Sevdiğin iş mi, doyduğun iş mi?

missblue

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2013
2.971
495
0
İstanbul
Aslında başlık pek uymadı da uydu gibi. Şimdi çok uzatmadan durumu ve sorumu özet geçip sizden bu konuda fikir almak istiyorum. Bilenleriniz olacaktır ki ben 23 yaşında taze (bu yıl temmuzda mezun oldum) İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü mezunuyum. Şöyle ki bölümüme aşık olup, çok ama çok severek okudum hani ben bu işte sonsuz mutlu olucam dedim ki çevremde herkes bu meslek kesin senin mesleğin deyip destek oldular. Arada çıkan "bayan için zor, gecesi gündüzü yok" diyenler oldu o laflar da bi'an olsun "aa cidden zor ya" diye gözüme gözükmedi. Bunu anlayabilmek için de 4 yerde staj yaptım uluslararası şirketten tutun yereldir, ulusal kanaldır, okul gazetesidir. Yani gördüğüm halde soğumadım.

Şimdi asıl mesele şu iki aydır iş aramaya başladım yaylana yaylana nasılsa yeni mezunum amaan edasıyla... Geri dönüş aldığım yerler ya ilk 3 ay stajyersin, 700-800 maaş bi'gün izin dedi ya da küçük/yeni işler oldu ki ben bunlara burun kıvırdım. Yeni mezunsun ya insan hep hop hayalindeki işi bulacak sanıyo işte oyüzden acele edip girip başlamadım bu yerlerde..

Bi'yandan da İstanbul'da özel bi'hastanede (ki hastanenin yarısı yabancıların baya köklü, hatta çoğunlukla ünlülerin kullandığı bi'hastane) halkla ilişkiler işini sundular bana. "bak yüksek konumda tanıdığımız var cvni sunarsak hemen alırlar seni sen ne diyosun, yükselme şansın var, çok iyi çevre edineceksin. Bi'yandan başka iş dersen yine cvni dağıtırsın ama yarın öbür gün bi'yere gidersen sana 2013 Temmuz'da mezun olmuşsun bu zamana kadar naptın derler evde oturdum yerine çok köklü bi'hastanede şu kadar zaman görev yaptım dersen izlenimin çok farklı olur gir paranı kazan" diyolar. Maaş da şuan kendi bölümümle ilgili bi'yerden alacağım maaştan fazla yeni mezun olarak...

Daha baba evinde bi'elim yağda bi'elim balda olduğundan ille de mesleğim deyip burun kıvırıyorum ama galiba da saçmalıyorum. Zira kazık kadar olup -baba para verseneğğ demek yetti canıma. Aranızda çok tecrübeli insanlar var biliyorum arkadaşınıza bi'yol gösterin aradığım işi bulana kadar evde sabaha kadar oturup akşama kadar yatayım mı yoksa bu işe gireyim mi? (benim korkum bu işe girip öylece kalmak çünkü değişiklikten nefret ediyorum büyük ihtimal ben buraya alıştım ya der kalırım)

öyle hemen en ıyı yerde ıse baslamak cok zor hayatım zaten ıyı yerler hep deneyımlı elemanlar arıyo bence hemen ıyı kotu bıyere basla sonrasında yukselmen daha kolay olur bu arada sağa sola cvni dağıtırsın ama deneyıme cok onem verıyo ıs verenler bence elındekı fırsatları kacırma. hayatında basarılar dılıyorum

Eger aklinda birgun gercekten de egitimini aldigin meslegini yapmak varsa, iyi kotu, ufak, maasi az demeden mesleginle ilgili bir yere girmeye bakmalisin bence. Cunku deneyimsiz bir yeni mezunun cok da secme luksu olmuyor... Senin amacin paradan cok tecrube kazanmak, sonra da istedigin bir yere girmek olmali. Is yasaminda degerli olan tecrubedir. Evde oturmak ve diplomayi da bilgini de eskitmek isveren icin cok kotu bir profil cizer ortaya. Ben bilmemkac yil once mezun olmus, hayalinin isini evde oturarak beklemis, dolayisiyla tecrube kazanmamis ve olan bilgisini de koreltmis birini ise almazdim. Senelerdir KPSS'ye girip atanamayan, asla ozel sektor olmaz, ille atanacam diye yillarca evde bekleyen binlerce insan o konumda mesela. Iyi veya kotu bir yerde birseyler yaparak, ogrenerek, tecrube kazanmis bir insan cok daha uygun bir aday oluyor isverene.

