Sıcaklar hayvanlar için tehlikeli

yaren_76

mareşal
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
2.066
66
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!


Sıcaklar hayvanlar için tehlikeli
Aşırı sıcaklar insanları olduğu kadar hayvanları da aşırı etkiliyor.


Özellikle evcil hayvanlar, sahiplerinin dikkatsizlik ve unutkanlıkları sonucu ölümle burun buruna gelebiliyorlar. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof. Dr. Mehmet Maden, hayvanların sıcaktan en az zarar görmesi için sahiplerinin bazı tedbirler alması gerektiğini söyledi.

Hayvanların saat 11.00 ile 15.00 arasında güneşe çıkarılmalarının, bunaltıcı havanın olumsuz etkisini daha da artırdığına dikkati çeken Maden, ‘Aşırı sıcaklar nedeniyle kaybettiği su ihtiyacını karşılayamayan hayvanların beyninde ödem oluşabilir. Hayvanlar öğle saatlerinde gölgede tutulmalıdır. Ayrıca otomobillerin içinde sıcaklık 60 dereceye kadar yükselebildiği için, hayvanlar kapalı taşıtlarda da tutulmamalı, doğrudan güneş alan bölgelere bağlanmamalıdır.’ dedi.
 
İnsanlar gibi hayvanlar da güneş yanığından sorun yaşayabilirler. Derileri soyulabilir, derilerinde kabuklanmalar olabilir, canları yanabilir ve hiçbir yere kıpırdamadan zaman geçirmek zorunda kalabilirler.
Köpeğinizi güneş yanığından koruyun

Köpeğinizin tüysüz bölgelerine dikkat etmeniz gerekir. Dudakların çevresi, kulaklar ve burun ucu dikkat edilmesi gereken bölgelerdir. Köpeğinizin kulaklarına ve burnunun üstüne güneşten koruyucu uygulamalar yapın. (örn. vazelin, pomat vb.)
Beyaz tenli insanların güneşten daha çok etkilendiği gibi, açık renk tüylü kedi ve köpekler de güneş yanığı riskini daha çok taşımaktadırlar.
Petinizi güneşin en etkili olduğu 10:00 - 16:00 saatleri arasında gölgede tutun.
Eğer petinizin dersinde renk değişiklikleri başlarsa hemen veterinerinize başvurun.
Sıcakta uzun zaman bırakmayın

Aşırı sıcakta uzun süre durması petinizde bitkinliğe neden olabilir. Petinizi, arabanızın camları açık dahi olsa, asla içinde yalnız bırakmayın. Sıcak günlerde güneş arabayı fırın gibi yapabilir.
Arabanızı gölgeye de bıraksanız öyle kalacağını sanmayın. Unutmayın ki dünya dönüyor ve 1 saat önce gölge olan yer 1 saat sonra güneşten yanabilir.
Yanınızda bol miktarda, en az 4-5 litre su bulundurun. Hem petinizin hem de sizin buna ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca su içebileceği bir kap da bulundurun.
Petinizi sıcak günlerde, nemli havalarda, yemek yedikten sonra koşturmayın. Bunun için sabahın erken saatlerini ve akşam geç saatleri seçin.
Köpeğinizi güneşin altında kalacak şekilde bağlamayın. Gün ortasındaki yürüyüşleri minimize edin. Sıcak asfalta sizden daha yakın olduğunu unutmayın. Ayağında da giyecek bir şeyler yoksa patileri yanabilir.
Petinizi, sahilde serin bir yer yoksa kumsala götürmeyin. Ayrıca tuzlu suyun da üzerinde kalması onun için iyi olmayacaktır.
Köpeğinizin evin dışındayken sığınacak bir yeri olmalı. Büyük bir köpek kulübesi bu işi görebilir. Ama en iyisi köpeğinizi evin içine almaktır.
Köpeğinize her zaman temiz ve taze su sağlayın. Suyu serin tutmak için içine küçük buz parçaları atmayı deneyebilirsiniz. Gün içinde su kabını kontrol etmeyi unutmayın. Sürekli dolu olmalıdır.
Yaşlı, aşırı kilolu petleri sıcaktan koruyun. Kısa burunlu köpekler, özellikle bulldoglar ve pekinezler ayrıca kalp ve akciğer hastalıkları olanlar mümkünse içeride ve air-condition bulunan ortamlarda tutulmalıdır.

Durum ne zaman kötüdür?

Araştırmacılara göre "ısı vurması" (hyperthermia), vücut ısısının aşırı yükselmesiyle karakterizedir. Rektal ısı 40-42º C arasında olur ve sinir sistemi bozukluklarına, özellikle lethargy, zafiyet, collaps, koma gibi durumlara neden olur.

Bu belirtilere dikkat edin

Hırıltılı solunum üst solunum yollarında obstrüksiyonun belirtisi olabilir.
Zor solunum
Mukoz membranlarda açık kırmızı renk (conjunctiva, göz, diş eti gibi)
Halsizlik
Collapse
Koma
Yüksek vücut ısısı
Eğer bu belirtiler fark ederseniz

Petinizin üzerine serin, ıslak bir havlu serin veya onu serin bir su banyosunun içine sokun. Buz kullanmayın çünkü bu derisini acıtabilir.
Petinizin vücut ısısını rektal olarak ölçün. Kedi ve köpeklerin vücut ısıları insandan daha yüksektir. 38-39,2º C
Eğer petinizin vücut ısısı 39,5-40,5º C yada daha fazla ise veterinerinizi arayın.
Köpeğinizi bir veterinere veya acil bir kliniğe mümkün olduğunca çabuk ulaştırın.
 
X