"Sen" diye hitap edilmesi

Bir Eylul Aksami

Nirvana
Pro Üye
3 Şubat 2018
6.706
25.552
548
28
Merhabalar. Bunu paylaşma gereği hissettim çünkü ara sıra denk geldiğim bir durum. Elimden geldiğince tanımadığım insanlara "siz" diye hitap etmeye çalışırım karşımdakinin mesleği, maddi durumu ne olursa olsun. Fakat bazen bir bankaya, mağazaya, doktora gittiğimde şunu yaşıyorum ordaki bazı görevliler biz müşterilere "sen" diye hitap ediyorlar. Yaşım onlara göre küçük olduğu için bu şekilde hitap ettiklerini sanıyordum fakat bugün babamla bankaya gittik ve ordaki görevli babama da "sen" diye hitap etti. O an para yatırma hengamesinden dolayı bunun pek üzerinde durmadım fakat akşam eve gelip düşününce çok zoruma gitti. Biz ona "siz" diye hitap ederken onun "sen" diye bir üslupla konuşması çok sinirlerime dokundu düşününce. Bunu bir keresinde bir doktor da anneme yapmıştı. Yaşım küçük olduğu için (21) ve dış görünüş olarak küçük gösterdiğimden dolayı nasıl bir tepki göstermeliyim böyle durumlarda? Karşıdakinin saygısızlığı, küçük görme çabası mıdır bu yoksa düşüncesizlik mi?

Ben de gıcık olurum bu duruma. Babam öğretmen bir gün suvariden takım elbise bakmaya gittik babama adam beyamca sen şunlara bak falan demeye başladı gıcık oldum amcanıza mı benzettiniz babamı ne biçim bi uslup bu dedim adam bildiğiniz mor oldu sonra özür falan diledi biz de çıktık. Bu tip insanlar bence yumuşak yüzlü olan insanlara saygı duyulmayacağını düşünüyor net.

Bende yanlış buluyorum bu "sen" diye hitap etme seklini. Kim olursa olsun. Gittiğim manav,avm,banka,hastane oradaki herkese siz diye hitap ederim. Evime gelen yardımcıya,işçiye yasi büyüğe,küçüğe fark etmez. Kayinvalidem ve diger akrabalarina da esimin..
Ama etraf hanzo görgüsüz ve manyak dolu hangi birisiyle uğraşacaksın ki? Yasinla alakası yok bu durumun karşındakinin dusuncesizligi ve tarzı

Merhabalar. Bunu paylaşma gereği hissettim çünkü ara sıra denk geldiğim bir durum. Elimden geldiğince tanımadığım insanlara "siz" diye hitap etmeye çalışırım karşımdakinin mesleği, maddi durumu ne olursa olsun. Fakat bazen bir bankaya, mağazaya, doktora gittiğimde şunu yaşıyorum ordaki bazı görevliler biz müşterilere "sen" diye hitap ediyorlar. Yaşım onlara göre küçük olduğu için bu şekilde hitap ettiklerini sanıyordum fakat bugün babamla bankaya gittik ve ordaki görevli babama da "sen" diye hitap etti. O an para yatırma hengamesinden dolayı bunun pek üzerinde durmadım fakat akşam eve gelip düşününce çok zoruma gitti. Biz ona "siz" diye hitap ederken onun "sen" diye bir üslupla konuşması çok sinirlerime dokundu düşününce. Bunu bir keresinde bir doktor da anneme yapmıştı. Yaşım küçük olduğu için (21) ve dış görünüş olarak küçük gösterdiğimden dolayı nasıl bir tepki göstermeliyim böyle durumlarda? Karşıdakinin saygısızlığı, küçük görme çabası mıdır bu yoksa düşüncesizlik mi?
herşeyden önce mesafedir tanımadığın birine ''siz'' diye hitap etmek. zaman zaman benimde başıma geliyor. seni geçtimde canım diye hitap edilmesinden rahatsız olmuştum üstelik benden küçük biriydi bunu yapan. ne zamandan beri müşterilerinize böyle hitap ediyorsunuz siz demiştim. anlamsız bir şekilde suratıma bakmıştı.

