Kimseye surunsun demedim. Ama bu ev araba almak gibi tasinmazlarla ilgili anlasmazliklarda sunu diyorum. Kadinlar genelde maaslarindan odemeyi yapsinlar veya yapmasinlar evlilik birligini unutuyorlar. Evin parasini odeyen kadinsa mutfak masrafini faturayi da odeyen erkek. Kadinlar tasinmazlari ben odeyeyim gozle gorulsun ama yedigim ictigim kullandigimi adam odesin nasil olsa hak iddia edemez moduna giriyorlar. Bu da bir gercek.
Kimseye surunsun demem. Tarzim degil. Ama evliyken de bosanma hesaplari yapana da samimi gozle bakamam. Bir insanin surunmesine ev engel olmaz. Kadinin isi var meslegi var maasi var ayol. Hala surunecekse zekasal sorunu vardir.
İyi de bu durumda evlilik birliğini sarsan erkek. Peşinatı ve taksitleri kadının ödeyeceği ev kendi üzerine olsun diye diretiyor. Adam güya ataerkil ama kadının altınlarını ve maaşıyla kendine ev aldırmak istiyor.
Adam da faturaları ödeyecek de adam ortak tapuya yanaşmıyor ki. Tamamı benim olsun diyor. O yüzden birliği sarsan o.
Evin peşinat kısmı dışında kalanı kayınpeder kendi hesabından çekip pat diye ödeyecek, sonra ona olan borç kadının maaşıyla her ay elden ödenerek kapatılacakmış. Yani boşanma durumunda, adam “bu ev babamın parasıyla alındı, kadının hakkı yok” diyebilecek. Konu sahibi de eşi için “boşanma durumunda çirkinleşecek biri” diyor.
Siz şöyle demişsiniz: “Siz de calisan kadinsiniz. Olasi bir bosanma ve esinizin evi satma durumunda sokakta kalmayacaksiniz. O halde bunun icin anlasmazlik cikarmanin,tat kacirmanin ne anlami var?”
Çalışan kadın olunca daha büyük haksızlık değil mi? Kadın hem dışarıda hem evde çalışıyor. Yukarıda bir arkadaş da yazmış. Adam faturaları ödüyorsa, kadın da evi temizliyor, yemek yapıyor, çamaşır asıyor, misafire hizmet ediyor, çocuk büyütüyor. Böyle ataerkil kafa yapısına sahip adamın ev içindeki işlerinin yarısını adil bir biçimde yaptığını sanmıyorum.
Yıllarca hem evin dışında çalışıp, para kazanıp, hem evin içinde çalışıp, temizlikçi, aşçı, dadı, hizmetçi işlerini parasız yapıp, bu şekilde de maddi katkı sağladıktan sonra, “boşandığında çirkinleşecek” bu adamdan ayrılınca evsiz kalma ihtimali var. Bu kadar maddi katma değer yaratıp, karşılığı bu mu olsun? Sizin dediğiniz gibi “olsun, nasıl olsa çalışan kadınım, sokakta kalmam” mı desin? Bu adil mi?
Psikolog da “alınacak ev için maaşınızı vermeyin” demiş. Ben zaten ev illa ortak tapu olsun demedim. Kocası onun mehiriyle kafasına göre yatırım yapabiliyorsa, kadın da kendi maaşıyla istediği yatırımı yapabilir.