Siz nasıl tahammül edebiliyorsunuz?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Gelin uzun sürede burada yaşayın da görün o zaman :) Dışa bağımlı bir ülkeyiz biz. Dolar, euro almış başını gidiyor. Her şey çok pahalı. Abarttığımız yok.
Ben 4 yıldır tr gelemedim hanfendi neden mi? Eurolar burda bize gökten yagıyor bilmiyorsunuz!!! Parayı yerden topluyoruzda o yüzden vatan hasreti cekiyorum! Tr de bir evim olsaydı ailem orda olsaydı hemen gelirdim kimsem yok Hayat burda da aynı calısıyorsun ki paran var Oturursan burda seni avrupa ne yapsın herkes Avrupa mükemmel cok iyi durum diyor hayır Her yer Aynı Bakıs Acıları farklı!! HAYATA Nasıl bakarsan öyle yasarsın Ayagını nasıl yorganına göre uzatırsan öyle mutlu olursun bence mutlu olmak her seyi lüks icinde yasamak degildir!!

Almanya’da öyle bir şey yok mesela. Türkiye’deki gibi ciddi bir gelir farkı yok. Keşke bilginizin olmadığı konularda fikir beyan etmeseniz

Bir ekonomist olarak bu konuda katilamam.Almanyadaki gelir farki var ve artmakta. Bazi islerde full time calistiginiz halde gecinmeniz güc. Bu yüzden bir cok ailede iki kisi calismak zorunda gecinmek icin. Almanyanin is piyasasi da cok degisti bazi konularda. Mesela eskiden iscilere iyi maas ödenirdi. Alman Mark ile alim gücüde ona göreydi tabi. Bugün normal isci maasi düsük oldugu gibi sözlesmeler de uzun vadeli degil, kisa tutuluyor. Ucuz iscilere ulasimin daha kolay oldugunun da katkisi var tabi.

Ben fakir bir ailede büyümedim. Memur aile gönlü bol bir baba, orta halli ama iyiydik yani.
Ama ailem fakir büyümüş. Yani yoksulluk, yoksunluk hep vardı.
Şimdi mi daha çok önceden mi daha kötüydü bilmem ama şimdi dünya öyle bir hal aldı ki, lüksün sonu sınırı yok. Ve her lükse bir 'tıkla' ulaşabiliyor görebiliyoruz. Sonra neden ulaşamadığımızı sorguluyoruz. Gördüğümüz şeylerin sahibi olmak istiyoruz. Çok doğal bir istek. Ama bir o kadar zor.
Birşeyleri bilmesek belki daha mutlu yaşardık.
Benim memleketim deniz kıyısında denilebilir. Ama anneannem denizi sayılı görmüş mesela. Bilmemiş. Bilmeyince istek de duymuyor insan demekki.
Biz evimizde kalırken instagramda gördüğümüz bazı insanlar teknelerde koy koy geziyordu ve ben evde depresyonlara giriyordum.Görmesem evde mutluyum yani😉 Cahillik mutluluktur derler ya o hesap. Gözümüzü kapadık. M meredithgrey nasıl tahammül ediyorsunuz diyorsunuz ya, ha böyle işte, görmedim duymadım bilmiyorum 😑😑
Teknelerde koy koy gezenleri görmüyorsunuz ama marketlerdeki, mağazalardaki fiyatları, faturalardaki tutarları görüyorsunuz 🤷🏼‍♀️ Keşke cahil kalarak, görmeyerek bilmeyerek duymayarak çözebilsek her şeyi.

Benim teyzem Almanya da ... Eşiyle birlikte asgari ücretle çalışıyor ve bir evlatları var. Kirada oturuyor 12 yıldır tek birikimleri bir araba oldu ve Türkiye de de babadan kalma bir evin içini yenileme yapabildiler.
Her yıl Avrupa' nn daha da kotulestiginden dem vuruyorlar. Geçen olaylar çıkmış vergi adaletsizliginden.... Eniştem Avrupa bu nüfusa sahip olsa birbirini parçalar der hep...

benim arkdaşım evlenip almanyaya taşındı. Dört beş sene oluyor. Geyet memnun. Türkiyede şöyle burda böyle diye sanki hiç burada yaşamamış gibi şaşırarak anlatıyor. Eğitimden yapılan yardımlara kadar her şeyden gayet memnun ki bu kız gitmeye hiç yanaşmıyodu şimdi çocuğu dolayısıyla gelecek korkusuyla gelmeye yanaşmıyor. Asgari ücret demişsiniz de orda asgari ücret ne kadar? Alım gücüne göre iyi değil mi? Eşi de öyle doktor mühendis falan değil, normal bir işte çalışan. Mercedese biniyorlar, çok güzel müstakil ev aldılar şimdi de Türkiyeden gayrimenkul yatırımı yapacaklar. Turist gibi ülke ülke geziyolar her sene yazın iki kez güneye iniyorlar. Yani bilemedim açıkçası. Gözümle görmesem inanmayacağım ama böyle. Durum bu.

