Sosyal medyada fotoğraf paylasmak

İkinci çocuğuma hamileyken arkadaş etiket yapıp paylaştı diye ayıp olmasın bende storye ekliyim dedim 6 aylık falan hamileydim.Bunca zamn hamileliğini nasil sakladin nie paylasmadin diye Dünya mesaj geldi🤣Hamileyim ve kocamdan evliyim iki karı koca çocuk yapar dimi ama zannedersiniz ki ben bekar biriyim hamile kalmışım gibi enteresan tepkiler sizene ve benim hamile oluşumdan kimden ne sakliycam diye bı delirmistim o dönem 🤣 Bende sevmiyorum paylaşmayı hatta ben fotoğraf falan cektirmem tatile giderim elime telefon almam o anın tadını çıkartırım çoktur tek kare bile çekmeden döndüğüm yerler 🫣

Benim listemde sırf birbirine bakın biz buluştuk demek için buluşan ve bunu instagrama atan akraba kaynıyor. Bazıları instagramı amacı için kullanıyor ama çoğu kişi aslında listesindekilere bakın ben ne kadar sosyalim sırf bu hikayeyi atmak için buraya geldim demek için kullanıyor. Hatta artık öyle bir hal aldı ki instagram hikaye insanların birbirine gönderme nispet yaptığı hal haline geldi. Sizde bu konuya üzülüyorsanız bir şeyler paylaşın.

eşinizin mantığını yemek içmek paylaşmak dışında kusurlu buldum ben. ama sizde haklı olduğunu düşünüp paylaşmaktan vazgeçmişsiniz.
milletin gittiği gördüğü gezdiği yerleri kıskanan insan kendisinin de kıskanılacağını düşünür bana göre.
sosyal medyada varolmak paylaşım yapmadığında evden dışarı çıkmadığının düşünüldüğü bir genel kanı olduğunu da sanmıyorum ancak. sizin ( eşinizin) mantığına göre size sen ne yaptın vs gibi sorulmaması da doğru gelmeli o zaman size.. belki evde oturdunuz bir yere gidemediniz niye sorup üszünler ki🤷‍♀️

Ben yurtdışında gezdiğim yerleri paylaşmıyorum. Benim de eşim hoşlanmıyor. Yurtdışına gitmek pahalı bir aktiviteymiş ve milletin gözüne sokmaya gerek yok diyor. Burada Tatile gittiğimizde de öyle bir tane koyarsam koyuyorum ailece falan.
Bu arada işim gereği bazı imkanlarım var ve gerçekten fazla sayıda yurtdışına gidebiliyoruz çok büyük paralar harcamadan.
Geçen bir arkadaşım dedi ki sen o işe girince yerinde durmazsın sanıyordum ama hiç gezmiyorsun :)
Eh işte dedim ne diyim.
Ama ben de onu hissettim sosyal medyada gösterdiğin kadar varsın aslında. Mesela eskiden sohbet ederdik tatilde naptın vs o muhabbet bitti. Gördü senin tatilini dahasını merak etmiyor 😂

Benim kızkardeşim, tam olarak anlattığınız gibidir her yaptığını paylaşır içtiği çaydan gittiği sokağın girişinden çıkışına kadar 😂o ona kalmış saygı duyarım,ama bana fazlasıyla abes gelir..
Ben de sizin gibi buaralar bahsettiğiniz kısma takılıyorum çünkü etrafımda birkaç kişi bana şöyle dedi “Sen Esra gibi değilsin sanki farklı iki aileden çıkmış gibisiniz o çok geziyor aktif sen sakin bir hayat yaşıyorsun” halbuki benle eşim tüm Türkiyeyi gezdik ama toplasanız 3 tane paylaşım yapmışımdır,kızkardeşim geçen yıl evlendi yeni yeni geziyorlar..

