• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sizce bu sürü psikolojisi mi?

weiss

Hayr-ül a-bı dıde
Kayıtlı Üye
7 Mart 2012
3.387
428
198
Almanya
Dert degil de benim ki sadece cevabini bulamadigim bir soru.
Türkiye´ye izine gitmistim.
Yilini hatirlamiyorum.
Cocuklarin, genc kizlarin sacinda hep ayni toka vardi.
Bende dayanamadim " bunlar ne böyle takim olmuslar, hepsi ayni tokayi takmis" dedim.
Akrabalar " aaaa bilmiyormusun sen o SILA tokasi cok moda" dedi.
Televizyon da arasira reklamini gördügüm bir diziydi.
Sonra her izine gittigimde sürekli dizi kahramanlarinin birseyleri modaydi.
Bihterin cizmesi, Hürremin yatak örtüsü, yüzügü, bilmem iste corabi, tokasi, taragi susu busu.
Ama herkes bir akim halinde ( istisnalar olabilir ama cogunlugu olusturmuyorlar) popiler kültürde ki hayal kahramanlarinin kopyasi oluyor.
Son zamanlarda izlemesemde bende dizi izlerdim.
Mesela ezel dizisini izlemistim,
baslarinda öyle bir gecer zaman ki dizisini izliyordum ama sonra diziyi uzatmak ve daha fazla para kazanmak icin uzattikca uzattilar sacmalasti, biraktim izlemeyi.
Dizi tuttupta " hazir tutmusken , uzatin" mantigi ile is yapilinca, hala izlemeye devam edersem kendimi aptal gibi hissediyorum.
Senarist oturup uzatmak icin en sacma seyleri yaziyor bende oturup izliyorum gibi geliyor.

Bir de yine izine gidince karsilastigim birsey var.
Akraba ziyaretlerinde, es dost ziyaretinde evlere gidince bir bakiyorum evler birbirinin ayni.
Ayni derken mobilya renkleri, evin metrekaresi, odalarin yerleri farkli ama hep ayni tarz döseme.
Nerdeyse herkesin evinde iki oturma odasi var.
Solan olarak gecen oturma odasinda istisnasiz herkesin koltuk takimi ve yemek masasi, konsolu var.
Oda kücük büyük farketmemis.
Herkes tikis tikista olsa onlari oraya koymus.
Düsünüyor insan.
Yahu iki oturma odasi olacagina ve böyle tikis tikis yapacagina birini yemek odasi yapsana.

Birde son zamanlar da herkesin kusursuz görünme cabasi var.
Estetikle herkesin hokka burun, dolgun yanak, sexy dudak falan olmasindan bahsediyorum.
Kendineleri has özellileri gidiyor, kopya gibi oluyorlar.
Tabi saglik sorunundan yada cok cok ihtiyac olanlarindan bahsetmiyorum.
Kusursuz olma abasindan bahsediyorum.

Düsünüyorum, aceba sürü psikolojisi mi bu?
Yoksa aslinda normal de bizler uzaktan bakiyoruz bize mi tuaf geliyor?
Tabi herkesi icin söylemiyorum bunlari, istisnalar herzaman vardir.

Amanin konu yanlis yere olmus:)
Sevgili editörlerimizden rica olunur, bir derdim vara alinabilirmi:)

Sürü psikolojisi değil,tek sebebi özenti.O hayatlara,o insanalara özenildiği için onlar gibi olmak istiyorlar.Doğal olarakta herkesin herşeyi aynı oluyor.

hay ağzına sağlık

aynen öyle herkes birbirinin kopyası olsu

bi çarşıya pazara çıkalım herkeste aynı kıyafet
açık kapalı farketmiyor

hatta çok beğendiğim bi etek var bu aralar ama artık göre göreee öğ geldi derlerya

sırf bu yüzden almıyorum

bu yüzden eteksiz kalcam yakında :37:

evlere gelince evet evlerde aynı

evlenirken konsoldu masaydı hevesle aldım
şimdi uğrasıp duruyorum lojmana sığdıracam diye
böyle taşınacağım lojmanalara sıkısacağım aklıma gelseydi hayyatta almazdım
şehir merkezinde güzel bi eve taşınınca
alırdım ama en azından kendime has beğendiğim tarzda özel yaptırrdım en azından

bırakın kusurlarımız olsun

artık biz evleri değil

evler bizi kullanıyor hakkatten

biz elbiseleri değil elbiseler bizi kullanıyor artık :50::50::50:

Son düzenleme:
yurtdısında durum nasıl pekı.turkıye yı bu kadar elestırdıgınıze gore orada bambaska yasanıyor herhalde

Bunu herkes kendince yorumluyor.
Ben de özel sektör çalışanı olarak yorumlayacağım...
Piyasayı hareketlendirmek için 'Sılanın tokası' 'Bihter çizmesi' gibi benzetmelerle esnaf para kazanma ve evini geçindirme peşinde.
Buna yılbaşı sevgililer günü babalar anneler gününü de ekleyebilirsiniz.
Çok görmemek lazım...
Siz kendi pencerenizden olduğu gibi biz esnaf da kendi penceremizden haklıyız.
Amaç sadece ekonomiyi canlandırmak. :34:

Klon savaşları gibi yemin ederim. :37: Sadece aynı görünseler yine iyi, aynı kelimelerle konuşuyorlar bir de. Mesela bir süredir herkeste bir "tüketiyorum" lafı almış başını gidiyor. "Çok elma yerim." değil de "Çok elma tüketirim." gibi. Ne tüketiciymişiz arkadaş. Bunların elbise ve ayakkabı tüketen cinsini de gördüm. :18:

Bir insan kim ne giymiş, ne modaymış, kimde ne varmış, bende niye yok diye düşünmeye harcayacağı enerjiyi kendini geliştirip, keşfetmeye harcasa bu sorun kökten çözülür aslında. Biraz da tokgözlü olmak lazım tabi. Herkes herşeye sahip olmaya çalışınca, o herşey herkeste olmuş oluyor doğal olarak. =)

yurtdısında yasayan turkler icinde durum pek farklı gorunmuyor burdan maalesef birini gordugumde hemen kesin almancıdır diyebiliyorumki oyle cıkıyor veya hollandadan gelmis belcikadan tutuyor yani bir dugune gittim dugunde tanıdıkların yurtdısından gelen akrabaları vardı yani hepsini cımbızla cekip cıkartabilirdim hepsi bir ornek giyinisler makyajlar sıp diye tanınıyor yani..bu turkiye ye ozgu bir durum degil bu sıla tokası hurrem yuzugu falan her izleyende edinmiyor zaten sadece asırı fanı olan varsa onlardır..ev konusunda da oturma odasında daha cok vakit geciriliyor daha rahat koltuklar tercih ediliyor birde devamlı ordasın ama salon oyle degilki daha sık seyler tercih ediliyor ha tabi herkesin evi 3 oda bir salon olmuyor..

Son düzenleme:
Etkilnememek mümkün değil ki
Sonuçta en çok izlenen diziler üreticlerde bunlardan faydalanıyor
Konuyka alakası yok ama popüler kültür deyince aklıma ''herkesin bir popisi vardır'' geldi :1:

aslında normalde sen uzaktan baktığı için tuhaf geliyo.....

yurtdısında durum nasıl pekı.turkıye yı bu kadar elestırdıgınıze gore orada bambaska yasanıyor herhalde

Amacim dur su Türkiye yi bir elestireyim gibi birsey degil!! Sadece dikkatimi ceken ve nedenini anlayamadigim seyleri paylastim.
Sahsen burada iki tane oturma odasi hic yok. Yani yapsan gülerler o derece.
Bazilari dizi izler ama onlara ait birseylerim olsun cabasi yok. Yani cizme yüzük gibi.
Estetik ameliyat yok denecek kadar az. Hatta benim tanidigim onca kisi icinde sadece 1 kiside var.
Dogal olmayip öyle kasi gözü, burnu yeniden yapilandirilmis kisilere cevremde raslamadim hic.

yurtdısında yasayan turkler icinde durum pek farklı gorunmuyor burdan maalesef birini gordugumde hemen kesin almancıdır diyebiliyorumki oyle cıkıyor veya hollandadan gelmis belcikadan tutuyor yani bir dugune gittim dugunde tanıdıkların yurtdısından gelen akrabaları vardı yani hepsini cımbızla cekip cıkartabilirdim hepsi bir ornek giyinisler makyajlar sıp diye tanınıyor yani..bu turkiye ye ozgu bir durum degil bu sıla tokası hurrem yuzugu falan her izleyende edinmiyor zaten sadece asırı fanı olan varsa onlardır..ev konusunda da oturma odasında daha cok vakit geciriliyor daha rahat koltuklar tercih ediliyor birde devamlı ordasın ama salon oyle degilki daha sık seyler tercih ediliyor ha tabi herkesin evi 3 oda bir salon olmuyor..

