• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

slm kızlar bayramda sutlac kavgası

eşinin yaptığı hos değil ama belliki yenı gelın olduğun ıcın beklenıyor senden ve yapmazsan huzursuz gunler beklıyor senı.o yuzden bellıkı yapcaksın barı kolayına gelecek sekılde ayarlamalar yap.mesela sarmayı beyrama kadar sarma ısını yap ve kendınce ayarladıgın bır tencerenın olcusunde posete koyup buzluga at.bayramda gerektıkce cıkarıp pısırırsın.sarmanın puf noktası eger zeytınyaglı yada etlı yapıyorsan suyunu cok koyma,az suda demlenerek pısır kı pırınclerın cok su cekıp lapa lapa olmasın.kısık ateste su ekleyerek pısır.boylece lezzetlı olur. sutlacının once denemesını yap.tek bır marka pırınc al ve ornegın yarım yada 1 lt sut ıle pısır,ve pırıncınıde sekerınıde yıne olcuyle koy kı kıvamında ve tadında oynamalar yapabılesın.begenmedıgın zaman.tuturdugun olcuyu artırarak arefe aksamı pısır.zaten sutlac cok beklemez.ve hıcbırını buyuk tencerelerde yapma ornegın pılav tencerelerı varya 22 cm falan onlarda pısır.cunku buyuk tencerede ayar yapmak zor oluyor.son olarak etını ıse duduklu tenceren varsa yarım saatte yaparsın.ben hep oyle yapıyorum ve yıyenlerde cok begenır.etı dogradıktan sonra sıcak su koyup bır kac dk bekletıyorum kanı ve o ılk suyu cıksın dıye.sonra dudukluye etın yağlarından da koyarak ve yarım cay bardagı su koyarak dudukluye koyarım ve her etın pısme suresı hayvana gore degısır o yuzden 15 dk sonra dudkluyu acıp kontrol ederım ona gore pısmeye devam ederım et pısınce ıcıne karabıber ve soganı dograyıp az bıraz kavurduktan sonra kapatırım.sogan koymayacaksanda yıne kavur bıraz ve kapat.bu kadar.yapılmayac seyler degıl bunun ıcın esınle bayram gunu kotu olup canını sıkma.dedıgım gıbı hos degıl yaptıgı ama sen onu mahcup et altından kalkarak.duduklun yoksa guzel bır tane aldır,tenceren yoksa aldır.cunku ısını bunlar kolaylastıcaktır.
offff ne yazmısım yaaaa

Canım sütlaç yine bile iyiymiş benim annemler de Elazığlı onlar el açması baklava yaparlar kırk kat hem de. Komşun ya da bir arkadaşın varsa beraber yapın. Eğer olmazsa olmaz durumdaysa tarifi iyi yapan birinden al, birkaç gün önceden sarmayı yapıp buzluğa at çiğden(bir gün önce pişirirsin), Sarmanı pişirdikten sonra sütlacını yap, bayram günü de sabahtan etini kavurulacak hale getir. Sütlaç ile et çabuk olur ama sarmada çok yorulursun ne yazık ki. İşin hakikaten zormuş yardım eden olmayınca

tatlım el acması baklavada olacak sen bilirsin annenler elazıglısa adetleri onu zar zor ikna ettim gorumcem yapacakta gerisini sarmayı guzel sararım ama pişirmesinden dagılmasından korkuyorum cok birde sutlacın kıvamını tutturamamaktan ve eti yumuşak pamuk gibi olmazsa diye korkuyorum işte sulale cok kalabalık...

1 yıllık evinize bayramda 70 kisi mi gelecek.. allah allah..kv nin misafirlerine mi yapiyosunuz..

eşimin sulalesi kalabalık ben kendi evime yapcam kaynanam 15 kardeş kayınpeterim 13 kardeş yegenler kuzenler teyze kızları hala kızları gorumceler derken bir ordu hepsi evli coluk cocuk gelirler ilk gunu kaynanamda toplanılır kahvaltıya 10 sofra oluruz