Annem de mesela geçen gün,misafirim vardı açamadım telefonu deyince,X ablanın hep misafiri var da sende hiç görmedim duymadım dedi,nerden duyacaksın deyince,ee paylaşmıyorsun hiç görmedim işte dedi 😂😂 Hatta dozunu arttırıp “sen galiba misafir sevmiyorsun ondan kimse size gelmiyor “ dedi
Annem bunu dedikten sonra özellikle her arkadaşlarımla oturuşumda paylaşma hissi geldi 🤭🤦🏻‍♀️

Bu güya çok aktif olan kardeşim de geçen gün bana gezme ile ilgili akıl veriyordu ben zaten gittik zaten biliyorum deyince hiç de geziyormuş gibi değilsiniz internetten falan mı izledin biliyorsun dedi 😐 o zaman da sinir oldum fotoğrafla gösterme ihtiyacı falan duydum 😶

Yani evet bazen ben de her adımımı paylaşmak istiyorum bazen de kim ne diyorsa desin diyorum..
Buarada instegram bana göre çok yorucu sıkıcı hesabım var ama aylarca kapatırım 1 hafta açık (süre dolana kadar bekliyorum mecburi) kalır yine kapatırım,boşverin kim ne derse desin bence 🌺🥰
Ay tam derdimi anlatan yorum. 😅 Çok iç içe geçmiş iki Dünya gibi. Ya da artık yeni dünya düzeni bu. Bilemiyorum. Garip.

ınstagram uygulaması zaten foto paylaşmak için olan bir uygulama değil mi millet foto paylaşıyor diye dertlenmek neden o zaman açmayın hiç paylaşım yapmayacaksanız. benim kendime ait gezi sayfam var gezdiğim her yeri paylaşıyorum mutlu oluyorum hatta takipçilerim soruyor burası neresi diye hem bilgilendirme de yapmış oluyorum. reels çekmek onları ayarlamak vs bana zevk veriyor. millet gezince de mutlu oluyorum hatta bi tanıdğım bu günlerde yurt dışına tatile gitmiş normalde hikayelerine öyle takip ettiğim biri de değil şimdi takip ediyorum mutlu da oluyorum ne güzel yerler diye ilerde bende giderim bilgilenmişte oluyorum. bazı arkadaşlarım tatil dönüşü bana sen gezdikçe ben mutlu oluyorum diyorlar yani bilmiyorum sanırım çevrem böyle düşünen insanlarla dolu olduğu için sorun olmuyor. ee sevmeyen de bakmasın mümkünse.

ınstagram uygulaması zaten foto paylaşmak için olan bir uygulama değil mi millet foto paylaşıyor diye dertlenmek neden o zaman açmayın hiç paylaşım yapmayacaksanız. benim kendime ait gezi sayfam var gezdiğim her yeri paylaşıyorum mutlu oluyorum hatta takipçilerim soruyor burası neresi diye hem bilgilendirme de yapmış oluyorum. reels çekmek onları ayarlamak vs bana zevk veriyor. millet gezince de mutlu oluyorum hatta bi tanıdğım bu günlerde yurt dışına tatile gitmiş normalde hikayelerine öyle takip ettiğim biri de değil şimdi takip ediyorum mutlu da oluyorum ne güzel yerler diye ilerde bende giderim bilgilenmişte oluyorum. bazı arkadaşlarım tatil dönüşü bana sen gezdikçe ben mutlu oluyorum diyorlar yani bilmiyorum sanırım çevrem böyle düşünen insanlarla dolu olduğu için sorun olmuyor. ee sevmeyen de bakmasın mümkünse.

Katılıyorum. Fotoğraf için kullanılan bir uygulamaya fotoğraf atıldı diye sitem etmek sjdjjd hey ellam ya

Katılıyorum. Fotoğraf için kullanılan bir uygulamaya fotoğraf atıldı diye sitem etmek sjdjjd hey ellam ya
aynen bir de ben paylaşmıyorum diye gururlanıyorlar. ee uygulamanın amacı o amacı dışında kullanıyorsan o senin sorunun o zaman. paylaşanlara da paylaşıyorlar diye laf atılmasın. ben de paylaşmayanları anlamıyorum niye varsın orda.