Belki ekonomi canlansin diyedir bilmiyorum ama herkesin hayati kopyalasiyor, siz herkeste olmuyor diyorsunuz ama ben herkeste görüyorum.
Bircok sehire gidiyoruz, geziyorum ama hemen hemen herkeste oluyor.
Neden daha SIK bir oda neden herkes birbirine gösteris pesinde? Insanlarin odalari kücük oluyor ama yinede tikis tikis o esyalari dolduruyor.
Neden insanlar evlenecek bile parasi yokken, cok güzel dügün , en SIK esyalar bilmem neler pesinde, sonra borc yüzünden bosaniyorlar.
Ayrica buradan gidenlerin farkedilmesi konusu cok dogru.
Evet farkediliyor ama hepsi ayni oldugundan degil.
Ben birkeresinde amcamin kizi carsiya ciktim, hatta üzerimdekiler amcamin kizinin giysileriydi, onlara giderken fazla giysi götürmemistim ve benimkiler kirlenince onunkileri giymistim.
Yani üzerimdeki giysilerde farkli degildi ama carsiya ciktigimizda alisveris yaptigimiz bir magzanin calisani bana hangi ülkede kaliyorsunuz demisti.
Yani farkediliyor ama ayni olmaktan degil, sebebini bende bilmiyorum ama farkediliyor.

Son düzenleme:
Dizi modalarını hiç anlayamadım anlayamayacağım ama bayağı bir insan etkileniyor olmalı sizin dediğiniz gibi ki büyük boya firmaları art arda Sultan rengi, harem ışıltısı tarzı isimlerle bildiğimiz turuncuyu piyasaya sürüyor tekrardan, yani dert edilecek çok birşey yok aslında mutlu olacaklarsa sokaktaki on kadından sekizini hürrem saçıyla görmek beni rahatsız etmez.

Bir de yaşadığınız ülkede nasıldır bilmiyorum ama Türkiye'de iki oturma odalı evlerin olma sebebi, birisiniz oturma odası diğerinin salon olmasıdır. Oturma odasında evin normal ferdleri günlük yaşantılarını geçirirler, misafir gelmedikçe salona girilmez, asla salona konulan o büyük masalarda ev sahipleri özel gün harici yemek yemez, o büyük salonlar, güzel yemek takımları misafir bekler ki ev sahipleri kullanıp eskitmesin. Bu sürü psikolojisinden çok, kendi rahatını başkalarının ne diyeceği kadar düşünmemeseniz kaynaklanıyor bana göre.

ben de tam tersi yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın popüler şeyleri daha çok takip ettiğine inanıyorum.
siz, dizi karakterlerinin elbisesi ayakkabısından bahsetmişsiniz bunları genelde genç kızlar kullanıyo burda mesela benim çevremde böyle en azından.
onların da giyim tarzları hayata bakış açıları yeni yeni oluştuğu için etkileniyolar popüler kültürden.
bugün ne giysem diye bir program var takip ediyo musunuz bilmem ama orda yurt dışından gelen yarışmacıların ciddi bir çoğunluğu estetikli idi.
çoğunun saçları platinden çiğ sarıya sarının bütün tonlarına boyanmıştı.
özellikle dikkatimi çekmişti bu durum.

kılık-kıyafet, dekorasyon vs bunlarda akımlar var.
ben evlendiğimde mesela beyaz koltuklar çoook modaydı, aynı yıllarda evlenenlerin evleri birbirine çok benziyo...
gözünüz alışıyo bir süre sonra benimsiyosunuz, zaten maddi açıdan orta karar bir ev döşemek istiyosanız çok farklı, tarzı olan mobilyalar almanız mümkün olmuyo malesef.

