişmiş taze sebze
3 porsiyon çiğ taze sebze
2-3 adet orta boy meyve veya taze meyve suyu
TAHILLAR 6-8 İnce dilim ekmek
1 porsiyon pilav veya makarna
1 porsiyon çorba
YAĞLAR 3-4 Silme yemek kaşığı sıvı yağ
ŞEKERLER 1-2 Tatlı kaşığı bal, reçel veya pekmez

Örnek Yemek Listesi
SABAH:

1 bardak süt,
1 yumurta,
1 dilim peynir,
1 orta dilim ekmek,
1 domates, 1 salatalık, maydanoz, yeşil biber, dereotu v.b
KUŞLUK:
1 meyve + 1 bardak ayran + 1 ince dilim ekmek
ÖĞLE:
1 Porsiyon etli kurubaklagil yemeği
1 porsiyon pilav veya makarna
1 bardak ayran
1 porsiyon salata
1 orta dilim ekmek ,1 adet meyve
İKİNDİ:
1 dilim ekmek+ 1 dilim peynir + domates , salatalık + 1meyve
AKŞAM:
1 porsiyon et, balık, tavuk (sebzeli)
1 porsiyon zeytinyağlı sebze yemeği
1 bardak ayran,
1 porsiyon salata , 1orta dilim ekmek
GECE:
1 su bardağı süt veya 1 porsiyon sütlü tatlı + 1 porsiyon meyve
Kahvaltıda veya ara öğünlerde 5 zeytin, 1tatlı kaşığı bal, pekmez, reçel tüketilebilir. 1 porsiyon meyve 1orta boy elma, portakal veya küçük bir salkım üzüm, ince bir dilim karpuz veya kavun, yarım muz veya greyfrut olabilir.
Gebelikte Beslenmede Dikkat Edilecek Noktalar

Çay, kahve gibi içeceklerin yemekle birlikte tüketiminizi azaltıp, yerine ayran, süt, meyve sularını tercih ediniz. Her öğünde mutlaka C vitamini kaynakları tüketiniz.
Sebze ,meyve, kurubaklagilleri iyice yıkamadan tüketmeyiniz.Sebzelerin ,makarnanın haşlama sularını dökmeyiniz, ya suyunu çektirerek pişiriniz ya da sularını çorbalarda kullanınız
Sigara,alkol kullanmayınız, Sigara dumanına maruz kalmayınız.
Yemeklerde iyotlu tuz kullanınız. Tansiyon yüksekliklerinde yemekleri tuzsuz pişiriniz.
Hazır gıdalardan kaçınıp doğal besinler tüketiniz. Hazır içecekler, hazır çorbalar, ve mevsimi olmayan sebze ve meyveleri tüketmeyiniz.
Et, balık, tavuk, kurubaklagil tüketimini birer gün ara ile yaparak tek düzelikten kurtulup bıkkınlık yaratmadan doğru besleniniz.
Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketiniz. Peynir yerine çökelek tüketebilisiniz.
Yağda kızarmış hamur tatlıları yerine, meyve veya sütlü tatlıları tercih ediniz.

UNUTMAYINIZ !.. Annenin ve bebeğin sağlıklı olmaları; annelerin gebelik öncesi sağlığı, besin yedeklerinin durumu ve gebelik boyunca kendileri ve bebekleri için yeterli ve dengeli beslenmelerine doğrudan bağlıdır.
BEBEĞİNİZ SİZİN YEDİKLERİNİZDİR.

merhaba benim doktorumdan ve edindiğim diğer kaynaklara göre ayran süt ve peynir den daha faydalı özellikle gaz problemi yaşayan anne adayları için bende işe yaradı arkadaşlar ayrıca balık yiyemiyorsanız mutlaka balıkyağı takviyesi hatta bu daha faydalı marmaradaki balıklara nekadar güvene bilirizki 12 hafta ve sonra sı içinde soya zeka gelişimi için şart diyorlar şimdilik bukadar :)

Ben kasar peynirinin diger tum peynirlerden daha yararlı oldugunu duymustum.Anne karnındaki bebek icin cok faydalıymıs.

canım sabahları aç karna gün kurusu kayısı ye üstünede bikaç bardak su iç bende hemen işe yarıyordu ama ben hamilelik öncesi kabızlık çekiyordum hamile kalınca çok şükür hiç olmadı tam tersi sürekli ishalim oda aldığım kan ilaçlarından oluyormuş

merhaba benim doktorumdan ve edindiğim diğer kaynaklara göre ayran süt ve peynir den daha faydalı özellikle gaz problemi yaşayan anne adayları için bende işe yaradı arkadaşlar ayrıca balık yiyemiyorsanız mutlaka balıkyağı takviyesi hatta bu daha faydalı marmaradaki balıklara nekadar güvene bilirizki 12 hafta ve sonra sı içinde soya zeka gelişimi için şart diyorlar şimdilik bukadar :)

canım ben hamileliğim boyunca hiç balık yiyemedim doktoruma sordum balık yağı alayımmı diye hayır önermiyorum dedi onun yeri doğal doğal cevizini ye aynı faydayı göreceksin
bende cevizsiz bir gün geçirmedim

