Sosyal medya gizlilik sorunu

Amac kisilerin ilgi alanlarini belirleyip ona gore reklam paylasmak. Bu su anda da yapiliyor zaten.

Ablam zaten senin her türlü bilgini ben reklam verirken kullanıyorum, mikrofonundan sesini çekip hangi marka hakkında konuştuğunu dinliyorum. Sadece artık bunu yaptığımı açık açık söyleyip bi de para alıcam karşılığında diyorum. İlk defa oluyormuş gibi şaşırmanız çok garip.

bundan birkac yil once zuckerberg zaten facebook verilerini “izinsiz” paylastigi/sattigi icin yargilanmisti. whatsapp da yine ayni sekilde facebooka bagli yani aslinda sozlesmede facebook yazmasi farkli bir sey ifade etmiyor. adam diyor ki ben zaten sizin bu verilerinizi alip kullaniyordum/satiyordum simdi sizin izninizle yapacagim, izin vermezsen de sil bir zahmet. o verilerden kasit da kimsenin ozel bilgilerini desifre etmek degil. market aliskanliklari, ai chatbot gelistirmeleri icin vs kullanilir yine ayni sekilde.

ki ben bu isi yapiyorum, para verip veri satin aliyorum yaklasik 6 aydir. ve ona gore de uygulama gelistiriyorum. yani bu sozlesme yokken de biz zaten bircok veriyi satin aliyorduk yurt disinda ama kimsenin ozel mesajlarini okumuyoruz veya ses kayitlarini elimizde tutmuyoruz. belli seyleri cekip kim hangi uygulamaya yonelir, hangi cografyadaki insanlara ne lazim vs onu arastiriyoruz. undergrad bitirme projem de buydu. ben kendim kullanmaya devam edecegim whatsappi acikcasi.

Google uzun zamandır kullanıyor zaten bu sistemi. Reklam veriyorlar,belli anahtar kelimeler üzerinden karşınıza çıkıyor farkedersiniz,eşimde kullanıyor hatta bunu belirli bir ödeme karşılığı işi için. Mesela yeni telefon alacaksınız telefon reklamları,ev alacaksınız konut reklamları vb şekilde zaten var yani hayatımızda bu.
Whatsappta olmuş olmamış pek farketmiyor ki. Akıllı telefon kullanıyorsak maalesef bunlar zaten kullanılıyor,uygulamalar onay istiyor yüklerken vs.

Kullandığınız her uygulamada neredeyse bu izinleri veriyorsunuz zaten.Kaldı ki bu telaş ne oturupta sizin mesajlarınızı okuyacak halleri yok yani eğer amerika başkanına suikast planı ile ilgili konuşmuyorsanız.Abartmayın bence.

Aynen benimde sosyal medyam yok
Bende başka uygulamalar yukledim yasallaşmasini da onaylamam açıkçası tercih meselesi

Aynen katılıyorum, donanıma karışamam ama yazılım bir noktada bana tercih hakkı veriyorsa kabul etmemeyi seçerim. Üstelik alternatifi varken göz göre göre bilgilerimi paylaşamam.

He izin verenleri de yargılayacak değilim. Herkesin kendi kararı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de farklı alternatiflere yonelinmesi yönünde açıklama yapınca Bip ve Telegram indirdim ben. Watsap genel olarak grup konuşmaları için kullanıyordum bunların büyük cogunlugu da iş ile ilgili oluyordu. O yüzden sakıncalı buldum istediği onayı. Kaldı ki onay istediği yelpaze çok geniş ve onay vermeden uygulamayı kullandirtmamasi da cabası.

İnstagram kullanıyorum watsabı silsem ne değişecek ki instagramı da facebook satın aldı hangi birinden kaçacağız uygulamayı silmeyi düşünmüyorum telegram da yükledim bakalım ne olacak

Olayı yanlış anlamışsınız sadece veri paylaşım izni istedi sizden siz zaten bu iznin %80 ini whatsapp kullanarak veriyorsunuz mikrofon kamera rehberi okuma vs size diyor ki facebookla verinizi paylaşacağız yani kimse oturup 7/24 sizin msjlarınızı okumayacak hiçbirimizin msjları da bir işe yaramaz mark için eğer cumhurbaşkanı milletvekili ya da özel görevde değilseniz yani işe yarayan verileri işleyecekler ve bu reklam ve satış politikasına katkıda bulunacak bunun için whatsapp kullanmanıza bile gerek yok kendinize bir kelime seçin 1 hafta boyunca o kelimeyi tekrar edin evde ama asla internette aramayın telefonda anlatmayın msjla yazmayın 1 hafta sonra o kelimeyle alakalı reklamlar görmeye başlarsınız yani whatsapp a gelene kadar telefon mikrofonu o işi yapıyor zaten çok sevdiğim bir sözdür bir ürün bedavaysa ürün sizsiniz... diyeceğim o ki korkmayın facebook instagram google haritalar bunları yıllardır yapıyor zaten
Ben de bir kez gratise girdikten sonra farkettim mağazadan çıktıktan sonra internete girdiğimde hep gratis reklamları vardı konumumuza mikrofonumuza kemaramıza hepsine erişiyor Google örneğin duş aldıktan sonra yahut giyinirken internetimi açık bırakmam hangi uygulamanın kimlerin gireceği belli değil açıkçası gizlilik diye bişey kalmamış

