Doksanlar çocuğu olarak büyük şehirde büyüdüm ve biz de asla kapı kapı gezmedik çocukken. Ve çocuk kaçırılma olayları duyardık sık sık. Mahallede herkesi tanırdık ancak kimsenin evine oynamaya gitmezdik. Akşam karanlığında sokakta oynamazdık. Eskiden yoktu diyenlere şaşırıyorum. Çok nezih ortamlarda büyüdüler herhalde diye düşünüyorum. Köyde bayram geçirdiğimiz zaman toplardık ama onda da bütün çocuklar 20-25 kişi civarı toplanirdik ve başımızda da büyük bir abla ya da aile büyüğü olurdu muhakkak. Aksine bu zamanın çocukları aşırı serbest geliyor bana da. Ve hayret ediyorum sabahtan gece yarılarına kadar sokakta oynayan çocuklara ve onlara hiç göz kulak olmayan ailelerine. Pimpirikli olmayacaksın ancak tedbiri de elden bırakmamak gerekir. Herşey bir anlık.
Ben de annem pimpirikli ondan serbestlik yoktu herhalde diye düşünüyorum :))
Aynen katılıyorum.
Bir kere ‘kaçırırlar seni’ vardı o zamanlar. O yüzden ev civarından uzaklaşmazdık.
Akşam ezanı sonrası eve girdiğimde annemin isabet ettirmek, benim kaçmak hususunda terlikle olan imtihanımız başlardı
Herkese oynayabilirdim, herkesle konuşabilirdim ama kimsenin evine gidemezdim. Ailem bu konuda o kadar katıydı ki yeltenmedim bile.
Aynı şekilde,
sen çocuksun, sen kadar çocuklarla bir arada kal, yetişkin yada büyük çocuklar yalnız kalacağın bir yere götürmek ister yada kenara çekmek isterse asla gitme. Hemen eve koş.
Bunun bana keyfi öğretildiğini düşünmüyorum.
Ve benim yaşça 6-7 yaş büyük erkek kuzenim vardı. Yani dadı gibi başımda beklemese de, herkes abim olduğunu bilirdi.
Bu da sahipsiz degil, göz korkutması dışarıya karşı :)
Ben böyle şeylerin hep olduğunu ama duyulmadığını yada bilinmediğini düşünüyorum.
Sapıklık/sapkınlık zamana degil, maalesef ki kötü insana ait ve kötü insan hep var.
Bu platformda bile ne kadar çok,
aile içi tacize uğradım, korktum, bunca zaman sustum, konusu okuduk.
Yada çocukken okulda başka çocuklardan zorbalık gören.
Hep vardı. Ve susuyorlardı. Şimdi hem daha bilinçli olunmaya çalışıldığı için hem de iletişim araçları daha güçlü olduğu için, hemen her şey duyuluyor.