Semizotu Nasıl Temizlenir?

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.957
605.003
43
semizotu-nasil-temizlenir_646x340.jpg


Nisan ayının gelmesiyle birlikte semizotu da tezgahlardaki yerini aldı. Çok faydalı ve lezzetli bir sebze olan semizotunun farklı tariflerle yaz boyunca bolca tüketebilirsiniz. Etli ve sulu yapraklı bir sebze olan semizotu yoğurtla tek başına, karışık salatalarda ya da pişirilerek zeytinyağlı ya da kıymalı yemeği de yapılan bir sebzedir.

Semizotunun Faydaları
Oldukça düşük kalorili bir sebze olan semizotu buna karşın neredeyse balık kadar omega 3 doymamış yağ içerir.
Demir ve C ve A vitamini bakımından zengindir. Demir eksikliğinin sebep olduğu halsizlik gibi şikayetlerin giderilmesinde faydalıdır.
Şeker hastaları tarafından tüketildiğinde susuzluğu azaltmada yardımcıdır.
Omega 3 yağ asitleri kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Semizotu, yüksek antioksidan özelliğe sahip ıspanaktan daha fazla A ve C vitamini içerir.
Yüksek lif oranıyla kabızlık sorununu giderir.
Düşük kalorisi sebebiyle diyet menülerinde kullanılabilir.

semizotunun-faydalari_646x340.jpg


Semizotu Nasıl Temizlenir?
Semizotu toprakta yetişen bir bitki olması sebebiyle iyi temizlenmelidir.
İlk önce topraklı kök kısımlarını koparın.
Geniş bir yıkama kabına ılık su ve bolca sirke ekleyin. Yapraklı kısımlarını sirkeli suda 10 dakika kadar bekletin. Sirke toprakla birlikte gelen mikrobun daha iyi arınmasını ve toprağın kolay çözünmesini sağlar.
Bekleyen semizotlarını süzgece direk boşaltmayın. Bu şekilde yaparsanız yapraklar topraklı suyu tutacak iyi temizlenmesini engelleyecektir.
Elinizde suyun içinden alarak süzgece aktarın. Topraklı kabı temizleyin. Yeniden temiz su koyarak ilk işlemi birkaç kez tekrarlayın. Tekrarlama aşamalarında su içinde bekletmenize gerek yoktur.
Geniş leğen içinde toprak kalıntısı kalmayıncaya kadar işlemi sürdürün ardından semiz otunu süzgece alarak süzülmesini bekleyin. Bu sırada sebze kurutucusu kullanabilirsiniz. Suyu süzüldükten sonra kullanıma hazırdır.
Semizotunun gövde kısmı da yenir, tek tek yapraklarını ayıklamanıza gerek yoktur.
Özellikle semizotu salatası yapacaksanız bıçak kullanmamalısınız. Elinizle küçük parçalara ayırabilirsiniz.

Ayıkladığınız semizotunu sarımsaklı yoğurt ve az miktarda zeytinyağı ile karıştırarak yoğurtlu semizotu salatası yapabilirsiniz. Farklı mevsiz sebzeleri ile karışık salata da yapabilirsiniz. Bir başka lezzetli semizotu salatası da beyaz peynir, domates ve semizotunu karıştırarak yapılır. Taze tüketmek çok daha faydalı olsa da zeytinyağlı ya da kıymalı yemeğini de yapabilirsiniz.

Kaynak:nasıl temizlenir
 
X