- 15 Ekim 2015
- 3.098
- 3.249
- 63
- Konu Sahibi Papatya Kokulu Hayaller
Ayy bir Google üstünden tanı koymadığınız kalmıştı, tebrik ediyorum. Kimsenin zaten domestic abuse ve Stockholm syndrome yazıp aratmak aklına gelmiyor. Ona bakarsak "Nur terapisi" falan yazıp aratırsanız da bir sürü bilgi geliyor, onu da bilimsel kabul edebilirsiniz. Ben Google'da ingilizce kelimeler aratarak tanı koyacak beceriye henüz sahip olamadım, siz olduysanız ne mutlu.
Tekrar yazayım da polemikten de gitmek istemiyorum. Bilgim eksilmez evet ancak tekrar söylüyorum ruh sağlığı uzmanlarının kitabı DSM-5'te (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Health diyeyim de rahat aratın) Stockholm sendromu ayrı bir tanı değil. Örnekle açıklayım da aile içi olan kısmı otursun Google'da her arattığımız doğru değil, ister İngilizce ister Türkçe.
Hocamızın anlattığı bir vakaydı. 14-15 yaşında üvey babayla yaşayan bir kız çocuğu var. Kızın annesi hemşireydi sanırım yani gece evde olmadığı nöbet tuttuğu zamanlar oluyor. Bu üvey baba kadın evde yokken içki içiyor ve içki içince kafa gidiyor gidip kızı taciz ediyor. Ders çalışırken, banyoda, beklenmedik anlarda oluyor. Kız başarılı bir öğrenci ve notları birdenbire düşmeye başlıyor. Rehber öğretmen bu kızı takibe alıyor, sonradan bir bakıyor ki kızın notları yükselmeye başladı. Sebebini anlayamıyor başta sonra aileyle ve kızla yapılan görüşmelerde açığa çıkıyor. Kız artık bu beklenmedik tacizlerden o kadar anksiyete altında ki bu yüzden annesi evden gittiğinde giyinip süslenip adama içki sunmaya başlıyor. Zamanını kendi seçebilmek için, ben yaptım diyebilmek için. Bu Stockholm sendromu işte ama şu an PTSD kategorisinde genel değerlendiriliyor.
Anlaşılır oldu mu bilmiyorum olmuştur umarım. Direkt bu kadına sen Stockholmsün ya da sende özgüven eksikliği var diyemem, denilemez, kimseye uzaktan azıcık bilgiyle tanı konulamaz. Google'da her şeyin tezi ve antitezini bulabilirsiniz, bu her yazılan doğru demek değil. Ben de Wikipedia'dan değil kendi bilgilerimle konuşuyorum, biraz da öğrenmiş olayım değil mi? Sevgiler.

Kimseye burada "tani" koymaya calisan yok, ozguveni yok da demedim. Dogruyu saptirmayin.
Kendi fikrim oldugunu acikca belirttim.
Psikiyatr degilim, tamamen tecrubeden bildiklerimi aktardim ve daha cok okumasi icin link verdim.
Google nasil kullanildigina bagli bir arama motoru sadece. Google akademik bilirkisi teyitli jurnallari da bulup getirir, safsatayi da.
Traumatic entrapment, appeasement and complex post-traumatic stress disorder: evolutionary perspectives of hostage reactions, domestic abuse and the Stockholm syndrome
https://tinyurl.com/y83m7lke
The Relationship Between Stockholm Syndrome and Post-Traumatic Stress Disorder in Battered Women
https://tinyurl.com/ybl4q5n5
Elindeki katalogdan cikip cikmamasi bu semptomlarin varligini ve bu sendromu yasayanlarin deneyimini degistirmez. Bu konuda arastirmalar hala devam ediyor ve insnalar ayni seyleri yasiyorlar.