Sucuk, salam ve sosis ...

Caddy

Guru
Pro Üye
28 Mart 2012
8.170
2.001
Sucuk, salam ve sosiste vatandaş artık "Yüzde 100 dana eti" ibaresiyle kandırılamayacak. Ürün içeriğindekiyle ambalajda yazanların çok farklı olduğu "benzeri ürün" tanımı artık cezaya tabii. Artık market raflarında "benzeri ürün" tanımıyla sucuk,salam ve sosis satılamayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ''Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği''nde ilgili firmalara verilen 3 aylık uyum süresi dün itibariyle doldu.

Buna göre, bundan sonra kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmeyecek ancak kırmızı etler ve kanatlı etler kendi içinde karıştırılabilecek. Tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretilebilecek.

Daha önceden salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) kullanımına izin verilirken, yeni düzenlemeye göre mekanik olarak ayrılmış etlerin tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde kullanımına izin verilmeyecek.

Bundan dolayı "ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün" olarak adlandırılan ürünlerin yerine yeni tebliğde "ısıl işlem görmüş sucuk" tanımı kullanılıyor.

DÖNER GÜNLÜK OLACAK
Tebliğde dönerle ilgili de hükümler yer aldı. Dönerin raf ömrünün pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat olacak. Dondurulmuş dönerin raf ömrü ise en fazla 6 ay olarak belirlenecek.

SAKATATA SINIRLAMA
Tebliğ, çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılmasını yasaklıyor. Sakatatın sadece sakatat olarak piyasaya arz edilebilecek.

'5 LİRAYA SUCUK DEVRİ KAPANDI'
Tebliğe göre, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddelerle soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Böylece piyasada sıkça karşılaşılan "5 liraya sucuk" satışının da önüne geçilmiş olacak.

Tebliğ kapsamında fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, köfte, döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere ait özellikler belirlendi.

ETİKETLEMEYE 3 MİLİMETRE ŞARTI
Yeni düzenlemeyle ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek olarak özel kurallar da getirildi. Buna göre, ürün isimleri aynı renk ve yazı karakterinde, yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 milimetre olacak.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında ise Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.

TEŞHİR EDİLMİŞTİ
Yeni dönemde gıdadaki taklit ve tağşiş olaylarını teşhir ederek, tüketiciyi bilgilendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "yüzde 100 dana eti" etiketi bulunduğu halde analizler sonrası bazı sucuk, salam ve sosislerde kanatlı hayvan eti tespit etmişti.

Bu firmaları internet sitesinden kamuoyuna duyuran Bakanlık, tüketiciyi yanıltan buna benzer uygulamalara son vermek amacıyla tebliği hazırladı.

AA
 
Bizim insanımız ne yapar ne eder genede insanların sağlığıyla oynar. Merak ediyorum onların çoluğu çocuğu yemiyor mu
 
Bende inanmıyorum gıda da olan sahtekarlık hiç bir şeyde yok. Annem dişarıdan kesinlikle yemek yada atıştırmalıklar yenmesine izin vermezdi. şimdi ne kadar haklı olduğunu anlıyorum. Biz ne yapıyoruz sanki hepsinden tatmalıyız gibi devamlı dişarıdan, bana kalırsa hastalıklar bu yüzden arttı.
 
cok güzel uygulamalar,
ama insanlar bile bile aliyordu bu sagliksiz ürünleri... ucuz diye...
keske bu kadar güzel yasalar koyarken et fiyatlarinida düsürecek birseyler yapsalarda
insanlar kaliteli ve temiz ürünleri tüketebilse...
yoksa en iyi sartta yapmisin, ama normal vatandasin bi kangal sucuga 50 tl verecek bütcesi yoksa neye yarar...
 
X