Salzburg Gezilecek Yerler

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.815
60
Salzburg, mimarisi ve atmosferiyle Avrupa’nın en karakteristik kentlerinden biri. Alp Dağları’nın eteğine, Salzach Irmağı kıyısına kurulu yemyeşil bir şehir. Daha önce hakkında çokça fotoğraf görmüş olsam da insanın gözleriyle görmesi başka. Barok mimari özelliklerini yansıtan yapılarıyla tarihe tanıklık eden UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Altstadt Salzburg’un sokaklarında dolaşınca çok kısa sürede gönlümü fethetti. Burası Avrupa’nın en güzel şehirlerinden birisi.

Avusturya’nın dördüncü büyük kenti olan Salzburg, başkent Viyana’nın 320 kilometre batısında yer alıyor. Adını burada yaşayan ilk sakinlerinin geçim kaynağı olan zengin tuz çökeltilerinden almış. Alplerin Kuzey ucunda yer alan Salzburg’un nüfusu ise 150,000. Viyana, Graz ve Linz şehirlerinden sonra Avusturya’nın 4. büyük kenti burası.


Salzburg-Gezilecek-Yerler.jpg
Ortaçağ’dan kalmış yapılar, barok mimari irili ufaklı meydanlar, Hohensalzburg kalesinin görkemli surları ve Altstadt denen tarihi kent merkezi ile Salzburg, ve bugüne kadar oldukça iyi korunmuş bir oldukça güzel bir Orta Avrupa kenti. Mozart’ın doğum yeri olan kent, her yıl düzenlenen Salzburg Festivali’yle binlerce klasik müzik tutkunu ile taçlanıyor.

Almanya’nın Münih şehrine ise 150 km. uzaklıkta bulunuyor. Salzburg gezi planı yaparken Münih kentini de belki listeye dahil etmek isteyebilirsiniz. Ben Salzburg, Fushl am See, St. Gilgen, Wolfgangsee ve Hallstatt rotasını 3 gün gezmiştim. Sonrasında ise Achensee ile Avusturya’nın diğer güzel şehri Innsbruck; Liechtenstein‘in başkenti Vaduz ile Almanya’nın Bodensee Gölü kenarındaki küçük şehri Friedrichshafen‘a geçmiştim. O bölgede de Meersburg, Lindau, Konstanz şehirleriyle Mainau ve Reichenau adalarını ziyaret etmiştim. Bence çok güzel bir rota.

Salzburg Gezilecek Yerler
Mozart ismiyle müsemma güzel Salzburg’da tarihi bölge (Altstadt) şehrin batı kent kesiminde bulunurken; tren ve otobüs istasyonlarının olduğu Yeni Salzburg olarak adlandırılan yer ise şehrin doğusunda yer alıyor. Salzach Nehri’nin bir yakasında Mirabell Bahçeleri, Makartplatz Meydanı ve Mozart’ın yaşadığı ev, diğer yakasında Mozart’ın doğduğu ev ile Getreidegasse Caddesi yer alıyor. Listede bulunan yerlerin hemen hepsini, eğer güne erken başlayabilirseniz 1 tam günde kolayca görebilirsiniz. Salzburg Gezi Rehberi‘nde daha geniş şehir bilgileri yer alıyor.

1. Getreidegasse Caddesi
Salzburg-Gorulecek-Yerler.jpg
Getreidegasse Caddesi
Salzburg’un kalbi ve en güzel caddesi. Mozartplatz Meydanı’nda şehir merkezine doğru eski şehir (Old Town Salzburg) bölgesinde birkaç kilometre uzayan Getreidegasse Caddesi’nde pek çok güzel ve renkli mağaza, hediyelik eşya dükkânları, marketler, restoran ve kafeler var. Günün hemen her saati bu cadde kalabalık. Kaldığım otel Hotel Goldener Hirsch, caddenin tam ortasında yer aldığından her gün Salzburg gezime buradan başladım. Sokağı benzersiz yapan şey ise tüm mağaza ve dükkân tabelalarının ferforjeden olması. Öyle ki McDonald’s’ın ferforje tabelasını görmek çok ilginç. Getreidegasse’de, gece hayatı da renkli, ara sokaklarında çok şirin mekânlar var, dalın.

