siz aslınızı TÜRK KAFASI olarak görürseniz daha çok zorluklar yaşarsınız... TÜRK OLMAK AYRICALIKTIR BANA GÖRE ... sizin diğer konularınızada dikkat ediyorum sürekli yaşadığınız ülkenin kültürüne ayak uydurma onlar gibi olma çabası içerisindesiniz ... Çok yazık ... o ülkenin gençleri Türk aile yapısına imrenirken bizin oraya giden ve onlar gibi olmak için çabalayan insanlarımızın olması çok acı..
Anlamiyorsunuz herhalde.... Turklerin olmadigi biryerde, kimsenin empati yapip kendilerini sizin yerinize koyamaycagi bir yerde Turk kafasi, Turk aliskanliklari hatta dusuncelerinizi bile Turkce olarak dusunurseniz inanin hep zorluk cekiyorsunuz hem adapte olamiyorsunuz. Yabanci bir ulkede yapayanlizsaniz yardim edicek kimseniz yoksa.... bir an once ayak uydurmaniz gerekir egerki ayakta kalmak istiyorsaniz. Biraz gercekci olun,Turk insaninin adetleri , yapisi , yasam tarzi hatta alisik oldugumuz dil bile onlarinkinden farkli ne kadar cabuk ayak uydurursaniz o kadar surec sancisiz gecer. Bunun milliyetcilikle alakasi yok.Turk aile yapisina imrenebilirler, onlarda Turkiyede olsa Turkler gibi yasamaya calisirdi Turkiyede ne yapiliyorsa onu yapardi. Doganin kurali bu cogunluk azinliga degil, azinlik cogunluga ayak uydurmalidir. Heleki yabanci ulkelerde duygusal olmak,ofke kontrolu,is yasami ve okul hayatinda cok ama cok onemli. Mesela bakin arkadasimiz yanlizlik cekiyor illaki arkdasi olsun istiyor, neden cunku arkadaslik baglari olan sosyal bir yapisi var Turkiyenin. Ama yurtdisinda bu olmadigi bireysellik ve kisinin kendi ozvarligiyla kimseden yardim almadan ayakta kalmasi mecbur oldugu icin Turkiyedeki adet aliskanliklarla yurtdisinda yasamamaya calisiyoruz. Turkiye de kimse sizi arkadassiz kaldim uzuluyorum derken yargilamazken yurtdisinda insanlar dramatik olmakla, aciz olmakla suclayabilir. Sizin derdinizden anlamazlar. Peki ne yapmak lazim sizin anlattiginiza gore radikal olmak lazim o zaman bildini okumak ayak uydurmamaya calismak lazim bunun sonuda esittir.... yanlizlik, dislanma is ve okul hayatinda basarisizlik.
Bakinzi ornek vereyim, Turkiyede ben pek cok kurumda okul, hastahane, devlet dairesi gibi yerlerde insanlarin asagilandigini, kabalastigini ve sesini yukselttigine sahit oldum. Mesela okulda ogretmenin size bagirmasi,dovmesi, hastahanede doktorun hastalari azarlamasi,devlet dairesindeki memurun ilgisizligi , sirf yogun is temposunun getirdigi sizden cikartmaya calismasi vs.... bunlar profesyonel olmayan ama Turkiyede cok rastladigimiz ornekler. Ama yurtdisinda bunlar olamaz, ya kovulursunuz duygulariniza hakim olmadiginiz icin vede her gittiginiz yerde bir onceki is yeriniz bunuda referanslari arasina ekler.Her yeni ise gittiginizde duygusal, isiyle duygularini ayiramiyor, gereksizce dramatik, isine yogunlasamiyor, kendi kendine is yapma beceresine sahip degil her zaman baskalarina ihtiyac duyuyor, ofkesini kontrol edemiyor gibi yorumlar alirsiniz... Noldu ondan sonra isiniz bitti artik ise mise giremezsini bitti.KISILIK ozellikler, guven , ayakta durabilme, duygularini saklayip kimseye yansitmama kisacasi ancak guclu karakterde olanlar ayakta kalabiliyor. Kimse sizin gozunuzun yasina bakmaz. 3 YILDIR Amerikada yasiyorum inan daha yeni is gorusmesinden geliyorum dun 3 is gorusmem vardi.... Tum herseyden evvel hep sorulan sorular ayni, kendi basiniza problem cozme yetenegi, stresle nasil basa cikarsiniz, sinirli musteri -hasta-misafir-ogrenci (Yaptiginiz ise gore degisiyor bu kisim) ile nasil ilgilenirsiniz ???Surekli kisilik ve psikoloji ile ilgili sorular, kendinizi kanitlamaniz isteniyor malum. Egerki herseyi her yapilan Turk dusuncesi ve aliskanliklarimizla yargilamaya dusunmeye kalkissak sonsuz bir kisir donguye gireriz.
