siz olsanız ailenizden ayrı bir şehirde üniversiteye gidermiydiniz?

Herkes ailesinin yanında mı okudu, okuyor?
Ben istanbul gibi bir şehirden kalktım gittim küçük bir ile..
Yine olsa yine giderdim.
Para verseler ailemle aynı şehirde okumazdım.
Evde sorumluluğun çok daha fazla oluyor.
Ben kendi adıma evde olsaydım okulumda o kadar başarılı olamazdım.
Hele yaz akşamlarında arkadaşlarınla yaptığın aktiviteler, eve gitmem gerek derdi olmadan.
Kendi ayaklarının üzerinde durabilmek...
Bence ayağına gelen şansı kaçırmışsın.
Benimde kardeşim küçüktü ama alışıyor insan.
Hatta okul bitmese keşke bile diyorsun...

üni.ye de ailemden ayrı şehirde gittim görev yerim de aileme uzak oldu. 8 senedir ailemden ayrı şehirdeyim. ama aileme bağlıyım ve her tatilde fırsatta giderim. ayrıca üni demek hayatı öğrenmek, insanın kendine güveninin gelmesi demek, yalnız başına biçok şeyi başarabileceğini görmek demek. erkek gibiyim derler ya ben şu anda öyle durumdayım. kendi başıma herşeyi yaparım. aylarca evde tek kalabilirim, korkmam. ailen sıkıntı yapmıyosa git canım sana çok katkısı olcaktır.

bende 4 yıl ailemden ayrı okudum..
annem beni 4 yıl boyunca her gönderdiğinde ağlardı, günde 2 kez tlfnda konuşurduk en az :27:
ilk ay dedimki ben geri dönüyorum yapamicam :1:
iyiki dönemişim..
çok zorlanmıştım başlarda ama bilen bilir, üniversite insana çok şey katmaz, eğer kişi kendini geliştirmeye çalışmazsa..
bana üniversitenin kazandırdığı en güzel şey, kendi ayaklarımın üzerinde durabilmemi sağlayan bi kişilik oldu..
ben her işi ailemin yapmasını bekleyen, üşengeçin tekiydim :27:
4 yıl boyunca hayatı öğrendim diyebilirim ve şimdi kendime güvenim kat kat arttı,
her işimi büyük bi gururla kendi başıma hallediyorum..
geriye dönüp bakıyorum ve iyikide ailemden uzakta okumuşum diyorum :34:
kesinlikle git, hayatı orda öğreneceksin ve pişman olmayacaksın emin ol :34:

Bu eğitim yılında erciyes üniversitesinde gayet ıyı sayılabılecek bır bölumu kazandım aslında ve ızmırde yasıyorum tercıh yaparken gıderım neresı olursa ne olacak kı dıye dusunurken tercıh ıslemlerı bııttıgınde benım bu dusuncem tamamen kayboldu ve gıdemeyeceğimi anladım. okulun kayserıye cıktıgını görunce sevınmek yerıne sureklı aglamıstım halbukı ortalamamın da uzerınde bır yer gelmıstı. kaydımı yaptırdım okulumu dondurdum ve geri geldım sımdı kkendı cabalarımla tekrar hazırlanıyorum ama aynı zamanda cok kararsızım babam cok baskıcı bırı yanı onu yapma oraya buraya gıtme tavırlarında anlarsınız..ama gene de ayrılamıyorum bır de kardesım var 2 yasında hele onu hıc bırakamıyorum gıtsem dıyorum rahat olurum en azından kalsam unıversıte hayatı dıye bısey olmaz lıse gıbı olur ama en azından huzurum yerınde olur yanı özlem duymam dıye dusunuyorum kafam cok karısık sızce ne yapmalıyım:17:

kesinlikle gitmelisin bende erciyes mezunuyum ve erciyes üniversitesi süper kampüsüyle amfisiyle ve şehir mükemmel belki iş bulup kayseride bile kalmayı düşünebilirsiniz :) tebrik ederim buarada :)

Gitmezsen sonradan pişman olabilirsin ailen kaçmıyor ki bir yere ayda bir gidersin yanlarına..Hem alışıyor insan bir de arkdaş çevren iyi olursa daha kolay alışırsın.