Ben çok iyi anladım ve son gunlerde o kadar aynı şeyleri düşünüyorum ki. Sanki yazıyı benim düşüncelerimi bilen biri yazmış gibi okudum.
Eşinizin düşüncesine çok katılıyorum özellikle bu yıl çevremde bebeğini kaybeden bir arkadaşım ve hayatları yolunda gitmeyen bir kaç arkadaşım olunca onları üzmemek adına fotograf hikaye paylaşmayı bıraktım ama bu sefer de sanki hiçbir şey yapmıyor algısı oluşuyor ve insanlar tarafından görünmez olmaya başlıyorsunuz. Birde ben doğum yaptım. Muhtemelen herkes beni evden çıkmıyor diye düşünüyor bazen dönüp evet bebeğim oldu ama hala dışarı çıkıyorum hayatımı yaşıyorum demek istiyorum. Sanki sosyal medyaya atmayınca eve kapanmışım algısı oluyor. İnsanların ne dediğini pek umursamam ama bu çok farklı bir his nasıl anlatsam bilemedim ama sizi anlıyorum. Doğrusu ne, nasıl olmalı bilmiyorum o yüzden bir tavsiyem yok 🤷‍♀️
Bende yorumları okuyup tavsiyelere bakayım 😆

Sanki insanların var olma alanı olmuş gibi sosyal medya. Hatta eskiden sanal ve reel diye daha çok ayirirdik. Şimdi sadece sosyal diyoruz. Tüm sosyallik o mecralarda oluyor gibi. Bu işin yaşla ilgisi olabilir mi? 95 sonrası doğan kuşak daha çok hayatını sosyal medya üzerinden paylaşıyor, 85 üstü daha nadir. Arada kalan benim yaş grubum ise bu iki dünyanın calkantisini yaşıyor gibi hissediyorum.

aynen bir de ben paylaşmıyorum diye gururlanıyorlar. ee uygulamanın amacı o amacı dışında kullanıyorsan o senin sorunun o zaman. paylaşanlara da paylaşıyorlar diye laf atılmasın. ben de paylaşmayanları anlamıyorum niye varsın orda.

Artık uygulamanın tek amacı fotoğraf paylasmak değil. Oradan bilgi ediniliyor, alışveriş yapılıyor, gezi rotası oluşturuluyor daha bir çok şey. Yani sadece kişilerin kendi albümlerini paylaştığı ve albüm bakıldığı bir mecra değil ki orası. Benim anlatmak istediğim kısım da bu yüzden "dert" oldu. Artık iç içe geçmiş bir hayat var gibi. Ama buna ayak uydurmak mi yoksa yoluna bakmak mi... Garip hissettiriyor. Belki de yaşlandım 🤣

Merhabalar
Aslına bakarsaniz sosyal medyada sadece fotoğraf paylasmak değil de, herkesin hayatını kendince paylaşma meselesi diyebilirim sorunum için.

Malum yaz ayları, herkes bir yerlere bir şekilde geziyor. Ve herseylerini paylaşıyorlar. Çok fazla instagrama girmesem de WhatsApp hikayelerde görüyorum ya da arada arkadaşlarla buluştuğumuzda su şuraya gitmiş, şunla şöyle yapmışlar, onu giymişler bunu yemişler vs vs konuşmalar dönüyor. Ortak nokta tabiki sosyal medya oluyor.

Mesele şöyle. Eskiden ara ara fotoğraf attığım olurdu (6-7 yıl öncesinde) sonra eşim her fotoğrafta "şu an senin bu yaptığına/yediğine/giydiğine/gördüğüne tam da şu an da ihtiyacı olan biri olabilir, birinin üzülmesine sebep olmak ister misin gerçekten " diye diye vicdan yaptırdı. Yıllardır da pek birşey paylaşmam 2-3 kere belki özel bir an paylasmisimdir. Esimin de Avrupa'da gezmedigi ülke kalmadı yıllardır. Amerikaya da gidip gelirdi. Ama tek bir kare sosyal medyada fotoğrafı yoktur.

Hak veriyorum aslında, lohusayken çok bunaldigim zamanlarda gezen insanlar gormek beni uzmustu. Ya da cocuklarina mükemmel annelik yapan kadinlar beni kötü hissettirdi. Çok kariyer sahibi, başarılı görünen ve bunu surekli paylaşan kimler yetersiz hissetmeme sebep oldu. Üstüne birde sürekli mutlu pozlar verenler var. ama gerçek hayatta depresyon yasadiklarini biliyorum. eşiyle büyük sıkıntıları olduğunu bildiğim aldatılan arkadaşım babalar gününü kutlamayı en çok sen hak ediyorsun aşkım diye mesajlar atıyor vs.vs.. bunları gördükçe ne saçma ortam diyorum.