eşinin yaptığı hos değil ama belliki yenı gelın olduğun ıcın beklenıyor senden ve yapmazsan huzursuz gunler beklıyor senı.o yuzden bellıkı yapcaksın barı kolayına gelecek sekılde ayarlamalar yap.mesela sarmayı beyrama kadar sarma ısını yap ve kendınce ayarladıgın bır tencerenın olcusunde posete koyup buzluga at.bayramda gerektıkce cıkarıp pısırırsın.sarmanın puf noktası eger zeytınyaglı yada etlı yapıyorsan suyunu cok koyma,az suda demlenerek pısır kı pırınclerın cok su cekıp lapa lapa olmasın.kısık ateste su ekleyerek pısır.boylece lezzetlı olur. sutlacının once denemesını yap.tek bır marka pırınc al ve ornegın yarım yada 1 lt sut ıle pısır,ve pırıncınıde sekerınıde yıne olcuyle koy kı kıvamında ve tadında oynamalar yapabılesın.begenmedıgın zaman.tuturdugun olcuyu artırarak arefe aksamı pısır.zaten sutlac cok beklemez.ve hıcbırını buyuk tencerelerde yapma ornegın pılav tencerelerı varya 22 cm falan onlarda pısır.cunku buyuk tencerede ayar yapmak zor oluyor.son olarak etını ıse duduklu tenceren varsa yarım saatte yaparsın.ben hep oyle yapıyorum ve yıyenlerde cok begenır.etı dogradıktan sonra sıcak su koyup bır kac dk bekletıyorum kanı ve o ılk suyu cıksın dıye.sonra dudukluye etın yağlarından da koyarak ve yarım cay bardagı su koyarak dudukluye koyarım ve her etın pısme suresı hayvana gore degısır o yuzden 15 dk sonra dudkluyu acıp kontrol ederım ona gore pısmeye devam ederım et pısınce ıcıne karabıber ve soganı dograyıp az bıraz kavurduktan sonra kapatırım.sogan koymayacaksanda yıne kavur bıraz ve kapat.bu kadar.yapılmayac seyler degıl bunun ıcın esınle bayram gunu kotu olup canını sıkma.dedıgım gıbı hos degıl yaptıgı ama sen onu mahcup et altından kalkarak.duduklun yoksa guzel bır tane aldır,tenceren yoksa aldır.cunku ısını bunlar kolaylastıcaktır.
offff ne yazmısım yaaaa

teşekkur ederim canım tarifleri cok guzel vermişsin oyle yapcam buyuk tencereler kullanmıcam o zaman olcuyu tutar sagolasın...

Benim anlamadigim, bunlarin hepsini sadece senden mi bekliyorlar, yoksa sadece onlara yardim etmeni mi? Ikisi arasinda cok fark var cunku. Biri sana senin payina dusen butun sulaleye sutlac ve sarma yapmak, biz karismayacagiz mi dedi?

Benim anlamadigim, bunlarin hepsini sadece senden mi bekliyorlar, yoksa sadece onlara yardim etmeni mi? Ikisi arasinda cok fark var cunku. Biri sana senin payina dusen butun sulaleye sutlac ve sarma yapmak, biz karismayacagiz mi dedi?

zaten ben sadece kendi evime yapacagımdan bahsediyorum sulale cok geniş aşiret benim eşimin sulalesi kaynanam iki katını yapar dayı kızları hala kızları amca kızları gorumcelerim derken ordu gibiyiz zaten bayramın ilk gunu kaynanamlarda yapılır kahvaltı buyuk sofralarla 10 sofra oluruz duşun yani ve sadece elazıgda olanlar onlarda gurbettekileri saymıyorum bile onlar 2.gunu gelir siz kalabalık misafiriniz olmuyor galiba alışkın degilsiniz benimde ilk senem oldugu icin o kadar hazırlık ilk defa evlendigimde gordum kendi annemlerde bu kadar yapılmazdı cunku..

Ay cok sasirdim ya.. bu kadar misafir hic hayatimda gormedim. Belki guzeldir bu kadar bagli olmak akrabalar arasinda ama bu kadar kisi nasil agirlanir arkadasim, zor ya. Ne bilim hadi yemekleri ayarladin diyelim peki o kadar tabagin, canagin varmi, bunlar nerede oturacak peki, evin cokmu buyuk valla sastim kaldim...

Belki sana bir fikir olur, 70 kisilik hic yapmadim ama :-) benim sutlac olcum 1 lt. Sut, 1 su bardagi pirinc,1 su bardagi seker.. gayet guzel oluyor, tabi senin bu miktari cogaltman gerek ama olcu busekilde olacak. Kolay gelsin canim

Annem 43 yaşında elinden de gelir ama babam "börek yap, yapacaksın, edeceksin" türevi bi'söz kullansa bayramda gelenlere kuru çayı dayar yani.

Eşinizi gökten bi'indirin bence. Güzelce yapamam demişsiniz ki sanırım siz Elazığlı bile değilsiniz yaşınız da genç.

