• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Stereotipik hareketler, otizm aklımda yokken şüpheler

selina26

Aktif Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2023
296
159
33
32
25 aylık oğlum var.Şimdiye kadar hiç otizmden şüphe etmedim çünkü her şeyin farkında sorduğum her şeyi gösterir anlar komut alır, gül diyorum sinirli ol şaşkın ol hepsini yapıyor.Anneye bak derim bakar. İsmine çoğu zaman bakar bazen bakmaz. Hayvan seslerini yap diyince yapıyor. Kitap okuyoruz sorduklarımı gösteriyor. Oyuncaklarla amacına uygun oynuyor. Ama 7-8 aylıktan beri fark ettiğim el ayak çevirme kasma hareketleri geçmedi boş durduğunda, heyecanlandığında, ekran izlerse sürekli bu hareketleri yapıyor. Bir de üzerine son bir aydır odanın içinde koşa koşa bir o ucuna bir bu ucuna 15 dk gidiyor geliyor bu eklendi. Bazen de kendi etrafında dönüyor. Yere sürtünme hareketi var. (ben bunu bebeklik çağı mastürbasyon dedikleri şey sanıyordum ama bu da galiba stereotipi olabilir )
konuşmasında gerileme oldu fark ediyorum yine kelimeleri var 15-20 tane (gitti, gel, aç, baba, dur, ver vs.) ama 4 ay önce söylediği bazı kelimeleri söylemiyor o zaman bir 30-40 kelime vardı ve 4 ay önce konuşmaya istekliydi şimdi zorla konuşuyo resmen konuşmak istemiyor. Gün içinde 2 kelime zor duyduğum oluyor. En basitinden dede, ağaç en sık söylediği kelimelerken söylemeyi bıraktı. Ama sanki sadece istemediğinden böyle mesela mecbur hissedince keyfine göre söylüyor gibi. 10 gün duymadığım kelimeyi birden söyleyebiliyor
İşte ben öyle bir şey yok dedikçe çevremde otizm değildir inşallah dediler ben de artık endişelenmeye başladım.
Gelişimsel pediatriye gideceğiz bulunduğum şehirde yok. Nörolojiye gittik her ihtimale karşı diyerek eeg ve mr istedi ama uyutup gittik uyandı her seferinde ağladı bi daha da gitmedim. Bebeklikte taşikardi tanısı olduğu için de doktor sedasyon önermiyordu bu nedenlerle çektiremedim.

Son düzenleme:
Lütfen İhmal etmeyin. En kısa sürede adım atın,otizm varsa da yoksa da ona göre yolunuzu çizersiniz.

Benim oğlumda otizm
3 yaşına kadar herşeyi normaldi sosyaldi göz teması vardı komut alıyordu kuş ne der dediğimde çik çik diyordu
Renkleri biliyordu konuşmuyordu hiç ama mavi hangisi deyince gösteriyordu kitap okurdum dinlerdi tavşanı göster gösterirdi.anneni seviyorsan alkışla oynardik alkislardi bay bay yapardi.
2.5 3 yaş arası 3 yaşında ise tamamen herşey bitti geriledi göz teması kesildi kendi etrafında dönme ve amaçsızca koşma başladı. Konuşma hiç yok.ses yok sadece ağlıyordu.
Sizdede gerilemeler başlamış sanırım. Çocuk pskiyatriye götürün ve gerek görürse özel eğitime başlasın hemen.
Sizi korkutmak için yazmadım kendi surecimi yazdım..o güzel halinden eser kalmamisti.hemen özel eğitime başlamıştık 3 yaşında. Ve glutensiz kazeinsiz diyet yaptık takviyeler kullandım. Şu an 5 yaşında konuşma hiç yok kelimeler biliyor aslında anne baba mama ama bunlarıda soylemiyor bir ay söylüyorsa 3 ay susuyor hiç ses yok.
Ama diğer şeyler düzeldi göz teması geldi komut alıyor.sadece konuşma yok inşallah gelir diye umuyorum.
TV tablet vermeyin.disari çıksın doğayla iç içe olsun.
Diyet mutlaka öneririm.
Süt icmesin direk beyni algıyı kapatıyor.
Bizimki günde 1 litre süt içerdi.sonra gluteni kestim.
Diyetten çok fayda gördüm.

Kendini düzenleyemiyor olabilir mi? Bebeklerde çocuklarda regülasyon dite aratabilirsiniz. Duyu bütünleme çok iyi gelir.

Back
X