Siz olsaydınız gidermiydiniz demişsin ben 2 yıl gittim şuanda da açıktan devam ediyorum 4 yıla tamamlamak için gene yollasalar gene giderimm :34: :34:

ankarada okumuş aslen kayserili (ailem halen orada ben ankarada kaldım mezun olduktan sonra) kısa sürede izmirde yaşamış birisi olarak şunu söyleyeyim Kayseri İzmirden sonra çok farklı gelecektir sana, aslında çok güzel bir şehir ama sosyal anlamda belki seni tatmin etmediği zamanlar olabilir. ama emin ol üniversiteyi şehirdışında okumak bir o kadar zor bir o kadar da keyifli ve sana çok şey katacaktır. ilk dönemler sıkıntı yaşasanda sonra hayatına dair en güzel anıların yurt yada ev arkadaşlarınla geçirdiğin zamanlar olarak kalacak... ancak bunun için kararsızlık yaşamaman lazım ki ilk dönemi atlatabilesin, yoksa sıkıntı yaşayınca ben yapamıyorum döneyim diyebilirsin... İzmir gerçekten çok güzel bir şehir ancak ailenle beraber okurken liseden farksız olacaktır, ailenden ayrı şehirde okuyarak hayata dair çok şey öğrenmiş olacaksın... karar verirken ailenle ilişkilerin nasıldır? (benim mesela en bastan beri hayalim ailemden ayrı yurt ve ev arkadaşlarımla birlikte olmaktı) İzmir'i çok sevenlerden, denizsiz yapamam diyenlerden misin? insan ilişkilerin nasıldır kolay arkadaşlıklar kurabilir misin? yurtta kalacaksan yurt hayatı nasıl geliyor sana? belki bunları değerlendirirsen daha kolay karar verebilirsin... umarım hakkında hayırlısı ne ise onu yaşarsın, kayseri ile ilgili yardımcı olabileceğim birşey olursa sorabilirsin...

Herkes ailesinin yanında mı okudu, okuyor?
Ben istanbul gibi bir şehirden kalktım gittim küçük bir ile..
Yine olsa yine giderdim.
Para verseler ailemle aynı şehirde okumazdım.
Evde sorumluluğun çok daha fazla oluyor.
Ben kendi adıma evde olsaydım okulumda o kadar başarılı olamazdım.
Hele yaz akşamlarında arkadaşlarınla yaptığın aktiviteler, eve gitmem gerek derdi olmadan.
Kendi ayaklarının üzerinde durabilmek...
Bence ayağına gelen şansı kaçırmışsın.
Benimde kardeşim küçüktü ama alışıyor insan.
Hatta okul bitmese keşke bile diyorsun...

sonuna kadar katılıyorum.
ben aılemın yanında okudum onun sıkıntısını bır ben bılırım valla.
yanlıs anlasılmaya sebep olmak ıstemem ama,aılenın yanın da okul okumak gercekten yorucu bunaltıcı oluyor.
yasının verdıgı heyecan ıle yapmak ıstedıgın hıc bırseyı yapamıyorsun .
unv zamanları gıbı bır zaman var mı ya?
en heyecanlı en guzel zamanlar bence .
herseyı yasında ve zamanında yapmak da ayrı guzel.
aılen yanında olunca hıc bırsey yapamıyorsun .
okulda yapılan aktıvıtelere katılmana ızın vermezler,etute kalırsın ınanmazlar laf soz anlatamazsın
eve gec kaldım sorunu ooo bunun gıbı bırcok neden

kayseride 2 yıl yaşadım bence muhteşem bir şehir izmirin denizi var ama kayserinin gelişmişliği ve izmir e oranla düzlük olması harika..bende ailemden ayrı büyük bir şehirde ünv. okudum hemde yanıbaşımda başka büyük bir ünv. yi kazanacakken iyikide yapmışım bunu..ailenden ayrı yaşayınca büyüdüğünü ve hayatın nasıl bir şey olduğunu anlayacaksın.kesinlikle gitmelisin kayseri hakkında hiç bir şüphen olmasın karbonmonoksitsiz havası yeter izmirde boğuluyorsunuz be havasızlıktan..

