sevgilimle ilgili problem

öyle mi diyorsun.olabilir aslında peki bu ikisini nasıl birbirinden ayırt etmeliyim ki

bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmak istedim

"İlişkilerde bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık duymak ve yakınlık göstermek demektir;
bağımlılık ise, başka bir kişiye bağlı olmak, muhtaç olmak, özgür ve özerk olmamak demektir.

Evlilik ya da duygusal ilişkilerde bireyler eşlerini hayatlarının merkezine koyup tek beden, tek ruh, tek zihin olmaya çalışıyorsa bu bağımlılığa giden bir ilişkidir. İlişkilerinde kaybetme korkusu yaşayan, tecrübesiz, çevresi dar, asosyal, kendine özgüveni ve kendilik değeri düşük, kendini çirkin, yetersiz, güçsüz gibi nitelendirmeler yüklemiş, daha önce olumsuz içerikli ve sonuçlu bir ilişki yaşamış kişilerde bağımlı ilişkilere daha sık rastlanabiliyor.

Bu kişilerin çocukluğu incelendiğinde; annelerinin zorlayıcı, mesafeli, öfkeli, ihmal edici ya da reddedici olduğu görülebiliyor. Yani ihtiyaçları uygun biçimlerde karşılanmadığında bu çocuklar yetişkinliklerinde bağımlı ilişkiler geliştirilebiliyorlar. Bu nedenle bağımlı kişi eşini kendi gölgesine almak, burada tutmak ister.

Bağımlılık kokan ilişkilerde izole bir yaşam vardır, çiftin baş başa geçirdiği zaman artmıştır ancak arkadaşlar ve aileler ile iletişim azalmış, iletişim çemberi daralmıştır. Bu durum, bireylerin birbirine olan mecburiyetlerini arttırabilir. Kişi beynini "o benim her şeyim, ben onsuz yapamam, onsuz olmayı hayal edemiyorum" gibi rasyonel olmayan düşüncelerle doldururken, bir taraftan da yaşadığı ilişkinin bitmemesi için mükemmel sevgili olmak, her türlü beklentiyi karşılamak, her anını doldurarak başkasına muhtaç olmamasını sağlamak isteyerek kendi varlığından vazgeçebilir. Hatta "biri her an aklını çeldirir" diye düşünerek onu hemcinslerinden uzak tutmaya da çalışabilir.

Yani çok seviyor gibi görünmek esasen bir kayıp korkusunun dışa vurumu olabilir. İlişkilerinde bağımlı olanlar, genelde bir noktadan sonra, eşlerini aşırı derecede eleştirmeye, onları "ilgisiz, kalpsiz, duyarsız" olarak suçlamaya başlayabilirler."

Son düzenleme:
Aşık değilim ama seviyorum lafına gıcık oluyorum,ne yani kardeşçe mi seviyorsun,insanlığını mı seviyorsun? eğer öyleyse sevmiyorsun demektir,alışkanlık olmuş,onsuz ne yapacağını kestiremiyorsun,pişman olmaktan korkuyorsun..ama bence olmazsın bir şekilde ayrılman lazım,ona haksızlık ediyorsun,yarın bir gün başkasından etkilenirsen,bu daha acı verici olur,yol yakınken herkes kendi hayatını kursun..

alışkanlık var zaten haklısın.pişman olmaktanda korkuyorum bunda da haklısın.ama ya yanlış karar veriyorsam ya bendeyse hatalar diye de kendimi yemekten vazgeçmiyorum ve duruyorum o zmn da.

bu güvensizlik meselesi bizim ilk başlardaki sorunumuzdu.yani baştan hata ettim.bana açık ol herşeyini anlat dedi.bende salak gibi eski ilişkilerimden bahsettim.şimdi nereden bileyim bunların başıma dert olacağını.o zmn düşünememiştim.şimdide meyvelerini yiyorum.

