Soru-cevap/ Çamaşırlar kac derece / tersten - yüzden / pantolon paçadan - belden

slm.. ben ütü yapmayı hiç sevemedim gitti
kendime tefalin buhar kazanlı ütüsünden aldım
saniyede herşey jilet gibi oluyor :9:
şimdi ise hamileyim eşim yorulmamam için yaptığı işlerden biride ütü
4 ay daha şanslıyım sanırım :24:

ben uykumdan uyunup ütü yapıcam haaaaa...şaka gibi :33::33::33:
helal olsun valla sana :nazar::nazar::nazar:

Ha 6,30 da uyanmışım ha da 6 da eninde sonunda uyanacaksın, ya Allah diyip kalkıyorum valla. Ama ütü biriktirmem ben günlük ütülerim, akşam yıkarım sabaha kadar kurur, sabah ütülerim.

Çamaşırları yüksek ısıda, deterjanla yıkamak dezenfekte ve temizlik için en ideali değildir.
Günümüzdeki deterjanlar enzim içerikli ve o enzimlerin aktif olabildiği ideal sıcaklık paketlerinde
yazıyor. Dikkate alın bence. Fazla ısıda inaktif olabiliyor ya da enzim yapısı bozulduğu için,
deterjan koku vermekten başka işe yaramıyor. Eskiden yapılan işlemleri örnek alıyorsunuz ama
o zamanlar deterjan içerikleri farklıydı, kaynatılıyordu ( yani yaklaşık 100 C derece ), kaynatma
işlemi uzun tutuluyordu.

Beyaz ve renkliler için farklı deterjan kullanmak en iyisi sanırım artık. Bir de çamaşırların, nevresimlerin
falan etiketine mutlaka bakarım ben. Uygun sıcaklık ve yıkama koşulları yazar orada. Ona göre
yıkarım.

Çamaşır suyu çamaşırları yıpratıyor. İplik yapısını bozuyor. Ben kullanmıyorum. Onun yerine
leke çıkarıcı sıvılardan kullanıyorum ama hala ideal yöntemi bulamadım.

Bir de deterjan, yumuşatıcı, çamaşır suyu gibi kimyasal içerikli herşeyi mümkün olduğunca az
kullanmalıyız. Zaten fazlası, daha fazla temizlemez.

Bence Yenidendoğdum, gayet makul yöntemlerin var. Bir de şu beyazlatmak için kullandığın
sıvıları nereden temin ediyorsun? Ben marketlerde hiç rastlamadım. Denemek isterim.
canım acıkcası ben beyazlıtıcı alamadım yanı oxı veya kosla bıseyler dusundum almadım
asprin koyuyorum ben deterjan gozune dokuyorum temızlıkcılerde fılan var ben asprin ile mobılya cam kapı fılan sılıyorum camasır suyu gıbı ız yapma huyuda yok agartma gıbı ve bezdekı kırı atıyor mesela cam sılıyosun tozlu bı zemın asprinli suada o toz orad akalmıyor dusunkı ıkı sokup cıkarıyorsun
ama beyazlar ıcın yeterlı degılmı bılemıyorum bana ıyı gıbı gelıyor ama emın olamıyorum

buaradada ben perde utulemeyı dusunmuyorum 500 devır cok sulu bırakmazmı su damlamasın sapur puşur?

Ha 6,30 da uyanmışım ha da 6 da eninde sonunda uyanacaksın, ya Allah diyip kalkıyorum valla. Ama ütü biriktirmem ben günlük ütülerim, akşam yıkarım sabaha kadar kurur, sabah ütülerim.

calısıyormusun bırde calsııyorum deki surada bayılıp kalayım:40:

ay neden hosuna gıttı bebişim
hıc yardım etmez
hatta bızım donem evlenen kızların arasında en uzak esımdır ben tek yaparım herseyı o bana ayak bagı olur
ha arabada camasır ve bulasık makınesı calıstırır o kadar
kafasına eserse supurur ama lamınatları supurmuyor cızılır dıye :27:

Bu bile yardımdır canım ...
Ev süpürme makina çalıştırma işini çoğu erkek yapmaz cidden.
Benimki sadece hamileliğimde yaptı bunları yapış o yapış :6:

Tülleri sormuş bir arkadaş beyazlatma işini..
Ben küvete sıcak suyu dolduruyorum.
Basıyorum perdeyi...Kalıp sabunla gidip gelip çitiliyorum.
Sabah bastıysam akşam çıkartıyorum perdeyi.
Sonra hemen makinaya atıyorum.
Bembyaz oluyor valla :12:

Beyazlari 60 derecede yikarim
(ariel sivi leke cikariciyla + persil gold)

evde giyilen kiyafetleri 40 derecede renkliler icin olan deterjanla yikarim (persil color )

disarda giyilen kiyafetleri perwolle 40 derecede tersten yikarim

perdeleri 30 derecede
havlulari da 50 derecede ayri yikarim

spor ayakkabiyi da 30, nevresimleri 60 da yikarim

Arieli sevmiyorum camasiri morartiyor
yumusaticim da pembe yumos :)

camasir suyu asla kullanmam

calısıyormusun bırde calsııyorum deki surada bayılıp kalayım:40:

Çalışmasam 6,30 da kalkmam. :33:

Çalışıyorum 5 yaşında da bir kızım var, bu işleri böyle hafta içi yapıyorum ama hafta sonu da yan gelip yatıp, geziyorum, çünkü hafta sonuna işim kalmıyor, tüm zamanımı kızıma ayırıyorum. :34:

Bildiğim perde beyazlatma yöntemleri :3:

birinci yöntem: tülleri makinaya yerleştirdikten sonra içine beyaz yumurtanın kabuğunu atınca tüller bembeyaz çıkıyormuş bunu arkadaşımdan duymuştum :31:

ikinci yöntem: Detarjanın içine karbonat koyuyorum bazen işe yarıyor :6:

üçüncü yöntem: Deterjanın için 1-2 kaşık toz şeker ekleniyor ve perdeler kar beyaz oluyor :23:

dördüncü yöntem ise : Şu bildiğimiz maden suyu..Bir şişesini deterjan gözüne dökün onu alsın ve makinayı kapatın.Bir saat sonra çalıştırın.

Çalışmasam 6,30 da kalkmam. :33:

Çalışıyorum 5 yaşında da bir kızım var, bu işleri böyle hafta içi yapıyorum ama hafta sonu da yan gelip yatıp, geziyorum, çünkü hafta sonuna işim kalmıyor, tüm zamanımı kızıma ayırıyorum. :34:

ınannnmıyorummmmm
kacta evden cıkıyosun
evle ısın arası kac saat?
aksam kacta cıkıyorsun?
hafta ıcı aksamları temızlıkmı yapıyosun???

mısal ben hafta ıcı aksam keyıf yaparım
hafta sonu temızlık esım evde yokken varken bısey yapmam

hafta ıcı yaparsam yamulurum sankı her aksam her aksam :)

Bildiğim perde beyazlatma yöntemleri :3:

birinci yöntem: tülleri makinaya yerleştirdikten sonra içine beyaz yumurtanın kabuğunu atınca tüller bembeyaz çıkıyormuş bunu arkadaşımdan duymuştum :31:

ikinci yöntem: Detarjanın içine karbonat koyuyorum bazen işe yarıyor :6:

üçüncü yöntem: Deterjanın için 1-2 kaşık toz şeker ekleniyor ve perdeler kar beyaz oluyor :23:

dördüncü yöntem ise : Şu bildiğimiz maden suyu..Bir şişesini deterjan gözüne dökün onu alsın ve makinayı kapatın.Bir saat sonra çalıştırın.

bunların hepsı bana rısklı geldı yahhu :53:

Tüm çamaşırları bingoyla yıkıyoruz...
Beyazlar dahil 30'dan yüksekte asla çalıştırmıyoruz...
Çok çok kirliyse -spor çorapları gibi- ayda bir iki kez omo kullanırız..
Kotları, kazakları ve penye tişörtleri bile çeviririm.. Kolları içinde kalacak şekilde de olsa..
Tülermesini en azından geciktiriyor..
Perdeler için belirli periyodumuz yok.. Kirli olduğunu düşünüyorsak atarız makineye..
Kışın çok fazla fırsat olmuyor ev de soğuk olduğu için..
Ama vakit olursa leğene deterjanlı suya basıp makineye atarız, çamur çıkıyor resmen :37:
Bim'in tül beyazlatıcısı da çok güzel parlatıyor ;)
Ev dubleks, merdiven demirinde çok çabuk kuruyor çamaşır.. Kotları falan, yıkadıysak nevresimler orda asılır..
Ama yazın belden asıyorum, iz yapıyor ya.. Terasta 2 saate kuruyor zaten..
Herkes çamaşırını banyoda yıkar, öyle kirliye atar (annem öyle alıştırmıştı bizi, ben de eşimi :1:)
Bu yüzden havlularla karışmasında sorun olmuyor, atıyoruz..
Spor ayakkabıların da, çok kirliyse kirini akıtıp yine 30'da yıkıyoruz...

Bu arada, kendi annemle yaşadığımız için çoğul çoğul yazmışım :1:

Son düzenleme:
ınannnmıyorummmmm
kacta evden cıkıyosun
evle ısın arası kac saat?
aksam kacta cıkıyorsun?
hafta ıcı aksamları temızlıkmı yapıyosun???

mısal ben hafta ıcı aksam keyıf yaparım
hafta sonu temızlık esım evde yokken varken bısey yapmam

hafta ıcı yaparsam yamulurum sankı her aksam her aksam :)

Benim eşim başka bir ilde şark görevinde canım, onun için yemek derdim yok.

Kızım okula gidiyor, sabah 7,30 da evden çıkıyorum kızımı anneme bırakıyorum, saat 8,20 de servisi alıyor tam gün anaokuluna gidiyor, akşam da 4,40 ta okuldan geliyor, ben anneme gidene kadar annem yemeğini vs. yediriyor (okulda en son 3,30 da ilkindi yemekleri var) ben 5,50 de annemde oluyorum benimde yemeğimi hazırlamış oluyor, yemeğimi 10 dakikada yediğim gibi kızımıda alıp vınnn evime gidiyorum. Saat 6 da evde oluyorum.

Kızımın okulda uyku saati yok, uykuyada düşkün onun için 8 en geç 8,30 da uyuyor hafta içi. Hafta sonu ben öğlen uykusuna yatırıyorum, hafta sonu 10-10,30 gibi uyuyor akşamları.

Bu arada mesai saatlerim 8,30-5,30 iş ev arası 7 km. araba ile gidip geliyorum trafik yoğunsa 25-30 dk. sürüyor. Cumartesi pazar tatil.

Kızım uyuyunca evde boş boş oturamıyorum, mutlaka kızımın uyuduğu saatlerde yapıyorum işimi. Kızım uyanıkken de onunla ilgileniyorum.

Sadece hafta sonu yemek yapıyorum. Onda da sıkıntı yaşamıyorum işlerimi hafta içinden yaptığım için.

kafada bazı toparlayamadıgım seyler var
4.5 aylık evlıyım
soru cevap yapacagım

1- beyaz çamaşırlar kaç derecede?
2- beyaz camasırlar ön yıkamalıdamı?
3-havlularla atletler karıstırılabilirmi ?
4- deterjan kabı olmayan ıcın bır cay bardagı konstre deterjan fazla bır ölçekmi?
5- spor ayakkabılar kac drerecede?
6-renkli çamaşları terstenmi yüzdenmi yıkamalı?
7- çamaşırları terstenmi yüzdenmi asmalı?
8-pantaolon ve esofmanları belındenmi pacasındanmı asmalı?
9-nevresımler kac derecde yıkanmalı?
10- yenı beyaz tuller(organze degıl , örme degıl ) kac derecede yıkanmalı ?
11- beyazları beyazlatmak için neler yapılabilir?

cok tesekkur ederım :16:

1)Beyazlar içinde çarşaf,havlu yoksa 60 derecede yıkıyorum,Varsa ön yıkamalı 40 derece(leke çıkarıcı ılave ederek)
2)Ariel kapsül olanlardan kullanacağım zaman(ön yıkamasız),normal deterjanla ön yıkamalı.
3)Havlu az ise karıstırılabilir,ben genelde havluyu ayrı yıkıyorum.
4)Makine dolum oranına bağlı,çok dolu olursa daha fazla koyabilirsin.
5)Spor ayakkabılar 40 derce
6)Kotları ve trıkoları ters çevirip yıkanmalı
7)Güneşli bir oryamda kuruyacaksa tersten
8)Paçasından asılmalı(ben öyle yapıyorum)
9)40 derece ön yıkamalı
10)Ben önce 30 veya 40 dercede(kirini atmak için)ön yıkama yapıp,tekrar ön yıkamalı(40)derece yıkıyorum)
11)ariel beyaz leke çıkarıcı ve ariel kapsül tavsiye edebilirim.(suda bekletme programın varsa leke cıkarıcıyla suda bekletebilirsin)