Yok, ben baska is yapsam da olur, onemli olan babama bagli kalmiyim artik diyorsan, sana gelmis is teklifi cok guzel. Ama o isten sonra gazetecilik alaninda ise girmeye zorlanabilirsin. Ama hicbiri evde oturmak kadar dezavantajli degil.

Bana gore oncelik sudur. Eger hayalinin isyerinde is bulamiyorsan, yine o alanda ama daha ufak bir yer de olur. O bile olmuyorsa o zaman baska sektor olur, gecici olarak tabii. Calisirken de is arayabilirsin, bir de o var. Calisirken is aramak, evde otururken aramayla kiyaslayinca cok daha avantajli.

Son düzenleme:

Malesef seçenek çok bariz missblue. Doyduğun iş tabi ki...

Ben de yeni mezun öğretmenim,şartları tutan her memurluğa başvuruyorum.

İş başvurusunda bulunduğun yerlerden cevap gelene kadar veya maaşını iyi bulduğun bir iş gelene kadar ;

gelen teklifi değerlendirebilirsin..

Bu zamanda iyi bir işe girmek çok zor, gelen teklifin işinde olmak isteyen o kadar çok insan vardır ki..
Sen şanslıymışsın ..

eğer bölümünü çok seviyorsan parasına bakmadan işe girmelisin sonuçta ailenin yanındasın o 800 lira sana şimdilik az gelmez eğer zamanla yükselme şansında varsa çabalayarak severek devam edersın, tecrübe kazandıkça daha iyi şirketlere daha iiyi şartlara gelirsin..

ama mutlaka ıkısınden bırıne vakıt kaybetmeden girmelisin çünkü iki seçenekte senin zararına değil.. birinden birine başlarsan kafanda eleme yapmak karşılaştırmak daha kolay olur hem de tecrübe ve para kazanmış olursun:)

İnsanın sevdiği işi yapabilmesi çok güzel ancak medya sektöründe çalışmış biri olarak alanın özellikle kadınlar için fazla acımasız olduğunu söyleyebilirim. Bir kere iki gün izin verecek bir kurum bulmak imkansız gibi bir şey. İlk aylar stajyer olarak çalıştırılırsınız ki 2-3 ay demişsiniz bence süper bir süre. 1-2 yıl 500-600 liraya çalışanlar gördüm. Diğer söylediğiniz iş de güzel gibi, yükselme şansı da varmış. Denemediğiniz için bilemeyebilirsiniz. Son olarak şunu söylemek istiyorum, şu an yeni mezun olarak mesleğinizi yapmak istiyorsunuz ancak inanın bir kaç sene sonra hele evlenip çoluk çocuğa karıştıktan sonra bu meslek hiç cazip gelmeyecek bire bir yaşadığım için rahatlıkla söylüyorum.

Senin yerinde olsam bir dakka bile durmam. Manyak mısın kızım sen Hem hemen alıcakmışsın, hem iyi bir yerde çalışacak mışsın, hem maaşı iyi, hem de iyi bir çevre yapacakmışsın..

Ben de hep öyle hayal ederdim ama bir yere girdiğinde genelde orda çakılı kalıyorsun. Haa aklını kullanır, kurnaz ve hırslı olursan yükselirsin ama bir yerde çalışırken başka yerlere başvurduğunda eğer oralarda tanıdıkların yoksa( ki benim vardı ama yine olmamıştı) yeni işte şansın pek olmuyor. O da neden şimdiki çalıştığı yeri bırakan bizi de brakır veya çalışmak zr gelmiş de eski yerini bırakıyor gibi düşüncelerden dolayı yani bence öyle. Ancak şimdiki iş yerin kapanırsa veya sen ayrılırsan yeni işlere kapı açılıyor. Bunu da aklının bir kenarında tut derim..

Ama tekrar söylüyorum güzel kardeşim bu iş fırsatını sakın tepme. Yoksa senelerce iş bulamayıp, ideallarını bir kenar itmek ve 12 saate asgari ücrete çalışmak zorunda kalırsın. Kim burda okuduğu bölümün mesleğini yapıyor ki....