Özel olacak ama bu kişiden öncede beraberlik yaşadığın kişiler varmıydı yine bu şekilde yaşadığın insanlar eğer öyle ise bak ileri de daha çok sıkar bunaltır seni.

Anlatmış olduğun için kıymet bilmesi gerekiyor aslında siz bir birinizden uzaklaşın ve sende iyice düşün taşın ailene karşı belirtiklerin diyorsun kusura bakma ailen hep vardı şimdi beydah olmadı bir şey olmaz ailenin yanına git tatildeyim dersin işler yoğundu kafa dinleyeceğim biraz gibilerinden.

bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmak istedim

"İlişkilerde bağlılık, bir kişiye özgürce sevgi ve saygı ile yakınlık duymak ve yakınlık göstermek demektir;
bağımlılık ise, başka bir kişiye bağlı olmak, muhtaç olmak, özgür ve özerk olmamak demektir.
Evlilik ya da duygusal ilişkilerde bireyler eşlerini hayatlarının merkezine koyup tek beden, tek ruh, tek zihin olmaya çalışıyorsa bu bağımlılığa giden bir ilişkidir. İlişkilerinde kaybetme korkusu yaşayan, tecrübesiz, çevresi dar, asosyal, kendine özgüveni ve kendilik değeri düşük, kendini çirkin, yetersiz, güçsüz gibi nitelendirmeler yüklemiş, daha önce olumsuz içerikli ve sonuçlu bir ilişki yaşamış kişilerde bağımlı ilişkilere daha sık rastlanabiliyor.

Bu kişilerin çocukluğu incelendiğinde; annelerinin zorlayıcı, mesafeli, öfkeli, ihmal edici ya da reddedici olduğu görülebiliyor. Yani ihtiyaçları uygun biçimlerde karşılanmadığında bu çocuklar yetişkinliklerinde bağımlı ilişkiler geliştirilebiliyorlar. Bu nedenle bağımlı kişi eşini kendi gölgesine almak, burada tutmak ister. Bağımlılık kokan ilişkilerde izole bir yaşam vardır, çiftin baş başa geçirdiği zaman artmıştır ancak arkadaşlar ve aileler ile iletişim azalmış, iletişim çemberi daralmıştır. Bu durum, bireylerin birbirine olan mecburiyetlerini arttırabilir. Kişi beynini "o benim her şeyim, ben onsuz yapamam, onsuz olmayı hayal edemiyorum" gibi rasyonel olmayan düşüncelerle doldururken, bir taraftan da yaşadığı ilişkinin bitmemesi için mükemmel sevgili olmak, her türlü beklentiyi karşılamak, her anını doldurarak başkasına muhtaç olmamasını sağlamak isteyerek kendi varlığından vazgeçebilir. Hatta "biri her an aklını çeldirir" diye düşünerek onu hemcinslerinden uzak tutmaya da çalışabilir. Yani çok seviyor gibi görünmek esasen bir kayıp korkusunun dışa vurumu olabilir. İlişkilerinde bağımlı olanlar, genelde bir noktadan sonra, eşlerini aşırı derecede eleştirmeye, onları "ilgisiz, kalpsiz, duyarsız" olarak suçlamaya başlayabilirler." dedi.

offf olamaz ya sanırım ben bu gruba giriyorum.sevgilim kıskanç biri dışarıdan kimse bana bakmasın diye makyaj yapmıyorum,kendime bakmıyorum,kilo aldım ve kendimi dışarıya kapadım.bir tane kız arkadaşım var sadece onunla aramız sıkı fıkı o da bana meray hata ediyorsun diyor.

Özel olacak ama bu kişiden öncede beraberlik yaşadığın kişiler varmıydı yine bu şekilde yaşadığın insanlar eğer öyle ise bak ileri de daha çok sıkar bunaltır seni.