Ben de ‘siz’ hitabını tercih ederim.
Ama bankacı bana ne dedi, doktor niye bana sen dedi diye de dert etmem. Rahatsız olduğumda yada küçümseme olduğunu hissettiğim zamanlarda düzelttiğim de oldu.
Lütfen, ‘siz’ demenizi rica ediyorum, diye.

Yaşınızın küçük olması etkendir muhakkak. Burada da yazı dili, genelde siz diye kullanırım, ama mesela 21 yaş deyince ah yavrum canım kardeşim neleri dert etmişsin, üzme canını diyesim de gelir :)

Ben de gıcık olurum bu duruma. Babam öğretmen bir gün suvariden takım elbise bakmaya gittik babama adam beyamca sen şunlara bak falan demeye başladı gıcık oldum amcanıza mı benzettiniz babamı ne biçim bi uslup bu dedim adam bildiğiniz mor oldu sonra özür falan diledi biz de çıktık. Bu tip insanlar bence yumuşak yüzlü olan insanlara saygı duyulmayacağını düşünüyor net.

Aslında hiç yumuşak yüzlü de davranmadım gayet resmi konuştum, babam ise genel olarak güleryüzlü konuşkan biridir ondan mı cesaret aldı bilemedim. Kadın ukala bir tipti ama. Keşke ağzının payını verseydim diyorum şu an

Bu "sen" ve "siz" durumları; kişiden kişiye ya da ortama göre değişiyor.
Bazıları gerçekten karşıdakini küçümseme amaçlı laubali bir şekilde; senli benli oluyor.
Bazıları da sadece samimiyet ve iyi niyetten.
Bunu ayırt etmek çok önemli bence.

Bazıları yakın ya da sıcak bulduğu insanlara bey amca ya da teyzecim diye hitap eder bende mesela otobuste gordugum bir teyzeye yer versem gel teyze böyle otur derim mesela. Buyrun siz şöyle gelin mi demeliydim diye düşündüm şimdi :olamaz:

Yok sorun deyiş tarzındaydı tamamen. Küçümser gibi bir üsluptu o yüzden kafama takıldı bu kadar

Ben de hiç hoşlanmam "sen" hitabından.
Bazıları samimiyet gösterdiğini sanıyor bu kelimeyle,fakat sadece kendilerini küçük düşürüyorlar bence.

Söyleyin.
Cogu zaman art niyetli yapılmıyor ama gelende öyle gidiyor.
Bana da eski isyerinde sekreter hanim patron hakkinda birsey söyleyeceği zaman x abin diyordu.
Söyledim artık bir gun.

Y hanim x bey benim abim degilki patronum ,neden abin diyorsunuz dedim.
Bilmiyorum ki haklısın ne diyeyim ki bilemedim dedi.

Yani kadinda art niyet olmadigi belli de ama patrona da x abin, abimmis gibi hoşuma gitmiyordu.
Adamin yaninda da hos olmuyordu sonuçta ne abisi ben calisiyorum orada.
Neyse x bey'e alisti o minnosta.

Evet bende onu hep minnos olarak.gordum. tatlı bir kadindi. Amq yüzüne söylemedim hic:)

Bir keresinde büyük çaplı bir festivalde çalışmıştım. Telsizde her konusulan anında 50 kişinin telsizinde duyuluyordu. Bana yardımcı olmak için gelen çocuk da o elli kişinin duyduğu kanaldan 'yengenc abla Ali, yengenc abla ali' diye adımi andı, özel kanala geçip 'yengenc abla dinlemede alicim,ne oldu?' dedim :halay:
Sen'e siz'e hanim'a abla'ya boyle takilacaksaniz daha çok geceler uyuyamazsiniz sinirden.
Az rahat olun^^

Ben duruma göre kullanıyorum hitapları. Sürekli gelen bir sohbetimizin olduğu kişilere siz demem işyerinde. Patronum abidir. Hatta bir sürü kişi kardeşmisiniz diye sormuştu öyle içten abi derim yani :) bana bey diyeceksin demedi o da hiç bir zaman. Öyle kassaydı muhtemelen samimiyetimiz böyle olmazdı.
Bana sen şunu şöyle yapabilir misin diye sorsalar mesela hiç dert etmem benden küçük ya da büyük olması önemli değil. Ama sen şunu yapsana dese ne hakla böyle konuşuyosun benimle derim. Önemli olan söyleme biçimi. Sen/siz çok önemli değil.

Back
X