Yöresel Tarif Sembüsek (Kapalı Lahmacun)

Yöresel Yemekler

eldeniz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Aralık 2007
701
3
96
İstanbul
Malzemeler

Hamur için:
* 500 gr un
* 1 çorba kaşığı kuru maya
* 1 su bardağı ılık su
* Tuz
İçine:
* 500 gr kıyma
* 2 adet soğan
* Az sıvıyağ
* 3 adet sivri biber
* 2 adet domates
* Yarım çorba kaşığı biber salçası
* Tuz, karabiber
* Maydanoz

Üzerine:
* Yumurta sarısı

Yapılışı: Hamur için, mayayı bir su bardağı ılık suda eritin ve kabarana kadar bekleyin. Sonra unu ekleyin. Tuz ilave edin. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar su ilavesi ile yoğurun. Hamuru, üzerine nemli bir bez örtüp, hamur kabarana dek oda sıcaklığında bekletin. Ayrı bir yerde iç malzemeyi hazırlayın. Soğanı doğrayıp, az sıvı yağda kavurun. Salçayı ilave edip çevirin. Üzerine kıymayı ekleyin. Biraz kavurup, doğranmış domates ve biber ilave edin. Tuzunu, karabiberini ayarlayın. En son ince kıyılmış maydanozu katıp karıştırın. Ocaktan alın. Hamurdan iri bezeler koparıp, tabak büyüklüğünde açın. Ortasına kıymalı harcı yayın ve hamuru kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin.

saol canım ya çok merak etmiştim şimdi yemek tabağı boyunda ince mi açaıyoruz birde poaça gibimi kapatıyoruz .

saol canım ya çok merak etmiştim şimdi yemek tabağı boyunda ince mi açaıyoruz birde poaça gibimi kapatıyoruz .
normalde yemek tabağından daha küçük yapılır...bitmiş hali
poğaçadan biraz daha büyük olacak...ona göre ayarlarsanız iyi olur...çünkü beze büyüklüğü kişiye göre değişiyor...(kendimden biliyorum)yerimsenibenyerimseniben

bu tarifte bazı düzeltmeler yaptım,norma de bizim orda yapılan sembuseğe çok az maya katılır,mayalanma işlemi beklenmeden tepside sıvı yağ ve margarin karışımıyla yağda açılıp,kıymalı harcı konup,yine yağlanmış tepsiye dizilip,üzerine yumurta falan sürülmeden fırınlanır...altı üstü kızarana kadar pişirilir...
ben daha hafif olması açısından böyle pişiriyorum...öbür türlü pişen sembusekler soğuduktan sonra sertleşiyor...

umarım beğenirsiniz...
not:kıymalı harcı verdiğm tarifteki gibi yapabileceğiniz gibi,sadece kıymayı kavurup,soğan,tuz ve karabiber ilave ederekte sade hazırlayabilirsiniz...zevke göre değişiyor...

afiyet olsun...

hani resim ,buna bizde semsek derler,çok lezzetlidir.hatta içine haşlanmış az bişey pirinçte konur.

Emeğine sağlık arkadaşım Gaziantep'te de buna semsek diyorlar ve peynirlisini yemiştim çok güzeldi fakat ortası açık kayık şeklindeydi

Ellerine sağlık ama canım çekti şimdi yaw
İyiki hamile değilim gecenin bir vakti kolları sıvamak gerekirdi

acaippppppp severim ahh anacım nasılda güzel yaparsın...

biz fırında değil yanmaz tavada ik, taneyi, yan yana koyarak pişiriz 20 25 tane yaparız
fırımmda nasıl olurki buu

kapalı ay şeklinde olunca 2 tane pişiyor tavada
arka ön yaptınmı pişti demek
fırında olmz ooo bence
saçta yapılıyor çünkü )

offf annecim çok uzaktasın ya (( ben beceremiyorum bunu...
sevdalinka06 canım bu fırında olur orjinali de böyledir :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…