Bir ekonomist olarak bu konuda katilamam.Almanyadaki gelir farki var ve artmakta. Bazi islerde full time calistiginiz halde gecinmeniz güc. Bu yüzden bir cok ailede iki kisi calismak zorunda gecinmek icin. Almanyanin is piyasasi da cok degisti bazi konularda. Mesela eskiden iscilere iyi maas ödenirdi. Alman Mark ile alim gücüde ona göreydi tabi. Bugün normal isci maasi düsük oldugu gibi sözlesmeler de uzun vadeli degil, kisa tutuluyor. Ucuz iscilere ulasimin daha kolay oldugunun da katkisi var tabi.
Ben Türkiye’ye kıyasla söylemiştim

Keşke futbolcular veya yurtdışından gelen turistler gibi dolar, euro ile maaş alıp tl harcasak 😂. İşte o zaman çok güzel yaşanacak bir ülke olur burası.

Geçende avmde kasa sırasında Ruslar vardı önümüzde. Kürkler montlar neler neler aldılar. Onların ürünlerini tek tek geçmelerini beklerken ben yoruldum. 1300 küsür tl harcadılar. 150 euro civarı verip para üstü aldılar :kızgın:. Yurt dışında o ürünleri 150 euroya alamaz, en az 300 euro eder. Sonra “Türkiye’de giyim çok ucuz yeaa” diye gezerler 🙄
geçen ki konuda bana tatile gitmekte ne var herkes gidebilir para biriktirip dedin
Ben 4 yıldır tr gelemedim hanfendi neden mi? Eurolar burda bize gökten yagıyor bilmiyorsunuz!!! Parayı yerden topluyoruzda o yüzden vatan hasreti cekiyorum! Tr de bir evim olsaydı ailem orda olsaydı hemen gelirdim kimsem yok Hayat burda da aynı calısıyorsun ki paran var Oturursan burda seni avrupa ne yapsın herkes Avrupa mükemmel cok iyi durum diyor hayır Her yer Aynı Bakıs Acıları farklı!! HAYATA Nasıl bakarsan öyle yasarsın Ayagını nasıl yorganına göre uzatırsan öyle mutlu olursun bence mutlu olmak her seyi lüks icinde yasamak degildir!!
ayağımı yorganıma göre uzatıyorum gene olmuyor ayaklar her daim açıkta artık yaz kışş :KK53: :olamaz:

Şunda anlaşalım, avrupa abd falan değil derdimiz.
Sizin orada çalışan bir insanın saatlik ücreti nedir?
Örneğin 5 euro mu, ve o 5 euro ile ne alabiliyorsunuz?
Karşılaştırma böyle yapılır, siz orada euro kazandığınız için rahat ya da zengin vs değilsiniz, kimse bunu söylemiyor.

Sizinle aynı emeği verip, burada karşılık olarak ancak 4 de 1 temel ihtiyaca ulaşabilmek sıkıntı.

geçen ki konuda bana tatile gitmekte ne var herkes gidebilir para biriktirip dedin

ayağımı yorganıma göre uzatıyorum gene olmuyor ayaklar her daim açıkta artık yaz kışş :KK53: :olamaz:
Niye gidersin sana git otelde tatil yap demiyor kimse halk plajına da gidersin ücretsiz imkan cok şikayet etmedigin surece