evdeki fazladan konsol vitrin vs.ye gelince ben hiçbirini almadım evim küçük diye ama insanların çok fazla ıvırzıvırı var hele eski evlerin, o konsollar vitrinler olmasa herşey açıkta kalır, e onlar bizim gibi de değil yokluk gördükleri için herşeyi kıyıp atamıyolar, benim ananem plastik yoğurt kaplarını biriktirir ben cam kavanozları bile atarım(tabi cam toplama zımbırtılarına:)
evet tıkış tıkış oluyo evler ben de sevmiyorum ama eskiler öyle işte...

çok güzel yazmış,anlatmışsın cnm

ben bu durumlardan,bu sıraladıklarından nefret ediyorum

..

düzene uymaktan,her şeyin basit,sıradan da olsa insanların kendi zevkleri yokmuş gibi aynı şeyleri kullanıyor olmalarından,aynı görüntülerden

orijinal olan bir şeylerin kalmayışı,sokakta insanların hep aynı tip oluşu,evler,yaşam tarzları,hatta konuşma şekilleri

bişey "moda"ymış diye herkesin onu alıp kullanıp iki gün sonra da başkasını sırf yine artık bu moda deyip almaları

aynı tip yüzler,aynı tip saçma düşünceler.. her şeyi bi kalıba sokmalar.

yazsam daha neler neler çok uzun sürer sanırım

sevmiyorum...

hiç hoşlanmıyorum

bi dizide birinin çıkıp kızların ona bayılmasını felan da anlamıyorum iki gün sonra da başkası çıkıyor.kalıcı ve akılcı zevkler yok

mesela ben çağatay ulusoy mudur neyse hiçbi zaman beğenmedim ve beğenmeyeceğim mesela.benim tamamiyle kendime ait zevklerim var

oysa iki gün sonra başka çağataylar gelecek bu sefer de kızlar onu sevecek.gerçekten sevenler vardır ama ben çoğunluktan bahsediyorum

sonra şu platform topuklar,portföy çantalar.artık herkesin elinde.modacıyım diye geçinenler ne diyorsa insanlar sürü halinde onu yapıyor.

ve daha birçok örnek,tek tip,zevkler olmadan,düşünmeden yapılıp,beğenilen birçok şey daha..

ben de tam tersi yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın popüler şeyleri daha çok takip ettiğine inanıyorum.

Su dediginiz asla ve asla katilamayacagim, cünkü ben burdan normal kiyafetlerimi valizime koyup Türkiye ye izine gidiyorum.
Ordaki insanlar bazen benim üzerime giydigim bir blazer yada kota " ay bunun modasi gecen seneydi simdi yenisi cikti o cok moda " diyorlar.
Sasirip kaliyor. Banane ya ne modaysa, ben kendime ne yakistiriyorsam onu giyerim, kendi giyim tarzim, kendi zevkim var.
Her moda olani alip giysem cingene cadirina dönerim.

çok güzel yazmış,anlatmışsın cnm

ben bu durumlardan,bu sıraladıklarından nefret ediyorum

..

düzene uymaktan,her şeyin basit,sıradan da olsa insanların kendi zevkleri yokmuş gibi aynı şeyleri kullanıyor olmalarından,aynı görüntülerden

orijinal olan bir şeylerin kalmayışı,sokakta insanların hep aynı tip oluşu,evler,yaşam tarzları,hatta konuşma şekilleri

bişey "moda"ymış diye herkesin onu alıp kullanıp iki gün sonra da başkasını sırf yine artık bu moda deyip almaları

aynı tip yüzler,aynı tip saçma düşünceler.. her şeyi bi kalıba sokmalar.

yazsam daha neler neler çok uzun sürer sanırım

sevmiyorum...

hiç hoşlanmıyorum

bi dizide birinin çıkıp kızların ona bayılmasını felan da anlamıyorum iki gün sonra da başkası çıkıyor.kalıcı ve akılcı zevkler yok

mesela ben çağatay ulusoy mudur neyse hiçbi zaman beğenmedim ve beğenmeyeceğim mesela.benim tamamiyle kendime ait zevklerim var

oysa iki gün sonra başka çağataylar gelecek bu sefer de kızlar onu sevecek.gerçekten sevenler vardır ama ben çoğunluktan bahsediyorum

sonra şu platform topuklar,portföy çantalar.artık herkesin elinde.modacıyım diye geçinenler ne diyorsa insanlar sürü halinde onu yapıyor.

ve daha birçok örnek,tek tip,zevkler olmadan,düşünmeden yapılıp,beğenilen birçok şey daha..