canım ben hamileliğim boyunca hiç balık yiyemedim doktoruma sordum balık yağı alayımmı diye hayır önermiyorum dedi onun yeri doğal doğal cevizini ye aynı faydayı göreceksin
bende cevizsiz bir gün geçirmedim

ben,m doktorumda balık yağını önermedi. balığın karaciğerindeki yağdan yapılıyormuş. iyiside 150-250 TL arası, ya kendini yiyeceksin balığın yada hergün 2 tam ceviz. fazla ceviz tüketmenize gerek yok. ooofff canım balık çekti çokta severim ama yaz geldi güzel ve eskisi kadar bol değil malesef. cevizle idare edicez artık :25:

slm bayanlar.sadece bebeğimize faydalı besinler nelerdir bilgilerimizi paylaşalım...
benim dr'um bana dediklerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
her gün 3 tane ceviz - badem-fındık yememin bebeğin beyin gelişiminde çok etkili olduğunu söyledi.
ayrıca ekmek, makarna, hamur işi, pilav bebek gelişiminde hiç bir işe yaramıyor.onun yerine mercimek çorbası ( yada köftesi :1rolleyes: ) , nohut, kuru fasulye vs tahıllı çorbaları/yemekleri öneriyor.
ayrıca baklava böreğinde hiç bir faydası yokmuş.ama sütlü tatlılar ( muhallebi - dondurma vs.) bebeğimizi besliyor(fazla kaçırmamak kaydıylajeyyar ).
Ayrıca yeşilliklerin/yeşil yapraklıların (örneğin biber, salatalık,marul) taze ve çiğ tüketilmesi bebek için çok faydalı.
elimizden geldiği kadar tuz-şeker-ve unu kesmemiz şart.fazladan kilo yapıyor.bebeğede faydası yok.
meyve öneriliyor (özellikle c vitamini içeren gıdalar)
bal -reçel yerine tahini öneriyor benim dr'um.
kayısı , incir (kurularıda olabilir ) meyve ve sebzeleri kabuklarıyla yememin (temiz şekilde-iyice yıkanmış) kabızlığı önleyeceğini söyledi.
süt-peynir -yoğurt bebeğin özellikle kas ve kemiklerini güçlendiriyor.
ve su.bebek için çok gerekli ana besin maddesidir.
kola-çay-kahvede bebeğe yararı olmayan içecekler arasında.( :1closedeyes: )

sizinde bilgilerinizi bekliyorum ?ekleyelimki sağlıklı beslenelim, bebişlerimizide sağlıklı besleyelim.ben öğrendikçe ekleyeceğim...

Doktorunuz gerekli herşeyi söylemiş gibi :)) Aklıma gelen beyin gelişimi için cevize ilaveten OMEGA 3 içeren besinler. Semizotu, balık tüketmenizi tavsiye ederim. Taze avlanmış balıkları tercih etmenizi tavsiye ederim. Yani yediğiniz balığın buzhane balığı olmaması önemli. Ayrıca hamilelerin çiğ balıklara dokunmamasında fayda var. Bunun nedeni ise balıkların pullarında denizdeki ağır metallerin bulunması.

kızlar ben kahvaltıda mutlaka tatlı bişeylere ihtiyaç duyarım reçel yemedim onun yerine nutella bulunurdu mutlaka güya katkısızdır düşüncesiyle ama öyle değilmiş geçenlerde okudum abd de ve italyada baya cezalar almış.
bende onun yerine tahin pekmeze başladım saymakla bitmez faydaları var

ben hamileliğimin son ayındayım ve 1 ay öncesine kadar çalıştım sabahları genelde poğaaça börek gibi kahvaltı ediyodum öğlenleri iş yerinde ne çıkarsa onuda sakın güzel yemekler diye düşünmeyin patates makarna pilav vs ayrıca 3, aydan itibaren gaz sorunu yaşadım süt, kuru baklagiller lahana karnıbahar gibi kış sebzelerinin hepsi yasaklandı yani gaz yapan şeyler aylarca 1 bardak süt içmeddim ayran yoğurtla geçti böyle anlamsız beslenirken bebeğimin kilosu hep 2 hafta önde gidiyordu izne ayrıldım ve hergün besinime dikkart ettim her sabah yumurta yedim bi gün sütle omlet yaptım bi gün pastırma bi gün kaşar onu bile vitaminli hale getirmeye çalıştım tereyağıyla pişirdim peynir, zeytin kaymak, reçel ve hergün 1 kaşık kestane balı aralarda pekmezli yoğurt havuç badem kuru incir vs tarhana yada hep tavuk sulu çorbalar yaptım süt tatlı yasak tavuk göğsü pişirdim yedim akşamları et köfte sebze pişirmeye dikkat ettim ve bu haftaki sonuç 36 haftalık bebeğim 2 hafta geriden geliyor kilosu 2,300 gr kahroldum resmen çok üzgünüm ben bebeğime iyi bakıcam derken düzensiz beslenirken daha iyi durumdydı bebğim birde sigara içiyordum ara ara eve çıkınca onuda kestim akıl verin bana akılll

kızlar bende 1aylık hamileyim.hç iştahım yok..bebeğime bakamıyrm hç süt içiyorum sırf bebek içn:-(

Back
X