Ama şimdi şimdi şunu da fark ediyorum ki sosyal hayatta olmayınca normal hayatta da yok gibi görünüyorsun. Ben de gezmisimdir ama paylasmamisim, normal hayatta muhabbeti de olmuyor haliyle. Gezip de paylasanlara ooo neler yaptın nerelere gittin anlat bakalım deniyor.

Garip hissediyorum. Sosyal medyayla var olmak diye birşey var sanki artık. Orada yoksak normal hayatta da yok gibi mi oluyoruz?

Hatalı mi davranıyorum sizce paylaşmayarak. Ayrıca neden insanlara bak burayı da gezdim diyeyim ki. Bak bu da çocuklarım, bak bunu giymiştim, bak çocuğa bunu giydirdim, bak kocamla çok mutluyuz, çok geziyorum, çok eğleniyorum deyince daha mi var olacağım. Ya da paylaşmanın bir oranı mi olmalı? Bunu neye göre belirleyebiliriz. Ne kadar paylaşmali? Ya da paylasmayinca hayatın dışında kalmışlık hissiyle nasıl başa çıkmalı...

Anlatabildim mi derdimi bilemiyorum. Umarım yardımcı olan birileri çıkar. En azından farklı fikirler duymak iyi olacaktır.

Teşekkürler 🥰
Eşinizin fikri 80 lerde kalmış ama yıl 2025. Ben de sosyal medyada paylaşım yapmam ama gerekçem birilerinin canı çeker değil. Gereksiz buluyorum.

Oradan bilgi ediniliyor, alışveriş yapılıyor, gezi rotası oluşturuluyor
o yönden düşünmedim :) o zaman bu niyetle kullananlar ben bu niyetle kullanıyorum paylaşan paylaşsın banane de demiyor ki yine paylaşanlara sataşıyor. ben paylaşmıyorum işte kahve hikayesi atıyorlar vs. sorun ediyorlar.
o zaman şöyle diyelim isteyen istediği gibi kullansın ama kimse kimseye de niye böyle yaptı diye sorgulamasın :)
kız niye öyle diyorsun yaşlandım filan babam bu yaşta reels videosu yapmayı öğrendi gezdiği yerleri paylaşıyor. :D içinden ne geliyorsa onu yap tamam 10 foto değil 1-2 foto paylaşırsın

E kime ne zaten. İlla ki derin anlamı olması gerekmiyor. Bu platformlar çekilen fotoğrafları paylaşmak için yapıldı.
Haliyle çektiklerini paylaşıyorsun yani. İnsanların ne düşündüğünü, ilgilenip ilgilenmediğini düşünmek de fazla kasmak bana göre.
Yani bugün mesela akışta srilanka da gezen arkadaşım da vardı, Konya’da etli ekmek yiyen. Biri uzun zaman sonra arkadaşımla buluştum yazmış mesela. Ben şahsen gülen gözlerin olduğu tüm o fotoğrafları da beğenmeyi çok severim. Hava atmak olarak da görmüyorum. Mutlulukların paylaşılması.
Yani mutlu anı koyunca kime neden hava atasınız. Herkesin zaten sosyal çevresi üç
Aşağı beş yukarı denktir. Yani herkes tatile gidiyor herkes arada dışarı çıkıyor. Bunu paylaşınca hava atmıyor yani. Bu bakış bana tuhaf geliyor mesela.
Bir de şey diye eleştiriyorlar herkes en mutlu anlarını paylaşıyor sadece. Ne yapalım mutsuz anımızda derdo poz verip onu mu paylaşalım. Tabi ki gezer, güler eğlenirken, güzel giyinmişken olan fotoğrafları paylaşacağız.

Şunu da eklemeden edemeyeceğim. Sosyal medya kullanmamanın cool olduğu dönemi çoktan geçtik bence. Artık o kadar hayatımızda ki hiç kullanmayan biri hem çoğu gündemden geri kalıyor, hem de az görüştüğü ya da görüşmediği insanlara kendini unutturuyor. Ben lise arkadaşımı görüp “aa çocuğu olmuş” demekten gayet hoşlanıyorum açıkçası.

