Anne tarafından Trabzonluyum, Almanya'da doğdum, İstanbul'da yaşadım, eşimde Trabzonlu ama köyde büyümüş, 20 yaşında buraya gelmiş.
Karadeniz köylerinde şartlar o kadar ağır değil, bir kere artık kimse hayvan bakmıyor, çünkü hayvan beslemenin astarı yüzünden pahalı şu anda, belki kendi süt ve peynir ihtiyacı için bir tane inek bakılabilir ama öyle eskisi gibi ahırlar dolusu hayvan yok köylerde. Hayalim işi gücü bitirip eşimin köyüne yerleşmek, ev alıştığımız şartlara getirildiğinde yaşanabilir bence, Trabzon'da köyler ilçelere yakın, hastane, alış veriş vs.. şeyler için sıkıntı çekmiyor insanlar ve her türlü teknoloji mevcut. Sanırım Giresun civarı da böyle yani şartları Doğudaki ücra köyler kadar ağır değil.
Eşiniz bir yandan haklı, 24 yıldır çalışıyorum ben, sisteme hizmet ediyoruz, edindiğimiz her şey emeğe bakınca sus payı mahiyetinde. Bugün düşünün insanlar şehirlerde bir ev sahibi olabilmek için 10 yıllık kredilere giriyorlar o da bitirebilirsen, işlerin düzgün giderse, çalış, hasta ol, öl şehirdeki yaşam. Bir parça toprağı anca ölünce görüyor insanlar hayatın totaline bakınca değer mi ? 40 yaşımı bitirmek üzere olduğum şu günlerde değmez diyorum. Çocuklar, okul, eğitim falan boş hepsi, okuyacak çocuk her yerde okuyor, bilakis köy gibi ortamlarda çocukları muhafaza etmek daha kolay.
Aslında tersine göç başlamalı artık, insanlar köylerde yaşayıp, oraları kalkındırmaya başlamalı, büyük şehrin çarkları çok hızlı ve acımasız dönüyor. Bazen tatillerde gidiyoruz köye, her şeyini kendin yapmak kadar çok büyük bir keyif, doğaya yakın olmak çok güzel, düşünsenize çocuklarınız her şeyin temizine, doğalına sahip, çocuk olma özgürlüğüne sahip öyle kötü bir dünya değil yani. Bu arada eşimin köyünde kalorifer işine bir çözüm bulunmuş, bir kömür kazanını devirdaim pompası ile içeriye döşenen kalorifere bağlıyorlar, günde bir iki kez odun ya da kömür ne yakılıyorsa kazana atılıyor, evlerin her yeri sıcacık:) Velhasıl o kadar da kötü değil, yaşadığınız yeri güzelleştirmek bizim elimizde, iş çok köyde ama bir de şu var, benden 20 yaş büyük insanlar benden sağlıklılar, çünkü bedenleri sürekli işliyor
Ha bir de oralarda hala insanlık, komşuluk, saygı ve insana değer var, insanlar birbirlerini önemsiyorlar, aile kavramı daha güçlü, daha saygılı. Örf, gelenekler hala mevcut bu da bence çok büyük bir artı