2. Mozart’s Geburtshaus
Mozart-Evi-Salzburg-Gezilecek-Yerler.jpg
Mozart’s Geburtshaus
(Mozart’s Residence), Getreidegasse Caddesi No 9’da yer alan Mozart’ın doğduğu ve 1773’e kadar yaşadığı evin adı. Ortaçağ Salzburg’unda Saray bestecisi ve orkestra şef yardımcısı olan Leopold Mozart ve eşi Anna Maria Pertl’in oğlu olarak dünyaya gelen Mozart, ek çok sanatçı gibi dehası ölümünden sonra anlaşılmış bir besteci. Şimdilerde ise Salzburg’unda festivalinden, binasına, çikolatasından, havalimanı ve üniversitesine kadar her yerde Mozart’ın adı yaşatılıyor. Müzede Mozart’ın beşiğinden, biberonuna, piyanosundan kıyafetlerine kadar pek çok eşyası sergileniyor. Giriş 10€.

3. Mozartplatz
Salzburgda-Gezilecek-Yerler.jpg
Mozartplatz
, adından da anlaşılacağı üzere Mozart’ın heykelinin yer aldığı çok güzel bir meydan. Birbirinden güzel kafelerin, cıvıl insanların, seyyar kütüphanelerin bulunduğu meydanda Mozart’ın ihtişamlı heykeli var. Eğer bir de sokakta canlı müzik yapan gençlere denk geldiniz mi keyif katlıyor. 1844’te yapılmış ve Mozart’ın oğlunun huzurunda bir törenle açılmış. Salzburg Müzesi, Mozartplatz’da yer alıyor. Alt katında Salzburg’a iz bırakmış önemli kişiler hakkında bilgiler sunulurken, üst katta şehrin tarihi gelişimi gözler önüne serilmiş. Arkeolojik eserler de yine burada sergileniyor. Panorama Müzesinin de dahil olduğu kombine bilet alarak ikisini de gezin.

4. Salzburg Galerisi
Buram buram sanat kokan bir yapı olan Residence Galeri Salzburg (Residenzgalerie), çeşitli objelerle süslü on beş odasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. 16. ve 19. yüzyıl Avrupa resim koleksiyonlarının toplandığı bir devlet müzesi olan saray Rönesans ve Barok mimarisini yansıtıyor. Farklı dil seçenekleriyle gezilebilen galerinin devlet odaları görülmeye değer.

5. Salzburg Katedrali
Salzburg-Katedrali-Avusturya.jpg
Salzburg Katedrali
(Dom zu Salzburg), Mozart’ın vaftiz töreninin gerçekleştirildiği şahane bir dinsel yapı. Barok mimarinin en güzel örneklerinden olan katedral, ilk olarak 774’te inşa edildi, çeşitli yangınlar nedeniyle 1614’te yenilendi ve halen ayakta. Dış cephe kabartmaları, heykelleri ve iç mekânı ile göz alıcı Salzburg Katedrali’nin kentin önemli sembollerinden. Giriş ücretsiz.

6. St. Peter Kilisesi
Kentin en eski kilisesi olan St. Peter Kilisesi (Stiftskirche Sankt Peter Salzburg), Benedikt kiliselerinin güzel örneklerinden birini teşkil ediyor. Manastıra girer girmez tavanındaki fresklerden gözünüzü alamayacaksınız. Romanesk detayların Rokoko stili sütunlarda, renkli camlarda ve duvar süslemelerinde görüldüğü kilise, Salzburg’un önemli tarihi dokuları arasında.

