En çok okuduğum ve kadınların büyük sorunlar yaşadığı eş ve eş ailesi kısmına cevap vereyim, Allah herkesin yuvasına huzur birlik dirlik versin, sanırım en azından sitedeki evli-nişanlı kadınlar arasında eş eş ailesinden yana en sorunsuzlardan biriyim, ben sınırları en başından çizmek gerektiğini düşünüyorum, mesela burada okuyorum bazı kadınlarımız daha sevgiliyken delikanlının ailesiyle içli dışlı oluyor, kayınvalidesi olacağını düşündüğü kadının evine yardım etmeye gitmeler, beraber sabah kahvaltıları, temizliğe yardımlar vs vs
Yüzük takılıyor iş resmiyete dökülüyor yine kayınvalide evine sık sık gidip yardımlar, samimiyetin dozunun abartılması derken eş ailesi bunun böyle devam edeceğini düşünüyor çünkü kadınlar yaptıklarıyla böyle düşünmelerine sebep oluyor, ne zaman ki nikah oluyor kadın kayınvalidemin sürekli çağırması, araması beni rahatsız ediyor demeye başlıyor ve tavır takınmak sınır çizmek istiyor.
Ben genel olarak kadınların sevgiliyken eş ailesiyle içli dışlı olmasına gidip gelmeye karşıyım, sevgililik evliliğe dönecekse gider bir tanışırsın o kadar, bu eski kafalı olmak çağın gerisinde kalmak demek değil, her ne kadar bizim gençliğimizle bugün arasında dağlar kadar fark olsa da, bizim coğrafyamızda bazı şeyler hala değişmedi.
Gelin alınıp verilen bir şey sanki, gelin aldım, kadın kocasının ailesine aittir gibi düşünceler son bulmadı devam ediyor.
Altın takar ev veririm eşya alır düğün yaparım o kadar masraf karşılığında gelin aldıysam karşılığını beklerim düşüncesi var hala ve siz evlenince aranızdaki ilişkiyi şekillendirmeye çalışınca evlenmeden önce kayınvalidenin etrafında nasıl pervane olduğunuz yüzünüze vuruluyor.
Ben sevgiliyken böyle pervane olan kadınları da anlamıyorum madem aslında evlenince kayınvalideyle görüşmelerine sınır koyacaksın, temizliğini yapmak misafirini ağırlamak sevgiliyken de hoşuna gitmiyor neden yapıyorsun?
Herkes aslında kadın da erkek de olduğu kişi gibi davransa, aman sevgilimin/nişanlımın/eşimin gözünde bir yerim olsun deyip olduğundan farklı görünmeye çalışmasa bugün evliliklerde bu kadar sorun yaşanmaz.
28 yıllık evliyim, 34 yıldır eşimleyim sevgiliyken eşimin ailesine asla gidip gelmedim, yüzük takıldı yine her dakika gidip gelmedim, evlerine gittiğimde servise yardım etmek dışında mutfağa gireyim bulaşık yıkayayım, temizliğe yemek yapmaya yardım edeyim demedim, herkes kendi evinin işini yapsın ben niye yapayım, evlendim hafta 8 gün 9 kayınvalideye gideyim arayayım demedim, şehirdışına taşındılar aman gideyim toplanmaya yardım edeyim bile demedim, evde 3 kişiler bana mı kalmış toplanmaları, bir konudan bir laftan rahatsız olduysam anında dile getiririm, aman kayınvalide üzülür, eşim tepki gösterir demem, en azından kırılma üzülme veya belki kavga o anda olur ama herkes Mune bu konuda son sözünü söyledi deyip bir daha aynı mevzuyla bana gelmez.
Kadınlar sınırı baştan koyacak, gerekirse tartışacak, belki kırılacak veya kıracak ama en azından küçük küçük sorunlar zamanla içinde birikip dağ gibi üstüne yıkılmayacak.