Anlatmış olduğun için kıymet bilmesi gerekiyor aslında siz bir birinizden uzaklaşın ve sende iyice düşün taşın ailene karşı belirtiklerin diyorsun kusura bakma ailen hep vardı şimdi beydah olmadı bir şey olmaz ailenin yanına git tatildeyim dersin işler yoğundu kafa dinleyeceğim biraz gibilerinden.

beraberlik yaşamadım fakat 4 senelik bir ilişkim vardı.ondan öncesi de lise zaten.4senelik ilişkimden sonra psikolojim çok bozuldu.antidepresan kullanmaya başladım.halada kullanıyorum.fakat artık doktor yavaş yavaş bıraktırmaya çalışıyor.yani baya azalttım.bir kaç aya da bırakıcam umarım.

bir gün ilacımı içmeyi unuttum ve sevgilim gözüme o kadar kötü göründü ki.içimden dedim ki ben bu ilacı alıp bu adama katlanıyorsam ilacı bırakınca ne olacak???????o zaman ben kocaman bir hata etmişim.kafamda çok fazla soru işareti var.şimdi bunları cevaplamam gerekiyor

kızlar çoğunuzun dediği gibi ben bir zaman ayırmalıyım kendime düşünmeliyim.haklısınız bu işte bir yanlışlık var ve sağlam kafayla düşünmeyi gerektiriyor hepinize çok teşekkür ederim.iyiki size danıştım

merhaba sevgilin ataerkil bir yapıda
yani güvensizliği, "bana cevap veriyorsun" demesi vs bunlar bana böyle hissettirdi
eğer sen de ataerkil bir düşüncede değilsen anlaşamazsınız.
bence de bi süre uzak kal uzaklaş düşün
ama hakikaten antidepresan olmadan bu adama katlanabilir misin bir düşün
sonuçta ömür boyu antidepresan kullanamazsın
daha sonra al karşına konuş eğer dinler hatasını kabullenir değişmeye çalışırsa ne ala.
ama yok kavgaların dozu artarsa istemediğin bi ilişkiye katlanmak zorunda değilsin.
aynı evde yaşadın diye evlenmek zorunda da değilsin.
ayrıca benim de 5 seneye yakın ilişkim var bu kadar uzun ilişkide aşk kalmıyor malesef.
bu konuyu kafana takma

merhaba arkadaşlar.aslında tam olarak kendimi nasıl ifade edeceğim bilmiyorum ama kısaca şunu söyleyeyim.

toplam 5 senelik bir ilişki,2 senedir birlikte yaşama,onu hep sevdim hala seviyorum,aşık değilim,

sorun ise,bir gün onu sevdiğimi biraz hissediyorsam,diğer gün ondan kesinlikle ayrılmak istiyorum.ama cesaret edemiyorum.
aslında ondan ayrılmam için bir çok sebep var.söylediği laflar çok kırıcı.ama öyle bir konuşuyor ki ben kendimi yanında haksız hissediyorum.
önceden onunla kesinlikle evlenmeyi düşünüyordum.şimdi ise düşünmüyorum.evlenmeyi düşünmüyorsam bu adamla işim ne diyorum.ama ayrılmaya da cesaret edemiyorum.
çünkü ayrılırken hatalarımı yüzüme vuracak.. zaten sen şöyleydin böyleydin diyecek ben bunları duymak istemiyorum.

ama yine de seviyorum ama yine de ayrılmak istiyorum. ayyyyyy kafam karışık karışık.

bence sizinki sadece bir alışkanlık. alışkanlıklardan rutinlerden kopamıyorsunuz. bence o kişiden biran önce ayrılın. zaman ilerledikçe size de ona da yazık olur. boşuna kaybedilen zamana yazık olur. madem aşık değilsiniz ayrılın.

merhaba arkadaşlar.aslında tam olarak kendimi nasıl ifade edeceğim bilmiyorum ama kısaca şunu söyleyeyim.