7. Residenzplatz ve Kapitelplatz
Salzburg-Nereler-Gezilir.jpg
Residenzplatz
meydanı Mozartplatz’ın hemen sağında, yakınında. Salzburg Katedrali (Dom), barok tarzda inşa edilen hükümet konutu DomQuartier Salzburg bu meydanda yer alıyor. DomQuartier’in önünden kalkan faytonlara Salzburg turu keyifli olabilir. Gofret seviyorsanız meydandaki Manner dükkanına uğrayın. Hemen yakında yer alan ve ortasında altın bir küre üzerinde adam figürünün olduğu Kapitelplatz‘a da uğrayın. Meydanda yer alan ve panoramik Salzburg görüntüsü sunan Panorama Müzesi ise oldukça yaratıcı.

8. Man of Mozartkugel
Kapitalplatz’da yer alan Man of Mozartkugel, Mozart çikolatası üzerindeki adam heykeli. 2007’de Stephan Balkenhol tarafından altıncı sanat projesi için yapılan heykel, Salzburg’un simgesi Mozart ve Mozart çikolatasını temsil ediyor. Heykelin yanında ise dilerseniz oynayabileceğiniz kocaman bir satranç ve meydanda alışveriş yapabileceğiniz tezgâhlar yer alıyor.

9. St Peter’s Manastırı
Salzburgun-Gezilecek-Yerleri.jpg
St Peter’s Manastırı
(The old monastery of Saint Peter) veya Almanca adıyla Stiftskirche Sankt Peter Salzburg’u mutlaka görün. Almanca konuşulan bu coğrafyada kurulmuş en eski manastır burası ve tarihi 969 yılına kadar uzuyor. Saint Peter’e adanmış Roma mimarisi tarzı manastırın kilisesi Salzburg’un gezilecek yerler listesinde. Hemen girişinde yer alan Salzburg’un en eski mezarlığı Petersfriedhof da görülesi. Mozart’ın ailesinin mezarları da bu mezarlıkta. Görkemli Hohensalzburg Kalesi’ne çıkmadan burayı görün.

10. Hohensalzburg Kalesi
Hohensalzburg-Salzburg-Kale.jpg
Hohensalzburg Kalesi
(Fortress Hohensalzburg), gördüğüm en güzel kalelerden biri. Salzburg’un en önemli ve en gözde gezilesi yerlerinden 900 yıllık kale, yaşadığı savaşlara rağmen ele geçirilemeyip zarar görmeden günümüze ulaşmış. Salzburg’un bu görkemli kalesi, Festunberg zirvesinden kentin pek güzel olan manzarasını ayaklar altına seriyor. Bir tarafta zirvesi karlı Alplerin olağanüstü manzarası, diğer yanda yemyeşil vadiler ve hemen önünüzde de Slazburg ve Salzach Nehri.Avlusunda muazzam Alp Dağlarının fotoğraflarını çekin. Kaleye Kapitelplatz’dan kalkan 19. yüzyıldan kalma fünikülerle çıkın. Kaledeki müzeleri gezin. Giriş 12€. En az 2 saatinizi ayırmanızı öneririm.

11. Mirabell Sarayı ve Bahçesi
Mirabell-Salzburg.jpg
Mirabell Sarayı
, 1606’da Avrupa’nın en güzel barok bahçelerinden biri olarak Mirabell Bahçesi’nin ortasında arzı endam ediyor. Ziyaretçilere açık olmayan sarayın bahçesinde Marble Hall denilen bölümde konserler düzenleniyor. Salzburg prensinin misafirleri için yaptırdığı bir saray olan Mirabell’in Bahçesinde, Papagena Çeşmesi, Reubens ve Bernini’nin resimleri, 17. yüzyıl tarihli Roma heykelleriyle Rönesans mimarisinin başyapıtları var. Hemen yakınında cüce heykellerin sergilendiği Mirabell Dwarf Garden de ziyaret etmeye değer.

