Sosyal fobi ve lisanüstü eğitim

yildiZalti

Üye
Kayıtlı Üye
25 Temmuz 2022
84
297
8
30
Lisansüstü eğitimime devam ediyorum. Bir yandan da sosyal fobiyle mücadele ediyorum. Sınıftaki herkes kaynaşıp bir yerlere gidiyor ama ben maalesef o aşamaya varamıyorum. Sosyal fobim belirli durumlarda ortaya çıkıyor. Günlük hayatta markette otobüste zorlanan biri değilim. Gayet rahat değişim için ürün verebiliyorum. Sınıftan arkadaşım bir şeyler içelim bir yerlerde laflarız dedi. Ama ben gitmeye cesaret edemedim. Çünkü iki kişilik görüşmelerde tıkanıp kalıyorum ve arkadaşım farkedip sınıfta bölümde konuşursa bu beni çok üzer. Psikiyatri ilç verdi bir süre kullanıp bıraktım, kilo alma korkumdan. Benim daha çok psikoterapiye ihtiyacım var anladığım kadarıyla ama fiyatları çok yüksek, karşılayamam. Sınıftan biri bir şey sorunca tek kelimelik cevaplar veriyorum. Bazen kendime bu kadar konuşamazken neden bu işe bulaştın diyorum, işin içinden çıkamıyorum.

Ücretsiz terapi de sağlıyor belediyeler, trsm'ler. Özellikle İstanbuldaysan İBB'nin merkezleri var. Ya da yeni mezun psikologlar da terapi verebiliyor. Yüksek lisansı bir şekilde atlatırsın ama işe başladığında daha çok zorluk çekebilirsin çünkü bir yerde güvenli bölgenden çıkman lazım.

Anaokuluda öğretmenlik yapıyorum, işte problem yaşamıyorum

İş yerinde çocuklarlayım, çok doğal kendim gibi olaniliyorum. Velilerlede resmi konuşuyorum kısaca sorun olmuyor. Ama okulda aynı davranışları gösteremiyorum
Daha çok yaşıtlarınızla o zaman sorununuz. Velilerle iş odaklı, çocuklar zaten çocuk :) Sosyalleştiğiniz grup okuldakiler. İş yerinde arkadaşınız var mı peki?

Daha çok yaşıtlarınızla o zaman sorununuz. Velilerle iş odaklı, çocuklar zaten çocuk :) Sosyalleştiğiniz grup okuldakiler. İş yerinde arkadaşınız var mı peki?
Evet var bir kaç tane. Sohbetimi de severler. Ama üniversitede cümle kurmam bile zor oluyor, ateş basıyor. Bazen anlamsız cümle de kuruyorum . Konuşmak için gelen benim duvar gibi duruşumdan uzaklaşıyor.Evet dediğinize hiç dikkt etmemiştim, sorunum yaşıtlarımla

İki kişilik görüşmelerde tıkanıyorum demişsiniz, kalabalık bir görüşme ya da en azından 3 kişilik görüşmelerde daha mı rahatsınız o zaman?

Tam olarak sosyal fobi tanısı almamıştım ama sınıfta sunum yaparken dehşet panik yapıyordum, sunamıyordum. Çözümünü bütün sunum görevlerini almada buldum. Hocadan daha fazla ders anlatmışımdır bu şekilde yendim. Size de önerim neyde eksikseniz onun üzerine gitmeniz, kolay değil ama imkansız da değil. En güzel yıllarınızı kendinize zehir etmeyin. Başaracaksınız inanın.

Sunum alınca haftalar öncesinde uyku girmiyor gözüme

Sunum alınca haftalar öncesinde uyku girmiyor gözüme
Benim de bu şekildi hatta Allaha dua ederdim yarın bir şey olsun da gitmeyeyim diye. Bir şekilde yendim hatta sonrasında insanlar bunaldı yeter muhabbet kuşu gibisin sürekli konuşuyorsun başkası sunum yapsın diye

Aynı sorun gençken bende de vardı, hukuk okuyordum bide düşünün. Mahkeme salonunda herkesin içinde düzgünce savunma yapma fikri beni aşırı korkutuyordu. Ama yaptıkça alışıyorsunuz inanın bana. Korkularınızın üzerine gitmeniz gerek.

Maalesef ben de bu şekildeyim. Yazı ile kendimi çok daha rahat ve özgüvenle ifade edebiliyorum. Psikoterapilere de güvenmiyorum. Kendi kendime özgüven kazanmaya çalışıyorum, belki öylesi sosyal fobi için kalıcı bir çözüm olabilir.

Bir durum yaşadınız mı peki daha önceden, sizi insanların yanında zor duruma sokacak?

Evet bende yazıyla kendimi iyi ediyorum, diğer türlüsü cümle kurmakta zorlanıyorum

Bir çok sunuma çıktım ama kısa süreli sakinleştiren bir kalp atımını yavaşlatan bir hap var. O heyecanımı alıyordu

Bu durum eğitim düzeyi veya kültür seviyesi olarak sizinle benzer veya üst olan kişiler olunca mi sorun oluyor? Yani ikili iletişimde ve toplulukta örneğin karşınızdaki kişilerden eğitim/statü vb şeylerde daha iyi konumda olduğunuzda da bu fobi oluşuyor mu?

Duygusal bir çocuktum ben. İlkokul öğretmenimin yanlış yaptığımda attığı tokadı hatırlıyorum

Belkide bu da etkiliyordur.
Ama yinede anlaşacaksınız, yüksek lisans grubuyla iyi olmalıyım, onlar anlaşıyor ben neden kaynaşamıyorum diye düşünmeyin . Kimisi de böyle tercih eder. Ama tabii bu durum sizi rahatsız ediyor ki dile getiriyorsunuz. Yapacağınız şey bence ilk önce ikili ilişkiden başlamak aslında bence o daha güvenli bırakın odak sizde olsun ne olacak ki. Bu sayede birisi sizi tanırsa bir grup içinde daha rahat edersiniz. Açıkçası 3 kişilik grupta köşede oturan, fikri sorulmayan, tenis maçı gibi ikisinin konuşmasını izleyen biri olmaktansa ikili görüşmede sohbete dahil olan kişi olmayı yeğlerim.
Rahat olun. Ayakları üzerinde duran bir hanımefendisiniz. Eğitiminize, kendinize odaklanın. Farklı şekilde ortamlara girmeye çalılın. Üstüne gidin bu konunun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…