toplam 5 senelik bir ilişki,2 senedir birlikte yaşama,onu hep sevdim hala seviyorum,aşık değilim,

sorun ise,bir gün onu sevdiğimi biraz hissediyorsam,diğer gün ondan kesinlikle ayrılmak istiyorum.ama cesaret edemiyorum.
aslında ondan ayrılmam için bir çok sebep var.söylediği laflar çok kırıcı.ama öyle bir konuşuyor ki ben kendimi yanında haksız hissediyorum.
önceden onunla kesinlikle evlenmeyi düşünüyordum.şimdi ise düşünmüyorum.evlenmeyi düşünmüyorsam bu adamla işim ne diyorum.ama ayrılmaya da cesaret edemiyorum.
çünkü ayrılırken hatalarımı yüzüme vuracak.. zaten sen şöyleydin böyleydin diyecek ben bunları duymak istemiyorum.

ama yine de seviyorum ama yine de ayrılmak istiyorum. ayyyyyy kafam karışık karışık.

sanırım seninki alışkanlık semptomları..
ayrıldığın zaman hatalarını yüzüne vuracak olması neden böyle etkiliyor ki seni; sonuçta hayatlarınızı ayırıyorsunuz ve bir daha görmeyeceksin. çok az ilişki gürültüsüz biter. eğer ayrılman yönünde fikirlerin daha yoğunsa gerisi teferruat.

ilişkin konusunda böyle git geller yaşıyorsan o kişiyle evlenme derim... 2 yıl aynı evde yaşamak zor gelmiş, evlenirsen ömür boyu böyle hissedeceğini düşün. bi de ilerde aileler işin içine girdiğinde herşey daha da zor olacak. kendini yavaş yavaş hazırla ve ayrıl bence. tabi zor olur ama alışırsın...

ilişkin konusunda böyle git geller yaşıyorsan o kişiyle evlenme derim... 2 yıl aynı evde yaşamak zor gelmiş, evlenirsen ömür boyu böyle hissedeceğini düşün. bi de ilerde aileler işin içine girdiğinde herşey daha da zor olacak. kendini yavaş yavaş hazırla ve ayrıl bence. tabi zor olur ama alışırsın...

haklısın cnm hemde çok haklısın.aslında genel olarak yorumlarda haklısınız.iyi düşünmem lazım.zaten evliliği gözden çıkardım çoktan fakat ne zaman ayrılacağıma yada ne yapmam gerektiğini düşünüyorum şuan.en doğru zamanı koluuyorum.zamana şimdilik bırakacağım.zamanı geldiğinde de olması gereken olcak herhalde.

Birlikte yaşamak çok farklı bir olgu. Evlilik gibi değil ama flört gibi de değil.

Hem bağımlılıktan, hem saklanmaktan duyduğun azaptan biraz yorulmuşsun sanırım. Öncelikle bir kaç günlük bir ayrılık koyun araya, kafanızı toparlayın.

26 yaş çok erken bir yaş değil, aklı başında olgun insanlarsınız. Evlilik zorunlulukları olmadan bir arada yaşamak sevgi gerektirir ki bu var aranızda anladığım kadarıyla, ancak saygıyı yitirmek gibi ilişki hatalarını hepimiz bazen yapıyoruz. Bu bence telafi edilebilir bir şey. İlişkileri bitirmek kolay, yürütmek marifet. Sıkılmakla ayrılığı doğru bulmuyorum ben. Öncelikle kendi iç karışıklığınızı biraz dindirin sonra da sıkıntılarınızı partnerinizle paylaşın. Umarım sorunları giderebilirsiniz.

Çok güzel ifade ediyorsunuz kendinizi ' hem seviyorum hemde ayrılmak istiyorum ' - ' o da beni seviyo ama ayrılmak ta istiyo bence ' derken..

Evcilik oynamak için erkenmiş ( daha arkadaşınızla gittiğinize bile inanmmayacak kadar güvensizken ) vakti gelince 'evlilik' hayatı yaşasanız daha iyi olurmuş

Tabi sizin hayatınız, sizin tercihleriniz..

Dolayısı ile ayrılıp ayrılmamak ta size kalmış..

Back
X