Hiç kullanmayan biri hele erkekse şüpheli bile geliyor bana. Bir kadın gelip bana böyle bi erkekle tanıştığını söylese iyi araştır, gizlediği bir şeyi/hesabı vardır, sana vermemiştir vs derim.

su "ay herseyini paylasiyorlar. ben hic paylasmam, yilda bir atarim" diyen insanlari da hic anlayamıyorum
insanlarin paylaştığını sacma buluyorsan, yuz yilda bir resim atıyorsan , insanlarin yedigini gördüğünü paylaştığı sana mantiksiz geliyorsa indirme
indirme olsun bitsin yani
ben mesela asla kimsenin hangi kafede oldugunu, ne yedigini merak etmiyorum, forsquare asla indirmedim. benim zamanimda ask.me populerdi bana soru sor diye. umrumda degil ki arkadaslarimin cevabi. eski sevgilime, yeni flortume falan bakardim stalk yaparken indirip uye olmazdim bile çünkü alakasiz. ya da kimsenin salak danslarini, özlü sözlü videolarını izleme hevesim olmadigi icin tiktok indirmedim, kimsenin nerede çalıştığını merak etmedigim icin linkedln indirmedim, is icin indirsem de es dostumu eklemem, eklesem de bakmam çünkü sacma
boyle yani.
sacmaysa komple kapat
benim tek sosyal medyam instagram. onda da seviyorum insanlarin paylasimlarini. zaten sıkıcı hayati olanlari, kahve - cocuk paylasanlari cok ayip olmayacak biriyse sildim, silmemin ayip olacagi biriyse geriye attim görmüyorum.
ama onun dışında mutlu oluyorum tanidigim insanlarin hayatini gormekten.
yaklasik 12 yillik bir arkadasim var, o zamanlardan bir sevgilisi vardi.ikisi de azinlik ve dinleri farkli. aman yapamayiz, dur evlenelim, yok olmaz diye diye 8 sene gecirdiler. en sonunda kiz kurtulamayacagini anlayip ulke degistirdi.
mesela son zamanlarda bir cocukla resimler atardi o ulkeden, geceblerde baktim nisanlanmislar.
o kadaaar sevindim ki. normalde bu kizla o trye geldikce belki görüşüyoruz su 4 yilda bir kez görüştüm sadece. ama ondan haberler almak beni mutlu etti.
bir arkadasim motosikletli, bisikletli bir cocuk. gittigi yerleri atiyor devamli. gecen bahar biryer paylasmis iznikte. cok begenmistim, aklimda kalmis. bu sene kamp plani yaparken aradim, sordum senin paylastigin cok guzel bir yer vardi, göl vardi sazliklar vardi neresiydi diye. Hatirladi, kampa uygun dedi yolu tarif etti.
ya da bazen birileri bana yakin guzel seyler paylasiyorlar SS aliyorum bir gun giderim diye. Ben hep kano yaparim, cok defa insanlar bana yazmistir "ben de istiyorum nerede ne kadar" diye. "fatih belediyesinde bedava. bak su linki hemen tramvayin yaninda" falan diye anlatıyorum onlar da katiliyorlar. ya da "hello bakı" storisi atana hemen "aaa bakude misin? bak şirvanşah muze restorani harika bir konak, eski sarkilar caliniyor ve fiyati cok ucuz. bir xyz xy manat mutlaka git. tiyatro muzikal izlemek istersen sitesi burada" falan diye atiyorum.
ben seyahatteyken de bana atiyorlar "aaa suradaysan mutlaka buraya git pisman olmazsin" diye.
ya da bazen "aaa benim sehrim, gel sana yemek ismarlayayim" diyen eski dostum cikiyor😂😂
gayet seviyorum sosyal medyayi, merak da ediyorum eski arkadaslarimin hayatini.
Mesele şöyle. Eskiden ara ara fotoğraf attığım olurdu (6-7 yıl öncesinde) sonra eşim her fotoğrafta "şu an senin bu yaptığına/yediğine/giydiğine/gördüğüne tam da şu an da ihtiyacı olan biri olabilir, birinin üzülmesine sebep olmak ister misin gerçekten " diye diye vicdan yaptırdı. Yıllardır da pek birşey paylaşmam 2-3 kere belki özel bir an paylasmisimdir. Esimin de Avrupa'da gezmedigi ülke kalmadı yıllardır. Amerikaya da gidip gelirdi. Ama tek bir kare sosyal medyada fotoğrafı yoktur.
esinin bakis acisina göre yasamak olmekten farksiz
o zaman kkda kocam kocam dememek, nice kadinlar var daha yeni bosanan, kocasi vefat eden, aldatilan, evde kaldim diye karalar baglayan. ya da cocugunuzla ilgili konusmayin çünkü cok insan cocukla sinaniyor
ailecek elele gezmeyin mesela, bu huzuru bulamayan ya da bulup kaybetmek durumunda kalan insanlar var.
sosyal medyadan gördüğü aileye üzülecek mutsuzluk ve hassaslikta bir insan zaten sizi ailecek yolda cocuk onde neseyle giderken arkada kari koca sarilip birbirine tatli tatli bakarken de üzülür.
yapacak bir sey yok. gün gelir siz bir kayip yasarsiniz en hassas aninizda atiyorum o kisiyi annesiyle sarilmis görürsünüz o gün de siz üzülürsünüz.
dunya böyle bir yer