En basiti dil ogrenme konusu ne zamanki Ingilizceyi Turkce deki gibi cumle duzenine gore ogrenmeyi biraktim. Turkceyi kafamin bir kosesine itip tum kelimeleri, yapilari ,anlamlari Turkce ile karsilastirma yapmadan ogrenmeye basladim iste o andan beri biliyorum ki ben Ingilizceyi dil olarak ogreniyorum.Ondecen tek yaptigim Turkceyi kafamda kurup Ingilizceye cevirmekmis. Bunun milliyetcilikle hic ama hic alakasi yok. Yabanci ulkede Turklerden beklediginiz davranislari diger insanlardan bekleyerek, ordaki aliskanliklari burda bekleyerek, ayni kulturu burda uygulamaya calisip aaaa... Ama Turkiyede oyle degildi, insanlar boyle degildi derseniz anca kendinize eziyet edersiniz milletde size hic acimaz burasi Turkiye degil cevabini yapistirir, kendi ulkene don der. Cokta haklilar kim nereye gidiyorsa oraya ayak uydurmali.
Ben ne zaman buradaki insanlarin Turk olmadigini ve ayni inceligi , davranisi, arkadaslik kavramini onlardan bulamayacagimi anladigimda izdirabim son erdi. Surekli acaba benim komsularim bana niye gelmedi, arkadasim yarin bulusalim dedi aradim niye cevap vermiyor, hastayim niye bana kimse bakmiyor, arkadaslarim niye hep sadece gezmek istiyor ama dertlesmek istemiyor... liste boyle uzar gider.... Mesela yan komsum hamile idi bir gun hastalandi ve bana soylemedi benim kapimi caldi kocami ara dedi. Ben kocasini aradim yemek yememis, yemek yapip yedirdim bulasigini yikayip oyle ciktim evden kopeginde yemini suyunu verdim. Ama noldu anlamsiz geldi tesekkur ettiler ama boyle seyler yapmazlar iste... Yapincada garip gelir beklememek laizm ayni hareketleri. Turk kafasi dedigim bu, insan once kafasina sokmali... ben belkide binlerce kez tekrar ettim kafamda ... BURASI TURKIYE DEGIL, BU INSANLAR TURK DEGIL, KIMSEDEN BIRSEY BEKLEME,SAKIN KARSILASTIRMA YAPMA. Bunu becerebildigimden beri kafam rahat. Artik kabullendim.Bence yurtdisinda yasayan herkesin kabullenmesi gerekir.
Ben konu sahibini eski ben olarak gordum, ilk geldigimde bende hala Turkiyeden yeni gelmis olmanin etkisiyle ayni dusunur, cok alingan olur herseyi kendime yorardim. Cok kisilerden MISSPLAYFUL cok dramatiksin, ne gereksiz dusunceler bunlar,asla dusundugun gibi degil gibi yorumlar aldim... Uzuldum ama sonra kabullendim kendimi insanlar ve topluma uyumlu hale getirdim, arkadas olmuyolarsa veya arkadaslik duzeyleri derin degilse kendimle bagdastirmadim.Birine disari cikma teklif ettiysem hayir dendiyse benden hoslanmadilar diye dusunmedim, vardir bir sebebi dedim. Hic kimsenin evine Turkiyedeki gibi catkapi gitmedim gittigim arkadaslarim vardi Tr da...Oturmaya cagrildigimda kek, pasta borek verilmedi ikram olarak, cay yapilmadi ama hep bira teklif edildi bunlarinda ikrami bu kirmayalim deyip aldim bir tane. Iste boyle ben konu sahibi uzulmesin, herseyi kendine direk olarak almasin istiyorum.Farkinda olmadan istemesede Turkiye ile Almanyayi kiyasliyor, Oradaki insanlarinda Turk dusunce ve yetisme tarzina gore buyudugunu dusunuyor. Oysaki kavrayabilsek bu insanlarin bizim endise ettigimiz duygulardan haberi bile yok cok rahat edecegiz. BU zamanla ogrenilen bir aliskanlik. Yazdiklarimla yardimci olmaya calistim hala calisiyorum. Turk yapisi kafasi ile dusunmeyin herkes bize imreniyor demissiniz, ama ben sizin gibi dusunmuyorum ve bu dusunce yapisi konu sahibine hic ama hic yardim etmez. Hatta bu sekilde dusunup Turkum, dogruyum , caliskanim ben kimseye uymam millet bana uysun bana ne ben Turkiyede nasil yasadiysam oyle yasarim hicte degismem derseniz, hep yanliz kalirsiniz, hep bunalim yasarsiniz.