12. Mozart Wohnhaus
Mozart-Wohnhaus-Salzburg.jpg
Mozart Wohnhaus
, Salzburg’un nerdeyse her santimetre karesinde yaşadığını hissettiren Mozart’ın doğduğu Getreidegasse Caddesi No:9’dan sonra yaşadığı yer. Mirabell Bahçesi’nin içinden yürüyüp sondaki kapısından çıktığınızda ulaşabileceğiniz Makartplatz’de yer alıyor. 1773’te Makart Meydanı No:8’de ikamet etmeye başlayan Mozart, altı yaşında başladığı konserleri, 35 yıllık ömründe dünyaya kazandırdığı 626 bestesiyle Salzburg’da yaşamaya devam ediyor. Mozart Wohnhaus’da ünlü besteciyle ilgili sanat etkinliklerinin düzenlendiği, çaldığı müzik aletlerinin, eşyalarının ve kendisiyle ilgili pek çok objenin sergilendiği bir müze olarak düzenlenmiş. Mozart besteleri eşliğinde ve rehber anlatımıyla ziyaret edebileceğiniz müze, 1700’lerin Salzburg’una doğru bir yolculuğa çıkın. Giriş 10€.

13. Salzburg Oyuncak Müzesi
Avusturya’nın en büyük oyuncak müzesi. Açılış yılı 1978. Haftada iki gün eksantrik kukla tiyatrosuna sahne olmakta. Müzenin içinde çocuklar için yarış pisti, üç boyutlu sinema ve bir eğlence parkı alanı da bulunmakta. Yani anlayacağınız tam bir eğlence merkezi.

14. Hangar-7
Hangar-7-Salzburg.jpg
Hangar-7
, Salzburg Havalimanından şehir merkezine geçerken uğradığım ilk yer oldu. Red Bull’a ait Hangar-7 Müzesi II. Dünya Savaşından kalma uçaklara, özel ve gösteri uçaklarına, helikopterlere, motosikletlere ve Formula 1 araçları gibi eşine az rastlanan sergiye sahip olmasıyla ünlü. Salzburg gezilecek yerler listenize almanızı önerdiğim Hangar-7, ünlü atlayışı yapan Felix Baumgartner’ın atlayışta kullandığı kapsül ve kostüm de sergileniyor.

15. Hellbrunn Sarayı
Slazburg-Blog.jpg
Salzburg merkeze 5 kilometre mesafede bir saray kompleksi. 1612-1615 yılları arasında yaz sarayı olarak yapılmış. Saraydaki minyatür göletler, fıskiyeler ve büyüleyici güzellikte süs bahçeler etkileyici. Gezip, dolaşırken her an bir su oyunu şakasına kurban gidebilirsiniz. Bahçe kompleksini gezerken birden bire muhteşem bir su gösterisiyle karşılaşıyorsunuz. Sarayın bahçesinde Avrupa’daki ilk açık hava opera oyununun sergilendiği taştan yapılmış bir açık hava sahnesi bulunuyor.

16. Tuz Madeni Salzbergwerk Hallein

Salzburg-Gezi-Notlari.jpg
Salzburg kelime anlamıyla Tuz Şehri demek. Kente değer katan tuz, yüzyıllardır kentliler tarafından baş tacı ediliyor. Salzburg’a gelip yapmanız gereken aktivitelerinin başında tuz madenini görmek olmalı. Kilometrelerce derinliğe inip maden hayatına tanıklık edeceğiniz gibi, kentin tarihini de öğrenmiş olursunuz.

Salzburg Mozart Havalimanı, şehrin 5 km kadar dışında, merkeze 20 dakika uzaklıkta yer alıyor. Havalimanından Avrupa’nın diğer şehirleri Rotterdam, Amsterdam, Brüksel, Birmingham, Londra, Paris, Saint Petersburg, Moscova, Viyana ve Frankfurt diğer birçok büyük Almanya şehirlerine uçabiliyorsunuz. Salzburg’a Türk Hava Yolları direk seferler düzenliyor. Salzburg gidiş Friedrichshafen dönüş şeklinde 1 haftalık bir gezide burayı gezebilme fırsatım olmuştu. Mozart’ın şehrini ben çok sevdim, eminim siz de seversiniz.
yoldaolmak.com
 
X