Merhaba. Güzel sanatlar sınavları genelde 3 aşamadan oluşuyor bazı okularda 4 olabiliyor veya değişiklik yapabiliyor ama çoğu okulda bu 3 aşama sınavı yapılır ve ilk sınav mutlaka desen sınavıdır. Desen sınavında karşınıza bir model oturur ve sizden modeli çizmeniz istenir. Oran orantı, hareket, kağıdı doğru kullanma ,tonlama , çizgi vs göre değerlendirilirsiniz. Bu aşamayı geçince diğer sınavlra girme hakkı kazanırsınız. Bu sınavda naturmort sınavıdır kompozisyon oluşturulur ( Elma,şişe vs objeler) Kompozisyonu yine aynı şekilde değerlendirirler. Güzel sanatlarda (grafik,moda tasarım vs) tonlamalar esas alınırken resim öğretmenliği sınavlarında çizgisellik ( rahat çizgi) önemlidir. Bu kompozisyon sınavı , hayalide olabilir. Sizden kağıtta yazan objelerden bir kompozisyon oluşturmanızı isteyebilirler. Burada esas konu hileli objeleri çözmektir. Örneğin istenen bir cezveyse çezvenin akma yeriyle sapının konumunu doğru hatırlamamanız elenmenize yeterli sebep olabilir. Bir sonraki sınavsa imgeseldir . Bu bazı okullarda '' Hayalinizdeki atolyeyi çizin'' ken bazı okullarda bir sayfa dolusu hikaye içinden hikayeyi en iyi anlatan asıl resmi görmeniz ve resmetmenizdir. Kısacası ne kadar güzel çizerseniz çizin atolye eğitimi almadan, sınav kağıdının kurallarını bir atolyede öğrenmeden sınavı geçebilmeniz çok zor. Belki internetten doğru sitelerden yardım alarak modellerin kağıt üzerindeki konumlarını, açıya göre model oturtmayı , tonlama kurallarını az buçuk çözebilirsiniz ama ben atolye eğitimini tavsıye ederim. Ben resim öğretmeniyim burda seçimi sizin yapmanız gerekli resimi öğretmek hayal dünyalarını geliştirmek adına resimler yapmakla teknoloji alanına hakim olmak mutlaka çok farklı. Geç bir yorum ama umarım yardımcı olmustur