kesinlikle gitmelisin. ben de ailemden 6 saat uzaga tasindim universite icin. iyi ki de yapmisim, cok buyuk getirileri var. insan daha sorumluluk sahibi, daha ozgur bir birey oluyor. aile yaninda okumadigima sukrediyorum. 18 yasinda ankara'ya yerlestim 9 yil yalniz yasadim. cunku universite bittikten sonra eve dondugumde kendi ailem de olsa bir baska duzene ayak uydurmakta cok zorlandim 3 hafta sonra gerisin geriye ankara'ya dondum ve de yerlestim :1: - yani evlenene kadar. bence herkes hem yurt ortamini ve de ev ortamini bir kere olsun tatmali. bambaska birsey.. aile ile yasamanin tek iyi yani yemek camasir vs hazir olmasi tabi onu rahatlik olarak goruyorsaniz. bence bir baska sehirde kendi ayaklarinizin ustunde durabilmenin verdigi zevk ile o rahatlik kiyaslanamaz bile.

unıversıte dedgın aıleden ayrı olmalı. hayatı nasıl ogreneceksın oyle olmazsa? ben 12 saatlık uzakta okudum memnunum:nazar:

konserler festivaller, haftasonlari 2 gunlugune okuldan otobus kaldirip olimpos'a gitmeler :1: aksam stadyumda gitar calip sarki soylemeler. sosyal aktiviteler, gece yurtta/evde arkadaslarla sabahlamalar o sohbet muhabbet... say say bitmez neler sigdirdim onca senenin icine. ailenle olsan eve gel tv izle odev yap. yani tabi illa ki sosyal hayatin olur ama aileyle olmak cok buyuk bir kisitlama, ankara'li olup da ailesiyle yasayan ama sonra fenalik gecirip yurda cikan insanlar tanidim :1: sehir disinda okumaya karar verirsen ilk birkac ay bocalama olursa olur ama sonra iyi ki bu karari vermisim dersiniz benden soylemesi..

ben her gencin ünv.yi ailesinden uzakta okumasından yanayım.insan ancak yalnız kaldığında hayatı tanıyor.kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğreniyor.insan sarrafı oluyor.

Son düzenleme:
bende küçük bi şehirde büyüdüm. üniversiteyide izmirde kazandım. ve gittim. tabi benim için çok daha avantajlı bu durum. çünkü küçük şehirden büyük şehire geçmek özgüven açısından çok şeyi değiştiriyo. sana gelirsem benimki kadar olmasada senin içinde avantajlı. izmirden kayseriye gitmek tabiki üzücü bi durum. (heleki izmiri gördükten sonra bunun ne akdar olduğunu düşünebiliyorum :)) ama ailenden uzak sorumluluk almayı, kendi ayaklarının üstünde durmayı öğrenebiliyosun. bi dönemi bitirdim. ve yurtta kaldığım sürede ufak tefek o kadar çok şey öğrendimki. bunları seninde yaşamanı tavsiye ederim. umarım bi dahaki sınavında gönlüne göre bir yer kazanırsın. bu sefer aynı hatayı yapmamanı dilerim :)

bende ailemden farklı bir şehirde üniversite okudum bu gayet doğal birşey.kaldıki erciyes üniversitesi çok iyi bir üniversite ve kayseri hem çok rahat hem çok güzel hem de büyük bir şehir.