Ocak ve temmuz aylarinda memur maaslarina zam yapildiginda marketlerdeki etiket fiyatlari da artiyor. Artan maas oranindan daha fazla. Eskisine gore maasim daha fazla ama alim gucum eskisinden daha az.
Ucuz diye insanlar BIM den alisveris yapardi. Artik orasi da cok ucuz degil bana gore.
Eskiden alisveris yaparken herseyi tek marketten alip cikardim. Simdi deterjani ucuz olan marketten, kahvaltiligi baska yerden aliyorum.
Hadi biz geldik gidiyoruz da cocuklara, gelecek nesillere uzuluyorum. Mezuniyetlerini bile online yaptilar mesela bu sene ogrenciler..
Disaridaki kotuler yuzunden evlerde buyuyorlar cocuklar (korona oncesi de) hic sokakta oynamadan. Oglumun tek arkadasi playstationı.
Saymakla bitmez ki... Yasamak nefes almak zor artik. Herkeste bir kosusturmaca... Disarida gunes mi var, yagmur mu gormuyoruz bile, tıkıldık binalarin icine.... Rehberimde bir suru numara kayitli ama derdim olsa vaktini ayirip dinleyecek bir elin parmagini gecmez...Hepimiz oyleyiz... Etrafimizda cok insan var ama yalniziz...Dunya kirli degil aslinda.. biz kirletiyoruz...Dunya kotu degil, bizler kotuyuz...
Ha iyiler de var elbet... iyi ki var ama sayilari az...

İşte siz çalışınca ayağınızı uzatacak bir yorgan alabiliyorsunuz.
Biz aynı oranda çalışınca yorgan kıçımızı zor kapatıyor. Baldır bacak ayak falan hep açıkta. Cenin pozisyonu bile kurtarmıyor öyle diyeyim.

Ahahahhahahahhahahahahahhahahah :rolleyes:
Buraya gelinde dayakci kocayla tecavuzculerle ve hicbirinin ceza almayisiyla gunde 10-12 saat çalışıp azıcık maas alip onu da marketlerde enflasyonda eriyip gidisini her an deprem riskli ulkede carpik kentlesmeyi ulkemizdeki vasifsiz suriyelileri issizligi adam kayirmayi gorun gelin buyrun gelin

Karşılaştırma böyle yapılır, siz orada euro kazandığınız için rahat ya da zengin vs değilsiniz, kimse bunu söylemiyor.

Sizinle aynı emeği verip, burada karşılık olarak ancak 4 de 1 temel ihtiyaca ulaşabilmek sıkıntı.
En güzel açıklaması bu👏🏻

Niye gidersin sana git otelde tatil yap demiyor kimse halk plajına da gidersin ücretsiz imkan cok şikayet etmedigin surece
konuyu yanlış okudun galiba kuzum ben otele tatile gittim demedim ki herkes rahatça gidiyor artık yazan arkadaşa cevap yazdım gidemiyor babındaa yaniii

4 senedir trye gelmeyip dolu kafeleri iphonelari nerde gördünüz.? 4 sene önce gördüğünüzü mu söylüyorsunuz. Yaşamadığınız yerle ilgili iyi aslında herkes mutlu herkes geziyor vs diye mı yorum yapıyorsunuz

Bencw
4 senedir trye gelmeyip dolu kafeleri iphonelari nerde gördünüz.? 4 sene önce gördüğünüzü mu söylüyorsunuz. Yaşamadığınız yerle ilgili iyi aslında herkes mutlu herkes geziyor vs diye mı yorum yapıyorsunuz
Ben tr ne zaman gelsem otobüste yolda göruyorum daha ben alamadım kusura bakmayın

Ya iyi bari boyle pahalilik konularinda eskiden sukur edin sukur etmiyonuz ondan boyle; ben asgari ucretle para arttiriyom; bizi cekemiyolar sogan fiyatlari ondan yuksek; almanyada dilimle karpuz aliyolarmis enistem soyledi falan filan bi suru mesaj gelirdi sukur burda bile azalmis herkes durumun farkinda. Belki bi milletce silkinme olur ya. Var yine de istanbulun gobeginde 3. Katta oturana inek besle sutunu sat etini ye diyen de. Dur bakalim

Ekonomistsiniz haa almanya da kdv 0a cekildi

Ben Türkiye’ye kıyasla söylemiştim

Türkiyedeki durumu Almanyadaki ile kiyaslayamazsiniz cesitli faktörlerden dolayi. Simdi uzun yazip kimseyi de yormak istemiyorum. Zaten en cok bu hata yapiliyor böyle tartismalarda. Ne Türkiyedekiler Almanyadaki gecimi yasiyor, nede biz Türkiyedekini. Bence iki ülkedeki "gecim zorluklari" bile farkli. Allah herkese kolaylik versin. Ben en son gittigimde en cok bebek ürünlere istenen fiyatlara üzüldüm. Temel ihtiyaclar da iyice pahalanmis. Bu sene gidemedim ama duyduguma göre fiyatlar daha da artmis

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X