Hakkında hayırlısı neyse o olsun, yolun açık olsun canı benim :)

Son düzenleme:

Çok teşekkür ederim ailem de sen bi'yerden başla evde oturmaktan iyidir diyolar. Benim de aklıma takılan deneyim kısmı zaten

Benim de korkup çakılıp kalmak aslında ama evde oturmaktan çok bunalıyorum hani öyle böyle değil depresyona gireceğim nerdeyse. Çünkü ben öğrencilik hayatımı çok dolu dolu geçirdim ev beni çok boğuyo:26:Bilmiyorum ya cv iyi diksiyon, etkili konuşma her tülü sertifika, grafik-fotoğraf eğitimim, stajlarım hepsi var ama ben evde oturuyorum dümdüz okuyan arkadaşlarım torpili kapıp Atv'de kıskanma değil de içime oturmuyo da değil Bana da herkes evde körelirsin gir, çalışırken cv dağıt yine senin elinde diyolar. Ne zormuş şu aşamaya:26:

Malesef seçenek çok bariz missblue. Doyduğun iş tabi ki...

Ben de yeni mezun öğretmenim,şartları tutan her memurluğa başvuruyorum.

Babam da böyle diyo MonaLiisacım senin aklın bi'karış havada şimdi evlenince anlarsın doyduğun iş mi değil mi diyeHe bi'de kpss var ona da bak diyo of herkes bi'şey diyo okulumu geri istiyorum ben

İşte nankörlük yapmak istemiyorum her diyen ki kurumu yakından bilen insanlar o senin için çok iyi bi'fırsat zaten halkla ilişkiler çok alanın dışı değil yine iletişim fakültesi zaten diyo. Gireceğim galiba bu işe:26:

ilk olarak okuduğun bölümle ilgili iş seçme imkanın varsa ve maddi sıkıntın yoksa, bu yönde seçimini yapman daha mantıklı.

ileride çok istediin gazetecilikle ilgili bir iş karşına çıktığında, cvde yazan hastanede halkla ilişkiler bölümü sana çok fayda sağlamayacak gibi geliyor bana.

bir de hastaneden halkla ilişkiler demişler tam açılımını, görevinin ne olacağını öğrenmeni tavsiye ederim. beklediğinden farklı bir görev olabilir bu.

Doydugum ışşşş!!!!!!!!!!!!!!!!! Dıcem.. Bu kez sevmedıgım bır ısle sınanma durumuna dusebılırım..

Aslında aile yanında olunca 800 iyi gibi de mesleğin şartlarını düşününce felaket ötesi Aslında babamla anlaşamıyoruz bu konuda bu maaş için mi didindin bu kadar deyip huzursuz ediyo insanı (küçümsediğinden değil benim önce önlisans maceram var da). Lafın özü kafamı karıştıran ailem büyükler sevmeden çok sen gençsin anlamazsın para daha mühim diyo öyle deyince tıkanıyorum.

İşte bu çevremdeki her büyük evlenince nasıl yapıcaksın gecesi gündüzü yok illa gazetecilik deme alanına geniş bak biraz diyolar. O konuda hak veririm stajyerken bile gündüz 8:30da gittiğim kanaldan gece 2 buçukta evde oluyodum bekarken iyi de evlenince fena

Bu cümleyi ne çok duyuyorum bi'bilsen Manyak olabilirim cidden
Şimdi bu dediğim hastanenin sahibiyle arası baya iyi bizim tanıdığın ama torpilden ziyade ben sana güveniyorum senin cvni görürlerse zaten direk alırlar ben sadece yeni mezunsun ezmesinler diye görünürüm bi'diyo. Benim de kafamı kurcalayan evlilik kısmı zaten gazetecilik bekarken iyi, hoş erkek arkadaşım da gazeteci iki ucu pis değnek

İşte tam öğrenmem için görüşmeye gitmem lazım oyüzden önden bi'konu açayım dedim zaten kafama yatmazsa büyük konuşmayım ama evde sıkıntıdan depresyona girmeyi tercih ederim

Doydugum ışşşş!!!!!!!!!!!!!!!!! Dıcem.. Bu kez sevmedıgım bır ısle sınanma durumuna dusebılırım..

