İstsinalar kaideyi bozmaz ama:
Ben de eğitimin önemli olduğunu düşünüyorum.
"İnsanın kendini yetiştirmesi önemli" diyorsunuz da insanın kendisini yetiştirmesinin en önemli yolu eğitim değil mi? Kendini yetiştirmeye önem veren insan eğitimini de tamamlar zaten. (Ailesi tarafından zorla okuldan alınanları, sağlık nedeniyle okuyamayanları bir kenara koyalım) Okulu yarıda bırakan adam ya da kadın "Ben kendimi yetiştireyim bari biraz bilimsel araştırma yapayım" mı diyecek? Kimseyi küçük görmek değil bu.
"Kafa yapısı uyduktan sonra..." diyorsunuz, kafa yapısı aileden başlayıp sonra da eğitimle şekillenen birşey değil mi? Kafa yapısını bize öğrendiklerimiz veriyor. Biz kafa yapısı ile doğmuyoruz ki eğitim ve tecrübe bizim kafa yapımızı şekillendiriyor.
Evet eğitimli olup eğitiminin gerektirdiği kültür seviyesinde olmayanlar var. Ama onlar eline geçen şansı iyi değerlendirememiş insanlar. Onlar zaten kendi mezun oldukları okuldan mezun olmuş sayılmaz ki. Mesela liseyi bitirmiş ama hala ilkokul mezunu akrabasından daha az şey bilen insan; kabahati liseye değil de kendine bulsa daha iyi olur.
"Üniversite sadece meslek öğretir..." diyorsunuz, ne üniversite sadece meslek öğretir, ne lise sadece coğrafya, biyoloji öğretir. Eğitim bir bütündür ve eğer size sunulan fırsatı iyi değerlendirdiyseniz üniversitede lisede de ortaokulda da ilkokulda da -her adımda artan bir şekilde- dünya görüşünüzü, kafa yapınızı yeniler ve geliştirirsiniz. Daha önce dediğim gibi eğer bunu yapamıyorsanız bu eğitimin veya okulların değil sizin eksikliğinizdir.
Dolayısıyla; kadın ya da erkek arasında -hangisinin daha çok okuduğu farketmez- çok büyük eğitim farkı varsa kafa yapılarının da biribirine yakın olması zordur. Anlaşmazlıklar er geç çıkar.
Tabi ki aşk bambaşka birşeydir ve herşeyi yaptırır adama. Aşkın önüne tabi geçilmez; aşıksak bundan kaçamayız ve yaşanması gereken ne varsa dibine kadar yaşarız. Ama birgün bu farklılıklarla yüzleşeceğimizi de bilerek hep içimizde hissederek yaşarız.
Zaten aşk ilk sarsıntıyı atlattıktan sonra kafa ile ruh ile beyin ile de beslenen birşey. Herşey tensel çekimden ibaret değil ki. Aşkı başlatan uyum değildir ama besleyip koruyan uyumdur.
Herkese aşkını yıllarca koruyabileceği uyumlu beraberlikler diliyorum.