çoğu kişi 1 çay bardağı deterjan çok diyo da ben kesin 1.5 su bardağına yakın koyuyorum hiç de titiz değilimdir göz kararı koyuyordum demek ki çokmuş

Kızım sabah kahvaltısını, öğle yemeğini ve ilkindi kahvaltısını okulda yapıyor, Evde hiç dökmeden yemek yiyen çocuk okulda arkadaşları ile çene çalacağım diye sürekli üstüne yemek döküyor.

Beyazlarından çok zor çıkartıyordum lekeleri, hatta çıkartamadıklarımı mecburen atmak zorunda kalıyordum, sonra düşündüm taşındım yağ ve yemek lekelerini çıkartan pril neden bunu çıkartmasın dedim ve şimdi ara ara beyazlarıma pril katıyorum, lekesiz bembeyaz çıkıyor.

Perde de denedim ve en üstteki is lekelerini çıkarttı.

Prilde beyazlarda tavsiye ederim.

Son düzenleme:
Ecd75'in dediğini ben de çok yaparım..
Kızım küçükken özellikle, üstünü daha fazla batırırken, mutlaka lekeye pril damlatıp az çitileyip atardım makineye..
Hiçbir kıyafetinde leke yoktu :nazar: Üstelik %95 beyaz giydiririm :)
Şeftali lekesi bile leke bırakmıyordu valla...

ama makıne köpürmesinn
cunkuz ıra bı yakınım bulasık makınesıne bulasıkların uzerıne domestos ve pril gezdırdı
ben sahıdım o köpük tastı butun makınadan :S

bauarda yasayıs tarzımız benzıyor ama ben ım saatleırm daha erken 8 ıs bası 5 paydos

esın suanda yanınd aolmadıgı ıcın hafat ıcı aksamlarını degerlendırebılıyorsun
ben yapamıyorum
esım hafatda 3 gun nobetcı oluyor ona ragmen o 3 gun bana zehır gıbı gelıyor :27: alısmam lazım galıba

ama makıne köpürmesinn
cunkuz ıra bı yakınım bulasık makınesıne bulasıkların uzerıne domestos ve pril gezdırdı
ben sahıdım o köpük tastı butun makınadan :S

bauarda yasayıs tarzımız benzıyor ama ben ım saatleırm daha erken 8 ıs bası 5 paydos

esın suanda yanınd aolmadıgı ıcın hafat ıcı aksamlarını degerlendırebılıyorsun
ben yapamıyorum
esım hafatda 3 gun nobetcı oluyor ona ragmen o 3 gun bana zehır gıbı gelıyor :27: alısmam lazım galıba

Bulaşık makinasında denemedim ama çamaşır mak. köpürüyor ama taşmıyor. :)

Eşim buradaykende ya yemek yapmama yardımcı olurdu, yada kızımla ilgilenirdi, oynardı, gezdirirdi vs. o zamanda düzenim böyleydi.

Şuan kızımın tüm yükü bende, onu ihmal etmemek adına o uyurken yapıyorum.

çoğu kişi 1 çay bardağı deterjan çok diyo da ben kesin 1.5 su bardağına yakın koyuyorum hiç de titiz değilimdir göz kararı koyuyordum demek ki çokmuş

Konsantre deterjanlar için fazla. Fazla kullanmamak iyidir deterjanı.
Benim cildimde sivilceler oluşmuştu bir ara. Doktorun ilk söylediği
çamaşır yıkarken kullandığın deterjan miktarını azalt, banyoda saçını
şampuanda bekletme, liflenirken doğal sabunlardan kullan, bulaşık
deterjanını elinle direkt temas ettirme. Ne kadar az kimyasal, o kadar
sağlık.

Back
X