Aynen.
Aynen bunlardan bahsediyorum iste.
Konusma tarzi, konusurken kullanilan kelimelerin cikarilis cekli bile ayni ya.
O kadar antipatik ki.
Böyle konusuyorlar.
Aksamaa geliiiceeez.
Ay ben sinir oluyorum ya. Herkes ayni tornadan cikmis, fabrika ürünü gibi.

biz ailece bu durumlardan nefret ederiz

hele ki annem.. hiç hoşlanmaz bizi de öyle yetiştirdi.canım annem

daha moda diye hiçbişeyi alıp giydiğimizi bilmeyiz.hatta başkalarının üzerinde çokça gördüğüm şeylere fena halde sinir olurum ve asla alıp da giymem

kimse gibi konuşmam.kendimim.kimse gibi de dawranamam.
hiçbişeyi popüler diye beğenemem
kendim neyi beğenip yakıştırıyosam onu giyerim
..

türk ünlülerin biçoğu çok kötü örnek her bakımdan.

ya dünya starlarına bakıyorum günlük yaşamlarında bi babet rahat bi kotla bi t-shirtle çıkıyolar dışarı anca özel bi yerlere giderken o da çok zarif ve hoş şeyleri giyiyorlar
ben türk ya da şu bu ayrımı yapmıyorum.ülkemi çok seviyorum ama böyle olmasına üzülüyorum

zerafet kalmadı,takma saçlar çıktı..her yerdeler.. sonra lensler o kadar yaygın ki ve aynı tip yaptırılmış yüzler:50::50:

yozlaşıyoruz kısaca gitgide.
ama ben buna kafayı taktığımdan değil,benim yaşam tarzım belli zaten içimden gelen doğrularımla yaşıyorum:31:

ve kendine has insanları seviyorum.doğal,hoş,zarif,kendi tarzı ve hayat görüşü olan..

popüler denen şeylerden haz etmiyorum

...

sevdiğimize hitap ediş şekillerimiz bile böyle sıradan olmamalı,sanki duygu ve his yokmuş gibi

aşkıııııuuummm felan:31::31:

popüler modayı her ne kadar takip etmek istemesekte bazen dayatıldığını hissediyorum
mesela öncelerden kalın tabanlı ayakkabılar vardı
kullandığım en konforlu ayakkabılardı ama artık bulmak ne mümkün
çünkü modası geçti
moda dolgu topuklar platform topuklar
ara bul ki giy ayağına istediğin ayakkabıyı
dizi yıldızlarının bazen öyle elbiseleri oluyo ki hangi mağaza sponsor acaba diye merak ettiğim oluyo
sonuçta satış pazarlama tekniği olarak televizyonun görsel pazarlama başarısı kaçınılmaz
ama bunun türkiyeye has olduğunu hiç düşünmüyorum
avrupa yayını yapan türk kanallarına denk geldiğinizde görmek mümkün hepsi aynı tornadan çıkmış gibiler
yüzlerinde tüp patlamış gibi abartı bi solaryum
erkeklerde apaçi tarz diken diken saçlar
abartı takı ve makyajlar kızlar yaşından büyük
kilosuna bakmadan straplez giyenler dapdar kıyafetler
tuhaf röfleler
bunu bi topluma mal etmeye gerek yok
tercih beğeni meselesi
kendini öyle iyi hissediyosa kime ne sakıncası olabilir ki

özgün evler fikrine gelince
mobilya sektöründe kişiye özel üretim olmadığı için
fabrikasyon hazır ürünler tercih edildiğinden evler kopya vaziyette
kişiye özgün mobilyalarsa hazır mobilyalara nazaran daha pahalı ve zaman gerektirdiğinden
herkesin bütçesinin kaldırabileceği bi şey değil

Back
X