Evlenip gelmissimiz ama kocanizin ailesine hizmetci olmussunuz. Yurt disina gelin aliyorlar;
Gelin mutlaka kocasinin ailesiyle yasayacak, silip süpürecek pisiricek,
Disari tek basina cikmayacak, kayinvalidesi kayinpederi izin verirse kocasi alisveris merkezine götürecek,
Dil ögrenmesi icin kursa gönderilmeyecek, ögrenirse gözü acilir cünkü. Saga sola gitmek gezmek görmek isteyecek,
Sadece belirli kisilerin evine -o da kocayla mutlaka- gidilecek,
Acik havada yürüyüs yapmak, ormanda nehir kenarinda falan yürümek, acik-kapali havuza gitmek zinhar yasak...
Sonra da yurtdisi söyle kötü böyle kötü. Insanlarin sosyallesmesi kendini gelistirmesi icin her türlü imkani taniyorlar burada. Kücük cocugum var birakamiyorum diyenler icin bile ücretsiz anne-cocuk kurslari var. Anne kurstayken oyun odasinda cocuklara ücretsiz bakiliyor. Kültürler kaynassin diye yöresel yemekli organizasyonlar yapilir tüm milletten insanlar yapar yemegini gider bizimkiler gitmez. Halbuki kendini ifade edebilmek icin güzel bir bahane, yiyen herkes tarif sorsa en azindan 3-5 kelime ögrenip tarif etmeye calismak özgüven kazandirir. Yurt disini kötülemek yerine icinde bulundugunuz ortami kötüleyin ve degistirmeye calisin. Sizi köle olarak getirmediler birey olarak haklariniz var. Esinize söyleyin, ben dil kursuna gitmek sosyal olmak istiyorum deyin. Her gün cikin yarim saat yürüyüs yapin.
Ülkeyi ve insanlarini tanimak icin bir sans verin. Yurtdisi cok kötü diye önyargili olmayin. Bakin daha bugün bütün cocuklarin dis kontrolü vardi. Okul öncesi cocuklar dahil 6 ayda bir dis doktoruna gitmek zorundalar. Ben kendim baska
doktora götürücem diye sallayamiyorsunuz cünkü dr dan rapor istiyorlar götürdünüz mü götürmediniz mi diye. Bir ay sonra da genel cocuk dr kontrolleri var. Yine okul götürüyor. Cocugun kimligine milliyetine bakmiyorlar, hepsine esit muamele yapiliyor. Okul baslamadan daha bir sürü kurs icin kayit acarlar. Dans, müzik, spor el isi... cocuk hangisini isterse ona yazdir. Hic bir sey ödemiyorsun sirf cocugun beyni, vücudu gelissin diye devlet kendi karsiliyor.
Ben de ilk geldigimde kimseyi tanimiyordum. Kizimin oyun grubunda bir arkadas grubu vardi. Bir gün beni de cagirip davet ettiler, o günden beri ayni grubun ayrilmaz parcasi oldum. Haftada bir sabah toplanip cay kahve iceriz, ayda bir aksam da yemege gideriz. Dili gelistirmem icin bana cok yardimlari oluyor. Benim yanimda yavas ve anlayabilecegim kadar basit konusuyorlar. Yalniz ben geldigimden beri dil kursuna gittigim icin cok yabancilik cekmedim. Siz konusun ben dinliyorum bana yardimi oluyor derdim.
Uzattim kusura bakmayin, yapmaniz gereken ilk ve en önemli sey bir dil kursuna yazilmak. Ileride cocugunuz olup okula oyun grubuna basladiginda ögretmenlerle az da olsa konusabilmeniz lazim. Sirf bunun icin kurs var desem? Yani cocugun ögretmeni veya doktoruyla kurulabilecek en basit diyaloglar icin bile kurs var.