Ben de bir kez gratise girdikten sonra farkettim mağazadan çıktıktan sonra internete girdiğimde hep gratis reklamları vardı konumumuza mikrofonumuza kemaramıza hepsine erişiyor Google örneğin duş aldıktan sonra yahut giyinirken internetimi açık bırakmam hangi uygulamanın kimlerin gireceği belli değil açıkçası gizlilik diye bişey kalmamış
Bende gizliliğe hiçbir şekilde inanmıyorum zaten ellerinde her şeyimiz var eskiden pclerin kamerasına hackerler giriyordu o yok teknolojiyle şimdi 1000 katı bence isteyen her kurum her şeyi biliyor da görüyor da ama bizim ruhumuz duymuyor

malumun ilanı olan bir durum bu. şimdiye kadar zaten milyonlarca uygulamayı kullanmak için fotoğraflara, ses kayıtlarına, lokasyona ulaşmaları için izin veriyorduk.
o kadar reklamın tesadüfen önümüze düştüğünü sanmıyordunuz herhalde.
zaten bilgilere ulaşarak yapay zeka ile bu işi hallediyorlardı.
artık "ama biz onay aldık" diyerek yapmaya devam edecekler.

Benim için farketmez o kadar önemli biri değilim 😒

O şeyi ben de öyle aniden onayladım ama sileceğim uygulamayı. Bazı arkadaşlar amaaan bizim mesajlarımızı ne yapsınlar demişler. Fotoğraf ve ses kaydı atıyoruz oradan. Birçok banka sesli yanıt, sesli onay sistemi kullanıyor. Başka ülkelerin yasaları bu uygulamanın bu isteklerine izin vermezken bizim amaaaan be ya ne yapcaklar dememiz biraz garip değil mi?

Bana gülmeyin bisey sorcam size 🙈
Evet yapay zeka , konuşmalarimiz dinleniyor ona göre reklam geliyor falan tmm kabul bunu anliyorum

Ama inanın hiç bir konuşmamda geçmeyen,hiç bir mesajımda yazmadığım sadece aklıma gelen şey bile reklam olarak geliyor bana
Şimdi bu yapay zeka , akıl mi okuyor 😂🤖

Şimdiye kadar verilerimizin depolanmadığını düşünüyor olamazsınız herhalde?
Zaten tüm verilerimiz bir yerde depolanıyor
Bir kısmına da biz zaten uygulamalar aracılığıyla izin veriyoruz
Önümüze hep konusu geçen şeylerin gelmesi tesadüf veya mucize değildi herhalde

Whatsapp, facebook ve instagram aynı firmanın zaten bildiğim kadarıyla
Bunların herhangi birini kullanıyorsanız zaten veriler elden ele geziyor yani çoktan

Diğer alternatiflerin de çok masum olduğunu düşünmüyorum ben
Her türlü seçtiğimiz bir uygulama bir ülke verilerimizi kaydedecek
Kaynağını seçme hakkımız var gibi düşünün yani 🤷‍♀️

Şimdiye kadar verilerimizin depolanmadığını düşünüyor olamazsınız herhalde?
Zaten tüm verilerimiz bir yerde depolanıyor
Bir kısmına da biz zaten uygulamalar aracılığıyla izin veriyoruz
Önümüze hep konusu geçen şeylerin gelmesi tesadüf veya mucize değildi herhalde

Whatsapp, facebook ve instagram aynı firmanın zaten bildiğim kadarıyla
Bunların herhangi birini kullanıyorsanız zaten veriler elden ele geziyor yani çoktan

Diğer alternatiflerin de çok masum olduğunu düşünmüyorum ben
Her türlü seçtiğimiz bir uygulama bir ülke verilerimizi kaydedecek
Kaynağını seçme hakkımız var gibi düşünün yani 🤷‍♀️
Bende öyle düşünuyorum
Telegram çok mu masum ?

Back
X