Valla zıkkımla başlayan cümle geldi direk dilimin ucuna okur okumaz, kusura bakmayın.

Ben 10 tane sarma sardığımda içim daralıyor sen 7-8 tencereden bahsediyorsun :27: bide üstüne et ve sütlaç aman Allah'ım :31: ben olsam boşanırdım heralde her sene bununla uğraşılır mı ya yazık sana :31: bayram değil işkence resmen..

Ben olsam aglardim... 1 tencere sarmayi zor yapiyorum nerde 7-8 tencere,
o kadar et ordu gibi misafir ALLAH kolaylik versin..
Her bayram böyle olacak sanirim... :23:

Komsun filan varsa yardim etsin sanada yazik nasil yapicaksin bu kadarini..

e bütün hayvanı tek başınıza,sülale olarak yiyecekseniz kurban kesmenin ne anlamı kaldı ki??
eşinizin tek amacı size eziyet etmek bence:50:

İyi eşim beni boşamıyor 25 yaşındayım ben 2 kişilik sütlacı bile beceremiyorum vallahi elazığa gelin olsaymışım ilk bayramda kapının önüne koyarlarmış beni demek ki sana kızdığım için özür dilerim annecim açıklarımı kapattığın için teşekkür ederim diyesim var kaynanama :)))

Eti düdüklüde yapmak kolay olur demiş arkadaş ama tadı aynı olmuyo kavurmayla az su ekleyerek yavaş yavaş kavurunca çok daha lezzetli oluyo ama 15 kilo etlede uğraşılırmı bilemiycem madem o ailedesin öğreneceksin allah yardımcın olsun

İnsanın iyi ki aşiret gelini değilim diyesi geliyor işiniz zor eşinizin kafa yapısını değiştirmek de zor bu saatten sonra Allah kolaylık versin ne diyelim.

şaştım kaldım valla okurken ağzım açık kaldı. daha yeni evlisin bu emri vaki yapmanın ne anlamı var. kayınvaliden neden yardım etmiyor bu kadar misafirin sana gelmeside saçma. yada kayılvaliden kızım sanada çok misafir gelir bizde bunlar yapılıyor. bende yardım edeyim birlikte yapalım dese sende zevkle yapmak istersin. yada sen kayınlavidene annecim mben tek üstesinden gelemem bu konuda tecrübem yok birlikte yapalım bana yol göster diyebilirsin ama eşinin emri vaki yapması sinir bozucu allah yardımcın olsun..

valla ağzım açık okudum resmen eğer maddi imkanın varsa bir yerle anlaş en azından sarmayı dışarıdan yaptır en sıkıntılı o sanırım birde eşin ne iş yapıyor merak ettim bunların maliyeti de var sonuçta:20:

Yuh yaa o kadar misafiri sen mi ağırlayacaksın? Hem daha 1 senelik evlisin, misafirler kayınvalidenlere gelsin sende gider bi işin ucundan tutarsın böylelikle atlatmış olursunuz. Nedir bu tencere tencere sarmalar sütlaçlar falan tamam anladık bizde de bayram hazırlığı yapılır ama onlarınki abartılmış hali Allah yardımcın olsun...

eşimin sulalesi kalabalık vee bayram hazırlıgıda kocaman tencerelerle sutlac ve 15 20 kilo et kavrulması lazım adetleri biraz agır yani ve biz 1yıllık evliyiz ve ben oyle okadar sutlacı ve eti tutturamam ve bugun bayagı tartıştık yapacaksın die 7 8tencere sarma olacakmış falan ben o kadar yemegi tutturamam deyince tartıştık ne yapmam lazım şaşmış durumdayım eşim elazıglı kızlar bu durumda ne yapmam lazım ya yaptıklarım guzel olmaz rezil olursam az bişe olmucakki ve ben hic yapmadım daha once et ve sarma yaptım ama iki kişilik nerde 70 kişilik nerde bana fikirlerinizi paylaşırmısın....

Bu erkekler nasıl yaratıklar yahu evlendikten sonra kendilerini gösteriyorlar ... Yahu ne gerek var hem kendini hem eşini yormaya. Tutsun bir hizmetli yaptırsın ne istiyorlarsa. Bir de onun akrabalarının önünde ezilip büzüleceksiniz. Güzel olsa bile, ki o kadar çok şey arasında tadı tutmayan bir şey olacaktır. Söyleyeydi size bari evlenmeden önce koca koca kazanlar gerekir şimdi. Tepem attı ya! Allah yardımcın olsun ablacım ne diyeyim.

Back
X