Kesinlikle giderim.
Ki zamanında gittim de.
İnsanın kendine ulaşması, kendini bulması, bir başına ayakta kalmayı öğrenebilmesi, hatta büyümesi için en güzel fırsat bu.
Ciddi anlamda değişiyorsun, kim ne derse desin, uzak kalmadan ayakta durmayı öğrenemiyorsun,bunu ancak gidip geldiğinde fark ediyorsun.

Şimdiki aklım olsa 1 kez daha giderdim şehirdışında okumaya.
Ama tek farkla geri dönmezdim... :41:
Aileden ayrı okumanın keyfi başka... Gerçekten herşeyiyle çok özlüyorum o günleri... :25:

Bu eğitim yılında erciyes üniversitesinde gayet ıyı sayılabılecek bır bölumu kazandım aslında ve ızmırde yasıyorum tercıh yaparken gıderım neresı olursa ne olacak kı dıye dusunurken tercıh ıslemlerı bııttıgınde benım bu dusuncem tamamen kayboldu ve gıdemeyeceğimi anladım. okulun kayserıye cıktıgını görunce sevınmek yerıne sureklı aglamıstım halbukı ortalamamın da uzerınde bır yer gelmıstı. kaydımı yaptırdım okulumu dondurdum ve geri geldım sımdı kkendı cabalarımla tekrar hazırlanıyorum ama aynı zamanda cok kararsızım babam cok baskıcı bırı yanı onu yapma oraya buraya gıtme tavırlarında anlarsınız..ama gene de ayrılamıyorum bır de kardesım var 2 yasında hele onu hıc bırakamıyorum gıtsem dıyorum rahat olurum en azından kalsam unıversıte hayatı dıye bısey olmaz lıse gıbı olur ama en azından huzurum yerınde olur yanı özlem duymam dıye dusunuyorum kafam cok karısık sızce ne yapmalıyım:17:

Canimmm.bende antalyaliyim.ve kayseride okudum.ilk zamanlar zorlandim aileden ayri olmaya ama oylr bi alistimkiii bi senede fazladan kalmak icin yuksek lisans yaptim:) bencr hic dusunme universiteyi disari da okursan farki goruceksininsanin en guzel donemleri bence.

ayrı okumanın aile baskısından kurtulma yolu olduğunu özgürlük olduğunu düşünüyor bazı arkadaşlar.
o yüzden git diyorlar sanırım.
sen okulunu bitirmeye odaklan. bitince zaten iş hayatın ve sonrası özgürlüğün olacak.
ailenden ayrılmana bir okul bitirme zamanın kalmış.
bu süreyi evinde geçir.
rahatına bak.
ben akşam olunca evlerine giden arkadaşlarıma çok özenirdim.
sen orda kendine bir çevre ve ortam bulup alışana kadar okul bitmiş olacak.
özgürlük falan hikaye. ne yapacaksın ki sanki özgür olunca.

Aile baskısı yaşayanlar için evet bence ayrı şehirde okumak bir özgürlüktür.Özgürlük insanın hayatını değiştirir.
Saat kaçta yemek yiyeceğine karar vermek bile bir nevi özgürlüktür.Sosyal hayatı çoğu aileler kısıtlıyor.Bence bu önemli.
İş hayatına başlayınca aynı özgürlük olmuyor,yoğun tempo içinde yorgunluktan kendine zor vakit ayırıyor çoğu kişi.İş hayatı evlilik iyice kısıtlıyor.
Başka şehirde de okuyunca okula odaklanmak isteyen odaklanıyor.Bu kişinin kendiyle alakalı.
Ben çok şükür gezdim de ders de çalıştım 4 senede okulu da bitirip mezun oldum.

kazandığım bölüm gerçekten istediğim benim mutlu olabileceğim bir bölümse giderim. ben aynı şehirde üniversiteyi kazandım. bazı artıları tabi ki var ama uzakta olmak kendini bilen bir insana daha fazla artı katacaktır.

Back
X