paylasmak istemeyen paylasmasin ama bence çevremizdekilerden haber almak icin guzel bir yol

Merhabalar
Aslına bakarsaniz sosyal medyada sadece fotoğraf paylasmak değil de, herkesin hayatını kendince paylaşma meselesi diyebilirim sorunum için.

Malum yaz ayları, herkes bir yerlere bir şekilde geziyor. Ve herseylerini paylaşıyorlar. Çok fazla instagrama girmesem de WhatsApp hikayelerde görüyorum ya da arada arkadaşlarla buluştuğumuzda su şuraya gitmiş, şunla şöyle yapmışlar, onu giymişler bunu yemişler vs vs konuşmalar dönüyor. Ortak nokta tabiki sosyal medya oluyor.

Hak veriyorum aslında, lohusayken çok bunaldigim zamanlarda gezen insanlar gormek beni uzmustu. Ya da cocuklarina mükemmel annelik yapan kadinlar beni kötü hissettirdi. Çok kariyer sahibi, başarılı görünen ve bunu surekli paylaşan kimler yetersiz hissetmeme sebep oldu. Üstüne birde sürekli mutlu pozlar verenler var. ama gerçek hayatta depresyon yasadiklarini biliyorum. eşiyle büyük sıkıntıları olduğunu bildiğim aldatılan arkadaşım babalar gününü kutlamayı en çok sen hak ediyorsun aşkım diye mesajlar atıyor vs.vs.. bunları gördükçe ne saçma ortam diyorum.

Ama şimdi şimdi şunu da fark ediyorum ki sosyal hayatta olmayınca normal hayatta da yok gibi görünüyorsun. Ben de gezmisimdir ama paylasmamisim, normal hayatta muhabbeti de olmuyor haliyle. Gezip de paylasanlara ooo neler yaptın nerelere gittin anlat bakalım deniyor.

Garip hissediyorum. Sosyal medyayla var olmak diye birşey var sanki artık. Orada yoksak normal hayatta da yok gibi mi oluyoruz?

Hatalı mi davranıyorum sizce paylaşmayarak. Ayrıca neden insanlara bak burayı da gezdim diyeyim ki. Bak bu da çocuklarım, bak bunu giymiştim, bak çocuğa bunu giydirdim, bak kocamla çok mutluyuz, çok geziyorum, çok eğleniyorum deyince daha mi var olacağım. Ya da paylaşmanın bir oranı mi olmalı? Bunu neye göre belirleyebiliriz. Ne kadar paylaşmali? Ya da paylasmayinca hayatın dışında kalmışlık hissiyle nasıl başa çıkmalı...

Anlatabildim mi derdimi bilemiyorum. Umarım yardımcı olan birileri çıkar. En azından farklı fikirler duymak iyi olacaktır.

Teşekkürler 🥰
Bende asla paylaşmam, kimsenin nerede ne yaptığına cidden inanmazsınız belki ama bakmam.Bana ne...Her şeyini paylaşanları da asla sağlıklı bulmuyorum.Sosyal medyam yok dahi.
Eskiden görenler olur diye komşuya giden tabağın üzeri kapatılırdı ; şimdi yediklerini ,içtiklerini gösterme meraklısı hastalıklı kafalarla doldu toplum.

Hayat gerçek manasından çıkıp acayip bir gösterme yaşantısı halini aldı.Umarım böyle gitmez,bu hevesler bir an önce son bulur.

Back
X