Ah ah

sonuç ne oldu çok merak ettim..
valla aynı soruyu bende sordum kendime.
yenimezunum diye gece gündüz çalıştırıp asgari ücrete tamah etmemi isteyen kanemicilerdense mesleğim olmayan ama ilgim olan bir işe girdim.
sosyoloji mezunuyum,seçerek-severek girdiğim ve okuduğum bir bölümdü
ama maalesef burası türkiye,öyle pat diye sosyolog olamıyosun
hatta hiç sosyolog olamıyosun :)
devlette sosyolog kadrosundan girdiğin işlerde bile sosyologluk yapmıyorsun,çok ilginçtir...
o yüzden doyduğum işe girdim gitti valla
ve de tavsiye ederim
para paradır,hangi işten kazanılırsa kazanılsın
harçlık almaktan kurtuldum,eve hediyeler alıyorum,bisiklet aldım,lazere yazıldım,iş bulamadın mı sorularından kurtuldum vs vs...
bence sen de öyle yap,önüne gelen fırsatları tepme..
bu arada başvurularını yap yine çeşitli yerlere,dergilere-yarışmalara falan yazı gönder...Güzel bir gazetecilik işi çıkarsa karşına zaten bırakırsın işi,en doğal hakkın istifa etmek :))

Malesef o işe girmedim. Sonra pişman oldum ama kısmet dedim, kader dedim oturdum yerime
En iyisini yapmışsın sen çok uç noktalara kaymadıkça ben de artık doyduğun iş diyorum hele ki Türkiye gibi bi'yerde
Ben şuan çalışmıyorum evden işler yaptım bi'ara doğumgünü, kına vs organizasyonları için grafik tasarımdır, fotoğraf çekimidir. Babam hazır ablan kpssye hazırlanıyo sen de otur evde kpssye çalış dedi ve beni de bu umutsuz serüvene sürükledi şimdi yatıp kalkıp ders çalışıyorumBu arada iş görüşmelerine gidiyorum bakalım belki kpssyi askıya da alabilirim. Ama şu bi'gerçek ki ev kızı olmak bana göre değilmiş

zaten bu ulkede kımse dogru duzgun pkudugu meslekle alakalı ıs yapmıyor
doydugun yer daha mantıklı ben beş sene okurken part tıme hep calıstım ,kimse bana calıs demedı
ama suan okulum bıttı herkez deneyım vs referans ıstıyor o yuzden calısyosun

Mesleğimi çok seviyorsam illa ki onunla ilgili bir iş yapmak istiyorsam ilk 1 sene deneyim kazanıp sonra işyerimi kendim seçecek konuma gelirim. İşverenler henüz deneyimi olmayan, iş öğretecekleri, bir süre hizmet alamaycakları insana maaş vermek istemiyor.

öncelikle sana cok özendim. :26: hayalimin okulu ve meslegiydi iletisim fakultesi. gazetecilik ya da radyo tv hala gonlumde yatan aslandır. gel gelelim baska bir bolum okuyorum hicte alakamın, ilgimin olmadıgı bir bolum. ama bence baslıga gore cevap vermek gerekirse kesinlikle doydugun is. az cok bilirsin gazetecilikte hoop diye yukselmek yok. en kücükten baslıyorsun zamanla yukseliyorsun. ne karar verdin bilmiyorum ama umarım mantıklı olanı yapmıssındır :) insanın nereden ekmek yiyecegi hic belli olmuyor inan ki.

Kesinlikle öyle alakasız alakasız insanlar nelerde. Adam ilahiyat okumuş ama gazetede, lise mezunu desen o da orda. Biz okadar emek veriyoruz tezidir, stajıdır bize gelince kapı kapanıyo.

Valla işyerleri önyargılı davranıyolar aslında sonuçta lise veya önlisans değil 4 yıl sırf bu meslek üzerine eğitim alıyoruz. Alakasız meslekten insanları gazetelere toplamaktansa iletişim fakültesi mezunlarına fırsat verseler adam gibi bi'medya olurdu zaten

:) Doyduğum işin daha mantıklı olduğunu anladım amaaa şuan çalışmıyorum ailem, ablamla birlikte kpss moduna girmemi daha çok istediler. Benim de kafama yattı açıkcası, zaten yüksek lisans yapma durumum da var bakalım rüzgar nereye götürecek

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…